Kavel bäst i test 2023 – hitta bästa kaveln!

1. Bäst i test – Patisse Silvertop Kavel 25 cm

Patisse Silvertop Kavel 25 cm

Patisse imponerar återigen med sin innovativa och högkvalitativa kavel med non-stickbeläggning. Denna eleganta kavel är inte bara praktisk och funktionell, utan också en estetisk höjdpunkt i köket tack vare sin sofistikerade silver-top yta.

Med en längd på 25 cm och en total längd inklusive handtag på 45 cm, erbjuder denna kavel optimal balans och kontroll vid kavling av deg och smet. Non-stickbeläggningen garanterar att degen inte fastnar på kaveln, vilket resulterar i en smidig och problemfri bakupplevelse.

Denna mångsidiga kavel är även idealisk för att kavla sockerpasta och marsipan, vilket gör den till ett viktigt verktyg för både amatör- och professionella bagare. Ytan är dessutom enkel och bekväm att rengöra, vilket sparar både tid och energi.

Patisse har verkligen överträffat sig själva med denna kavel, som kombinerar design, prestanda och mångsidighet i ett och samma verktyg. För den som söker en kavel som både är effektiv och snygg, är Patisse non-stickbelagda kavel ett bra val.

2. Premiumval – Nordwik Marble Kavel 46 cm

Nordwik Marble Kavel 46 cm

Nordwiks marmorkavel är ett fantastiskt köksverktyg för alla som älskar att baka och skapa delikata desserter och rätter.

Den blankpolerade marmorkaveln är rejäl och har en elegant design som gör produkten till ett snyggt tillskott i köket. Den lämpar sig särskilt väl för att kavla ut pajdegar, kakdegar och marsipan.

En särskild fördel med marmorkaveln är dess förmåga att behålla kyla, vilket är särskilt användbart när man arbetar med degar som innehåller mycket smör. Genom att placera kaveln i kylskåp innan användning bibehåller degen sin konsistens och hålls kall när du kavlar.

Kaveln levereras med en praktisk trästång, vilket gör förvaringen enkel och snygg. Med en längd på 46 cm inklusive handtag (25 cm exklusive handtag) och en diameter på 6 cm, erbjuder kaveln en bekväm arbetsstorlek. Den väger 1,9 kg, vilket ger en stadig och pålitlig känsla.

Observera att marmorkaveln bör diskas för hand för att bibehålla dess glans och kvalitet. Investera i denna eleganta och effektiva marmorkavel från Nordwik för att lyfta dina bakningsupplevelser till nya höjder.

3. Populär – Gastromax Non-Stick Kavel 47 cm

Gastromax Non-Stick Kavel 47 cm

Gastromax har skapat en utmärkt kavel som tar din bakupplevelse till nya höjder. Den här kaveln har en högkvalitativ non-stick beläggning som erbjuder enastående släppförmåga, vilket gör att du enkelt kan kavla ut alla typer av degar.

En av de stora fördelarna med denna kavel är att den förhindrar att karamellfärg och degvätska fastnar på ytan. Detta sparar tid och ansträngning under bakprocessen, samtidigt som det minskar risken för att dina bakverk förstörs. Dessutom gör den hållbara beläggningen att kaveln håller längre och ger dig en pålitlig bakningskompis under många år.

Handtagen är gjorda av plast, vilket ger ett bekvämt grepp och enkel hantering. Med en längd på 47 cm och en diameter på 6 cm har den här kaveln en perfekt storlek för att hantera både små och stora bakprojekt.

Sammanfattningsvis är Gastromax non-stick kavel ett fantastiskt verktyg för alla som älskar att baka. Den är enkel att använda, lätt att rengöra och har en attraktiv design som passar in i alla kök. Skaffa en idag och upplev skillnaden själv!

Lista över de bästa kavlarna 2023

 • Bäst i test: Patisse Silvertop Kavel 25 cm
 • Premiumval: Nordwik Marble Kavel 46 cm
 • Populär: Gastromax Non-Stick Kavel 47 cm
Bästa kaveln

Köpguide för kavlar 2023

Letar du efter en riktigt bra kavel som du kan använda till bakningen? Ja då har du hamnat helt rätt! Här kommer vi att fördjupa oss i den underbara världen av brödkavlar och hjälpa dig att förstå vad som gör en kavel bäst i test.

En bra kavel hjälper dig att skapa en jämn och fin deg, vilket kan vara avgörande för slutresultatet. Om du till exempel bakar en paj, vill du att degen ska vara jämn över hela formen för att pajen ska grädda jämnt. Och här spelar en kavel en viktig roll.

Men att köpa en kavel kan först uppfattas som en enkel uppgift, men det stämmer inte alltid. Inför köpet finns det nämligen flera faktorer som du borde överväga.

Därför har vi skapat denna köpguide. Har informerar vi dig om de allra viktigaste faktorerna och vad du bör tänka på kring dessa. Faktorerna är:

 • Material
 • Storlek
 • Pris
 • Typ av kavel

“En bra kavel kan vara skillnaden mellan en misslyckad och en fantastisk bakning. Så se till att hitta en brödkavel som passar dig bra för att uppnå bästa möjliga resultat.”

Material

Träkavlar är det klassiska valet och finns i många hem. Trä är ett hållbart material som ger en bra känsla vid kontakt med degen. Men det kan kräva mer underhåll, inklusive regelbunden oljning för att förhindra att träet torkar ut och spricker.

Silikonkavlar är ett modernt alternativ som är lätt att rengöra och underhålla. De är också flexibla, vilket kan göra det lättare att kavla ut degar av olika tjocklekar. Dock kan de sakna den tyngd och stabilitet som en träkavel eller marmorkavel erbjuder.

En marmorkavel är tung och kall, vilket gör den perfekt för att arbeta med känsliga degar som smördeg. Marmor absorberar inte heller lukt eller smaker, vilket kan vara en fördel om du bakar olika typer av bakverk.

Storlek

En annan sak att kolla efter är storleken på kaveln. Vissa personer föredrar en kavel som är stor och täcker mer av degen, medan andra tycker att en stor kavel kan vara svår att hantera och istället föredrar en mindre kavel.

Pris

En aspekt som vissa tycker är viktigare än andra när det kommer till att välja produkter är priset. Vi alla befinner oss inte i samma ekonomiska situation och just därför är det bra om du kollar på kavlar som passar din prisklass.

Vissa personer har råd att lägga ut en stor mängd pengar på en kavel medan vissa andra inte har den möjligheten. Men då är det ju bra att det finns kavlar till lägre priser!

Typ av kavel

När det kommer till kavlar finns det många olika typer att välja mellan. Låt oss titta närmare på några av de vanligaste.

 1. Träkavel: Denna är en klassiker som har använts av bagare i århundraden. En träkavel är robust och pålitlig, men kräver lite mer underhåll än andra typer.
 2. Silikonkavel: Denna är relativt ny på marknaden. En silikonkavel är flexibel och lätthanterlig, och den är också enkel att rengöra.
 3. Marmorkavel: Denna är idealisk för att kavla ut känsliga degar som smördeg, eftersom marmorn håller kylan bra och hindrar degen från att bli för varm.
 4. Kavel i non stick: En kavel i non stick-material är bra för att kavla ut kladdiga degar, eftersom degen inte fastnar på den.
 5. Mönstrad kavel: En mönstrad kavel kan lägga till ett fint mönster på din deg, vilket kan vara ett roligt sätt att personifiera dina bakverk.
Kavel test

Användning av kavel

Så här tar du hand om din kavel

När du har valt din perfekta kavel, är det viktigt att du tar hand om den för att den ska hålla så länge som möjligt. Oavsett material bör du alltid torka av din kavel efter varje användning för att förhindra att rester av degen torkar på ytan.

Träkavlar bör oljas regelbundet med en lämplig matolja för att hålla träet friskt. Undvik att blötlägga dem i vatten, eftersom detta kan orsaka sprickor i träet.

För silikon- eller non stick-kavlar, se till att de inte utsätts för höga temperaturer, eftersom detta kan skada ytan. Dessa kavlar kan ofta diskas i diskmaskin, men det är alltid bäst att kontrollera tillverkarens anvisningar.

Att tänka på när du använder din kavel

Oavsett vilken typ av kavel du väljer, finns det några saker du bör tänka på när du använder den. För det första, försök att applicera jämnt tryck över hela kaveln när du kavlar ut degen. Detta hjälper till att säkerställa att degen blir jämn och att din paj eller kaka gräddas jämnt.

För det andra, var försiktig så att du inte kavlar ut degen för tunt. Om degen är för tunn kan den bli spröd och svår att hantera. Ett bra tips är att alltid börja i mitten av degen och kavla utåt, snurra degen efter varje kavling för att säkerställa jämnhet.

Vanlig kavel kontra mönstrad kavel

När det kommer till att välja kavel finns det två huvudsakliga alternativ att välja mellan: vanliga kavlar och mönstrade kavlar. Båda typerna av kavlar har sina fördelar och nackdelar, och valet beror på dina egna preferenser.

Vanliga kavlar

Vanliga kavlar är de mest traditionella och vanligt förekommande kavlarna på marknaden. De är oftast tillverkade av trä, metall eller marmor och har inget specifikt mönster eller dekor.

Vanliga kavlar är mångsidiga och passar bra för olika användningsområden, från att rulla ut små degar till större degar för bröd och pajer. De är också lätta att rengöra och underhålla.

Mönstrade kavlar

En mönstrad kavel, å andra sidan, är utformad med ett specifikt mönster eller dekor på rullens yta. De används oftast för att dekorera bakverk och ger dem en annorlunda look.

En kavel med mönster finns i olika mönster och storlekar, från enkla prickar och linjer till mer avancerade mönster som blommor och blad.

Nackdelen med mönstrade kavlar är att de har mer begränsade användningsområden än vanliga kavlar. En kavel med mönster är oftast inte lika mångsidig och lämpar sig bättre för mindre degar och dekorativa bakverk.

De kan också vara svårare att rengöra och underhålla på grund av det specifika mönstret på rullens yta.

I slutändan ska du välja kavel utifrån vad du själv är ute efter. Om man vill ha en kavel som är mångsidig och lätt att använda för olika bakningsbehov kan en vanlig kavel vara det bästa valet. Men om man gillar att dekorera bakverk och vill ha en extra touch av dekor kan en mönstrad kavel vara ett bra val.

Vanliga frågor om kavlar

Vi är medvetna om att det kan förekomma en del frågor när man letar efter produkter. Det kan vara knepigt att veta vad man ska kolla efter i en kavel. Men oroa dig inte, vi på HemmaPrylar finns här för att hjälpa dig! Här nedanför besvarar vi några frågor som kan dyka upp under ditt sökande.

Hur hittar man en kavel bäst i test?

För att hitta en kavel bäst i test, kan man söka efter tester och recensioner på nätet eller i tidningar som har testat och utvärderat olika kavlar.

Man kan även ta hänsyn till faktorer som storlek, form, material och vikt när man väljer en kavel, beroende på vad man ska baka. Det är också en bra idé att prova olika kavlar för att hitta en som känns bekväm och passar ens egna behov och preferenser.

Vill man köpa en kavel i marmor?

Att köpa en kavel i marmor kan vara en bra idé eftersom kavlar i marmor är tyngre än andra kavlar, vilket gör att de rullar lättare och ger en jämnare utrullning.

En brödkavel i marmor har också en naturlig kyla som gör att degen håller sig svalare under utrullning, vilket minskar risken för att smöret i degen smälter.

En kavel i marmor kan dock vara känslig för repor och kan behöva underhållas med oljning för att hålla sig i toppskick.

Finns det en speciell kavel till barn?

Ja, det finns speciella kavlar som är anpassade för barn och deras mindre händer. Dessa kavlar är ofta mindre i storlek och lättare att hantera för barn.

De kan också ha ergonomiska handtag som är anpassade efter barns händer och gripförmåga. Att använda en brödkavel som är anpassad för barn kan göra bakning mer roligt och lätt för barn att utföra själva.

Är kavel utan handtag bra?

En kavel utan handtag kan vara bra för vissa användningsområden, som att rulla ut mindre degar eller för att få en mer direkt kontakt med degen.

Men om man ska rulla ut större degar eller om man har problem med handstyrka eller grepp, kan en kavel med handtag vara mer ergonomisk och lättare att använda.

Ska man köpa en kavel med mönster?

Att köpa en kavel med mönster kan vara ett kul sätt att dekorera bakverk och ge dem en extra touch. Om man gillar att dekorera sina bakverk kan en kavel med mönster vara en bra investering.

Det är dock viktigt att tänka på att en mönstrad kavel kan ha begränsade användningsområden och inte vara lika mångsidiga som vanliga kavlar.

Är en kavel och brödkavel samma sak?

En kavel och brödkavel är i grunden samma sak, men termerna kan användas för att beskriva kavlar i olika storlekar eller former.

En vanlig kavel är oftast slät och används för att rulla ut degen till exempelvis pajer eller småkakor, medan en brödkavel är något tjockare och kortare än en vanlig kavel och används för att rulla ut större degar till exempelvis bröd.

Så medan båda verktygen används för att rulla ut deg, kan storleken och formen variera beroende på användningsområdet.

Vad är en kavel och vad finns det för olika kavlar?

En kavel är ett köksredskap som främst används för att platta ut deg. En vanlig klassisk kavel som man ofta använder vid bakning av till exempel pepparkakor består av en cylinder med handtag på sidorna.

Ofta är dessa kavlar gjorda av trä men det finns också kavlar som är gjorda av metall, marmor, plast osv. En kavel i marmor är oftast bra då marmor är väldigt sval. Detta bidrar till att degen blir svalare och enklare att kavla.

Det finns även en mängd olika kavlar som exempelvis en brödkavel. Det finns även vissa som har olika mönster på sig istället för att vara helt släta. Ett exempel på en sådan kavel är en knäckebrödskavel eller kruskavel. En knäckebrödskavel är avsedd för knäckebrödsbak.

Cylindern är inte slät utan knagglig och punkter bildas som skapar sammanhållande länkar mellan kakornas över och undersida. Det finns även andra kavlar så kallade mönster-kavlar som används för att skapa mönster. Dessa kavlar används ofta under tårtdekorering.

Sammanfattning

Oavsett nivå av bakfärdigheter, är en lämplig kavel ett viktigt verktyg. Valet beror inte enbart på material eller design, utan även hur den passar individens behov och arbetsmetod.

Därför rekommenderas det att ta sig tid att utforska olika alternativ och hitta en kavel som bäst passar in i det tänkta kökssammanhanget. God bakning till alla!

Källor