Kolsyremaskin bäst i test 2022 – gör eget bubbelvatten!

Letar du också efter kolsyremaskin bäst i test 2022? Då har du hittat helt rätt! I denna artikel hittar vi den bästa kolsyremaskinen, oavsett priskategori.

Skulle det inte vara lyxigt att trycka på en knapp och få iskallt bubbelvatten sprutat direkt i en flaska? Det är exakt vad en kolsyremaskin gör! Läs våra recensioner av olika modeller nedan för att enklare kunna navigera i djungeln av kolsyremaskiner som numera finns på marknaden.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Kolsyremaskin bäst i test 2022

1. Carbonator 3 kolsyremaskin

2. Bubliq kolsyremaskin

3. Wilfa MySoda Woody kolsyremaskin

Carbonator 3 kolsyremaskin
Bubliq kolsyremaskin
Wilfa MySoda Woody kolsyremaskin

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Carbonator 3 kolsyremaskin recension

Carbonator 3 kolsyremaskin
Carbonator 3 kolsyremaskin

Vi på HemmaPrylar skapade oss snabbt en favorit bland de modeller vi valde att ta med i vårt kolsyremaskin test, och det var Carbonator 3. Inte bara för dess grymt stilrena design i många färger, utan också för dess prestanda. Absolut inte en kolsyremaskin du behöver gömma i tvättstugan eller köksskåpen när den inte används, snarare en inredningsdetalj.

Carbonator 3 kolsyremaskinen var riktigt smidig och enkel att använda. Vi tyckte också att den gav fantastiskt bra kolsyrade drycker. Flaskan ingår, men gasen får du köpa separat tyvärr.

Allt som allt är Carbonator 3 den modell vi valt att utsé till kolsyremaskin bäst i test 2022!

Bubliq kolsyremaskin recension

Bubliq kolsyremaskin
Bubliq kolsyremaskin

Denna Bubliq kolsyremaskin och Carbonator 3:an ligger i ungefär samma prisklass. Även denna är riktigt stilren och passar de allra flesta kök. Dessutom är de först på marknaden med sin extremt smala design på bara 8cm vilket gör att kolsyremaskinen tar ännu mindre plats på diskbänken!

Det kolsyrade resultatet blir riktigt bra, och den kan till och med göra drinkar! Absolut en prisvärd kolsyremaskin som fixar både bubbelvatten till Måndags-middagen och det mousserande vinet på Fredag-kvällen.

Bubliq kolsyremaskinen är dessutom väldigt enkel att rengöra, något nog alla uppskattar. Trots dess smala design kan man ändå ta av kolsyreröret och rengöra det.

Överlag är Bubliq kolsyremaskin väldigt nära första plats på vår topplista, men vi valde Carbonator 3:an före endast på grund av den något snyggare designen.

Wilfa MySoda Woody kolsyremaskin recension

Wilfa MySoda Woody kolsyremaskin
Wilfa MySoda Woody kolsyremaskin

För dig med lite mindre budget är denna Wilfa kolsyremaskin den vi rekommenderar för dig. Något sämre smak på det kolsyrade vattnet såklart om man jämför med de ovannämnda, men absolut inte dåligt.

Denna modell finns även i många stilrena färger. Det kanske inte är så märkvärdigt, men den är tillverkad av träbaserad biokomposit! Det består av nästan 100% förnybart råmaterial, något vi absolut inte förväntade oss av en sådan här billig modell.

Absolut en prisvärd kolsyremaskin, så har du en lite mindre plånbok är detta ditt bästa alternativ enligt oss.

Vanliga frågor när man ska hitta den bästa kolsyremaskinen

För att hitta den bästa kolsyremaskinen på marknaden är det viktigt att fråga frågor. Därav har vi inte bara skrivit vår kolsyremaskin bäst i test lista här ovan, utan vi ska också besvara lite av de frågor vi tycker är viktiga. Sedan hittar du också en liten köpguide nedan, om du vill utforska alternativ utanför de vi skrivit om i vår kolsyremaskin bäst i test lista.

Hur länge räcker en kolsyrestub?

Det beror självklart på hur mycket du använder den.

En 60 liters kolsyrestub räcker precis som det låter – till 60L kolsyrat vatten. Om du då gör cirka 1L kolsyrat vatten om dagen så bör den tuben räcka i ungefär 2 månader.

Hur vet jag att kolsyretuben tagit slut?

Du förstår när det är dags att byta kolsyretub när gas börjar gå i vattnet men utan sprätt-ljudet som tidigare och svagare kolsyror överlag.

Hur fungerar kolsyremaskiner?

Alla de testade kolsyremaskinerna var kolsyreberedare med gasbehållare. Men det finns också andra varianter, som bygger på en behållare med trycksatt koldioxid för att ge vätskan kolsyra. Gasen släpps ut genom en sifon och pressas sedan in i vattnet i en förseglad flaska.

Varför ska man ha en kolsyremaskin?

Att göra läsk hemma är ett bra alternativ till att köpa en kolsyremaskin, eftersom det minskar antalet plastflaskor du behöver bära hem.

CO2-tubarna kan bytas ut och fyllas på via återförsäljarnas webbplatser och i vissa butiker – de brukar också hålla ganska länge. En bubbelvatten-älskare på kontoret sa att hon fick ut 60 liter läsk ur en enda behållare i sin Carbonator 3.

Är du orolig för att du är läskberoende? Om flaskorna trängs med kryddor i kylskåpet, om en måltid inte kan börja utan ditt glas bubbelvatten – är du helt klart en bubbel-smittad.

Det är okej. Svenskarna dricker mer än 90 miljoner liter bubbelvatten varje år, vilket är en enorm siffra för lilla Sverige.

Om du är trött på att behöva släpa hem backar med läst eller bubbelvatten så är det nog dags att skaffa en kolsyremaskin.

För att hjälpa dig att hitta den bästa kolsyremaskinen testade vi på HemmaPrylar populära modeller från Bubliq, Carbonator och Wilfa. Här är ett antal fördelar som kolsyremaskiner har mot butiksköpt vatten/läsk. Det gör det möjligt för dig att:

  • Spara pengar. Om du spenderar 700kr på den billigaste modellen som vi har med i vår kolsyremaskin bäst i test lista, och gör en liter per dag i stället för att köpa Loka för 10kr litern, till exempel, kommer det att bli jämnt efter tre månader. Det inkluderar att köpa två ersättningsflaskor med CO2 för 200kr styck, inklusive frakt.
  • Minska avfallet. Flaskorna är återanvändbara och CO2-cylindrarna är påfyllningsbara. Kolsyremaskinerna som vi listar ovan innehåller en plastflaska. (Du kan köpa fler flaskor, inklusive glasflaskor från vissa märken och mindre tränings-flaskor).
  • Drick färre kemikalier. Det är potentiellt hälsosammare att göra ditt egen bubbelvatten än att köpa det. Tester av flaskvatten visar att flera märken av bubbelvatten utomlands har oroväckande nivåer av tungmetaller som är kopplade till en rad hälsoproblem, inklusive inlärningsförseningar hos barn och cancer.
  • Anpassa bubblorna. Med alla tre modellerna i vår kolsyremaskin bäst i test lista kan du styra kolsyrenivån. Du kan också sätta tillbaka en flaska som du redan har kolsyrat för att lägga till mer bubblor om det blev för lite.
Bästa kolsyremaskinen

Hur gjorde vi vårt kolsyremaskin test?

Till att börja med tittade vi på marknaden och försökte välja ut passande varianter till vårt kolsyremaskin test. Vi tittade vilka modeller som fått bäst kundrecensioner och valde en handfull av dessa.

Därefter läste vi på mer om de modellerna med hjälp av produktbeskrivningar, tillverkarnas texter och kundrecensioner. Med hjälp av den informationen skrev vi våra egna recensioner.

Slutligen behövde vi jämföra de olika modellerna med varandra. Några av de kriterier som var extra viktiga för oss var bland annat design, funktionalitet, hållbarhet och material. Designen var något vi prioriterade lite extra eftersom vi vet att de flesta har sina kolsyremaskiner synliga i köket.

Kolsyremaskin test

Hur hittar man den bästa kolsyremaskinen?

Mångsidighet

Många kolsyremaskiner, inklusive de populära SodaStream-modellerna, är utformade för att endast göra kolsyrat vatten. Smak i form av färsk frukt, örter eller smakdroppar kan tillsättas i vattnet efter själva sodastreaming-processen.

Andra kolsyremaskiner kan användas för att kolsyra vilken vätska som helst, inklusive juice, té, cocktails och vin. Du kan också använda dessa maskiner för att lägga till bubblor i drycker som har blivit avslagna.

Om du bara vill ha kolsyrat vatten behöver du förmodligen inte en modell som kan göra kolsyrat isté. Om du gillar att prova nya recept däremot kan den extra mångsidigheten vara värt det.

Kolsyran

De flesta kolsyremaskiner på marknaden använder en koldioxidcylinder (CO2) för att kolsyra vätskan.

Innan du gör ditt köp, kontrollera om din modell inkluderar en CO2-tub. Det är inte alla som gör det, så det kan hända att du måste köpa den separat.

Alternativt kan du hitta kolsyremaskiner som ingår i startpaket som innehåller ett par CO2-tuber och/eller ytterligare flaskor. Om du planerar att kolsyra olika vätskor eller om du har ett stort hushåll där alla tycker om kolsyrade drycker, kan ett startkit vara ett bra köp.

Flaskmaterial

De flesta vattenflaskor eller karaffer från kolsyremaskiner är tillverkade av plast. Vi rekommenderar att du kontrollerar om plasten är BPA-fri för att se till att den är fri från potentiella gifter.

Om du vill undvika plast kan du leta efter en kolsyremaskin som levereras med en glasflaska. Var bara medveten om att modeller med glasflaskor tenderar att kosta mer än sina motsvarigheter i plast.

De flesta tillverkare erbjuder dock extra flaskor, då kan du se till att alltid ha en ren flaska redo att användas.

Storlek

Köksskåp kan vanligtvis rymma större CO2-tankar så att du inte behöver byta ut dem lika ofta. Mindre modeller har perfekt storlek för att förvaras på en liten barvagn eller för att stoppas ner i en picknickvagn.

Strömkälla

Du hittar både elektriska och manuella kolsyremaskiner för diskbänken. Manuella modeller är mer bärbara och kan användas var som helst utan att du behöver oroa dig för att ha tillgång till ett eluttag.