Köksvåg – hitta bästa hushållsvågen

1. Bäst i test – Beurer KS 51 Rostfri recension

Beurer KS 51 Rostfri Köksvåg

Beurer KS 51 är en elegant köksvåg i borstat rostfritt stål som kombinerar stil och funktionalitet på bästa sätt.

Modellen har en svart, belyst LCD-display (5,3 x 2,4 cm) med siffror på 18 mm, vilket gör den lätt att läsa av. Ytan har “Antifingerprint” för enkel rengöring, vilket bidrar till att vågen förblir snygg och ren.

Köksvågen är slimmad, endast 15 mm hög, och passar i alla lådor. Med en kapacitet på 5 kg och 1 g gradering, samt en praktisk tara viktfunktion, är produkten perfekt för både fasta och flytande ingredienser.

Vågenheten kan enkelt ställas in på g, oz eller ml, vilket ger stor flexibilitet i användningen. Automatisk avstängning och överbelastningsindikator samt medföljande 2 x 3 V CR 2032 batterier förstärker användarvänligheten.

2. Populär – OBH Nordica Rostfri recension

OBH Nordica Rostfri Köksvåg

OBH Nordica är en tunn, stilren köksvåg som erbjuder utmärkt prestanda och användarvänlighet. Modellen har en maxtolerans på 5 kg med ett grams intervall, vilket ger hög precision vid vägning av ingredienser.

Köksvågen har en tydlig LCD-display och en automatisk avstängningsfunktion som aktiveras efter 60 sekunder, vilket sparar energi.

Tara-funktionen gör det enkelt att nollställa vågen, vilket möjliggör vägning av flera ingredienser i samma våg. Produkten drivs av två miljövänliga 3 V litiumbatterier, vilka ingår i förpackningen.

Med sin smidiga design och pålitliga prestanda är OBH Nordica ett utmärkt val för hemmakocken.

3. Glaskonstruktion – Soehnle Compact 300 recension

Soehnle Page Compact 300 Köksvåg

Soehnle Compact 300 är en kompakt och extra tunn köksvåg från det tyska företaget Soehnle, känt för hög kvalitet, funktionalitet och innovation.

Köksvågen har en kapacitet på 5 kg med en noggrannhet på 1 g, vilket gör den idealisk för en mängd olika ingredienser, inklusive kryddor. Den lättlästa displayen gör det enkelt att följa vågens avläsningar.

Tara-funktionen säkerställer att endast livsmedlet vägs och inte förpackning eller behållare, vilket underlättar vid användning av vågen.

Modellen har en energibesparande automatisk avstängningsfunktion och enheterna kan visas i g/kg eller oz/lb, vilket ger användaren alternativ beroende på behov.

Soehnle Compact 300 är en mångsidig och praktisk köksvåg som förenar tradition och innovation.

Köpguide för köksvågar 2024

Letar du också efter köksvåg bäst i test 2024? Då är denna artikel perfekt för dig! Vi hjälper dig hitta den bästa hushållsvågen så att du slipper leta genom djungeln av köksvågar på egen hand. I slutet av artikeln hittar du också lite vanliga frågor och svar kring köksvågar.

Vanliga frågor om hushållsvågar

När det kommer upp frågor om köksprodukter är vi här för att besvara de. Vi skriver inte bara en hushållsvåg bäst i test lista, utan vi ska även besvara de vanliga frågorna. Valet är ofta svårare än att bara välja utefter pris tyvärr.

Behöver man en hushållsvåg?

Absolut! Förr eller senare kommer du behöva baka något, och det är i vår mening helt omöjligt utan en hushållsvåg. Om du inte tror du kommer använda den så ofta – köp ett billigt alternativ!

Hur mycket kostar en köksvåg?

En köksvåg kostar allt mellan 200kr och 700kr.

Köksvåg test

Hur gjorde vi vårt köksvåg test?

För att göra vårt köksvåg test kollade vi på marknaden och valde ut några modeller som fått bra kundrecensioner. Sedan läste vi igenom dessa recensioner, produktbeskrivningar och tekniska specifikationer för att skriva våra egna recensioner för var och en.

Vi jämförde sedan hur de olika modellerna presterat och rankade de därefter i vår köksvåg bäst i test lista.

Varför ska man ha en köksvåg?

Köksvågar handlar om exakthet. Enligt Alton Brown kan 1 dl mjöl vara lika med allt från 120 till 180ml, beroende på hur du mäter det, hur gammalt mjölet är, påsens storlek och den relativa fuktigheten. Det är skillnaden mellan en lätt-som-luft-tårta och en som är hård eller gummiliknande.

Som konditor Jürgen David sa till oss: “Att använda en köksvåg är mycket mer exakt… Om du väger 100 gram med en våg, kommer det att vara detsamma för alla.” Han uppmuntrar hemmakockar att “köpa en köksvåg och skippa måtten.”

Det är inte bara mjöl och socker som kan variera beroende på vad du mäter med. Detsamma gäller för tillagning av ingredienser. Ta ost som ett exempel: ett recept kan kräva en dl strimlad cheddar, men du får olika volymer med ett rivjärn, en mandolin eller blender. Detsamma gäller för nötter, grönsaker eller andra ingredienser som du skär upp.

Oavsett om du lagar mat, bakar eller brygger kaffe garanterar en hushållsvåg samma mängd ingredienser varje gång.

Slutligen, för riktigt bra kaffebryggning, som när du använder till exempel en kaffekvarn, kan en hushållsvåg hjälpa dig att få en exakt kombination av bönor och vatten varje gång. Vägningen säkerstället en perfekt konsistens varje gång.

Utöver noggrannhet använder proffs matvågar eftersom de gör saker snabbare och enklare. Författaren Michael Ruhlman berättade att han gillar att laga mat efter förhållande eftersom det effektiviserar blandningsprocessen.

Om du känner till förhållandena i ditt recept kan du piska upp ett parti pastadeg (tre delar mjöl, två delar ägg) eller kex (tre delar mjöl, två delar vätska, en del fett) på några minuter, eller skräddarsy recept till antalet gäster du serverar. Eftersom du kan mäta alla dina ingredienser i en skål – subtrahera deciliter och matskedar från ekvationen – med hjälp av en köksvåg minskar också smutsdisk.

Vem ska köpa en köksvåg?

Den som vill ha mer konsekventa resultat vid bakning, matlagning eller kaffebryggning bör överväga att köpa en köksvåg. Billiga digitala hushållsvågar kan vara mycket exakta, så om du för närvarande använder en 150kr- eller 200krs-modell som enkelt byter från gram till ml, behöver du förmodligen inte uppgradera.

En kokbokförfattare berättade för oss att han i flera år med glädje har använt en billig matvåg som bara erbjuder en av/på-knapp och en reset-funktion. Men om din köksvåg är halvtrasig eller inte fungerar ordentligt är det förmodligen dags för en uppgradering.

Köksvågar från 350kr till 500kr ger dig fler funktioner, till exempel en bakgrundsbelyst LED-display, en avtagbar skärm eller möjligheten att väga in bägarens procentsatser.

För att väga mycket små mängder mycket exakt – till exempel espresso, kryddor eller surdeg – vill du investera i en mer känslig digital köksvåg. Medan de flesta matvågar avrundar till hela gram, väger andra köksvågar vanligtvis i steg om 0,1 gram, med några superkänsliga modeller som kan läsa i milligram.

Milligramvågarna läser dock bara i milligram och har mycket, mycket lägre kapacitet, så vi rekommenderar inte någon sådan modell i vår matvåg bäst i test lista.

Bäst köksvåg

Vad ska man leta efter för att få den bästa hushållsvågen?

 • Noggranna mätningar: De bästa hushållsvågarna väger sakerna exakt och konsekvent – vare sig 10 gram eller 10 kg. Detta är extra viktigt för dig som gör kaffe i en perkulator, eller är petnoga med kaffet överlag.
 • Läser i ml och gram: Vågen ska kunna mäta i både metriska och amerikanska enheter. Vi föredrar de som läser gram i decimaler snarare än bråk, eftersom det är mer exakt och enklare att läsa av.
  • (Vissa köksvågar kommer med båda funktionerna, men professionella kockar rekommenderar bara decimaler.) Vi gillar också hushållsvågar som erbjuder ett val mellan gram och, för tyngre mätningar, kilo och gram, för att spara dig från att göra konverteringsmatematik.
 • Tara-knapp: Tarering låter dig subtrahera vikten på en skål och endast rapportera ingrediensernas nettovikt. Du bör kunna göra det upprepade gånger så att du kan nollställa vikten av vad som helst i skålen och mäta ytterligare ingredienser. Helst ska du kunna trycka på tara-knappen två gånger utan att oavsiktligt stänga av den.
 • Lång automatisk avstängningstid: De flesta köksvågar stängs automatiskt av efter en period av inaktivitet för att spara batteriet. Vanligtvis är tiden ungefär två minuter, men vissa varar så länge som fem minuter.
  • Funktionen för automatisk avstängning kan vara irriterande, eftersom bakning kräver mycket multitasking och det sista du behöver är att en sockermätningen försvinner när du är upptagen med att knåda degen. Så ju längre tid innan vågen stängs av, desto bättre. Det är trevligt om vågen har möjlighet att stänga av auto-funktionen helt, men det är ganska sällsynt.
 • Snabba mätningar: De flesta vågar visar mätningar inom en sekund, men vissa tar lite längre tid. “Det borde läsa snabbt”, sa David. “Om läsningen varierar mycket är det väldigt irriterande.” De bästa hushållsvågarna visar snabbt den gradvisa viktökningen när du mäter, vilket gör att du kan förutse när du ska sluta lägga till ingredienser i skålen.
 • Laminerade knappar: Kontrollerna ska ha ett plastmembran som täcker dem för att förhindra att skräp, smulor eller sockerkorn samlas i sprickorna. Det gör allt mycket lättare att rengöra. Trevligt att ha men inte nödvändigt
 • Mått i steg om 0,1 gram: De flesta digitala matvågar väger i hela gram (eller åttondels ounces), och den noggrannhetsnivån är bra för de flesta recept. En matvåg som kan läsas i steg om 0,1 gram kan dock vara användbar för att mäta kaffe (speciellt för espresso) eller mjöl för bakning. Den extra precisionen kostar dock storlek och kapacitet, och de flesta behöver inte det, eftersom matskedar är tillräckligt noga för bakning.
 • Kan läsa mindre än 1 gram: Om en köksvåg kan läsas i steg om 0,1 gram, kan du anta att den också kan läsa supersmå mått på mindre än ett gram. Men genom tester har vi funnit att denna funktion är sällsynt bland köksvågar. Som referens är ett gram mindre än en fjärdedels tesked, så de gånger då du behöver mäta lite av en ingrediens kan denna köksvåg vara perfekt. Om du behöver något som är exakt, få en milligramskala.
 • Gummifötter: En bekväm men överraskande ovanlig funktion, små gummifötter hjälper till att förhindra att vågen glider runt på diskbänken.
 • Maximal kapacitet på minst 5kg: De flesta hel-grams-köksvågar kan hantera upp till 5 kilo. Mindre vågar hanterar vanligtvis cirka 3 kg. Om du bakar hemma använder du förmodligen något som en KitchenAid-mixer, och du blandar sällan mer än ett kilo mjöl åt gången. Men det är trevligt att ha sortimentet om du vill väga en köttbit eller en stor brödlimpa. Bakar du bröd ofta? Kolla in brödmaskin bäst i test!
 • Stor, avtagbar plattform: Det är trevligt om vågen har en stor plattform som enkelt rymmer en stor skål eller bunke. Vi har sett några modeller med avtagbara plattformar, som är praktiska för rengöring, men de är ganska sällsynta.
 • Nätadapter: En köksvågs batterier ska hålla länge med genomsnittlig användning, men när du gör stora mängder mat eller lagar mat hela dagen kan en nätadapter vara en annan trevlig funktion. En adapter är trevlig att ha, men ingen nödvändig funktion så länge du inte lagar mat hela dagen lång varje dag.

Saker att undvika

 • Glasplattform: Glasplattformar är mer omtålig än de gjorde i rostfritt stål eller plast.
 • “Smart”-funktion: De flesta “smarta” köksvågar kan anslutas via Bluetooth till en app på din telefon eller surfplatta. Eftersom dessa typer av vågar tenderar att vara dyra och överbelastade, med sämre appar och funktioner som faller utanför området för vad de flesta behöver, valde vi att bara ta med en sådan modell i vårt köksvåg test.

Källor