đŸ„‡Knivslip bĂ€st i test 2021 – hitta bĂ€sta knivslipen!

Letar du ocksÄ efter knivslip bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! I denna artikel fÄr du hjÀlp att hitta den absolut bÀsta knivslipen. Att ha vassa knivar Àr absolut det viktigaste nÀr det kommer till matlagning enligt oss, en knivslip löser det problemet pÄ bara nÄgon minut.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för cervera.se

Knivslip bÀst i test 2021

1. Vulkanus VG2 knivslip

2. Exxent Kasumi knivslip

3. Zwilling SharpPro knivslip

Vulkanus VG2 knivslip
Exxent Kasumi knivslip
Zwilling SharpPro knivslip

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Vulkanus VG2 knivslip recension

Vulkanus VG2 knivslip
Vulkanus VG2 knivslip

Vulkanus VG2 knivslipen underlĂ€ttar vĂ€ssningen av knivarna enormt. NĂ„gra fĂ„ drag med kniven sĂ„ fĂ„r den extrem skĂ€rpa utan hack eller repor. Den justerade ocksĂ„ slipvinkeln automatiskt mellan 11 – 21 grader och slipade till och med tandade knivar bra!

Absolut rekommenderad för alla lite mer seriösa hemmakockar som har en större budget att lĂ€gga pĂ„ en knivslip. Har du rĂ„d med den hĂ€r modellen Ă€r det en “no-brainer”!

Exxent Kasumi knivslip recension

Exxent Kasumi knivslip
Exxent Kasumi knivslip

Denna Exxent kasumi knivslip Àr med skÀrpstÄl och diamant. Den har tvÄ sliphjul, en pÄ vardera sida. En av dessa var belagda med en diamant, och den andra sidan Àr keramisk för att ge kniven bra skÀrpa.

Kasumi knivslipen slipar upp knivarna riktigt bra. Absolut en modell vi rekommenderar för dig med nÄgot högre budget.

Zwilling SharpPro knivslip recension

Zwilling SharpPro knivslip
Zwilling SharpPro knivslip

Om du letar efter en billig knivslip Àr denna frÄn Zwilling enligt oss det bÀsta alternativet. Den har som mÄnga andra keramiska hjul och fungerar med bÄde japanska och europeiska knivar.

Det finns ocksÄ en knapp pÄ sidan som reglerade trycket vid anvÀndning. Ett lÀge för starkare/grövre slipning, och ett annat för att hjulen ska snurra lÀttare och ger en glÀnsande finish. En funktion du inte visste att du ville ha, men den Àr grym!

Allt som allt Àr detta enligt oss den bÀsta billiga knivslipen pÄ marknaden idag.

MinoSharp MC-550 knivslip recension

MinoSharp MC-550 knivslip
MinoSharp MC-550 knivslip

Denna MinoSharp MC-550 knivslipen Àr en av de bÀsta knivsliparna vi testade. Dock passar den inte in pÄ topp 3 listan tyvÀrr. Den hÄller dina köksknivar i toppskick med en snabb slipning.

Dessutom Àr detta en sÄ kallad vÄtslip, sÄ att du enkelt kan börja slipa bara genom att vÄtlÀgga den. Den Àr speciellt anpassad för Globalknivar men fungerar lika bra pÄ andra knivar med samma slipvinkel.

Överlag Ă€r MinoSharp MC-550 knivslipen ett bra alternativ men den platsade tyvĂ€rr inte pĂ„ vĂ„r topp 3.

Vanliga frÄgor nÀr man ska köpa den bÀsta knivslipen

Ja, en del frĂ„gor kan komma upp nĂ€r man ska hitta den bĂ€sta knivslipen. DĂ€rför har vi inte enbart skrivit en knivslip bĂ€st i test lista – utan ocksĂ„ en vanliga-frĂ„gor-lista! Nedan hittar du de svar du behöver för att underlĂ€tta ditt köpval.

Hur ofta ska man slipa kniven?

Hur ofta man ska slipa kniven hemma beror sÄklart pÄ hur mycket du anvÀnder den. Men vid vanlig anvÀndning av nÄgra gÄnger om dagen rekommenderas det att du slipar den 2-3 gÄnger om Äret.

Hur gjorde vi vÄrt knivslip test?

NÀr vi gjorde knivslip testet sÄ lÀste vi pÄ om hur knivslipar fungerar, och vilka modeller som Àr mest populÀra. DÀrefter kollade vi kundrecensioner, produktbeskrivningar, funktioner, design mm. och jÀmförde de olika modellerna. Sedan satte vi ihop en knivslip bÀst i test lista och skrev en kort recension om var och en.

BĂ€st knivslip
KĂ€lla: Reviewed

Hur hittar man den bÀsta knivslipen?

Korn

Oavsett typ finns alla knivslipar i olika nivÄer av korn. De flesta stenar Àr dubbelsidiga, och de elektriska knivsliparna har ofta minst tvÄ instÀllningar. KornnivÄn definierar hur mycket metall som tas av kniven under slipningen. Ett grovt korn (Àven mÀrkt som mindre Àn 1000 för japanska vattenstenar) bör anvÀndas pÄ en skadad kniv som har hack eller flisor. Medium korn (mÀrkt som 1000 till 3000 korn) anvÀnds för att slipa slöa knivar som inte Àr skadade. Slutligen liknar finkorn (4000 till 8000) ett slipstÄl och anvÀnds för att endast förfina din knivs kant.

Storlek

Storlek Ă€r en viktig faktor nĂ€r du köper en knivslip. Även om slipens storlek inte pĂ„verkar dess förmĂ„ga att slipa, kommer det att pĂ„verka var du lĂ€gger den. Har du förvaringsutrymme för en stor elektrisk knivslip? Eller har ditt kök redan ont om plats? De flesta slipstenar och manuella knivslipar Ă€r tillrĂ€ckligt smĂ„ för att förvaras i en lĂ„da. Titta pĂ„ knivslipens mĂ„tt och övervĂ€g var du ska ha den innan du köper.

Tid

NÀstan alla knivslipare kommer att fÄ jobbet gjort, men vissa av dem gör det mycket snabbare Àn andra. Som professionell kock har jag inget emot att spendera 5 minuter per kniv som kör den upp och ner i en knivsten. Om det inte lÄter som kul för dig, leta efter en manuell eller elektrisk knivslip som bara krÀver nÄgra passeringar genom vÀssaren. De fÄr samma jobb gjort, bara mycket snabbare.

Material

Denna kategori avser mestadels slipstenar, eftersom de finns i en mÀngd olika material. Det finns vattenstenar, oljestenar och keramiska stenar. Vattenstenar, som namnet antyder, krÀver minst 5 minuters blötlÀggning i vatten för att vÀssa ett blad. Detta Àr den vanligaste typen av slipsten, och de flesta Àr dubbelsidiga sÄ de Àr utmÀrkta för att spara ett slött blad eller fixa upp ett nÀstan skarpt blad.

Å andra sidan Ă€r oljestenar vanligtvis mycket mer hĂ„llbara. Dessa stenar behöver inte blötlĂ€ggas eftersom de redan Ă€r förfyllda med olja (Ă€ven om du alltid kan tillsĂ€tta lite mer olja om du vill). Liksom vattenstenar Ă€r de tvĂ„sidiga sĂ„ att de kan erbjuda olika nivĂ„er av korn. Oljestenar har vanligtvis en lĂ€ngre livslĂ€ngd Ă€n vattenstenar, Ă€ven om det kan ta lite lĂ€ngre tid att slipa ett slött blad pĂ„ en oljesten Ă€n en vattensten.

NÀr det gÀller knivslipar anvÀnder de flesta ett keramiskt material som slipmedel. Men om du har keramiska knivar kommer detta att vara ineffektivt, i detta fall mÄste du leta efter en diamantslipare. Diamantslipare fungerar ocksÄ bra pÄ metallknivar.

Pris

Knivslipare kan gÄ pÄ 100kr till 1500kr. TÀnk pÄ din budget och köp den bÀsta rankade knivslipen i din prisklass. Om du planerar att anvÀnda knivslipen varje vecka eller mÄnad kanske du vill fÄ en avancerad modell som Àr byggd för ett lÄngt liv. Men om du bara anvÀnder den precis före högtiden för att fÄ dina knivar i toppform för att skÀra julskinkan behöver du förmodligen inte en superdyr modell.

Typer av knivslipar?

Slipstenar

Det mest professionella sÀttet att slipa en kniv Àr med en slipsten. Dessa stenar finns i vatten, olja och keramiska material. De flesta stenar har en dubbelsidig funktion som lÄter dig vÀxla mellan korn. Det finns ocksÄ slipstenar som levereras med mer Àn tvÄ stenar, sÄ du har Ànnu fler grusalternativ.

Att anvÀnda en sten i motsats till knivslip krÀver mer professionell kunskap och teknik för att slipa bladet ordentligt. Det tar ocksÄ lite mer tid (ibland upp till 20 minuter) eftersom vissa stenar krÀver en första blötlÀggning. Som sagt, om du lÀgger in arbetet för att förstÄ hur man anvÀnder slipstenen och förbereder den sÄ att den Àr redo att anvÀndas, kan den skapa ett extremt vasst blad pÄ din kniv. Om du har mÄnga knivar som du anvÀnder ofta, kan det vara det bÀsta alternativet för dig att vÀlja en slipsten sÄ lÀnge du planerar att avsÀtta lite tid för att fixa till dina knivar.

Manuella och elektriska knivslipar

JÀmfört med slipstenarna Àr manuella och elektriska knivslipar mycket mer anvÀndarvÀnliga och kan vÀssa ett blad mycket snabbare. Dessa Àr mer förlÄtande Àn stenar eftersom de krÀver mycket mindre teknik nÀr det gÀller att köra bladet genom apparaten. De kan vÀssa alla slags blad, frÄn kniv- och urknivar till fisk- och kockknivar. Vissa kan till och med vÀssa tandade knivar, Àven om det inte Àr helt nödvÀndigt eftersom tandade knivar skÀr frÄn tÀnderna pÄ bladet.

Precis som stenar kan manuella och elektriska knivslipar erbjuda olika korninstĂ€llningar, sĂ„ se till att leta efter en modell som erbjuder mer Ă€n ett korn. Manuella knivslipar krĂ€ver att du “drar” bladet genom slipen tills du har nĂ„tt önskad skĂ€rpa, medan elektriska knivslipar Ă€r byggda sĂ„ att de Ă€r helt hands-off. Nackdelen med elektriska knivslipar Ă€r att du ibland Ă€r nĂ„dig mot motorns styrka. Om motorn Ă€r pĂ„ den svagare sidan kan du behöva vara lite mer tĂ„lmodig för att uppnĂ„ ett vasst blad. Med det sagt Ă€r det ocksĂ„ mycket lĂ€ttare att överslipa ett blad med en elektrisk knivslip, sĂ„ var noga med att hĂ„lla koll pĂ„ det.

NÀr du vÀljer en manuell eller elektrisk knivslip Àr det viktigt att ta hÀnsyn till knivens vinkel. Klassiska tyska knivar har vanligtvis ett blad med en 20 graders vinkel, medan japanska knivar kan vara var som helst frÄn 15 till 17 grader. Det Àr viktigt att leta efter en knivslip som fungerar med bÄda dessa blad.

StÄlbryne

Ett vanligt missförstÄnd inom knivslipning Àr att du kan klara dig med ett stÄlbryne. SÄ Àr inte fallet. Ett stÄlbryne Àr en lÄng stÄng som hjÀlper till att bibehÄlla integriteten pÄ din knivs blad. Medan knivslipar fysiskt tar bort bitar av din knivs blad, kommer ett slipstÄl raka till bladet.

Knivslipning Àr nÄgot som kan göras sÀllan (eftersom det reparerar skadorna som har skett över tid), men du kan finslipa din kniv varje gÄng du anvÀnder den om du vill. Dessutom kan knivslipning vara lite mer av ett projekt, det tar 20 till 30 minuter beroende pÄ hur mÄnga knivar du slipar och hur slöa de Àr, men slipning tar bara nÄgra sekunder. Skjut bara bladet lÀngs stÄngen nÄgra gÄnger sÄ Àr det klart.

SkÀrpstavar kan vara gjorda av stÄl eller keramik. StÄlstÀnger kan vara lite tuffare pÄ ett blad, medan keramiska behöver mycket lite nötning. Leta efter en lÀngre finslipning sÄ att du kan se till att du kan finslipa alla dina knivar, bÄde en japansk- och europeisk kniv.

Knivslip test

Hur vet man nÀr knivarna behöver slipas?

Kockar föreslĂ„r ofta att du anvĂ€nder en tomat för att avgöra om det Ă€r dags att vĂ€ssa din kniv. Bruce Aidells, kock, restauratör och James Beard-prisbelönta kokbokförfattare, beskriver det enkla testet: “LĂ€gg en tomat pĂ„ en skĂ€rbrĂ€da och hĂ„ll kanten pĂ„ din kniv mot huden utan att trycka pĂ„ kniven. Dra sedan i kniven tillbaka mot dig. En skarp kniv borde kunna skĂ€ra igenom tomaten pĂ„ egen hand. “

Har du inte en tomat hemma? Ta tag i ett papper och försök att skÀra genom den frÄn toppen av pappret. En vass kniv skÀr papperet rent utan att först böja ner kanten eller strimla det. Om dina knivar inte klarar tomat- eller papperstestet behöver de slipas.

Ska man gÄ till en professionell knivslipare eller köpa en knivslip?

Om du inte vill ha en annan kökspryl i lÄdan kan du slipa dina knivar professionellt.

De flesta knivtillverkare tillhandahÄller slipningstjÀnster per post för nÄgra kronor per kniv. Du ansvarar för frakt. FrÄga kundtjÀnsten för instruktioner om hur du packar dina knivar för sÀker frakt, eller leta efter rÄd pÄ tillverkarens webbplats. Eller sÄ kan du ta dina knivar till en lokal skomakare eller nyckel-butik. De brukar ha slipstenar och kan ocksÄ göra det för en ganska billig peng.

Men var medveten om att professionella knivslipare har ett rykte av att ta bort för mycket metall vid varje slipning, vilket förkortar knivens livslÀngd. Undvik detta genom att be om en rekommendation frÄn en lokal knivaffÀr.

Hur ofta du behöver slipa knivarna beror pÄ hur du anvÀnder dem. TvÄ eller tre gÄnger om Äret rÀcker ofta för de flesta hemmakockar. För att förlÀnga tiden mellan slipningssessioner, anvÀnd en finslipning (mer om det nedan) för att justera kanten pÄ din kniv varannan gÄng du anvÀnder den.

Om du ska trots allt ska köpa en knivslip sÄ har du iallafall vÄr knivslip bÀst i test lista att falla tillbaka pÄ! Vi har testad en rad modeller för att hitta den bÀsta för dig och ditt kök.

KĂ€llor