Kokplatta

Är du också ute efter kokplatta bäst i test? Då har du hittat till rätt ställe! Vi hjälper dig nämligen hitta den absolut bästa kokplattan för dina behov.

Inte nog med att vi recenserat alla olika typer av kokplattor går vi även igenom hur du kan hitta den som passar dig bäst. I slutet av artikeln hittar du även svar på lite vanliga frågor kring kokplattor och dess funktionalitet.

Kokplatta bäst i test

1. Wilfa kokplatta

2. Champion dubbel kokplatta

3. Emerio kokplatta med handtag

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Wilfa kokplatta – bäst i test!

Wilfa kokplatta
Wilfa kokplatta

Detta är en induktionskokplatta från Wilfa med grymma funktioner, vilket är en av anledningarna till att den utsetts till bäst i test. Med 10 värmeinställningar kommer den här modellen tillaga maten bättre än på en vanlig spis!

Tyvärr är den ganska liten och rymmer endast kastruller och stekpannor upp till 26cm i diameter.

Dess uppvärmningsfunktion fungerar lika bra åt båda hållen – den blir nämligen kall lika snabbt som den blir varm! Det gör att du enkelt kan stoppa den i köksskåpet bara några minuter efter användning utan att riskera brandfara.

Bästa dubbla kokplattan – Champion

Champion dubbel kokplatta
Champion dubbel kokplatta

För dig som söker en dubbel kokplatta är den här från Champion det bästa alternativet. Med sin stilrena design i rostfritt stål behöver du inte skämmas för att ha den framme även när den inte används.

Det som Champion också tänkt på med denna modell är att behandla ytan. Det gör att rengöringen av både plattorna och stålet runt omkring blir busenkelt med en hällskrapa.

Många dubbla kokplattor har inget alternativ för att individuellt ställa in plattorna, men det har denna! Du kan enkelt ställa in två olika temperaturer på respektive platta.

Emerio kokplatta med handtag

Emerio kokplatta med handtag
Emerio kokplatta med handtag

För dig som vill ha en transportabel kokplatta är den här från Emerio antagligen ditt bästa alternativ. Den kommer nämligen utrustad med smidiga handtag på sidorna!

I övrigt är det en simpel design med plast på ovansidan. Det gör att det är otroligt lätt att torka rent med en disktrasa! Det vi däremot inte tycker om är att “ratten” för att ställa in grader också är i plast. Det gör att om du har en för stor panna smälter knappen av värmen…

I övrigt en väldigt simpel kokplatta som gör jobbet, och den gör det bra.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en kokplatta?

En kokplatta kostar omkring 300kr. Vill du däremot ha en dubbel – får du räkna med det dubbla. Om du är ute efter en induktionsplatta får du nog räkna med 800kr.

Behöver man verkligen en kokplatta?

En kokplatta gör sig väldigt bra på många ställen, inte bara i husbilen! Att ha en extra platta tillgänlig i köket är verkligen grymt. Kokplattor är otroligt populära i studentboenden av en anledning.

Bästa kokplattan

Hur väljer man den bästa kokplattan?

Att välja den bästa kokplattan är svårt, absolut. Vi har gått igenom en drös olika modeller och hittade till slut något som passade alla. Men om du inte hittat någon som passar dig i vår lista kommer här lite köptips.

Dubbel eller enkel?

Först och främst; vill du ha en dubbel eller enkel? Vi rekommenderar att du inte köper en för stor modell för ditt utrymme, då är risken att den helt enkelt aldrig kommer till användning. Om du dessutom vill kunna stoppa undan kokplattan så rekommenderar vi en enkel. De går smidigt in i nästan alla köksskåp där ute, inklusive de du har i husbilen.

Induktion eller inte?

Induktionsplattor och -spisar är otroligt populära idag, och med bra anledning. De värms upp betydligt snabbare än “vanliga” plattor. Tänk dock på att de kräver särskilda kastruller och stekpannor. Om du inte har dessa redan kan det bli alldeles för dyrt att byta till en induktionsplatta.

Smidighet?

Hur smidig kokplattan är handlar inte bara om hur stor den är. Det handlar också om;

  • Handtag. Om kokplattan har handtag kommer den vara betydligt lättare att bära med sig. Det gör också att du kan plocka undan den snabbare eftersom handtagen inte är för varma.
  • Hur snabbt den kallnar. Det är otroligt viktigt att kokplattan kan kylas ned snabbt. De flesta användarna vill ha en kokplatta på grund av hur enkla de är att slå på och av. Då vill du ju inte att det tar 20 minuter för den att kallna efteråt!
Kokplatta test

Hur gjorde vi vårt kokplatta test?

Vi började vårt kokplatta test med att försöka hitta några passande modeller. Detta var faktiskt svårare än vi trott eftersom att så många såg likadana ut! Till slut hittade vi en modell i vardera kategori som vi tänkte kunde passa.

Då tittade vi på kundrecensioner och produktbeskrivningar för att komma fram till hur produkten i fråga hade presterat. Med informationen som hittats där skrev vi våra egna recensioner om kokplattorna.

Sist men inte minst; en kokplatta bäst i test lista! Här jämförde vi de olika modellerna med hjälp av kriterier som smidighet, design och prisklass. När vi jämfört dess förmågor kunde vi ganska enkelt rangordna de från bäst till sämst.

Källor