Konferenstelefon

Letar du också efter konferenstelefon bäst i test? Detta är artikeln för dig! Här går vi igenom de absolut bästa konferenstelefonerna för dina ändamål.

Ibland är det lättare eller lämpligare att hålla en konferens via telefon än att träffas fysiskt. Då kan det vara väldigt praktiskt att ha en konferenstelefon så att alla hör varandra, och så att alla även kan prata med varandra. Med konferenstelefonen tas i regel ljud upp nästan tre meter från själva enheten och det gör att alla konferensdeltagare kan kommunicera. Behöver man ta en paus kan man ofta stänga av mikrofonen med hjälp av en mute:knapp.

Här har vi jämfört tre olika konferenstelefoner från olika tillverkare och testat dem för att du ska finna den konferenstelefon som passar dig eller ditt företag bäst. Vi har tittat på mikrofonernas funktion, högtalarnas ljud, enheternas kompabilitet och mycket annat.

Konferenstelefon bäst i test

1. Deltaco konferenstelefon

2. Jabra Speak 510

3. Plexgear konferenstelefon

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

1. Deltaco konferenstelefon – bäst i test!

Deltaco konferenstelefon
Deltaco konferenstelefon

Deltaco konferenstelefon är den som blivit bäst i test. Den har mikrofoner av tryckzonstyp som fångar upp ljud på ett bra sätt oavsett om ljuden är 30 eller 300 centimeter bort från telefonen.

Konferenstelefonen har tyvärr ingen egen högtalare, utan för att kunna spela upp ljud måste ett par hörlurar eller externa högtalare anslutas. Har anslutningar av USB-A hane, 3,5 mm hona typ, och är kompatibel med de flesta versioner av Windows. Konferenstelefonen har en knapp som mute:ar mikrofonen, vilket är riktigt smidigt.

2. Jabra Speak 510 recension

Jabra Speak 510
Jabra Speak 510

Med Jabra Speak 510 kan vilket rum som helst bli ett konferensrum. Med den rundupptagande mikrofonen hörs ljud på upp till två meters avstånd bra både för talaren och lyssnaren. Mikrofonen passar bra för möten med upp till fyra deltagare. Konferenstelefonen kan anslutas via USB och den har också ett batteri som gör att den kan användas trådlöst i upp till 15 timmar.

Den här varianten av konferenstelefon har knappar för mute, volym, lägga på samt svara. Kan användas med flera VOIP-tjänster som till exempel Skype. Konferenstelefonen är kompatibel med både iOS, Android samt de flesta former av Windows.

3. Plexgear konferenstelefon recension

Plexgear konferenstelefon
Plexgear konferenstelefon

Plexgear konferenstelefon har en rundupptagande mikrofon och den ansluts till din dator genom USB. Enheten har försetts med en mute-knapp för att enkelt kunna stänga av mikrofonen vid behov. För anslutning har konferenstelefonen också ett 3,5 mm uttag så att du kan ansluta egna hörlurar om det behövs för att spela upp ljud.

Enheten har stöd för att användas med flera olika VOIP-program som Skype eller Google Teams. Dessutom är konferenstelefonen kompatibel med både Windows- och MAC OS enheter. Vid installation krävs inga drivrutiner utan enheten kan användas direkt. Den inbyggda USB-kabeln är 1,5 meter lång vilket räcker gott och väl.

Vanliga frågor

Här har vi presenterat de vanligaste frågorna kring konferenstelefoner samt svaren på dem.

Hur mycket kostar en konferenstelefon?

En konferenstelefon kostar i vanliga fall från omkring 200 kronor upp till 2000 kronor eller mer. Det beror lite på modellen samt på vilka funktioner telefonen har.

Behöver man en konferenstelefon?

Om man ofta deltar eller håller i konferenser på distans är det väldigt klokt att skaffa en konferenstelefon då den tar upp ljud bättre än en vanlig mobil

Bästa konferenstelefonen

Hur väljer man den bästa konferenstelefonen?

Det är viktigt att konferenstelefonen passar just det du ska använda den till. Det finns ett par saker som är bra att titta efter och här tar vi upp några av dem.

  • Kostnaden
  • Anslutningstyp
  • Ljudkvalitet

Hur ofta kommer konferenstelefonen användas?

Ju oftare man använder konferenstelefonen, och ju viktigare möten man har desto klokare kan det vara att investera lite mer pengar i telefonen. Många anser att det är onödigt att spendera tusentals kronor på något som inte ska användas mer än någon gång i halvåret. Men om det är en konferens som äventyrar hela företaget kan det vara nog så viktigt att allt fungerar bra.

Anslutningar

Det kan också vara klokt att titta på hur konferenstelefonen ansluts. Vissa har WiFi, andra ansluts med vanlig telefonkabel. I många lokaler kanske man inte har tillgång till telefonjack, och då kan det vara omöjligt att använda en konferenstelefon som kräver det.

Ljudkvaliteten är viktig

När man sitter i ett samtal med en eller flera personer är ljudkvaliteten väldigt viktig. Du måste höra dem du pratar med och de ska höra dig. Oavsett om man väljer att använda sig av externa högtalare eller inte för att lyssna ska man höra motparten klart och tydligt. Mikrofonen måste också vara av så pass bra kvalitet att den klarar att ta upp ljud utan att fånga upp eko eller omgivningsljud av olika slag.

Konferenstelefon test

Hur gjorde vi vårt konferenstelefon test?

Vi testade konferenstelefonerna i olika omgivningar för att undersöka deras uppkoppling, ljud och funktioner. Vi använde störande ljud för att se hur pass mycket av dem telefonen sorterar bort, och vi befann oss i tomma lokaler för att se hur konferenstelefonen tolererar eko. I fråga om ljud lyssnade vi också efter hur bra de olika parterna hör varandra, samt efter hur bra personer som sitter längre bort från mikrofonen hörs till lyssnaren.

Källor: