đŸ„‡Laddbox bĂ€st i test 2021 – hitta den bĂ€sta laddboxen!

Letar du ocksÄ efter laddbox bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! I denna artikel hjÀlper vi dig hitta den absolut bÀsta laddboxen för dig och din bil. Vi skriver korta recensioner om alla laddboxar vi anser vara pÄ topplistan, och sedan gÄr vi ocksÄ igenom lite vanliga frÄgor och svar.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för Kjell.com & Autoexperten.se

Laddbox bÀst i test 2021

1. AURA Laddbox (2x22kW)

2. Garo laddbox GLB+ (22kW)

3. Halo laddbox charge amps (3,7kW)

AURA Laddbox (2x22kW)
Garo laddbox GLB+ (22kW)
Halo laddbox charge amps (3,7kW)

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

AURA Laddbox (2x22kW) recension

AURA laddbox
AURA laddbox

Denna AURA laddbox Àr den modell vi utser till laddbox bÀst i test 2021. Vi vet att mÄnga familjer idag har tvÄ bilar, och denna laddbox Àr för dig som har tvÄ elbilar/laddhybrider! Den gör 22kW x 2 vilket betyder att du kan ladda tvÄ bilar samtidigt. Den kan sÄklart ocksÄ stÀllas ner till valfri effekt ocksÄ.

AURA laddboxen Àr designad av Joachim Nordwall vilket Àr en co-designer hos sportbilsmÀrket Koenigsegg. Det Àr förvÄnande, men ÀndÄ kul att se nÄgon sÄ vÀlkÀnd inom sportbilsvÀrlden ocksÄ tackla ett problem som finns inom elbilar.

Överlag Ă€r detta enligt oss den absolut bĂ€sta laddboxen för dig med mer Ă€n en bil att ladda.

Garo laddbox GLB+ (22kW) recension

Garo laddbox GLB+
Garo laddbox GLB+

Denna Garo laddbox GLB+ Àr en smart och high end laddbox som Àr redo att anslutas över internet. Det gör du ofta mot en laddoperatör. Laddboxen kan sjÀlvklart ocksÄ konfigureras med lokal lastbalansering, det minskar risken för överbelastning av sÀkringarna. För dig som inte Àr teknisk kunnig kan detta kÀnnas jobbigt, dÀrför görs det av leveranskillen!

Antingen vĂ€ljer du att köpa “bas” som Ă€r den enklare varianten, eller den smarta versionen som vi visar i denna artikel. Det senare alternativet kopplar du upp via en app och den krĂ€ver dĂ€rför SIM-kort och internet uppkoppling.

En annan positiv grej med Garo laddbox GLB+ Ă€r den Ă€r godkĂ€nd av Energimyndigheten. Det betyder att du Ă€r berĂ€ttigad till “ladda-hemma-stödet” som Ă€r ett bistĂ„nd du fĂ„r av staten. Dessutom Ă€r detta en av de billigare laddboxarna som fortfarande Ă€r inom ladda-hemma-stödet.

För dig som har ett flerfamiljshus eller arbetsplats Àr detta ocksÄ den absolut bÀsta laddboxen. Den kan enkelt kopplas ihop med flera mindre laddboxar som sedan gÄr igenom den stora enheten.

Överlag en riktigt bra laddbox till ett överkomligt pris som dessutom faller under ladda-hemma-stödet.

Halo laddbox charge amps (3,7kW) recension

Halo laddbox charge amps
Halo laddbox charge amps

Halo laddboxen Àr en riktigt stilren laddstation för dig med elbil eller laddhybrid. Med dess kompakta och diskreta design producerar den antingen 3,7kW eller 11kW beroende pÄ vilken variant du vÀljer.

Laddningen följs enkelt med hjÀlp av laddboxens wifi-anslutning och en medföljande mobilapp. I appen kan du se en bra överblick pÄ saker som laddstatistik och nuvarande laddeffekt. Dessutom kan du stÀlla in en schemalÀggning för till exempel laddning under natten. NÄgot vi pÄ HemmaPrylar tyckte fungerade vÀldigt bra.

Överlag Ă€r denna Halo laddbox perfekt för dig som har en nĂ„got mindre budget. Den rekommenderas varmt av oss pĂ„ HemmaPrylar.

Vanliga frÄgor nÀr du ska hitta den bÀsta laddboxen 2021

Vi vet att det kan komma upp en del frÄgor nÀr du ska hitta den bÀsta laddboxen för dig. DÀrför satte vi ihop vÄr laddbox bÀst i test 2021 lista ovan. Vi ska nu ocksÄ besvara lite av de vanligaste frÄgorna som brukar komma upp nÀr vi pratar om laddboxar.

Vad Àr en laddbox?

En laddbox för hemmet Ă€r en enhet som installeras antingen i ditt garage eller utanför ditt hus – beroende pĂ„ vilket som ligger nĂ€rmast dĂ€r du parkerar din bil. Detta Ă€r anslutet till ditt hem elnĂ€t; de flesta av dessa enheter laddar din bil snabbare Ă€n vad som kan uppnĂ„s med en vanlig trestiftig kontakt.

Det finns flera andra fördelar: du behöver inte köra en förlĂ€ngningssladd frĂ„n ditt hem, vilket kan vara osĂ€kert. Laddboxar Ă€r vĂ€derbestĂ€ndiga, sĂ„ de kan anvĂ€ndas under alla förhĂ„llanden; vissa enheter Ă€r ocksĂ„ “smarta” och kan fjĂ€rrstyras med en app pĂ„ din telefon.

Vilka typer av laddboxar finns det?

Det finns dussintals olika företag som erbjuder laddare till elbilar. Faktorerna du mÄste tÀnka pÄ Àr pris, enkel installation, laddningshastighet, kontakt och kabeltyp, kompatibilitet med ditt hem och till och med hur laddboxen ser ut.

År 2014 beslutade EU-kommissionen att alla offentliga laddstationer skulle ha kompatibilitet med typ 2-kontakt. Det Ă€r dĂ€rför nya elbilar och PHEV-enheter ofta har typ 2-kontakter och kablar – och varför de flesta vĂ€ggladdare ocksĂ„ Ă€r avsedda för fordon med typ 2-kablar.

Du vÀljer sedan om du vill ha en bunden eller odelad laddbox. En bunden punkt innebÀr att laddboxen levereras med laddningskabeln ansluten, som ansluts rakt in i din bil. Medan vissa hÀvdar att detta inte Àr lika framtidssÀkert som en uttagen laddbox, det finns dock alltid möjlighet att köpa en adapter senare.

En otÀtad laddbox levereras med en standardkontakt, dÀr mÄste du köra med din egen kabel. Dessa levereras ofta med bilen, men om inte, kan de köpas frÄn leverantörer som Chargemaster för cirka 1500kr. Fördelen Àr dock att om du byter bil eller om ny laddningsteknik följer, Àr det enda du behöver göra; byta kabel.

Laddningshastighet?

De mest grundlÀggande laddboxarna börjar vanligtvis vid 3 till 3,7 kW, med mer avancerade enheter som levererar 7 kW och de dyraste enheterna uppnÄr sÄ mycket som 22 kW. Naturligtvis stiger priset pÄ laddarna beroende pÄ vilken hastighet du vill ha.

En 3,7kW laddbox laddar 40kWh-batteriet helt i en standard Nissan Leaf pĂ„ cirka 13 timmar – vilket ger dig 270km rĂ€ckvidd över natten – medan ett 7kW-system kommer att göra det pĂ„ mindre Ă€n sex timmar. En 22 kW laddare laddar lika mycket pĂ„ mindre Ă€n tvĂ„ timmar.

TÀnk pÄ din dagliga körstrÀcka. Om du bara kör en liten distants varje dag och tar tillbaka bilen med en hÀlsosam mÀngd batteri kvar, behöver du kanske bara en 3,7 kW laddare för att lÄngsamt ladda bilen över natten.

Om du kör mycket, ofta kommer hem med lite laddning kvar och du behöver anvÀnda din bil regelbundet hela veckan och pÄ helgerna Àr en snabbare laddare ett bÀttre alternativ.

Det Àr vÀrt att notera att den maximala laddningshastigheten som ditt hus kan leverera beror pÄ vilken typ av elförsörjning det fÄr: de flesta svenska hushÄll har en sÄ kallad enfas-anslutning, medan större byggnader och fabriker tenderar att ha mer kraftfulla tre-fasanslutningar.

Konsultera en elektriker för att fÄ rÄd om vad du kan förvÀnta dig av ditt hem, om du köper en högeffektiv laddbox som du inser att du inte kan utnyttja till fullo.

Hur lÄng tid tar det att installera en laddbox?

De flesta laddningsleverantörer kommer att leverera och installera laddboxen pÄ bara nÄgra dagar. MÄnga leverantörer inkluderar installationskostnaden i inköpspriset, med installationen utförd av en kvalificerad tekniker.

Detta Àr dock inte alltid fallet. Vissa speciella omstÀndigheter kan innebÀra att du debiteras extra för installationen, men det Àr osannolikt. Ett företag sÀger att 90% av kunderna har sin laddbox installerad gratis.

Hur lÄng Àr laddkabeln?

Alla fordon kan anslutas till 240-voltsuttag med standardkontakter, men sladdarna varierar i lÀngd frÄn modell till modell. Se till att sladden till alla laddare du köper kommer att kunna nÄ din bils uttag. Kostnaden för laddningskabel som denna Àr ganska dyr, sÄ du kommer att upptÀcka att 4,5m kablar Àr vanligare bland de billigare modellerna. Om den lÀngden inte rÀcker, leta efter en med en 7,5m sladd.

En annan funktion att tÀnka pÄ Àr hur lÀtt kabeln kan lindas eller rullas för att hÄlla den ur vÀgen och skydda den frÄn skador nÀr den inte anvÀnds.

Som nĂ€mnts tidigare kallas laddboxar officiellt Electric Vehicle Service Equipment (EVSE), och trots den vanliga terminologin att kalla enheten som Ă€r fĂ€st vid vĂ€ggen ”elbils laddaren” Ă€r det inte riktigt korrekt. Tekniskt sett Ă€r den faktiska elbils laddaren som omvandlar vĂ€xelströmshus till ström inbyggd i sjĂ€lva fordonet. Laddboxars roll Ă€r att tillhandahĂ„lla en sĂ€ker elförsörjning till ditt fordon.

Portabla och all-vÀder elbilsladdare?

Du har ett alternativ mellan: fastkopplade och permanent monterade laddboxar eller bĂ€rbara enheter som kan anslutas till ett 240-voltsuttag pĂ„ en vanlig yttervĂ€gg. Även om det Ă€r lite mindre “rent” och bekvĂ€mt hemma, finns det tvĂ„ fördelar för bĂ€rbara elbilsladdare att tĂ€nka pĂ„ – du behöver inte betala en elektriker för att ansluta den och du kan ta med den vart du Ă€n ska.

Inte alla laddboxar Àr vÀderbestÀndiga, sÄ innan du vÀljer en modell, bestÀm var den ska placeras, vare sig det Àr i ditt garage eller ute. Om du laddar din elbil utomhus och utsÀtts för dÄligt vÀder, kommer du troligtvis att behöva köpa en specifik enhet för det ÀndamÄlet och ha den professionellt trÄdbunden för att uppfylla lokala byggregler.

Behöver jag verkligen en laddbox?

I slutet av dagen Àr det en frÄga som bara du kan svara pÄ. Men hÀr Àr nÄgra saker som hjÀlper dig pÄ vÀgen till att hitta rÀtt svar.

Först Àger du ett plug-in hybridelektriskt fordon (PHEV) eller ett batteri-elfordon (BEV)? De flesta PHEV-fordon, som Chevrolet Volt, har inte sÀrskilt lÄng rÀckvidd, vilket innebÀr att de bara behöver ett par timmar för att ladda helt nÀr de anvÀnder en nivÄ 2-laddare. Vissa PHEV-enheter kan till och med ladda hela sitt batteri med en standard 110-volts nivÄ 1-laddare, vilket innebÀr att du inte behöver installera nÄgot snyggt eller dyrt för att ladda din bil full varje natt.

Men om du Àger ett helelektriskt fordon Àr chansen att en nivÄ 1-laddare inte gör fÀrdiggör jobbet helt över natten. Beroende pÄ hur mycket du Äker varje dag kan du behöva vÀnda dig till allmÀna laddningsstationer om du inte har en laddare hemma. FrÄgan du dÄ mÄste stÀlla Àr hur bekvÀmt Àr det att ladda offentligt? Har du allmÀnna laddare nÀra ditt hem eller till och med pÄ jobbet? Har de lÄnga köer?

Att ha en nivĂ„ 2-laddare hemma Ă€r det bekvĂ€maste alternativet om du Ă€ger en BEV, men de Ă€r inte billiga – speciellt om du behöver fĂ„ den professionellt installerad. Helst köper du en laddare som hĂ„ller i flera Ă„r, en som du Ă€ven kan anvĂ€nda nu, och för framtida bilköp.

NivÄ 1 eller 2?

Som deras namn antyder kan nivÄ 2-laddare ladda dina elfordon snabbare Àn en nivÄ 1-laddare. I den mest grundlÀggande betydelsen anvÀnder laddare pÄ nivÄ 1 ett standarduttag som du kan hitta i ditt hus. De Àr vanligtvis vÀldigt lÄngsamma och ger dig cirka 5 till 6km per timme. Men det kan rÀcka beroende pÄ hur mycket du kör per dag, eller om du Àger en PHEV. Om du ocksÄ kan ansluta medan du Àr pÄ jobbet kan det vara tillrÀckligt för att tÀcka dig för din dagliga pendling.

För de flesta elbilsÀgare vill du dock ha en nivÄ 2-laddare hemma. Detta innebÀr ofta att du behöver ett 240-voltsuttag, liknande det som en elektrisk torktumlare eller en ugn anvÀnder. Dock har inte alla hushÄll har ett uttag redo att gÄ, vilket innebÀr att du behöver fÄ det professionellt installerat. NivÄ 2-laddare finns ocksÄ i olika laddningshastigheter, sÄ var noga med att vÀlja en som passar just ditt hem.

Om du tittar pÄ allmÀn laddningsttation Àr de flesta offentliga laddare pÄ nivÄ 2 max 6,6 kW, vilket Àr cirka 38 till 60km per timme. Du kan ibland ocksÄ fÄ mer Àn det frÄn vissa nivÄ 2-laddboxor.

Ytterliggare funktioner hos laddboxar?

I en ansluten Älder Àr det inte förvÄnande att vissa EV-laddare har WiFi-kapacitet. Med dessa laddare kan du ladda ner en app till din smartphone sÄ att du kan fjÀrrstyra laddaren. Funktionerna inkluderar möjligheten att schemalÀgga laddning, energimÀtning och mycket mer. Det finns till och med laddare som Àr kompatibla med Amazons Alexa, sÄ du kan anvÀnda röstkommandon via vilken Alexa-enhet som helst som en Echo Dot.

TÀnk pÄ att din laddare vanligtvis troligen kommer att installeras i ett omrÄde som ditt hem-WiFi kanske inte nÄr. TÀnk pÄ det om du planerar att investera i en WiFi-aktiverad laddare och se till att ditt trÄdlösa nÀtverk har tillrÀckligt stark signal för att nÄ vart du Àn planerar att installera laddaren.

Om ditt wifi inte strÀcker sig hela vÀgen ut till garaget kan det vara vÀrt att kolla in wifi förstÀrkare bÀst i test.

Andra laddboxar kan erbjuda dig möjligheten att stÀlla in nÀr du ska ladda utan att behöva anvÀnda WiFi och en app. Det Àr en trevlig funktion att ha, sÄ att du kan ansluta din bil och lÄta den ladda under lÄgtrafik, nÀr el kan vara billigare. SchemalÀggnings-funktionen kanske inte fungerar för alla fordon, sÄ se till att kontakta tillverkaren eller titta pÄ recensioner för att se om din bil Àr kompatibel.

Vad ska man letar efter för att hitta den bÀsta laddboxen 2021?

Generellt, nÀr du letar efter en laddbox vill du titta pÄ strömstyrkan för att avgöra hur mycket rÀckvidd du fÄr per timme. Vi rekommenderar att du köper en laddbox som kan hantera minst 30 ampere, Àven om ditt fordon inte kan dra full nytta av det. Det finns en god chans att du sÄ smÄningom kommer att uppgradera din bil till en nyare modell, och att köpa rÀtt laddare hjÀlper din framtida bil ocksÄ. Var noga med den strömbrytar-klassificering som Àr nödvÀndig för din laddbox och om du kommer att kunna rymma den i din elektriska panel.

Du mÄste ocksÄ avgöra om du ska installera din laddbox inomhus eller utomhus. Om du inte har ett garage, se till att laddboxen du köper Àr klassad för utomhusbruk.

Det finns ocksĂ„ bĂ€rbara laddboxar som inte krĂ€ver att du installerar en “station” i ditt garage eller uppfart. Du handlar normalt av prestanda för enkelhet nĂ€r du anvĂ€nder en bĂ€rbar elbilsladdare, men för mĂ„nga Ă€r det vĂ€rt det. Ibland Ă€r det bara enklare att ansluta nĂ„got till ett vĂ€gguttag och sedan till din bil.

Vissa laddare kommer ocksÄ att vara UL- eller ETL-listade, vilket innebÀr att de har uppfyllt kraven i allmÀnt accepterade produktsÀkerhetsstandarder för laddboxar. Om du vill vara sÀker pÄ att en laddare Àr sÀker att anvÀnda, leta efter UL- eller ETL-logotypen.

Slutligen kontakta ditt lokala elföretag om det finns rabatter eller incitament för installation av en laddare hemma. Du kanske kan fÄ tillbaka en del av kostnaden för din laddare genom en rabatt.

NÀr du letar efter laddbox bÀst i test 2021, tÀnk pÄ följande:

  • KabellĂ€ngd: Laddarens lĂ€ngd pĂ„verkar var du kan montera laddboxen och hur enkelt det Ă€r att nĂ„ uttaget pĂ„ bilen. Kom ihĂ„g att din nĂ€sta elbil kan ha en uttag pĂ„ en annan plats i bilen, och du vill kunna nĂ„ den ocksĂ„.
  • Kabelhantering: Det Ă€r praktiskt att ha en krok för att linda den oanvĂ€nda delen av kabeln runt. Annars, om kabeln Ă€r utspridd, lĂ€ggs den till i röran i garaget, samlar damm och kan fĂ„ nĂ„gon att snubbla över den. Möjligheten att placera höljet för kontakten bort frĂ„n enheten kan öka flexibiliteten i ett litet garage i en bil.
  • Storlek: En bred laddbox eller en tjock laddare som sticker ut lĂ„ngt frĂ„n vĂ€ggen kan krympa utrymmet eller din flexibilitet att placera den i garaget. Till exempel kan en smal enhet passa mellan tvĂ„ garageportar och ta upp minimalt utrymme.
  • Enkel anslutning / urkoppling: Vi gillar att se en högkvalitativ, vĂ€sentlig koppling som gör att du enkelt och enkelt kan koppla in och ut ur bilens uttag. Ett sĂ€kert hölster Ă€r en fördel, och det ger dig förtroende för att kopplingen kommer att förbli sĂ€ker.
  • Smart eller “vanlig” laddning: Vissa laddboxar har en smartphone-app som kommunicerar med enheten via WiFi eller Bluetooth. Med en app kan du enkelt övervaka laddningen och se massor av statistik. Det lĂ„ter som en trevlig funktion att ha, men det Ă€r inte nödvĂ€ndigt eftersom de flesta elbilar har sin egen app som kommunicerar med bilen.
  • Möjlighet att fördröja laddningen: Du kan dra nytta av billigare elkostnader med hjĂ€lp av en timerfunktion. I sĂ„dana fall kan du spara riktiga pengar genom att enkelt kunna fördröja laddningen. Vissa bilar, som de frĂ„n Tesla, lĂ„ter dig styra laddningstiden inifrĂ„n bilen eller via en app.
  • Återuppta laddningen automatiskt efter ett strömavbrott: Om du bor i ett omrĂ„de som har frekventa strömavbrott Ă€r det trevligt att veta att laddningen Ă„terupptas nĂ€r strömmen Ă€r pĂ„ igen. Det Ă€r bĂ€ttre Ă€n att bli förvĂ„nad nĂ€r din bil inte Ă€r tillrĂ€ckligt laddad nĂ€r du Ă€r redo att köra.
  • VĂ€derbestĂ€ndig: För dem utan garage, leta efter en laddbox som klarar dĂ„ligt vĂ€der. (Tillverkare av de flesta laddboxar hĂ€vdar att de Ă€r vĂ€derbestĂ€ndiga.)
  • UL-listad: Det Ă€r klokt att vĂ€lja en laddbox som Ă€r Underwriters Laboratories (UL) eller ETL (Edison Testing Laboratories) listade, vilket indikerar att den uppfyller sĂ€kerhetsnormer som faststĂ€llts av nationellt erkĂ€nda testlabb. Varje laddare som visas hĂ€r har ett sĂ„dant sĂ€kerhetsbetyg, indikerat med en stĂ€mpel.
  • Fastkopplad eller en plugin-typ: De tidiga laddboxarna var mestadels fastkopplade, vilket betyder att de var permanent installerade. Nuvarande erbjudanden Ă€r mestadels plug-in-enheter. Vi föredrar dem pĂ„ grund av deras bĂ€rbarhet och enklare installation. Du kan dock fortfarande behöva lĂ„ta en professionell elektriker driva en 240-voltsledning och installera ett lĂ€mpligt uttag i ditt garage eller utomhus.
laddbox test

Hur gjorde vi vÄrt laddbox test?

Enheterna vi utvÀrderade kan köpas online pÄ Autoexperten och Kjell & Company. Vi valde laddboxar som Àr lÀttilgÀngliga och inga som endast kan köpas av tillverkaren sÄsom Teslas.

De kostar 6000kr till 15000kr.

För att skriva vÄra egna recensioner tittade vi bland annat pÄ Laddsmarts laddboxtest, Consumer Reports Auto Center, kundrecensioner och produktbeskrivningar. NÀr recensionerna var klara rankade vi modellerna i en topplista lÀngst upp i den hÀr artikeln.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Kostnaden för att köra en elbil jĂ€mfört med bensinbilar Ă€r med ett ord billigare. Och med tvĂ„ ord, mycket billigare. Även pĂ„ stĂ€llen med extremt höga elpriser betalar du fortfarande mindre för att köra en elbil Ă€n en bensindriven bil.

Om du till stor del laddar hemma kommer du naturligtvis att spara mer laddning under lÄgtrafik om du bor i ett omrÄde med fluktuerande priser.

KĂ€llor