Kaffekvarn

Letar du också efter kaffekvarn bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I den här artikeln hjälper vi dig hitta den absolut bästa kaffekvarnen för dig och ditt hem. Att göra kaffe från grunden med kaffebönor är både kul och gott, så varför inte köpa en kaffekvarn för att underlätta processen?

Kaffekvarn bäst i test 2024

1. Smeg 50's style kaffekvarn

2. Moccamaster kaffekvarn

3. OBH Nordica kaffekvarn precision

Smeg 50's style kaffekvarn
Moccamaster kaffekvarn
OBH Nordica kaffekvarn precision

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Smeg 50’s style kaffekvarn recension

Smeg 50s style kaffekvarn
Smeg 50s style kaffekvarn

Denna Smeg 50’s style kaffekvarn är precis som namnet nämner; en kaffekvarn i retro-design. Den är dock inte bara riktigt snygg, utan gör också riktigt gott kaffe. Den ger dig full kontroll över malningsprocessen, så att du får rätt kvantitet och kvalitet av malningen.

Kvarnstenarna är gjorda av rostfritt stål, vilket minskar värmen som genereras under malningsprocessen. Det skyddar kaffebönorna mot termisk sönderdelning, något som brukar göra att kaffet smakar mindre vid bryggning.

Överlag utser vi denna modell från Smeg till kaffekvarn bäst i test 2024! Den är något dyr, men valmöjligheterna som finns av färger, det goda kaffet och den bra kvaliteten gör det värt det.

Moccamaster kaffekvarn recension

Moccamaster kaffekvarn
Moccamaster kaffekvarn

Många kaffe-entusiaster där ute känner säkert till Moccamaster och dess otroligt bra kvalitet för priserna. Även denna Moccamaster kaffekvarnen passar in på det påståendet. Det bästa kaffet bryggs på nymalda kaffebönor, och denna Moccamaster hjälper dig mala de så att de behåller extremt mycket smak.

Moccamaster kaffekvarnen maler inte bara bönorna i ett luft-tätt utrymme, den ser också bra ut! Om du har en Moccamaster kaffebryggare kommer de passa extremt bra ihop, eller om du har matchande klinkers.

Överlag är Moccamaster kaffekvarnen en av de bättre alternativen där ute, till ett överkomligt pris.

OBH Nordica kaffekvarn precision recension

OBH Nordica kaffekvarn precision
OBH Nordica kaffekvarn precision

Denna OBH Nordica kaffekvarnen är en lite simplare modell för dig som söker en billig kaffekvarn. Den har 9 inställningar för att anpassa malningsgraden och bryggmetoden. Väldigt uppskattat från oss, men man kan inte göra sina egna inställningar tyvärr.

OBH Nordica kaffekvarnen är lite väl högljudd jämför med de andra modellerna på vår kaffekvarn bäst i test lista. Dock gör den fortfarande gott kaffe! Dessutom räckte inställningen för 8 koppar till 10 koppar.

Överlag ett riktigt bra alternativ för dig som letar efter en billig kaffekvarn.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa kaffekvarnen

Vi vet att det kan komma upp en del frågor när man ska försöka hitta den bästa kaffekvarnen. Därför satte vi ihop vår kaffekvarn bäst i test lista, men vi ska också skriva en kort köpguide samt besvara lite vanliga frågor kring kaffekvarnar.

Är det verkligen skillnad på kaffet?

Ja! Är du en kaffe-entusiast är en kaffekvarn definitivt något du bör testa. Det gör betydligt godare kaffe, och ger dig dessutom massor av valmöjligheter för att kunna experimentera.

Hur mycket kostar en kaffekvarn?

En kaffekvarn kostar typiskt sett mellan 300kr och 5000kr. Du får en riktigt bra modell för 1000kr – 2500kr.

Kaffekvarn test

Hur gjorde vi vårt kaffekvarn test?

För att göra vårt kaffekvarn test tittade vi först och främst på hur kaffekvarnar fungerar. Efter att vi förstått hur de fungerar och vad man ska leta efter började vi titta igenom det enorma sortiment som finns där ute. Vi valde ut en handfull modeller som fått bra kundrecensioner och började läsa på om var och en.

Därefter tittade vi på deras kundrecensioner, material, design, kaffekvalitet och malningsprocess. Med den informationen skrev vi ihop våra egna recensioner för varje modell.

Slutligen jämförde vi alla modeller och skrev ihop en kaffekvarn bäst i test lista och utsåg även den modell vi tyckte kan klassas som bästa kaffekvarnen.

Bästa kaffekvarnen

Hur väljer man den bästa kaffekvarnen?

För en liten köksapparat som utför en ganska enkel uppgift finns det hundratals kaffekvarnar tillgängliga för dig att köpa. Alla erbjuder en nyans av liknande funktioner till en mängd olika prisklasser, det kan visa sig vara svårt att hitta den bästa kaffekvarnen för ditt morgonkaffe.

Här är några viktiga faktorer som du bör tänka på för att hjälpa dig att ta reda på vilken som passar dig.

Malstorlek och konsistens

Det här är verkligen det viktigaste du bör tänka på när du ska köpa en kaffekvarn. Det är den faktor som hänför sig mest direkt till smaken och aromen du får ut från ditt kaffe.

Kaffebönorna

Självklart kommer kvaliteten på kaffebönorna du köper att spela en stor roll i det, men för att fullt ut kunna uppskatta högkvalitativa bönor, vill du mala dem precis innan du gör ditt kaffe och få kornet så fint och konsekvent i storlek som möjligt. Detta är nyckeln till en riktigt god kopp kaffe.

De flesta kaffekvarnar kommer att göra ett bra jobb med detta, men det finns viss variation i hur bra de kommer att klara sig och hur fin konsistens de kan skapa. Det är särskilt viktigt för espresso-älskare att uppnå finhet, så om det är du, bör du leta efter en kaffekvarn som är känd för att producera jämna, fina kaffesumpar.

Pris

En bra kaffekvarn är inte billig. Om kostnaden är ett särskilt stort problem för dig, kanske du istället borde köpa en manuell kaffekvarn. Om du däremot är villig att spendera lite pengar för att få en kaffekvarn som kommer att göra det bästa jobbet, kommer du att titta på kvarnar i intervallet 1000kr – 5000kr.

Tänk här att ju mer du kommer att spendera på kaffebönor, desto mer får du ut av en avancerad kvarn. En högre kostnad i förväg kan tyckas svårare att svälja just nu, men om du spenderar mycket på högkvalitativt kaffe och inte får full smak av det slösar du bort pengarna.

Som ett extra övervägande, som med alla andra inköp, görs kaffekvarnar som kostar mer ofta av bättre material som är hållbara och designade för att hålla längre. Med rätt skötsel håller dessa högkvalitativa kaffekvarnar vanligtvis mycket längre än billigare modeller. Detta kan spara pengar på att behöva köpa en ny modell om och om igen.

Tänk på: Som att köpa alla nya apparater till ditt hem är det viktigt att tänka på ditt köp som en investering, men också väga det mot hur du planerar att använda det. Att spendera mer på förhand kan ge en bättre kopp kaffe och spara pengar på lång sikt, men inte om du sällan använder den.

Kapacitet

Kvarnarna du tittar på kommer att byggas för att hålla en viss mängd kaffe varje gång du använder den. Du får bättre smak av ditt kaffe om du maler bönorna före varje gång du brygger det.

Med denna logik behöver du inte nödvändigtvis ha en hög kapacitet i din kaffekvarn om du inte räknar med att regelbundet göra kaffe för flera personer. Om det bara är du kan du nöja dig med en kvarn med liten kapacitet. Om det är du och flera rumskamrater eller kollegor, leta efter något som kan rymma mer.

Hastighet

Även om hög hastighet kan låta som en försäljningsargument när du köper en kaffekvarn, är det faktiskt ett tecken på en billigare produkt som inte kommer att hålla så länge. Kaffekvarnar med höghastighetsmotorer producerar mer värme, vilket riskerar att bränna kaffet och påverka smaken och aromen negativt.

Om du vill undvika värmen måste du börja och sluta varje gång du maler kaffet, vilket leder till att det faktiskt tar längre tid att mala en kopp bönor. Utöver det kan start-och-stopp-processen snabbare slita ut maskinen, vilket betyder att den inte kommer att ha så lång livslängd.

Snabba kaffekvarnar med reduktion av växlar kan hjälpa till att lösa några av dessa problem, men i allmänhet bör du prioritera maskiner som maler i lägre hastighet.

Köptips: Kaffekvarnar med låghastighetsmotorer kallas ibland direkt-kaffekvarnar. Om detta är en viktig faktor för dig, leta efter den här frasen när du bläddrar bland dina alternativ.

Värme

Efter mal-storlek är värme en annan viktig faktor som påverkar hur ditt kaffe kommer att smaka. Om din kvarn gör bönorna heta medan den mals, kommer den att bränna de och eventuellt förändra smaken till det sämre.

Som just nämnts är det viktigaste som påverkar värmen på din kvarn – hastigheten och hur motorn fungerar. En av de stora skillnaderna i några av de dyrare kaffekvarnarna är förmågan att kontrollera hastigheten för att minska mängden värme som kvarnen producerar. De flesta modellerna på vår kaffekvarn bäst i test lista inkluderar denna funktion.

Även om detta kan lägga till en del på prislappen, kan det också spela en stor roll i kvaliteten på din kaffesmak. Det kan vara värt kostnaden för dig.

Storlek

Ett praktiskt övervägande du bör tänka på innan du köper en ny apparat till ditt kök är dess totala storlek. Oavsett hur stort eller litet ditt kök kan vara, har de flesta begränsat utrymme på diskbänken eller i skåpen.

Eftersom du vill köpa en kvarn är det förmodligen ett säkert antagande att du redan gjort plats för den. När du köper en kaffekvarn kanske du dock också vill ha en espressomaskin, eller kaffebryggare. Så den totala storleken på kaffekvarnen kommer att vara en faktor som bör övervägas.

Innan du handlar, se till att du vet hur mycket utrymme du verkligen har att arbeta med. Kaffekvarnar är inte särskilt stora, men de måste ställas någonstans.

Oavsett om den står på diskbänken eller förvaras när den inte används, se till att du köper en produkt som passar på den plats du tänker dig.

Användarvänlighet och rengöring

Vissa människor kan vara villiga att lägga lite ansträngningar på den perfekta koppen kaffe. Andra vill att processen ska vara på den enklare sidan.

Kaffekvarnar varierar i hur komplicerade de är att använda och rengöra. Därför är det viktigt att välja en modell som är enkel att rengöra. Tänk också på att kvarnen ska passa din bryggare, till exempel kan det vara en bra idé att köpa en matchande kvarn till din bryggare från Moccamaster.

Läs mer om hur du rengör kaffekvarnen

Mal-inställningar

Om du dricker en mängd olika kaffetyper vill du ha en kvarn som ger tillräckliga inställningar för att få perfekt konsistens för var och en. För det mesta erbjuder dyrare kaffekvarnar fler inställningar för dig att välja mellan.

Vanligtvis visas kvarnar som beskrivs av en av två termer som relaterar till inställningarna de erbjuder – “Stepped” eller “Stepless”.

Stegade kaffekvarnar ger ett förvalt antal inställningar som du kan välja innan du börjar mala dina bönor.
Steglösa kaffekvarnar å andra sidan tillåter fler alternativ, eftersom de inte ger färdiga inställningar och helt enkelt låter dig välja från ett allmänt sortiment.

För dig som redan vet ganska bra vad du gillar är steglösa kaffekvarnar ett bättre alternativ jämfört med stegade, eftersom dina alternativ i princip är obegränsade. Som sådan kostar steglösa kaffekvarnar i allmänhet också mer.

Ljudnivå

Om du är känslig för hur bullriga dina köksapparater är, vill du definitivt leta efter en kaffekvarn som är på den tystare sidan – speciellt eftersom det här är en produkt som du sannolikt kommer att vilja använda tidigt på morgonen. Grindkvarnar är i allmänhet tystare än platta kaffekvarnar. Dessutom tenderarar grindkvarnar att vara bättre än vanliga kaffekvarnar i detta avseende.

Om du köper en kaffekvarn online, tar det lite tid att titta igenom recensioner för att få en känsla för hur högljudd en modell är innan du köper. Kunder och professionella granskare vill vanligtvis nämna hur tyst eller högljudd en produkt är.

Dosering

Dina doseringsalternativ har att göra med hur kvarnen fördelar kaffet när det malts klart.

Modeller med doserare tappar malet kaffe i kamrar som du sedan kan släppa i kaffefiltret eller kärlet när du är redo att brygga det. Vissa konsumenter tycker inte om att ha en doserare för att de känner att låta kaffet vara i en kammare före användning får kaffet att förlora sin färskhet.

Doseringslösa-modeller är utformade för att rätta till problemet genom att dela ut det malda kaffet mer direkt. Det kan betyda att du får färskare kaffe, men det kan också betyda mer röra att städa upp efter varje användning.

Material

Kaffekvarnar brukar antingen komma i rostfritt stål eller keramik.

Keramiska kaffekvarnar håller vanligtvis längre och är bättre för att uppnå den finhetsnivå du behöver för till exempel en espresso, så kaffekvarnar i den kategorin kostar vanligtvis mer. Medan keramik har en längre livslängd i de flesta fall, om något kommer in i maskinen som får keramiken att flisa eller gå sönder, blir det svårare att byta ut det.

Rostfria varianter är mycket vanligare och fungerar i allmänhet bra, men du kan behöva byta ut dem efter några års användning. Att hitta nya stål-blad för utbyte är i allmänhet dock en ganska enkel process, mycket enklare än om du någonsin måste byta ut keramiska blad.

Varaktighet

Om du bara spenderar 100-200kr på en kaffekvarn, hur länge det varar kanske inte är så stort av en övervägande. Om du spenderar över 1000kr på en elektrisk kaffekvarn dock, vill du veta att du kan lita på att den håller.

Som du förväntar dig kostar vissa avancerade modeller med särskilt höga prislappar vad de gör delvis eftersom de är gjorda för att hålla i många år. Du kan i allmänhet förvänta dig att keramiska kaffekvarnar håller längre än sådana i rostfritt stål och kaffekvarnar med direktdrivna motorer håller längre än höghastighets-varianter.

En av dina bästa resurser för att få en uppfattning om hur länge du kan förvänta dig att en viss modell av kaffekvarn ska bestå är kundrecensioner. Kunder kommer ofta att klaga på det om deras kaffekvarn inte håller så länge som förväntat och berömma det om det överträffar förväntningarna.

Design

Medan de flesta kaffeälskare sannolikt kommer att väga funktionalitet över utseendet i sitt beslut, men om din kaffekvarn kommer att bo på din köksbänk, skulle du helst vilja att det ska vara något du inte har något emot att titta på.

Om estetik är viktigt för dig, ta dig tid att bläddra bland dina alternativ. Vissa kaffekvarnar är definitivt utformade med tanke på utséendet, finns i en mängd olika färger och finish. Med hundratals alternativ att välja mellan bör du inte ha problem med att hitta en kvarn som är visuellt tilltalande och utformad för att matcha inredningen i ditt kök.

Källor