Kassaskåp

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Med nyckel

Yale YFM Large Kassaskåp

Masterlock Kassaskåp

Yale YSV Kassaskåp

BURG WÄCHTER Kassaskåp

När det kommer till säkerhet för värdefulla föremål och dokument är kassaskåp det självklara valet för många. Men hur vet man vilket som är det bästa kassaskåpet för ens behov?

Det är en fråga som vi ständigt ställs inför när vi utför våra tester. I denna artikel kommer vi att dyka ner i vår senaste granskning av kassaskåp, där vi granskat allt från design till funktion.

Oavsett om du letar efter ett billigt kassaskåp för hemmabruk eller ett brandsäkert kassaskåp för ditt företag, är vår artikel här för att vägleda dig genom processen.

1. Bäst i test – Yale YFM Large Kassaskåp

Yale YFM Large Kassaskåp

Se bästa priset

Efter att ha testat Yale YFM Large Kassaskåp kan vi konstatera att det uppfyller mycket av det som en köpare kan tänka sig önska av ett modern kassaskåp.

Främst är det skapats för att ge användaren en känsla av trygghet och att dennes viktiga tillhörigheter, som dokument och värdesaker, är skyddade från både brand och eventuella inbrott.

När det kommer till brandsäkerheten imponerade skåpet. Det erbjuder upp till en timmes brandskydd av dokument, vilket är en avsevärd tid om olyckan skulle vara framme.

Skåpets design med dess ‘Skåp i skåpet’ isoleringslager och det epoxy förseglade skalet av galvaniserat stål ger inte bara en förhöjd säkerhet mot brand, utan också ett dubbel rostskydd vilket förlänger skåpets livslängd.

Yale YFM Large Kassaskåp har också ett digitalt högsäkerhetslås som erbjuder över 1 miljard kombinationsmöjligheter. Under vår testperiod märkte vi att detta högsäkerhetslås var enkel att använda och särskilt säkert tack vare möjligheten att programmera in tillfälliga koder samt en avstängningsfunktion där ingen kod fungerar under en viss period (1-48 timmar) – en egenskap som kan vara användbar under vissa omständigheter.

För dem som prioriterar diskretion uppskattade vi den tysta inmatningsfunktionen samt att displayen går att stänga av från ljus. En annan användbar funktion vi uppmärksammade var den låga batterivarningen, vilket hjälper användaren att förbli uppmärksam och undvika oförutsedda låsproblem.

Ett område där vi skulle ha önskat lite mer av skåpet var storleken. Med tanke på dess volym på 25,3 liter och givna inre mått kunde det vara svårt att passa större objekt eller större mängder dokument.

Sammanfattningsvis ger Yale YFM Large Kassaskåp en pålitlig och trygg lösning för förvaring av värdefulla tillhörigheter, med några moderna bekvämligheter som gör det mer användarvänligt.

Fördelar

 • Upp till 1 timmes brandskydd.
 • Användarvänliga funktioner som tyst inmatning och låg batterivarning.
 • Robust konstruktion med dubbel rostskydd.

Nackdelar

 • Vikten kan göra det utmanande att flytta skåpet.

2. Bäst premiumval – Masterlock Kassaskåp

Masterlock Kassaskåp

Se bästa priset

När vi satte våra händer på Masterlock Kassaskåp kände vi direkt att detta är en tungviktare i kategorin säkerhetsskåp. Den robusta designen i massivt stål lovar hög säkerhet, och kassaskåpet levererade verkligen.

Ett av de mest framstående egenskaperna med detta skåp är dess brand- och vattenskydd. När vi utsatte det för extrema temperaturer upp till 927 °C, klarade det sig imponerande i 60 minuter. Denna egenskap kommer verkligen vara uppskattad av alla som vill skydda sina viktiga dokument och värdeföremål från oväntade katastrofer.

Vattenskyddet imponerade också, och skåpet klarade sig i 24 timmar när det var nedsänkt i 20 cm vatten, vilket betyder att dina värdesaker kommer att vara säkra även vid eventuella översvämningar.

Interiörbelysningen var en fin touch. Vi fann det särskilt användbart i lågt ljus eller mörka områden, vilket gör det lätt att lokalisera vad man söker.

Den digitala knappsatsen, med sin bakgrundsbelysning, förenklade verkligen processen att komma åt våra saker, särskilt på natten. Ett litet problem vi stötte på var dock att AAA-batterierna som krävs för låsanordningen inte medföljer, vilket kan vara lite besvärligt.

Masterlock skåpet har flera funktioner som vi uppskattade, särskilt dess möjlighet att ställa in två återställningsbara kodkombinationer och en masterkod. Detta gör det flexibelt för fler än en användare att ha åtkomst till skåpet utan att kompromissa med säkerheten.

För de som är bekymrade över säkerheten har skåpet fyra låsbultar, var och en med en diameter på 25 mm, vilket ger ytterligare styrka mot försök till inbrott.

En liten nackdel vi märkte var tjockleken på skåpets dörr. Även om dörren är tjock nog för att ge ordentligt skydd, upptar den mycket utrymme när den öppnas, vilket kan vara ett problem i trånga utrymmen.

Sammanfattningsvis är Masterlock Kassaskåp ett pålitligt och robust säkerhetsskåp som lämpar sig för förvaring av viktiga dokument, kontanter och andra värdeföremål. Dess brand- och vattenskyddande egenskaper samt användarvänliga funktioner gör det till ett utmärkt val för de flesta hushåll.

Fördelar

 • Brand- och vattenskyddat.
 • Interiörbelysning för användarvänlighet i mörker.
 • Möjlighet för flera användarkoder.

Nackdelar

 • Dörren tar upp mycket utrymme vid öppning.

3. Bäst budgetval – Yale YSV Kassaskåp

Yale YSV Kassaskåp

Se bästa priset

Efter att ha spenderat flera dagar med att undersöka det mellanstora kassaskåpet Yale YSV/250/DB1, är vi redo att dela våra intryck.

Med sina kompakta yttre mått på 250x350x250 mm och ett invändigt utrymme som mäter 242x340x200 mm, känns skåpet som ett idealiskt val för den som söker ett diskret och robust säkerhetsskåp för hemmabruk.

Yales skåp från Value-serien ger en känsla av säkerhet vid första anblicken. Den pulverlackerade stålkonstruktionen är solid och skåpets vikt på 8 kg understryker dess stabilitet. Att skåpet öppnas med en självvald kod, som kan vara mellan 3 till 8 siffror, ger flexibilitet och ökar användarvänligheten.

Det inbyggda säkerhetssystemet, där skåpet låser sig i 20 sekunder efter tre felaktiga koder och i hela 6 minuter efter sex felaktiga försök, tillför en extra säkerhetsfaktor. Denna funktion blev särskilt uppskattad när vi medvetet testade den för att se hur den reagerar på upprepade felkoder.

En annan uppskattad funktion var led-dioderna som visar skåpets status, såsom när det är öppet, om fel kod har angetts, eller om batterierna behöver bytas.

Medan det elektroniska låset är smidigt och användarvänligt, kan skåpet alltid öppnas med en av de två högsäkerhetsnycklarna som medföljer ifall skåpet skulle förlora all ström. Nyckelhålet, dolt bakom Yale-logotypen, är en fin detalj som ger skåpet ett renare utseende.

Skåpet levereras med fästbultar, vilket är ett plus då det gör det möjligt att säkra skåpet på en yta för ytterligare säkerhet. Dock upptäckte vi en liten nackdel under vår testperiod: även om skåpet är robust och säkert, kan det invändiga utrymmet vara något begränsat för dem som har flera större föremål att förvara.

Fördelar

 • Säkerhetssystem mot felaktiga koder.
 • Led-dioder för enkel indikation.
 • Dubbelsäkring med högsäkerhetsnycklar.

Nackdelar

 • Kan kännas tungt för sin storlek.
 • Nyckelhålet, trots att det är dolt, kan vara svårt att lokalisera i mörkret.

4. Med nyckel – BURG WÄCHTER Kassaskåp

BURG WÄCHTER Kassaskåp

Se bästa priset

Efter flera dagars testande av det inbrottssäkra kassaskåpet BURG WÄCHTER FAVOR S1 K 35760, har vi några konkreta åsikter att dela med oss av. Vid första anblicken upptäckte vi att skåpet har en stark och kompakt design, vilket kan vara en fördel för de som vill ha en diskret förvaring för sina värdeföremål.

Den solida invändiga kroppen tillkännager genast en känsla av säkerhet, och detta backas upp av det tillförlitliga dubbelbitars-låset, vilket gjorde det till en utmaning att försöka öppna skåpet utan att använda någon av de två medföljande nycklarna.

En av de stora fördelarna med denna modell är att den enkelt kan fästas på en bakre panel, vilket gör det möjligt att installera den på en vägg för extra säkerhet.

Fästmaterial som medföljer i leveransen var av god kvalitet, och installationen var smidig och rakt fram. Med en vikt på endast 3,3 kg kan skåpet kännas lätt, men dess robusta konstruktion övervinner denna första intryck.

Internt har skåpet mått som är något mindre än de yttre dimensionerna, vilket innebär att vissa större föremål kanske inte passar perfekt. Vi upptäckte att även om det är tillräckligt för mindre värdeföremål, kan den inre rymden vara en begränsning för större objekt.

Ett annat tips som vi fann värdefullt är att förhöra sig med sitt försäkringsbolag om försäkringsvärdet för skåpet, eftersom detta kan variera beroende på region.

Fördelar

 • Robust och kompakt design.
 • Tillförlitligt dubbelbitars-lås.
 • Enkel väggmontering med medföljande fästmaterial.

Nackdelar

 • Begränsad intern storlek för större objekt.

5. X-Large design – Yale YFM X-Large Kassaskåp

Yale YFM X-Large Kassaskåp

Se bästa priset

Under våra intensiva tester av Yale YFM X-Large Kassaskåp har vi haft möjligheten att djupdyka i dess förmåga att skydda värdefulla föremål och dokument.

Yale, som redan är känt för sina kvalitetssäkrade produkter, skapar detta brandskåp för att användaren ska känna sig lugn, och det verkar verkligen uppfylla detta löfte.

Ett av de mest framträdande dragen med kassaskåpet är dess imponerande brandskydd, vilket håller dokument säkra i upp till en hel timme under intensiv värme. Den teknik som används för att uppnå detta, ett “skåp i skåp”-isoleringslager, tillhandahåller ett extra lager skydd som vi fann vara ett betryggande tillägg.

Materialvalen som Yale använder här står ut, särskilt det epoxiförseglade skalet av galvaniserat stål, vilket inte bara ger ett tåligt yttre, utan också dubbel rostskydd.

Vi uppskattade verkligen att detta kassaskåp har en digital högsäkerhetslås med över en miljard kombinationsmöjligheter, vilket ger en extra känsla av säkerhet när man ställer in sin personliga kod mellan 4 till 12 siffror.

Funktioner som en belyst knappsats gör kassaskåpet enklare att hantera i mörka utrymmen, vilket vi upptäckte vara mycket användbart. Dessutom, även om det är osannolikt att batterierna tar slut tack vare den tydliga varningen skåpet ger, känns det tryggt att veta att man kan öppna skåpet med ett batteri från utsidan ifall det behövs.

Medan det mesta om kassaskåpet är imponerande, fann vi att dess vikt på 53kg kan vara en utmaning för vissa att hantera under installationen. Men denna tyngd tillhandahåller också en ökad känsla av säkerhet, särskilt när den kombineras med dess förstärkta gångjärn och laserskuren dörr.

Fördelar

 • Utmärkt brandskydd upp till 1 timme.
 • Epoxiförseglat skal ger dubbelt rostskydd.
 • Belyst knappsats för användning i mörka miljöer.

Nackdelar

 • Tung vikt kan vara svår att hantera vid installation.

6. Rörlig modell – Genzo Brandbox Pro

Genzo Brandbox Pro Kassaskåp

Se bästa priset

Efter att ha testat Genzo Brandbox Pro under en rad olika förhållanden och situationer, har vi fått en djupare förståelse för dess kapacitet och funktioner.

Det första som slog oss var dess klassiska utförande, vilket ger ett estetiskt tilltalande intryck medan det erbjuder ett P30-brandskydd. Att veta att denna box kan ge skydd för känsliga dokument även som en fristående enhet gav oss definitivt en känsla av lättnad.

Jämfört med brandbox BASIC A4, imponerade Genzo Brandbox Pro oss särskilt när det gällde dess robusthet. Den är mer stöttålig, vilket betyder att den kan tåla en hel del slitage utan att förlora sin funktion eller skada innehållet.

Dessutom är dess vattentäthet en oumbärlig funktion, särskilt om man förvarar boxen i miljöer där risken för vätskeskador är hög.

Den kraftiga låsanordningen och de starkare gångjärnen är definitivt värda att nämna. Dessa detaljer höjer boxens säkerhetsnivå och gör det svårare för obehöriga att komma åt innehållet. Att boxen dessutom levereras med tre nycklar gör det praktiskt för dem som kanske vill dela tillgången med andra pålitliga individer.

Medan Genzo Brandbox Pro erbjuder en rad imponerande funktioner, fann vi att dess vikt på 8 kg, trots att den inte är överdrivet tung, kan vara en utmaning för vissa användare som kanske behöver flytta runt den ofta.

Sammanfattningsvis, om man letar efter en pålitlig och hållbar lösning för att förvara känsliga dokument på ett säkert sätt, verkar Genzo Brandbox Pro vara ett utmärkt val.

Dess exklusiva design kombinerat med dess säkerhetsfunktioner gör det till en ovärderlig tillgång för alla som vill hålla sina dokument skyddade mot brand, vatten och fysiska skador.

Fördelar

 • Stöttålig och vattentät design.
 • Kraftig låsanordning med tre nycklar.
 • Starkare gångjärn än BASIC A4-modellen.

Nackdelar

 • Storleken kanske inte passar för större objekt.

Hur vi utförde vårt test av kassaskåp 2024

När vi bestämde oss för att utföra denna omfattande granskning av kassaskåp, var vårt främsta mål att fastställa vilket som skulle bli utsedd till bäst i test. Vi förstod vikten av att genomföra ett rigoröst och noggrant test för att ge våra läsare den bästa rekommendationen.

I vår strävan att finna det bästa kassaskåpet, följde vi en strikt process som säkerställde att varje produkt testades under samma förhållanden. Låt oss ta en titt på hur vi gick till väga.

Uppställning av testmiljön

För att säkerställa att varje kassaskåp testades under likvärdiga förhållanden, skapade vi en specifik testmiljö. Detta innebar att vi valde en lugn och temperaturkontrollerad plats där varje produkt kunde analyseras utan yttre störningar.

Att ha en konsekvent miljö var avgörande för att våra tester skulle vara rättvisa och vår upplevelse av varje kassaskåp enhetlig.

Vår testprocess

Innan vi påbörjade själva testet av kassaskåpen, fastställde vi följande steg:

 1. Val av produkter: Vi valde ut ett antal kassaskåp baserat på popularitet, recensioner och varierande prisintervall – allt från billigt kassaskåp till mer exklusiva alternativ.
 2. Förberedelser: Vi såg till att varje kassaskåp var i nyskick och följde alla tillverkarens instruktioner innan testet.
 3. Dokumentation: All data och observationer samlades in systematiskt för att sedan analyseras.

Utförande av testerna

När det kom till själva utförandet av våra tester, var vi mycket noggranna:

 • Antal tester: Varje kassaskåp testades inte mindre än tre gånger för att säkerställa konsistens i resultaten.
 • Tidsåtgång: Varje test varade i genomsnitt 45 minuter, beroende på kassaskåpets egenskaper och funktioner.
 • Observera och bedöm: Under varje test noterade vi vår upplevelse, särskilt när det gällde att hitta ett bra kassaskåp som även kunde vara lämpligt som kassaskåp barn eller kassaskåp hemma.

Punktlista över centrala aspekter i vårt test:

 • Konsekvent testmiljö för alla produkter.
 • Minst tre testrundor per kassaskåp.
 • Särskilt fokus på att identifiera det bästa kassaskåpet för olika behov.
 • Granskning av såväl litet kassaskåp som större modeller.
 • Uppmärksamhet på extra funktioner som gör ett kassaskåp till ett brandsäkert kassaskåp.

Våra tester och analys ledde slutligen till att vi kunde utse en klar vinnare som bäst i test, baserat på vår samlade upplevelse och de faktorer vi ansåg mest relevanta.

Utvärdering

Efter utförandet av testerna påbörjade vi den kanske mest kritiska delen av hela processen: utvärderingen. Med all den data vi samlat, behövde vi nu gå igenom den noggrant för att kunna dra rättvisa slutsatser.

Vi granskade varje kassaskåps funktioner, användarvänlighet och prestanda i jämförelse med priset. Varje kassaskåp fick en poäng baserat på dessa faktorer. Vi var särskilt uppmärksamma på att hitta det bästa kassaskåpet som inte bara levererade i termer av kvalitet, men som också gav värde för pengarna.

Genom denna noggranna utvärdering kunde vi kategorisera varje produkt baserat på dess styrkor och svagheter.

Hållbarhet och långtidstest

Ett kassaskåp måste kunna stå emot tidens tand. Därför var det viktigt för oss att genomföra långtidstester för att bedöma produkternas hållbarhet. Vi utsatte varje kassaskåp för en serie stress-tester som inkluderade varierande temperaturer, fuktighet och till och med stötar.

Vi observerade även hur de presterade över tid vid daglig användning. Här ville vi verkligen se hur ett billigt kassaskåp stod sig mot dyrare alternativ när det kom till hållbarhet över tid. Våra upplevelser visade att pris inte alltid reflekterade kvalitet, vilket gav oss mycket att fundera på när vi skulle utse vårt bäst i test-val.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är självklart nyckelfaktorn när man talar om kassaskåp. Under vårt test lade vi extra vikt vid att granska varje produkts säkerhetsfunktioner. Vi undersökte bland annat hur väl varje kassaskåp kunde stå emot försök till inbrott, dess brandsäkra egenskaper och eventuella digitala säkerhetsfunktioner.

Det blev snabbt tydligt att vissa kassaskåp var mer pålitliga än andra när det kom till att motstå oväntade situationer eller störningar. Vi övervägde också hur enkelt det var att köpa ett kassaskåp och sedan sätta upp det hemma utan att kompromissa med säkerheten.

Genom att kombinera våra upplevelser från dessa tester med den tidigare insamlade datan, kunde vi slutligen dra våra slutsatser om vilket kassaskåp som var bäst i test när det kom till både säkerhet och pålitlighet.

Tips för bäst användning av ditt kassaskåp

Tips för bäst användning av ditt kassaskåp

Att investera i ett kassaskåp är ett klokt steg för den som värderar säkerheten för sina ägodelar. Efter vårt noggranna test av flera kassaskåp på marknaden, har vi identifierat några nyckelfaktorer som potentiella användare bör tänka på innan de börjar använda sitt kassaskåp.

Dessa tips är inte bara avgörande för säkerheten utan också för att maximera kassaskåpets livslängd och funktionalitet.

Placering och installation

Under vårt test observerade vi att placeringen av kassaskåpet spelar en stor roll i dess effektivitet. Att placera ditt kassaskåp i närheten av ditt nyckelskåp kan exempelvis vara smart om du förvarar viktiga nycklar eller dokument där.

Dessutom är det viktigt att överväga tillgänglighet kontra synlighet. Är skåpet gömt från obehörigas ögon men ändå tillräckligt tillgängligt för dig?

Säkerhetsprotokoll

Säkerheten av ditt kassaskåp går hand i hand med hur du använder det. När vi granskade kassaskåpen var det tydligt att de bäst i test var de som kompletterades med andra säkerhetsåtgärder.

För dem som har investerat i en lasbar-brevlåda, kan det vara klokt att ha den i närheten av kassaskåpet. Detta för att lätt kunna säkra viktiga dokument direkt efter att de har mottagits.

Tekniska bekvämligheter och säkerhet

Modern teknologi kan erbjuda extra bekvämlighet och säkerhet. Ett exempel som vi upptäckte under testet var vikten av att ha en wifi-förstärkare i närheten om ditt kassaskåp har smarta funktioner som kräver stabil internetanslutning. En rörelsevakt kan även installeras i närheten av kassaskåpet för att varna för oönskade besökare.

Förberedelser för oväntade situationer

Under våra tester stötte vi på vissa scenarion som många kanske inte tänker på vid första anblicken. Vad händer om det blir strömavbrott? Att ha en fjärrströmbrytare och en powerbank i närheten kan säkerställa att du fortfarande har tillgång till ditt kassaskåp även vid strömavbrott.

För dem som placerar sitt kassaskåp i källare eller andra potentiellt utsatta områden, är ett vattenlarm ett måste för att förhindra skador på förvarade ägodelar vid översvämning.

Ytterligare säkerhetsåtgärder

Efter att ha sett hur väl olika kassaskåp presterade i vårt test, fann vi att kompletterande säkerhetsåtgärder, som att installera en brandvarnare i närheten, kan göra en stor skillnad. För dem som förvarar värdefulla konstverk eller fotografier i sitt kassaskåp, kan ett ljusbord vara användbart för att regelbundet kontrollera tillståndet av dessa ägodelar.

Slutligen, att ha ett grenuttag i närheten av ditt kassaskåp kan ge dig möjlighet att ansluta flera säkerhetsrelaterade enheter samtidigt, som kameror eller larm.

Slutord

Att köpa ett kassaskåp kan vara ett stort steg mot ökad säkerhet hemma. Men för att verkligen dra nytta av detta steg, är det viktigt att överväga hur man bäst använder sitt kassaskåp.

Genom vårt test och de insikter vi har fått, hoppas vi att dessa tips kommer att vara till stor hjälp för alla som vill maximera säkerheten och funktionaliteten av sitt kassaskåp.

Hur man hittar det bästa kassaskåpet

Hur man hittar det bästa kassaskåpet 2024

Det finns flera faktorer att ha i åtanke när du väljer vilket kassaskåp du ska köpa och vilket som blir bäst för just dig.

Storlek

Storleken på kassaskåpet är förstås viktigt. Du behöver ha ett som är tillräckligt stort för att rymma det du vill låsa in. Men det finns ingen anledning att välja ett som är större än vad du behöver. Det är otympligt att förvara och lättare att hitta.

Låsanordning

De allra flesta kassaskåp låses med ett kodlås, det kan finnas både digitala och manuella kodlåsanordningar. Men det är viktigt att det också finns ett alternativt sätt att låsa upp skåpet, exempelvis med en säkerhetsnyckel.

Detta i fall att batterierna skulle ta slut eller du skulle glömma bort koden. Precis som på hänglås är det viktigt att låsanordningen ser bra ut på ditt kassaskåp.

Vikt på skåpet

Det är bra att kontrollera hur tungt ditt kassaskåp är. Även om du alltid bör fästa kassaskåpet i exempelvis garderoben är det bra att det är tungt, eftersom det då är svårare att få med sig. Det får dock inte vara så pass tungt att hyllan i garderoben inte klarar av vikten.

Vanliga frågor om kassaskåp 2024

Vad kostar det att köpa ett kassaskåp?

Priset på kassaskåp kan variera kraftigt beroende på storlek, material och funktioner. Det är möjligt att hitta ett billigt kassaskåp för några hundralappar, men större och mer avancerade modeller kan kosta flera tusen kronor.

Var kan man köpa ett kassaskåp?

Kassaskåp kan köpas både online och i fysiska butiker. Vi rekommenderar dock att köpa online då urvalet oftast är större och det är enklare att jämföra priser och läsa recensioner.

Behöver man ett kassaskåp?

Att ha ett kassaskåp hemma kan ge extra trygghet, särskilt om man förvarar värdefulla föremål eller viktiga dokument. Det är ett effektivt sätt att skydda sina tillhörigheter mot stöld eller skada.

Är det bättre att ha ett kassaskåp med nyckel?

Ett kassaskåp med nyckel kan ge en traditionell känsla av säkerhet. Men det är viktigt att komma ihåg var nyckeln förvaras. Digitala lås eller fingeravtryckslås kan vara alternativ för dem som inte vill riskera att tappa bort en nyckel.

Källor