Kökssax

Är du ute efter kökssax bäst i test? Då är detta artikeln för dig! Vi hjälper dig hitta den bästa kökssaxen med sådan där perfekt skärpa.

En kökssax är en av de mest användbara verktygen i köket (efter stekspaden). Den är inte bara bra för att öppna skinkpaketet, utan kommer hitta otroligt många anvädningsområden. För dig som inte haft en i kökslådan tidigare vet inte vad du har gått miste om…

Kökssax bäst i test

1. Xantia kökssax

2. Funktion kökssax

3. Westmark hushållssax

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

1. Xantia kökssax – bäst i test!

Xantia kökssax
Xantia kökssax

Den här kökssaxen från det svenska märket Xantia är den vi utsér till bäst i test. Den har allt man önskar sig, men också många extrafunktioner.

Till exempel finns det en nötknäckare vid handtaget, en tandad sida och en kapsylöppnare på toppen! En riktigt mångsidig kökssax, men som såklart också är vass nog att ta i itu med de lite tuffare plastförpackningarna som behöver klippas isär.

Förutom dess utökade funktionalitet kostar den nästan lika mycket som andra kökssaxar. Detta är anledningen till att den enligt oss är den bästa på marknaden!

2. Funktion kökssax

Funktion kökssax
Funktion kökssax

En mer klassisk kökssax är den här från Funktion. Den har inga extrafunktioner, men utför sitt jobb otroligt bra. Handtaget är tillverkat med mjukt grepp för ultimat komfort.

Dessutom är själva knivbladen långa nog att inte bli slöa så snabbt.

Tillverkad i plast och rostfritt stål vilket gör den diskmaskinssäker. Något man kan tycka alla kökssaxar borde vara, men så är faktiskt inte fallet…

3. Westmark hushållssax

Westmark hushållssax
Westmark hushållssax

Även den här saxen har en lite annorlunda utformning med åtanke på funktionalitet. Den har en nötknäckare på sin övre del, och kan även skruva av korkar.

Knivbladen är något korta i jämförelse med resten av saxen vilket ger den ett litet minus. Men i övrigt är det en riktigt funktionell modell!

Handtaget är tyvärr gjort helt i hårdplast, men utformningen gör att det ändå känns bekvämt att hålla i. Detta materialval gör den också diskmaskinssäker.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en kökssax?

En kökssax kostar nästan aldrig mer än 100kr. I alla fall inte de som är gjorda för användning i hushåll.

Vad används kökssaxen till?

En kökssax används till väldigt mycket. Öppna kartonger, skruva upp korkar, knäcka nötter, klippa förpackning, och mycket mer. Du kan se kökssaxen som en mångsysslare, den klarar lite allt möjligt.

Bästa kökssaxen

Hur hittar man den bästa kökssaxen?

Det är absolut svårt att få tag på den bästa kökssaxen. Det finns ett otroligt stort utbud, och den kan vara svårt att veta vilken som faktiskt är bäst. Det faktum att nästan alla har samma prislapp gör inte valet lättare. Vår första rekommendation är att inte köpa en för 20kr, den kommer bli slö efter bara någon vecka. Utöver det är våra andra förslag här;

Titta på funktionaliteten

Kökssaxen är ett av de mest välanvända verktygen i köket, då är det viktigt att den är funktionell också! Visst, du kan köpa en traditionell kökssax som inte gör mer än att just klippa. Men numera finns det massor av modeller som gör detta, men också mycket mer!

Leta efter modeller som har inbyggda funktioner som nötknäckare, burköppnare, tandade knivblad och korkskruvar.

Kan man diska den i diskmaskin?

På grund av att man använder kökssaxen till så otroligt mycket olika saker kommer den behöva diskas väldigt ofta. Därför rekommenderar vi att du hittar en modell som kan diskas i maskin. Utöver det kan det också vara en bra idé att köpa två eller tre saxar. Så att du har en extra när den ligger i diskmaskinen.

Hur bekväm är den?

Med bekvämlighet menar vi hur bekväm saxen är att hålla i. Här är det viktigt att du inte bara testar den snabbt och tycker den är bekväm. Det ska inte kännas särskilt mycket i händerna trots att du klämmer hårt. Det ska inte heller kännas särskilt mycket i händerna när du använt den i flera timmar. Detta kan vara svårt att avgöra om du ska köpa online – håll därför utkik efter “mjukt handtag”.

Kökssax test

Hur gjorde vi vårt kökssax test?

Vi började vårt kökssax test med att titta på vad marknaden hade att erbjuda. Ganska snabbt hittade vi några mer klassiska modeller, och några som var lite nytänkande. Vi hittade några modeller av varje och valde att ta med de i testet.

Sedan gick vi igenom ungefär ett fyrtiotal produktbeskrivningar och recensioner. Med den informationen som hittats där satte vi ihop våra egna recensioner om saxarna.

Slutligen satte vi även ihop en topplista av de saxar vi testat. De rangordnades utefter deras förmåga, bekvämlighet och vare sig de var diskmaskinssäkra eller ej.

Källor