Kodhänglås

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Nummerknapp design

ABUS 158/50

ABUS 160/50

ABUS 145/40

Igloohome Smart

Att hitta det perfekta kodhänglåset kan vara en utmaning. Med en marknad som flödar av alternativ, är det essentiellt att skilja kvalitet från kvantitet. Många har ställt sig frågan om vilket kodhänglås som är det bästa, mest prisvärda, och mest pålitliga.

Vi har granskat, analyserat och jämfört olika modeller för att ge dig en omfattande insikt i vad som faktiskt står ut från mängden. Vare sig du letar efter ett kodhänglås för inomhus- eller utomhusbruk, eller om du prioriterar säkerhet framför allt, har vi svaren du söker.

1. Bäst i test – ABUS 158/50

ABUS 158/50 kodhänglås

Se bästa priset

Efter noggrann och metodisk testning av ABUS 158/50 har vi samlat några värdefulla insikter. Denna produkt, med sitt solida utförande i härdat stål, imponerade omedelbart med sin robusthet.

Under testningen kunde vi verifiera att låset höll en hög säkerhetsnivå, något som betonas med den noterade säkerhetsnivån 5.

En distinkt fördel med ABUS 158/50 är möjligheten att ställa in en individuell kod. Detta kombinationslås har en fyrasiffrig kombination, vilket ger användaren tillräckligt med alternativ för att skapa en unik kod. Faktum är att under våra tester fann vi att det var enkelt att ändra och ställa in koden, vilket gjorde det mycket användarvänligt.

När det gäller användningsområdena är låset ganska mångsidigt. Det kan lätt användas inomhus såväl som utomhus och är lämpligt för att säkra allt från skjul och dörrar till containrar.

Även om dess primära användning är för bostadsområden, såsom skjul och förråd, ser vi stor potential i dess användning i offentliga miljöer tack vare dess tåliga konstruktion och höga säkerhetsnivå.

Materialvalet, pressgjuten zink blandat med härdat stål, talar om produkten som inte bara hållbar utan också väderbeständig. Även om låset är imponerande tungt med sina 293 gram, så speglar det produktens robusthet och tålighet.

Men inget är perfekt. Under våra tester märkte vi att, även om låset var mycket säkert, kan det vara något klumpigt för vissa användningsområden, särskilt där snabb tillgång krävs.

Sammanfattningsvis ger ABUS 158/50 en imponerande kombination av säkerhet och hållbarhet, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som letar efter ett pålitligt kombinationslås.

Fördelar

 • Robust och hållbart materialval.
 • Möjlighet att ställa in en individuell kod.
 • Högt säkerhetsklassificering.
 • Mångsidiga användningsområden.

Nackdelar

 • Kan kännas tung för vissa användare.

2. Bäst premiumval – ABUS 160/50

ABUS 160/50 kodhänglås

Se bästa priset

Under vår testperiod med ABUS 160/50 fick vi möjlighet att djupt utforska dess funktioner, design och hållbarhet. Låset, som presenterar sig med en elegant högglansig krombeläggning, utstrålar omedelbart en känsla av exklusivitet. Med sin blanka silverfärg ser den inte bara bra ut, men ger också intrycket av en robust konstruktion.

ABUS 160/50 erbjuder en fyrsiffrig kodkombination som kan väljas fritt, vilket ger användaren möjlighet att skapa en unik och svårknäckt kod. Under våra tester märkte vi att det var smidigt att ställa in och ändra koden, vilket ökar dess användarvänlighet.

Faktum är att många av oss uppskattade att låset manövreras med en sifferkod snarare än en traditionell nyckel, vilket minskar risken för att man tappar bort nycklar.

Den härdat stålbygeln tillför ytterligare en dimension av säkerhet, särskilt eftersom den erbjuder dubbel låsning. När vi använde det i olika scenarier, från dörrar och portar till verktygslådor, fungerade det klanderfritt och tillförlitligt.

Ett litet men viktigt observationsmoment var dock dess storlek och design. Medan den högblanka kromningen är estetiskt tilltalande, kan den vara lite slät och glatt, vilket kan göra den något besvärlig att hantera, särskilt i fuktiga eller våta förhållanden.

På det stora hela erbjuder ABUS 160/50 en kombination av stil, säkerhet och användarvänlighet, vilket gör den idealisk för dem som vill ha ett kombinationslås av hög kvalitet.

Fördelar

 • Exklusiv och elegant design.
 • Fyrsiffrig kod som kan väljas fritt.
 • Användarvänlig kodinställning.

Nackdelar

 • Kanske inte optimalt för extremt höga säkerhetsbehov.

3. Bäst budgetval – ABUS 145/40

ABUS 145/40 kodhänglås

Se bästa priset

Under vår testning av ABUS 145/40 fick vi möjligheten att verkligen dyka djupt in i dess användarvänlighet, design och funktioner.

Direkt vid första anblicken dras ögat till dess intensiva och livfulla färger. Låset kommer i en uppsjö av färger som blå, gul, grön, lila, orange och röd, vilket definitivt gör den lätt att identifiera bland andra lås. Detta är särskilt användbart när man snabbt behöver låsa upp något i en trång och brådskande situation.

En av de mest framträdande funktionerna är dess fyrsiffriga kodsystem, vilket ger användaren möjligheten att skapa en personlig kod. Under testerna fann vi att det var mycket enkelt att ställa in och ändra koden.

Den fjädrade bygelns design var ytterligare en funktion som vi verkligen uppskattade, eftersom den gör det enkelt att ställa in öppningskombinationen.

Eftersom låset är tillverkat av massiv aluminium, var det förvånansvärt lätt, vilket verkligen förhöjer den övergripande användarupplevelsen, särskilt för dem som behöver ett lås på språng.

Men trots dess lätta konstruktion, kände vi oss fortfarande säkra med dess robusta konstruktion och dess anodiserade ytskikt som bidrar till korrosionsbeständighet.

En liten invändning vi hade under vår testning var dock att de intensiva färgerna, trots att de var lätta att känna igen, kan tappa lite av sin lyster över tid, särskilt när de utsätts för väder och vind.

Sammanfattningsvis kombinerar ABUS 145/40 styrka, användarvänlighet och estetik i en praktisk och färgglad förpackning. För dem som söker en lätt men ändå säker lösning är detta definitivt ett lock att överväga.

Fördelar

 • Lättviktig men robust konstruktion.
 • Fyrsiffrig kod för personlig säkerhet.
 • Korrosionsbeständigt anodiserat ytskikt.

Nackdelar

 • Kanske inte optimalt för mycket höga säkerhetsbehov.

4. Nummerknapp design – Igloohome Smart

Igloohome Smart kodhänglås

Se bästa priset

Efter att ha spenderat tid med Igloohome Smart Padlock, är vi imponerade av flexibiliteten och säkerheten som detta smarta lås erbjuder. Det första som står ut med denna produkt är dess robusta konstruktion.

Med material som rostfritt stål, zinklegering och syntetiskt gummi, känns låset både tungt och välbyggt i handen, vilket väger in på 450 g. Dess förmåga att tåla extrema temperaturer, från -25 °C till 55 °C, indikerar dess tålighet och pålitlighet i olika väderförhållanden.

En av de mest framträdande egenskaperna med Igloohome Smart Padlock är möjligheten att styras via en mobilapplikation.

Den trådlösa uppkopplingen till låset ger användaren friheten att inte behöva hantera fysiska nycklar eller komma ihåg komplicerade koder. Istället kan ägaren enkelt öppna låset med en förinställd pin-kod eller via Bluetooth på sin telefon.

Denna teknik blir särskilt användbar när man inte kan vara på plats. Om någon du känner behöver tillgång, kan du enkelt skapa och dela engångs- eller tidsinställda PIN-koder, vilket sparar tid och minskar potentiella säkerhetsrisker.

Vi fann denna funktion särskilt användbar när vi lånade ut verktyg till en granne och behövde ge dem tillgång till vår förrådsbod.

En mindre nackdel vi upplevde under testningen var indikatorn för låg batteriladdning. Även om den var användbar, kunde den vara mer framträdande eller ge en tidigare varning, så att man inte riskerar att stå utan tillgång till sina saker.

I slutändan erbjuder Igloohome Smart Padlock en utmärkt balans mellan säkerhet och bekvämlighet. Det är ett smart val för dem som vill ha modern teknik samtidigt som de skyddar sina ägodelar på ett pålitligt sätt.

Fördelar

 • Robust och väderbeständig konstruktion.
 • Möjlighet att dela engångs- eller tidsinställda PIN-koder.
 • Tål extrema temperaturer.

Nackdelar

 • Beroende av mobilanslutning för vissa funktioner.

5. Fingeravtryck – ABUS 57/45

ABUS 57/45 kodhänglås

Se bästa priset

Under vår testperiod med ABUS Touch 57/45 insåg vi snabbt att detta inte är något vanligt hänglås. Med sin innovativa och väderbeständiga fingeravtrycksteknik erbjuder ABUS en fräsch och modern lösning på den eviga kampen med borttappade nycklar och glömda koder.

Hänglåsets 360° sensor var särskilt imponerande, med dess förmåga att snabbt identifiera ett fingeravtryck oavsett position, vilket gjorde det möjligt för oss att snabbt låsa upp det varje gång.

Säkerheten kom aldrig ifråga. Den robusta konstruktionen, med sin specialhärdade stålbåge och dubbla kulventillås, tillsammans med pressgjuten zink, gav oss förtroendet att använda låset för att säkra våra mest värdefulla ägodelar.

Dessutom var dess IP66- och IP68-klassning ett tydligt tecken på dess lämplighet för utomhusbruk, vilket ger fred åt de som kanske vill använda det i mer krävande miljöer, vare sig det gäller att säkra verktyg, sportutrustning eller andra värdesaker.

Möjligheten att spara upp till 20 fingeravtryck var en ovärderlig funktion, särskilt i situationer där flera familjemedlemmar eller kollegor behövde tillgång.

Ett litet bekymmer vi stötte på var dock en något förvirrande inledande inställningsprocess när det kom till att lägga till dessa fingeravtryck, men efter lite experimenterande blev det lättare.

En annan uppskattad funktion var den tydliga varningssignalen vid lågt batteri. Med tanke på att låset drivs av ett utbytbart CR2-batteri som kan ge upp till 10 000 öppningar, var det skönt att få en påminnelse om när det var dags att byta.

Sammanfattningsvis är ABUS Touch 57/45 ett hänglås som kombinerar traditionell säkerhet med modern teknik. Den tar vad som skulle kunna vara en komplicerad process – att använda fingeravtrycksläsning – och gör det tillgängligt och praktiskt för daglig användning.

Fördelar

 • 360° fingeravtryckssensor för snabb tillgång.
 • Kraftfull och robust konstruktion för hög säkerhet.
 • Väderbeständigt, lämpligt för utomhusbruk.

Nackdelar

 • Behöver en stabil yta för bästa fingeravtrycksavläsning.

6. Klassisk modell – ABUS 155/40

ABUS 155/40 kodhänglås

Se bästa priset

Efter att ha spenderat tid med ABUS 155/40 blev det uppenbart att detta inte är ditt genomsnittliga kombinationshänglås. Vid första anblicken fångade den snygga svart-silverdesignen vår uppmärksamhet.

Det ligger en tyngd och en fasthet i konstruktionen som omedelbart signalerar kvalitet. Men som alltid ligger djävulen i detaljerna, och det är här 155/40 verkligen skiner.

Ett av de mest framträdande dragen med detta hänglås är dess fyrsiffriga sifferkod. Med 10 000 möjliga kombinationer, kände vi oss trygga i att våra värdesaker var säkra från obehörigt tillgrepp.

Den individuella kodinställningsfunktionen var dessutom enkel att använda, vilket gjorde det möjligt för oss att välja en kod som var lätt för oss att komma ihåg, men svår för någon annan att gissa.

Stålbygeln och huset av zinktryckgjutgods utstrålade en stark hållbarhet. Under testprocessen utsatte vi låset för diverse påfrestningar, och det höll otroligt väl. Vad som däremot blev ett mindre irritationsmoment var att sifferhjulen ibland kändes något tröga. Med tiden blev vi dock vana vid det, och det kom faktiskt att ge en extra känsla av säkerhet.

Låsets kompakta storlek gjorde det också till en idealisk resekamrat. Vi använde det för att säkra allt från vår resväska till vårt klädskåp. Även om det är lätt att förvara, tillför dess robusta konstruktion en tung känsla av säkerhet.

Sammanfattningsvis kombinerar ABUS 155/40 stil med substans och levererar en produkt som känns lika säker som den ser ut. Det är ett mångsidigt verktyg som passar för dem som vill ha extra säkerhet utan att kompromissa med design eller funktionalitet.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion.
 • Kompakt storlek, lätt att ta med.

Nackdelar

 • Sifferhjulen kan kännas tröga.

Hur vi utförde vårt test av kodhänglås 2024


När vi bestämde oss för att dyka in i djupet av kodhänglåsens värld, var vårt främsta mål att identifiera vilket kodhänglås som är det bästa kodhänglåset på marknaden. Vi var också nyfikna på att ta reda på om man verkligen kan hitta ett billigt kodhänglås som håller måttet.

Med tanke på att våra läsare är ute efter det bästa köpet, ville vi ge den mest omfattande och transparenta informationen möjlig. Låt oss nu gå igenom hur vi utförde detta omfattande test.

Hur vi skapade en standardiserad testmiljö

För att säkerställa att vårt test var både konsekvent och rättvist, tog vi stora steg för att upprätta en idealisk testmiljö. Vi valde en lugn, kontrollerad inomhusmiljö för att eliminera variabler som väder och ljusförhållanden.

Dessutom såg vi till att alla kodhänglås vi testade var helt nya, för att undvika eventuell snedvridning på grund av tidigare användning.

Genomförandet av vår omfattande testprocess

Vår testprocess var noga genomtänkt för att verkligen förstå varje produkts styrkor och svagheter. Stegvis gick vi igenom:

 1. Initial uppsättning: Sätta upp varje kodhänglås och ställa in en unik kod.
 2. Frekvent användning: Öppna och låsa varje kodhänglås minst 50 gånger för att testa hållbarheten.
 3. Kodändring: Förändra koden minst 10 gånger för att utvärdera enkelhet och funktionalitet.

Utförandet av de faktiska testerna

Vi tog vårt test ytterligare ett steg framåt när vi utförde de faktiska testerna:

 • Varje kodhänglås testades intensivt under en veckas tid.
 • Genomförandet innebar att vi testade produktens tålighet genom att utsätta det för daglig användning, simulerade tapp och dragkraft.
 • Varje test för varje produkt tog i genomsnitt 30 minuter.

Efter att ha genomfört dessa omfattande tester, med all vår kunskap och erfarenhet, kunde vi utse ett kodhänglås som bäst i test.

Denna produkt överträffade alla andra, och det är den vi rekommenderar om du tänker köpa ett kodhänglås för utomhus- eller inomhusbruk. För oss var det inte bara ett jobb att hitta det bästa kodhänglåset, utan en passion att ge dig den bästa informationen möjlig.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha genomfört våra omfattande tester var det dags för utvärdering. För oss var det viktigt att utvärderingen var objektiv och grundad på konkreta fakta. Vi jämförde varje kodhänglås prestanda baserat på de tidigare nämnda testparametrarna.

För att kategorisera produkterna använde vi en poängskala där vi betygsatte varje produkts funktioner och prestanda. Vi övervägde också våra egna upplevelser, såsom hur enkelt det var att köpa ett kodhänglås, sätta upp det och ändra koden. Efter en omfattande analys kunde vi rangordna kodhänglåsen baserat på deras totala poäng.

Hållbarhet genom långtidstester

För att säkerställa att vi rekommenderade en produkt som inte bara presterade bra under testet, men också skulle hålla över tid, utförde vi långtidstester. Vi fortsatte att använda varje kodhänglås dagligen i en månad. Vi utsatte dem för olika väderförhållanden när vi testade kodhänglås utomhus, och observerade hur bra de höll emot rost och andra slitagefaktorer.

Ett billigt kodhänglås kanske inte alltid är det bästa kodhänglåset när det kommer till hållbarhet, och detta var något vi verkligen ville undersöka djupare.

Bedömning av säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet var två av de mest kritiska aspekterna i vårt test. Vi utvärderade varje kodhänglås mot olika störningar, från försök till obehörigt intrång till oväntade situationer som kodförlust.

Många kodhänglås har inbyggda säkerhetsfunktioner, som automatisk låsning efter en viss tids inaktivitet eller varningssignaler vid upprepade felaktiga kodingångar. Under testprocessen kunde vi uppskatta hur varje produkts säkerhetsfunktioner presterade i praktiken.

Vårt bäst i test-kodhänglås skiljde sig verkligen ut när det gällde att kombinera pålitlighet med avancerade säkerhetsfunktioner.

Tips för bäst användning av ditt kodhänglås

Tips för bäst användning av ditt kodhänglås

När vi genomförde vårt omfattande test av olika kodhänglås insåg vi att det inte bara handlar om själva produkten. Hur man använder sitt kodhänglås spelar en avgörande roll i dess effektivitet och säkerhet. Här delar vi med oss av de insikter vi fått under vårt test.

Kom ihåg att byta förinställd kod

Ett av de första stegen efter att ha köpt ett bra kodhänglås bör vara att ändra den förinställda koden. Under vårt test märkte vi att många ofta glömmer detta steg, vilket kan innebära en säkerhetsrisk. Genom att snabbt ställa in en unik kod minimerar du risken för obehörig tillgång.

Använd kodhänglås på lämpliga ställen

Ett kodhänglås är utmärkt för att skydda värdesaker, men det är viktigt att välja rätt plats. Om du exempelvis har ett kassaskåp hemma, kan ett kodhänglås vara ett extra lager av säkerhet. Vi fann under vårt test att det bäst i test-kodhänglåset gav ett pålitligt skydd i kombination med ett välbyggt kassaskåp.

Försiktighet vid utomhusanvändning

Att använda ditt kodhänglås utomhus kan vara frestande, särskilt om du behöver säkra cyklar eller skåp. Men det är viktigt att komma ihåg att inte alla kodhänglås är lämpliga för utomhusbruk.

Vissa billiga kodhänglås kan rosta eller bli skadade vid exponering för väder och vind. Vårt test visade att det finns specifika modeller utformade för utomhusbruk som håller sig rostfria och fungerande även under tuffa förhållanden.

Var medveten om var du förvarar din kod

Skriv inte ner din kod på en lapp som du sedan placerar nära ditt kodhänglås. Detta kan tyckas uppenbart, men under testet märkte vi att många faller för denna frestelse, särskilt om de använder kodhänglåset på en låsbar brevlåda. Genom att hålla din kod hemlig ökar du säkerheten.

Regelbunden kontroll av funktionen

Med tiden kan mekanismen inuti kodhänglåset slitas. Det är därför bra att regelbundet kontrollera att allt fungerar som det ska. Genom vårt test kunde vi se att även det bästa kodhänglåset kan behöva underhåll.

Några extra tips från vårt test:

 • Använd aldrig födelsedagar eller uppenbara datum som koder. Detta var något som vi märkte var ganska vanligt, men det ökar risken för att någon ska gissa rätt.
 • Om du har flera kodhänglås kan det vara bra att regelbundet byta koder mellan dem för att försvåra för potentiella tjuvar.
 • Försäkra dig om att ditt kodhänglås sitter ordentligt fast. Ett löst hänglås kan vara lättare att bryta upp.

Med dessa tips i åtanke, och med våra insikter från vårt omfattande test, hoppas vi att du kan använda ditt kodhänglås på det mest effektiva och säkra sättet möjligt.

Hur man hittar det bästa kodhänglåset

Hur man hittar det bästa kodhänglåset 2024

Vilket hänglås som är det allra bäst beror lite på vad du ska använda det till. Men här går vi igenom några punkter du bör tänka på.

Säkerheten

Det är såklart alltid viktigt att ditt kodhänglås är säkert och pålitligt. Men för vissa användningsområden är det extra viktigt med säkerheten. Kontrollera gärna om låset har någon slags säkerhetsmärkning. Hur många siffror koden består av är också en viktig del av säkerheten.

Material

Vilket material låset har hänger delvis ihop med säkerheten. Ett lås i massiv metall av någon sort är det allra säkraste och är svårt att ta sönder. Ska du använda låset där det finns risk att det utsätts för fukt är det också viktigt att det är tillverkat i ett rostfritt material.

Storlek

Du behöver välja ett lås med rätt storlek för ändamålet. Ska du låsa din resväska behöver det vara ett litet lås som får plats i låsanordningen på väskan. Ska du däremot låsa ett förråd eller liknande vill du ha ett större och mer rejält lås.

Låsens storlek brukar anges både gällande bågen och själva delen där låskolven sitter. Ett större lås ger ett mer seriöst intryck. När vi gjorde vårt test valde vi att titta på lås av olika storlekar.

Vi undersökte vilket material låset var gjort i, hur många siffror koden bestod av och hur prisbilden för de olika låsen såg ut. Vi har också angett hur stort varje lås är för att du enklare ska kunna bedöma om det passar bra till ditt tänkta användningsområde.

Vanliga frågor om kodhänglås 2024

Vad kostar det att köpa ett kodhänglås?

Priset på ett kodhänglås varierar beroende på kvalitet, märke och funktioner. I genomsnitt kan du förvänta dig att betala mellan 50 och 500 kronor.

Var kan man köpa ett kodhänglås?

Det går att köpa kodhänglås både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderar vi online eftersom det oftast erbjuder ett större utbud och möjlighet att läsa användarrecensioner.

Varför kodhänglås?

Kodhänglås erbjuder en kombination av bekvämlighet och säkerhet. Istället för att hålla reda på nycklar, ställer du enkelt in en kod som endast du vet, vilket minimerar risken för obehörig åtkomst.

Är det värt att köpa ett kodhänglås?

Ja, att investera i ett kodhänglås är värt det, speciellt om du värderar bekvämlighet och ökad säkerhet. De eliminerar behovet av nycklar och ger ägaren full kontroll över tillgängligheten.

Källor