Knivslip

Letar du också efter knivslip bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel får du hjälp att hitta den absolut bästa knivslipen. Att ha vassa knivar är absolut det viktigaste när det kommer till matlagning enligt oss, en knivslip löser det problemet på bara någon minut.

Knivslip bäst i test 2024

1. Vulkanus VG2 knivslip

2. Exxent Kasumi knivslip

3. Zwilling SharpPro knivslip

Vulkanus VG2 knivslip
Exxent Kasumi knivslip
Zwilling SharpPro knivslip

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Vulkanus VG2 knivslip recension

Vulkanus VG2 knivslip
Vulkanus VG2 knivslip

Vulkanus VG2 knivslipen underlättar vässningen av knivarna enormt. Några få drag med kniven så får den extrem skärpa utan hack eller repor. Den justerade också slipvinkeln automatiskt mellan 11 – 21 grader och slipade till och med tandade knivar bra!

Absolut rekommenderad för alla lite mer seriösa hemmakockar som har en större budget att lägga på en knivslip. Har du råd med den här modellen är det en “no-brainer”!

Exxent Kasumi knivslip recension

Exxent Kasumi knivslip
Exxent Kasumi knivslip

Denna Exxent kasumi knivslip är med skärpstål och diamant. Den har två sliphjul, en på vardera sida. En av dessa var belagda med en diamant, och den andra sidan är keramisk för att ge kniven bra skärpa.

Kasumi knivslipen slipar upp knivarna riktigt bra. Absolut en modell vi rekommenderar för dig med något högre budget.

Zwilling SharpPro knivslip recension

Zwilling SharpPro knivslip
Zwilling SharpPro knivslip

Om du letar efter en billig knivslip är denna från Zwilling enligt oss det bästa alternativet. Den har som många andra keramiska hjul och fungerar med både japanska och europeiska knivar.

Det finns också en knapp på sidan som reglerade trycket vid användning. Ett läge för starkare/grövre slipning, och ett annat för att hjulen ska snurra lättare och ger en glänsande finish. En funktion du inte visste att du ville ha, men den är grym!

Allt som allt är detta enligt oss den bästa billiga knivslipen på marknaden idag.

MinoSharp MC-550 knivslip recension

MinoSharp MC-550 knivslip
MinoSharp MC-550 knivslip

Denna MinoSharp MC-550 knivslipen är en av de bästa knivsliparna vi testade. Dock passar den inte in på topp 3 listan tyvärr. Den håller dina köksknivar i toppskick med en snabb slipning.

Dessutom är detta en så kallad våtslip, så att du enkelt kan börja slipa bara genom att våtlägga den. Den är speciellt anpassad för Globalknivar men fungerar lika bra på andra knivar med samma slipvinkel.

Överlag är MinoSharp MC-550 knivslipen ett bra alternativ men den platsade tyvärr inte på vår topp 3.

Vanliga frågor när man ska köpa den bästa knivslipen

Ja, en del frågor kan komma upp när man ska hitta den bästa knivslipen. Därför har vi inte enbart skrivit en knivslip bäst i test lista – utan också en vanliga-frågor-lista! Nedan hittar du de svar du behöver för att underlätta ditt köpval.

Hur ofta ska man slipa kniven?

Hur ofta man ska slipa kniven hemma beror såklart på hur mycket du använder den. Men vid vanlig användning av några gånger om dagen rekommenderas det att du slipar den 2-3 gånger om året.

Hur gjorde vi vårt knivslip test?

När vi gjorde knivslip testet så läste vi på om hur knivslipar fungerar, och vilka modeller som är mest populära. Därefter kollade vi kundrecensioner, produktbeskrivningar, funktioner, design mm. och jämförde de olika modellerna. Sedan satte vi ihop en knivslip bäst i test lista och skrev en kort recension om var och en.

Bäst knivslip
Källa: Reviewed

Hur hittar man den bästa knivslipen?

Korn

Oavsett typ finns alla knivslipar i olika nivåer av korn. De flesta stenar är dubbelsidiga, och de elektriska knivsliparna har ofta minst två inställningar. Kornnivån definierar hur mycket metall som tas av kniven under slipningen.

Ett grovt korn (även märkt som mindre än 1000 för japanska vattenstenar) bör användas på en skadad kniv som har hack eller flisor. Medium korn (märkt som 1000 till 3000 korn) används för att slipa slöa knivar som inte är skadade. Slutligen liknar finkorn (4000 till 8000) ett slipstål och används för att endast förfina din knivs kant.

Storlek

Storlek är en viktig faktor när du köper en knivslip. Även om slipens storlek inte påverkar dess förmåga att slipa, kommer det att påverka var du lägger den.

Har du förvaringsutrymme för en stor elektrisk knivslip? Eller har ditt kök redan ont om plats? De flesta slipstenar och manuella knivslipar är tillräckligt små för att förvaras i en låda. Titta på knivslipens mått och överväg var du ska ha den innan du köper.

Tid

Nästan alla knivslipare kommer att få jobbet gjort, men vissa av dem gör det mycket snabbare än andra. Som professionell kock har jag inget emot att spendera 5 minuter per kniv som kör den upp och ner i en knivsten. Om det inte låter som kul för dig, leta efter en manuell eller elektrisk knivslip som bara kräver några passeringar genom vässaren. De får samma jobb gjort, bara mycket snabbare.

Material

Denna kategori avser mestadels slipstenar, eftersom de finns i en mängd olika material. Det finns vattenstenar, oljestenar och keramiska stenar. Vattenstenar, som namnet antyder, kräver minst 5 minuters blötläggning i vatten för att vässa ett blad. Detta är den vanligaste typen av slipsten, och de flesta är dubbelsidiga så de är utmärkta för att spara ett slött blad eller fixa upp ett nästan skarpt blad.

Å andra sidan är oljestenar vanligtvis mycket mer hållbara. Dessa stenar behöver inte blötläggas eftersom de redan är förfyllda med olja (även om du alltid kan tillsätta lite mer olja om du vill). Liksom vattenstenar är de tvåsidiga så att de kan erbjuda olika nivåer av korn. Oljestenar har vanligtvis en längre livslängd än vattenstenar, även om det kan ta lite längre tid att slipa ett slött blad på en oljesten än en vattensten.

När det gäller knivslipar använder de flesta ett keramiskt material som slipmedel. Men om du har keramiska knivar kommer detta att vara ineffektivt, i detta fall måste du leta efter en diamantslipare. Diamantslipare fungerar också bra på metallknivar.

Pris

Knivslipare kan gå på 100kr till 1500kr. Tänk på din budget och köp den bästa rankade knivslipen i din prisklass. Om du planerar att använda knivslipen varje vecka eller månad kanske du vill få en avancerad modell som är byggd för ett långt liv. Men om du bara använder den precis före högtiden för att få dina knivar i toppform för att skära julskinkan behöver du förmodligen inte en superdyr modell.

Typer av knivslipar?

Slipstenar

Det mest professionella sättet att slipa en kniv är med en slipsten. Dessa stenar finns i vatten, olja och keramiska material. De flesta stenar har en dubbelsidig funktion som låter dig växla mellan korn. Det finns också slipstenar som levereras med mer än två stenar, så du har ännu fler grusalternativ.

Att använda en sten i motsats till knivslip kräver mer professionell kunskap och teknik för att slipa bladet ordentligt. Det tar också lite mer tid (ibland upp till 20 minuter) eftersom vissa stenar kräver en första blötläggning.

Som sagt, om du lägger in arbetet för att förstå hur man använder slipstenen och förbereder den så att den är redo att användas, kan den skapa ett extremt vasst blad på din kniv. Om du har många knivar som du använder ofta, kan det vara det bästa alternativet för dig att välja en slipsten så länge du planerar att avsätta lite tid för att fixa till dina knivar.

Manuella och elektriska knivslipar

Jämfört med slipstenarna är manuella och elektriska knivslipar mycket mer användarvänliga och kan vässa ett blad mycket snabbare. Dessa är mer förlåtande än stenar eftersom de kräver mycket mindre teknik när det gäller att köra bladet genom apparaten.

De kan vässa alla slags blad, från kniv- och urknivar till fisk- och kockknivar. Vissa kan till och med vässa tandade knivar, även om det inte är helt nödvändigt eftersom tandade knivar skär från tänderna på bladet.

Precis som stenar kan manuella och elektriska knivslipar erbjuda olika korninställningar, så se till att leta efter en modell som erbjuder mer än ett korn. Manuella knivslipar kräver att du “drar” bladet genom slipen tills du har nått önskad skärpa, medan elektriska knivslipar är byggda så att de är helt hands-off. Nackdelen med elektriska knivslipar är att du ibland är nådig mot motorns styrka.

Om motorn är på den svagare sidan kan du behöva vara lite mer tålmodig för att uppnå ett vasst blad. Med det sagt är det också mycket lättare att överslipa ett blad med en elektrisk knivslip, så var noga med att hålla koll på det.

När du väljer en manuell eller elektrisk knivslip är det viktigt att ta hänsyn till knivens vinkel. Klassiska tyska knivar har vanligtvis ett blad med en 20 graders vinkel, medan japanska knivar kan vara var som helst från 15 till 17 grader. Det är viktigt att leta efter en knivslip som fungerar med båda dessa blad.

Stålbryne

Ett vanligt missförstånd inom knivslipning är att du kan klara dig med ett stålbryne. Så är inte fallet. Ett stålbryne är en lång stång som hjälper till att bibehålla integriteten på din knivs blad. Medan knivslipar fysiskt tar bort bitar av din knivs blad, kommer ett slipstål raka till bladet.

Knivslipning är något som kan göras sällan (eftersom det reparerar skadorna som har skett över tid), men du kan finslipa din kniv varje gång du använder den om du vill. Dessutom kan knivslipning vara lite mer av ett projekt, det tar 20 till 30 minuter beroende på hur många knivar du slipar och hur slöa de är, men slipning tar bara några sekunder. Skjut bara bladet längs stången några gånger så är det klart.

Skärpstavar kan vara gjorda av stål eller keramik. Stålstänger kan vara lite tuffare på ett blad, medan keramiska behöver mycket lite nötning. Leta efter en längre finslipning så att du kan se till att du kan finslipa alla dina knivar, både en japansk- och europeisk kniv.

Knivslip test

Hur vet man när knivarna behöver slipas?

Kockar föreslår ofta att du använder en tomat för att avgöra om det är dags att vässa din kniv. Bruce Aidells, kock, restauratör och James Beard-prisbelönta kokbokförfattare, beskriver det enkla testet: “Lägg en tomat på en skärbräda och håll kanten på din kniv mot huden utan att trycka på kniven. Dra sedan i kniven tillbaka mot dig. En skarp kniv borde kunna skära igenom tomaten på egen hand. “

Har du inte en tomat hemma? Ta tag i ett papper och försök att skära genom den från toppen av pappret. En vass kniv skär papperet rent utan att först böja ner kanten eller strimla det. Om dina knivar inte klarar tomat- eller papperstestet behöver de slipas.

Ska man gå till en professionell knivslipare eller köpa en knivslip?

Om du inte vill ha en annan kökspryl i lådan kan du slipa dina knivar professionellt.

De flesta knivtillverkare tillhandahåller slipningstjänster per post för några kronor per kniv. Du ansvarar för frakt. Fråga kundtjänsten för instruktioner om hur du packar dina knivar för säker frakt, eller leta efter råd på tillverkarens webbplats. Eller så kan du ta dina knivar till en lokal skomakare eller nyckel-butik. De brukar ha slipstenar och kan också göra det för en ganska billig peng.

Men var medveten om att professionella knivslipare har ett rykte av att ta bort för mycket metall vid varje slipning, vilket förkortar knivens livslängd. Undvik detta genom att be om en rekommendation från en lokal knivaffär.

Hur ofta du behöver slipa knivarna beror på hur du använder dem. Två eller tre gånger om året räcker ofta för de flesta hemmakockar. För att förlänga tiden mellan slipningssessioner, använd en finslipning (mer om det nedan) för att justera kanten på din kniv varannan gång du använder den.

Om du ska trots allt ska köpa en knivslip så har du iallafall vår knivslip bäst i test lista att falla tillbaka på! Vi har testad en rad modeller för att hitta den bästa för dig och ditt kök.

Källor