Kylbricka

Är du också på jakt efter kylbricka bäst i test? Då har du hamnat helt rätt! Vi hjälper dig nämligen på vägen till den absolut bästa kylbrickan för dina behov!

En kylbricka är den perfekta lösningen för att hålla maten kyld på salladsbuffén eller frukostbordet. En händig liten pryl för dig som gillar att ställa fram grejer på bordet helt enkelt.

1. Bäst i test – Icetainer kylbricka

Se bästa priset

Under vår testprocess av Icetainer kylbricka upplevde vi att den verkligen lever upp till sitt löfte om att hålla maten kall och fräsch.

Den visade sig vara särskilt användbar vid servering av kall mat på buffébord, vilket gör den till en utmärkt lösning för restauranger, hotell, skolor, sjukhus och alla andra platser där kyld mat serveras.

Specifikationer
Material:1 mm aluminiumplåt
Mått:263 x 160 x 38 mm
Vikt:0,9 kg
Infrysningstid:4 timmar
Kyltid:6 timmar

Vi var särskilt imponerade över kylbrickans effektivitet. Efter fyra timmars infrysning höll den maten kall i upp till sex timmar. Den långa kyltiden är verkligen en fördel när det gäller att upprätthålla matens kvalitet och smak.

Kylbrickans gastronorm-storlek gjorde den kompatibel med de flesta serveringsbord. Dessutom upptäckte vi att Icetainer också tillverkar kylbrickor i olika format, vilket innebär att det finns alternativ för olika behov.

Ett möjligt område för förbättring är dock den tid det tar att frysa kylbrickan. Med fyra timmar behöver man planera i förväg för att säkerställa att kylbrickan är redo i tid.

Dessutom kanske vissa användare kan tycka att kylbrickan är något tung, med en vikt på 0,9 kg.

Överlag var vi nöjda med Icetainer kylbricka och vi tror att den skulle vara ett tillförlitligt tillskott till alla kök där kyld mat serveras regelbundet.

Fördelar

 • Lång kyltid
 • Håller maten fräsch och kall
 • Anpassad till restaurangbranschens behov

Nackdelar

 • Något tung att hantera

2. Bäst premiumval – WMF Ambient kylbricka

Se bästa priset

Under vår testning av den eleganta WMF Ambient kyl- och värmehållningsplattan blev vi direkt förtjusta i dess utmärkta funktion och design.

Plattans matta Cromargan® yta och högkvalitativa glasyta ger ett estetiskt tillskott till vilket bord som helst, medan dess funktionalitet gör det möjligt att hålla maten vid optimal temperatur, vare sig den ska vara varm eller kall.

Specifikationer
Material:Rostfritt stål, glas
Mått:50 x 26 x 5,5 cm
Uppvärmningsområde:50-110 °C
Kyltid:Upp till 2 timmar
Extra egenskaper:Justerbara ljus

Vid provning av plattans uppvärmningsfunktion, fann vi att de fyra förinställda temperaturstegen, mellan 50 och 110°C, gör den särskilt praktisk för att hålla allt från pizza och Quiche Lorraine till soppor och grytor vid rätt temperatur.

Dess kylfunktion överträffade också förväntningarna. Genom att placera en kylmanschett under glasplattan kunde vi hålla ost, frukt och desserter fräscha i upp till två timmar.

Ett särskilt intressant inslag är WMF Ambient Light, vilket ger plattan en extra dimension.

Med sina tre justerbara ljusstyrkenivåer kunde vi skapa en speciell atmosfär runt maten och omgivningen.

Den största nackdelen vi fann var att glasytan, trots att den är avtagbar för enkel rengöring, kan vara svår att hålla ren under användning, särskilt vid servering av fetare rätter.

Fördelar

 • Elegant design
 • Kan hålla både varm och kall mat
 • Fyra förinställda temperatursteg för uppvärmning
 • WMF Ambient Light för extra atmosfär

Nackdelar

 • Glasplattan kan vara svår att hålla ren
 • Kräver förberedelser för att använda kylfunktionen (4 timmars frysfack)

3. Bäst budgetval – Hendi kylbricka

Se bästa priset

Vår erfarenhet av att använda Hendi kylbrickan var överlag mycket positiv. Brickan, som kommer med ett lock och två kylklampar, visade sig vara det perfekta hjälpmedlet för att förvara en mängd olika livsmedel, från kakor och muffins till smörgåsar och semlor.

Specifikationer
Material:ABS-plast
Form:Fyrkantig
Mått:43,8 x 29,6 x 12,2 cm
Vikt:1,82 kg
Diskmaskinssäker:Ja

Den fyrkantiga formen och storleken på kylbrickan var mycket praktisk, vilket möjliggjorde lagring av större mängder mat.

Kylklamparna höll temperaturen effektivt över en längre tid, vilket var särskilt fördelaktigt under längre sammankomster eller när vi ville förbereda maten i förväg.

Designen av ABS-plast, med en transparent PS-plastkåpa, gav brickan ett stilrent och modernt utseende samtidigt som det var praktiskt för att kunna se maten utan att behöva lyfta på locket.

En annan positiv aspekt är att hela kylbrickan är diskmaskinssäker, vilket underlättar rengöringen avsevärt.

Det var dock några aspekter som vi tyckte kunde förbättras. För det första, även om kylklamparna var effektiva, tog de en hel del plats vilket minskade den tillgängliga lagringsytan. Dessutom var det ibland lite besvärligt att placera kylklamparna ordentligt på brickan.

Fördelar

 • Rymlig för att förvara en mängd olika livsmedel
 • Praktisk och hållbar design
 • Håller temperaturen effektivt under lång tid
 • Diskmaskinssäker

Nackdelar

 • Kylklampar tar upp en del utrymme
 • Placering av kylklampar kan vara besvärlig

4. Stilren design – Menuett kylbricka

Se bästa priset

När vi testade Menuett kylbricka fann vi att den verkligen hjälpte maten att behålla sin kyla, vilket var extra uppskattat under våra sommarbufféer.

Brickans rostfria stålkonstruktion erbjöd både en stilren design och robust konstruktion som vi verkligen uppskattade. Att den var enkel att använda och förhållandevis billig jämfört med liknande produkter på marknaden var ytterligare positiva punkter.

Specifikationer
Material:Rostfritt stål
Form:Rektangulär
Mått:33 x 27 x 5 cm
Design:Stilren
Förvaring:Frysen

Ett tips vi snabbt lärde oss var att se till att brickan stod plant i frysen, eftersom den innehåller vätskefyllda påsar.

Denna detalj hade vi uppskattat att få information om i förväg, eftersom vi initialt stötte på problem när brickan placerades snett och därför inte kyldes jämnt.

Trots att brickan höll kylan väl under större delen av dagen, märkte vi att den tappade kylan snabbare än förväntat, särskilt under riktigt varma sommardagar.

Därför rekommenderar vi att den förvaras i frysen mellan användningarna för bästa effekt.

Trots dessa mindre problem var vi generellt sett mycket nöjda med Menuett kylbrickan. Den är ett utmärkt tillägg till alla sammankomster där maten behöver hållas kall, oavsett om det är en sommarbuffé eller ett julbord.

Fördelar

 • Håller maten kall längre
 • Robust och stilren design
 • Enkel att använda och förhållandevis billig
 • Användbar året runt, från sommarbufféer till julbord

Nackdelar

 • Måste stå plant i frysen för jämn kylning
 • Kan tappa kylan snabbare än förväntat under varma dagar

5. Kompakt – Tescoma kylbricka

Se bästa priset


I vår granskning av Tescoma kylbricka fann vi att den var både praktisk och användarvänlig. Tillverkad i slitstark plast, erbjöd brickan en hållbar lösning för att hålla våra tårtor och andra matvaror kylda.

Specifikationer
Material:Plast
Används mest till:Tårta
Mått:33,7 x 32,5 x 12 cm
Vikt:0,8 kg
Diskmaskinsäker:Ja

En detalj vi särskilt uppskattade var de två låsbara hålen på ytan, vilka minskade kondensationen på maten inuti.

Detta bidrog till att hålla våra tårtor och bakverk fuktiga utan att bli för blöta, vilket är en allvarlig fråga vid lagring av fuktiga bakverk.

Detta unika tillägg bidrog också till brickans användarvänlighet och tillförde en nivå av anpassningsbarhet som vi uppskattade.

En annan anmärkningsvärd funktion var den praktiska frysplattan i nedre delen. Detta visade sig vara särskilt användbart under varma dagar eller när vi ville undvika skador på känsliga matvaror som vispad grädde.

Dessutom kunde denna frysplatta demonteras om det behövdes, vilket gav extra flexibilitet när vi inte behövde extra kylning. Trots dess positiva aspekter fann vi att Tescoma kylbricka inte passade alla våra behov.

Med tanke på dess design och storlek fann vi att den var mest användbar för tårtor, vilket kan begränsa dess användbarhet om du planerar att använda den för att hålla andra typer av matvaror kylda.

Fördelar

 • Slitstark och praktisk
 • Lätt att använda
 • Har låsbara hål för att minska kondensation
 • Har en avtagbar frysplatta för extra kylning

Nackdelar

 • Främst lämplig för tårtor, vilket kan begränsa dess användbarhet för andra typer av mat
 • Frysplattan kan vara överflödig vid vissa tillfällen och kan behöva demonteras.

6. Bra alternativ – Mayfair kylbricka

Se bästa priset

I vår noggranna genomgång av denna kylbricka i aluminiumfinish, upplevde vi en effektiv och pålitlig kylning. Kylbrickans dimensioner på 530x325x45 mm var tillräckligt stora för att rymma en mängd olika maträtter, vilket gör den idealisk för serveringsmiljöer som restauranger, hotell, skolor och sjukhus.

Specifikationer
Material:Aluminium
Storlek:53 x 32,5 x 4,5 cm
Frystid:ca 4 timmar
Kyltid:3-4 timmar
Diskmaskinsäker:Nej

Vid testning av kylbrickan placerades den i en frys vid -18°C i ungefär fyra timmar före användning, enligt tillverkarens anvisningar.

Efter att ha tagit ut den, kunde vi konstatera att kylbrickan bibehöll en kall temperatur under en period på cirka tre till fyra timmar vid rumstemperatur.

Detta var särskilt imponerande, eftersom det visade att denna produkt kan stå emot varierande omgivande temperaturer, vilket är en viktig faktor att överväga för alla som serverar mat i en upptagen miljö.

När det kom till rengöring, var kylbrickan lika lätt att hantera. Eftersom den endast behöver torkas av med en fuktig trasa, sparade vi både tid och energi jämfört med om vi hade behövt använda maskindisk.

Trots dessa positiva aspekter, hittade vi också några nackdelar. En betydande begränsning var att kylbrickan inte är maskindiskbar, vilket innebär att den behöver rengöras för hand. Dessutom måste den läggas plant i frysen, vilket kan vara en utmaning i trånga frysutrymmen.

Fördelar

 • Stor yta för att hålla maten kall
 • Håller kylan effektivt under 3-4 timmar
 • Lätt att rengöra med en fuktig trasa

Nackdelar

 • Kan inte diskas i maskin
 • Måste placeras plant i frysen vilket kan vara en utmaning i trånga utrymmen.

Lista över de bästa kylbrickorna 2024

 1. Bäst i test – Icetainer kylbricka
 2. Bäst premiumval – WMF Ambient kylbricka
 3. Bäst budgetval – Hendi kylbricka
 4. Stilren design – Menuett kylbricka
 5. Kompakt – Tescoma kylbricka
 6. Bra alternativ – Mayfair kylbricka

Hur vi utförde vårt test av kylbrickor 2024

Det finns många faktorer att beakta när det kommer till att testa en produkt som en kylbricka. För att ge en objektiv och omfattande analys har vi satt upp en detaljerad process där vi testade flera aspekter av varje kylbricka. Med ett kritiskt öga för detaljer och med ett dedikerat team av experter, har vi tagit oss an denna utmaning.

Uppställning av testmiljö

Att fastställa en ideal testmiljö för kylbrickor var den första stora uppgiften i vårt test. För att säkerställa att alla produkter testades under rättvisa förhållanden, skapade vi en konstant tempererad miljö med samma värme och fuktighet för varje test. Vi gjorde flera prover för att dubbelkolla att vår miljö var stabil innan vi påbörjade vårt test.

Vårt team var noggranna med att se till att kylbrickorna var i rumstemperatur innan vi började varje test. Genom att ha en konsekvent starttemperatur kunde vi jämföra prestandan hos olika kylbrickor rättvist.

Vår testprocess

När vi hade skapat vår testmiljö, var det dags att gå in i detaljerna i vårt test. Vi lade varje kylbricka i en isbox fylld med samma mängd mat och dryck. Temperaturen i boxen mättes sedan vid specifika tidsintervall.

För att få en helhetsbild av varje kylbrickas prestanda, testade vi inte bara hur kall de kunde hålla innehållet i isboxen, men också hur länge de kunde behålla den låga temperaturen. Vi tog noggranna noteringar för varje test för att säkerställa noggrannhet och precision i vår datainsamling.

Utförande av testerna

Vi utförde varje test flera gånger för att säkerställa att våra resultat var konsekventa. Varje test pågick i upp till 12 timmar, och vi noterade temperaturförändringar varje timme. Vi använde en högprecisions termometer för att säkerställa exakta mätningar. Dessa timmars noggranna observation gav oss en djup förståelse för varje kylbrickas prestanda och pålitlighet.

Vi är noga med att notera att varje kylbricka som vi testade hade sina egna styrkor och svagheter. Genom detta omfattande test har vi samlat tillräckligt med data för att ge en välgrundad bedömning av varje kylbrickas prestanda.

Utvärdering

Efter varje test gjorde vi en noggrann utvärdering av de insamlade data. Varje kylbricka granskades utifrån dess prestanda och effektivitet i att upprätthålla en kall temperatur. Vi skapade grafiska diagram för att visualisera resultaten och göra en lättförståelig jämförelse mellan de olika produkterna.

Vi kategoriserade kylbrickorna baserat på deras prestanda, med särskilt fokus på deras förmåga att hålla temperaturen låg och hur länge de kunde göra det. Dessutom övervägde vi andra funktioner och egenskaper, som till exempel deras storlek, vikt och design.

Hållbarhet och långtidstest

För att bedöma hållbarheten hos kylbrickorna, utförde vi långtidstester som sträckte sig över flera dagar. Under dessa tester uppmärksammade vi hur kylbrickorna presterade över tid och om deras kylkapacitet minskade med tiden.

Vi upptäckte att vissa kylbrickor behöll sin prestanda jämnt över tid, medan andra visade en märkbar minskning i effektivitet. Dessa tester hjälpte oss att bedöma vilka kylbrickor som skulle vara mest lämpliga för längre användning.

Säkerhet och pålitlighet

När det kommer till säkerhet och pålitlighet, är det viktigt att varje kylbricka kan stå emot de utmaningar den kan ställas inför. Under vårt test observerade vi hur varje kylbricka reagerade på störningar och eventuella oväntade situationer.

Säkerhetsfunktioner, som att vara tillverkad av icke-giftiga material och ha en robust konstruktion, var också något vi tog hänsyn till. Vi upptäckte att de flesta kylbrickorna i vårt test klarade av att hantera den påfrestning de utsattes för, vilket tyder på deras pålitlighet under varierande förhållanden.

Bästa kylbrickan

Allt du behöver veta innan du använder din kylbricka

Att använda en kylbricka effektivt handlar om mer än att bara placera den i frysen. Under våra tester har vi upptäckt en rad faktorer som kan optimera prestanda och livslängd för din kylbricka. Här kommer några av de viktigaste tipsen vi upptäckt under processen.

Förbered rätt

För att få ut det mesta av din kylbricka, bör du alltid börja med att förbereda den korrekt. Detta innefattar att frysa den i tillräckligt lång tid – oftast cirka 4 timmar, men detta kan variera beroende på specifikationerna för din särskilda bricka.

Under testningen märkte vi att brickorna som hade frusits i rätt mängd tid höll sig kalla längst.

Rätt placering

Rätt placering av din kylbricka i frysen är avgörande för att optimera dess prestanda.

En kylbricka ska alltid läggas plant i frysen. Om du inte gör det, kan kylgelén inuti brickan fördelas ojämnt, vilket resulterar i en ojämn kylning. Vi märkte detta flera gånger under testningen när vi experimentellt placerade kylbrickorna i olika vinklar.

Omgivande temperatur

Omgivningstemperaturen där du placerar din kylbricka efter att ha tagit ut den från frysen påverkar hur länge den kommer att hålla sig kall. Kylbrickor fungerar bäst vid rumstemperatur. Vi fann att de som utsattes för direkt solljus eller nära värme källor förlorade sin kyla snabbare.

Rätt användning

Kylbrickor är designade för att hålla matvaror svala, inte för att kyla ner dem. Om du lägger varma livsmedel på kylbrickan, kommer den att förlora sin kyla mycket snabbare. Under våra tester observerade vi att matvaror som redan var kylskåpskalla behöll sin optimala temperatur längre än livsmedel som var rumstempererade eller varma.

Underhåll och rengöring

Rätt rengöring och underhåll kan förlänga livslängden för din kylbricka. Följ alltid tillverkarens anvisningar när det gäller rengöring. Oftast innebär detta att torka av ytan med en fuktig trasa efter varje användning.

Vi fann att brickor som rengjordes regelbundet och korrekt behöll sin effektivitet över tiden, medan de som försummades visade tecken på nedsatt prestanda. En särskilt viktig punkt att komma ihåg är att kylbrickor generellt sett inte ska diskas i maskin, då det kan skada kylgelén inuti.

Vanliga frågor om kylbrickor 2024

Hur mycket kostar en kylbricka?

En kylbricka kostar omkring 500kr. Det finns modeller som kostar så mycket som 1500kr, men dessa har ofta en värmefunktion också.

Varför ska man köpa en kylbricka?

En kylbricka är för dig som vill att maten ska hållas kall medan den står framme. För dig som kanske vill ha en ostbricka, eller kall mjölk till kaffet. Den är dessutom perfekt när du ska ställa fram kall mat på bordet, exempelvis frukost. Då hålls maten kall i flera timmar och du behöver inte stoppa tillbaka den i kylen förrän ett antal timmar senare.

Hur länge håller en kylbricka?

En kylbricka kan hålla maten kall i cirka 3 till 4 timmar vid rumstemperatur. Dock kan denna tid variera beroende på omgivande temperatur och hur brickan har förberetts och använts.

Hur fungerar en kylbricka?

En kylbricka fungerar genom att absorbera värme från matvaror placerade på den. Detta görs med hjälp av en kylgel inuti brickan som har förvarats i frysen och därför är mycket kall. Kylgelén minskar gradvis temperaturen på maten, vilket håller den sval.

Hur håller man maten kall?

Man kan hålla maten kall med hjälp av kylbrickor, kylboxar, is eller kylklampar. Att förvara maten i en kylare med isolerande material kan också hjälpa. Ät eller servera maten så snart som möjligt efter att den tagits ut från kylningen för bästa resultat.

Hur du hittar den bästa kylbrickan

Att hitta den bästa kylbrickan är ingen lätt uppgift, det finns ett otroligt litet sortiment. Tyvärr är inte kylbrickor superpopulära idag, vilket gör att det inte finns så många alternativ. Hittade du ingen som passade dig på topplistan? Här är en kort köpguide!

Se till att den kyler i flera timmar

Leta efter en modell som håller maten kall i flera timmar. Det är inte värt att släpa fram den om den bara lyckas hålla kylan i en halvtimme. Oftast hänger dock prislappen ihop med hur länge den kyler.

Hur länge behöver man vänta?

Se till att du inte behöver vänta alldeles för länge på att den ska kylas innan användning. Detta förstås om du har en modell som inte går på el. Vi rekommenderar en väntetid på omkring 2 timmar, då du inte behöver förstöra dina planer bara för att kylbrickan ska fram.

Andra funktioner

Annan funktionalitet kan också vara roligt att ha på kylbrickan. Exempelvis som WMF’s bricka som har inbyggda lampor på undersidan. Det ger kylplattan en “glow” på ett annat sätt, och maten ser betydligt mer aptitlig ut. Andra funktioner kan inkludera att även använda den som upptiningsplatta eller att man kan reglera temperaturen.

Kylbricka test

Källor