Kontorsstol – bästa kontorsstolen för att sitta bra

Letar du också efter kontorsstol bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! Vi på redaktionen hjälper dig att hitta den absolut bästa kontorsstolen för dig. Vi utför nedan ett kontorsstol test och sedan rekommenderar vi de bästa ergonomiska kontorsstolarna.

Kontorsstol bäst i test 2024

1. Lanab Design kontorsstol

2. Topstar kontorsstol airgo

3. Kontorsstol basic

Lanab Design kontorsstol
Topstar kontorsstol airgo
Kontorsstol basic

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Lanab Design kontorsstol recension

Lanab Design kontorsstol
Lanab Design kontorsstol

Denna Lanab Design kontorsstolen är både en bra och ergonomisk kontorsstol när du ska arbeta, oavsett om det är hemma eller på kontoret. Den har optimal komfort! Dessutom är den rätt höjd och kroppsformad så att den käns skön under långa perioder också.

Enkel justering av höjd och sitt-läge.

Överlag är denna modell från Lanab Design enligt oss kontorsstol bäst i test 2024!

Topstar kontorsstol airgo recension

Topstar kontorsstol airgo
Topstar kontorsstol airgo

Även denna modell från Topstar är en både bra och ergonomisk kontorsstol som passar alla kroppsformer. Denna har dock en lite kortare rygg, så om du gillar nackstöd är denna nog inget för dig. Dock har den väldigt sköna armstöd som är justerbara och avtagbara.

Även denna kontorsstol är mycket justberar, både i passformen och höjden. Den är också utrustad med mjuka hjul för att inte skada hårt golv.

Överlag ett riktigt bra alternativ för dig som söker en billig kontorsstol.

Kontorsstol basic recension

Kontorsstol basic
Kontorsstol basic

För dig som söker en billig kontorsstol är denna modell det bästa alternativet för dig. Tyvärr har den dock varken justerbart djup eller nackstöd. Något vi tycker är nödvändigt om man ska sitta på den i många timmar. Dock är den fortfarande skön och har justerbar rygghöjd.

Överlag en kontorsstol som passar dig med mindre budget och inte kommer sitta på den under längre perioder. Kanske kan det vara en bra sak att den inte är justerbar? Då går du upp och rör på dig oftare!

Vanliga frågor när man ska hitta kontorsstol bäst i test

Vi vet att det inte är en enkel grej att hitta den bästa kontorsstolen. Därför satte vi ihop vår kontorsstol bäst i test lista ovan, men vi ska också besvara lite av de vanligaste frågorna. Dessutom hittar du också en köpguide och lite vad du bör tänka på för att hitta den absolut bästa kontorsstolen.

Hur väljer man den bästa kontorsstolen?

Du vill såklart köpa den absolut bästa kontorsstolen, speciellt om du kommer att spendera mycket tid på den. En bra kontorsstol bör göra det lättare för dig att göra ditt jobb samtidigt som du är lätt på ryggen och inte påverkar din hälsa negativt. Här är några funktioner du bör leta efter när du köper en kontorsstol.

Justerbar höjd

Du borde kunna justera höjden på din kontorsstol så att den passar din egen längd. För optimal komfort bör du sitta så att låren är vågrätt mot golvet. Leta efter en pneumatisk justeringsspak så att du kan föra sätet längre upp eller ner.

Justerbart ryggstöd

Du bör kunna placera ryggstödet på ett sätt som passar din uppgift. Om ryggstödet är fäst vid sätet bör du kunna flytta det framåt eller bakåt. En låsmekanism som håller den på plats är bra så att ryggen inte plötsligt lutar bakåt. Ett ryggstöd som är skilt från sätet ska vara justerbart i höjdled och du bör också kunna vinkla det så att det passar just dig.

Ryggstöd

Ett konturerat ryggstöd på din kontorsstol ger ryggen den komfort och det stöd du behöver. Välj en kontorsstol formad för att matcha den naturliga konturen på din ryggrad. Varje kontorsstol som är värd att köpa kommer att ge bra ländryggsstöd. Din nedre rygg ska stödjas på ett sådant sätt att den är lätt stödd hela tiden så att du inte sjunker allt eftersom dagen går. Det är bäst att testa den här funktionen så att du får stöd för ländryggen när du behöver den. Bra ryggstöd eller ländryggsstöd är viktigt för att minimera belastning eller kompression på ländryggen i ryggen.

Sittdjup och bredd

Kontorsstolssätet ska vara tillräckligt brett och djupt så att du kan sitta bekvämt. Leta efter en djupare plats om du är längre och ett grundare om du inte är så lång. Helst bör du kunna sitta med ryggen mot ryggstödet och ha ungefär 5-10cm mellan knäbaksidan och kontorsstolens säte. Du bör också kunna justera sätets lutning framåt eller bakåt beroende på hur du väljer att sitta.

Material

Ett material som låter din kropp andas är bekvämare när du sitter på din kontorsstol under längre perioder. Tyg är ett bra alternativ, men många nya material erbjuder också den här funktionen. Vadderingen måste vara bekväm att sitta på och det är bäst att undvika ett säte som är för mjukt eller för hårt. En hård yta blir smärtsam efter bara ett par timmar, och en mjuk yta ger inte tillräckligt med stöd.

Armstöd

Skaffa en kontorsstol med armstöd för att ta bort en del av spänningen från nacken och axlarna. Armstöden bör också vara justerbara så att du kan placera dem på ett sätt som låter dina armar vila bekvämt samtidigt som du gör det mindre troligt att du får spänningar.

Justbarhet

Se till att alla justeringskontroller på din kontorsstol kan nås från sittande läge, och att du inte behöver anstränga dig för att komma till dem. Du bör kunna luta, höja, sänka eller svänga från ett sittande läge. Det är lättare att få höjden och luta precis rätt om du redan sitter. Du kommer att bli så van vid att justera din stol att du inte längre behöver göra en medveten ansträngning för att göra det.

Gör rörelsen enklare med sväng och hjul

Förmågan att röra sig i sin stol ökar dess användbarhet. Du bör lätt kunna rotera din stol så att du når olika platser i ditt arbetsområde för maximal effektivitet. Hjul ger dig enkel rörlighet, men se till att köpa rätt sort till ditt golv. Välj en stol med hjul utformade för ditt golv, oavsett om det är en matta, hård yta eller en kombination. Om du har en som inte är designad för ditt golv kan det vara en bra idé att investera i en stolsmatta.

Vad är en kontorsstol?

Kontorsstolen är en stol avsedd att användas mestadels på kontoret. De är en svängbar stol, tillverkad med hjul för rörlighet och justering av höjden som gör dem bekväma.

Vad kostar en kontorsstol?

En kontorsstol kostar allt från 500kr på Ikea till 10.000kr+ från en designer. Dock kostar de allra flesta kontorsstolar någonstans mellan 1000kr och 6000kr.

Vad gör kontorsstolen så unik?

En kontorsstol är tillverkad av olika material av hög kvalitet, väldesignad och testad kvalité. Den mest kända kontorsstolen är en ergonomisk kontorsstol. Detta förhindrar långvarig skada från ryggen under sittande. Materialen som används är av hög och hållbar kvalitet på ergonomiska kontorsstolar.

Kriterier för kontorsstol bäst i test?

Här är några viktiga kriterier som vi tycker att en kontorsstol borde ha:

  • Korrekt rygg- och ländryggsstöd
  • Pneumatisk hydraulisk klass 3 för justering av sitthöjd
  • Justerbara armar
  • Justerbara armstöd
  • Justerbar lutningsspänningskontroll
  • PU-gjutet säte
  • Nylonhjul

Vad behöver man tänka på när man ska köpa den bästa kontorsstolen?

Det är viktigt att kontrollera vad din önskade kontorsstol är tillverkad av. Det måste kunna absorbera din vikt under en lång period. Om en kontorsstol är av dålig kvalitet kan det vara mycket skadlig för rygg och ryggrad. Priset på kontorsstolen är också ett övervägande.

Typer av kontorsstolar?

Du hittar kontorsstolar i nästan alla kontor runt om i världen. Dessa är mycket vanliga och representerar en standardfunktion för att dekorera kontor, särskilt kontor med datorer. De kan också anpassas på flera sätt för att passa användarens kroppsstorlek.

  • Kontorsstol med högt ryggstöd: De flesta kontorsstolar med hög rygg har också höga nackstöd. Som i pricnip alla modeller kan även en kontorsstol med hög rygg enkelt justeras på flera sätt, särskilt höjden. Den kan rotera, vilket ger användaren fri rörlighet, och den kan också justeras till en position som är lämplig för korta tupplurar.
  • Datorarbetsstolar: Dessa datorstolar har vanligtvis justerbara säten, ryggstöd och utrustade med stoppade säten. De har också hjul och roterande funktion för bättre rörlighet. Datorstolarna är utformade för att minska stress på rygg och nacke, vanligtvis kroppsdelar som är stressade efter arbete vid datorn.
  • Ergonomisk kontorsstol: De minskar också stress på kroppens nerver, muskler och leder, vilket är vanligt för kontorsarbetare runt om i världen. Ergonomiska kontorsstolar slappnar av muskler och förhindrar ryggont. Den är också ofta gjorda i hög kvalitet och har justerbara arm-, rygg- och nackstöd. Många experter säger att för en anställd som arbetar mer än fyra timmar om dagen måste han/hon ha en ergonomisk kontorsstol.

Fördelar med kontorsstolar?

För det första är de extremt sköna. Kontorsstolen är gjord för att användas under längre perioder. Många kontorsstolar är vanligtvis utformade för att passa in i kontorsmiljön och är mycket vänliga mot ryggen när du sitter på den. Kontorsstolar är gjorda av mjukt material som inte faller så lätt så att du kan spendera timmar på att sitta på den dagligen.

Är jag för stor för en kontorsstol?

Kontorsstolar är utformade inte bara för genomsnittliga människor utan också för stora människor. Om du tycker att du är för stor bör du kolla in tillverkarens webbplats för att ta reda på den bästa kontorsstol som passar dig.

Hur gjorde vi vårt kontorsstol test?

För vårt kontorsstol test tittade vi först på utbudet på marknaden. Sedan valde vi ut de modeller som fått bäst kundrecensioner och tittade närmare på de.

För att skriva egna recensioner använde vi informationen vi hittat i kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Slutligen jämförde vi de olika modellerna med varandra och skrev en bäst i test lista. Några av de kriterier vi jämförde var kvalité, komfort, pris och material.

Hur kan jag veta om en kontorsstol är ergonomisk?

Kontorsstolens höjd bör vara justerbar. Det bästa sättet att veta är att använda en pneumatisk justeringsspak. Stolen justeras tills du som sitter har fötterna platt på golvet.

Armstöden ska också vara justerbara. De bör tillåta sittarens armbågar och underarmar att vila lätt och samtidigt lämna axlarna avslappnade.

Kontorsstolen ska vara stabil på hjul. En bra ergonomisk kontorsstol ska lätt kunna rotera, vilket ger användaren frihet att röra sig utan att anstränga sig.

Vad är en ergonomisk kontorsstol?

Den mest ergonomiska stolen med ländryggsstöd, armstöd, höjdjustering och vadderat säte ger dig all komfort du behöver. Du får allt detta stöd och komfort med ergonomiska stolar.

Rygghöjd?

Kontorsstolen är helt upphöjd ca 1,18 m från golvet till toppen av nackstödet. När den är helt lyft mäts sätet till 56cm, vilket uppenbarligen kan sänkas med höjdjusteringskolven så att sitthöjden är cirka 62 cm från sätet.

Kan huvudet och nacken stödja sig vid stolens överdel eller är de inte tillräckligt höga för det?

Ja, om du inte är väldigt lång. Den höga ryggen stödjer ditt huvud och nacke helt och du kommer att se att stolen är mycket bekväm under långa perioder när du arbetar.

Lutar kontorsstolens baksida framåt och bakåt?

Ja, kontorsstolarnas baksida lutar ofta, stödjer ryggen vid ryggen och är mycket bekväm stol i många åsikter.

Kan jag ta bort armstöd på en kontorsstol?

Inte helt, de håller tillbaka dem. Du kan förstås såga de horisontella bitarna av om du så vill, men de finns där för att stödja stolens baksida, och du behöver de ofta för att hålla stolen balanserad. Armstöden är fästa vid sätet och stolens baksida, de håller ihop allting.

I några kontorsstolar kan armstöden dock tas bort. Vissa stolar finns också utan armstöd, om det krävs av köpare.

Kan en ergonomisk kontorsstol förbättra hälsan?

Ergonomiska kontorsstolar har stor inverkan på din hälsa. Dessa stolar minskar inte bara obehag när du sitter under en längre period, utan minskar också symtom på smärta och svaghet i lederna.

Läs om hur din stol kan påverka din hälsa

Användare kan slappna av bättre, så att de kan fokusera på jobbet eller projektet. Positiv energi och tydlighet kan vara en riktig moraluppgång för de anställda. Arbetstagare som använder de ergonomiska kontorsstolarna rapporterar också om en bättre position att arbeta eller spendera tid på kontoret på grund av de hälsosamma vanor som den ergonomiska stolen ger de.

Kallt på kontoret eller hemma-kontoret? Kanske är det dags att köpa en värmefilt!

Kan jag prova kontorsstolen innan jag köper den?

Ja, om du går till en fysisk butik finns det alltid möjlighet att testa kontorsstolarna innan köp.

Kan kontorsstolen hantera de ergonomiska problemen när du arbetar på ett kontor?

En bra kontorsstol gör att användaren kan sitta i en bekväm position hela dagen. Att använda en ergonomisk kontorsstol är en bra sak att börja med, och det gav också ett bra resultat i form av de förväntade fördelarna. Det är alltid viktigt enligt oss att sitta på en ergonomisk kontorsstol!

Tänk också på att kontorsstolen är en av de komponenter som bör kännas igen i utformningen av arbetsstationen. Alla kontorsstolar måste ha flexibilitet och bra funktionalitet.

Vad gör jag om jag har problem med en kontorsstol?

Hitta klistermärket längst ner på kontorsstolen, som innehåller all information du behöver för att kontakta garantiservice. De hjälper dig bäst med de problemen som uppstår. Detta skiljer sig såklart lite beroende på vilken kontorsstol du köper.

Källor