Laddbox

Letar du också efter laddbox bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel hjälper vi dig hitta den absolut bästa laddboxen för dig och din bil. Vi skriver korta recensioner om alla laddboxar vi anser vara på topplistan, och sedan går vi också igenom lite vanliga frågor och svar.

Laddbox bäst i test 2024

1. AURA Laddbox (2x22kW)

2. Garo laddbox GLB+ (22kW)

3. Halo laddbox charge amps (3,7kW)

AURA Laddbox (2x22kW)
Garo laddbox GLB+ (22kW)
Halo laddbox charge amps (3,7kW)

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

AURA Laddbox (2x22kW) recension

AURA laddbox
AURA laddbox

Denna AURA laddbox är den modell vi utser till laddbox bäst i test 2024. Vi vet att många familjer idag har två bilar, och denna laddbox är för dig som har två elbilar/laddhybrider! Den gör 22kW x 2 vilket betyder att du kan ladda två bilar samtidigt. Den kan såklart också ställas ner till valfri effekt också.

AURA laddboxen är designad av Joachim Nordwall vilket är en co-designer hos sportbilsmärket Koenigsegg. Det är förvånande, men ändå kul att se någon så välkänd inom sportbilsvärlden också tackla ett problem som finns inom elbilar.

Överlag är detta enligt oss den absolut bästa laddboxen för dig med mer än en bil att ladda.

Garo laddbox GLB+ (22kW) recension

Garo laddbox GLB+
Garo laddbox GLB+

Denna Garo laddbox GLB+ är en smart och high end laddbox som är redo att anslutas över internet. Det gör du ofta mot en laddoperatör. Laddboxen kan självklart också konfigureras med lokal lastbalansering, det minskar risken för överbelastning av säkringarna. För dig som inte är teknisk kunnig kan detta kännas jobbigt, därför görs det av leveranskillen!

Antingen väljer du att köpa “bas” som är den enklare varianten, eller den smarta versionen som vi visar i denna artikel. Det senare alternativet kopplar du upp via en app och den kräver därför SIM-kort och internet uppkoppling.

En annan positiv grej med Garo laddbox GLB+ är den är godkänd av Energimyndigheten. Det betyder att du är berättigad till “ladda-hemma-stödet” som är ett bistånd du får av staten. Dessutom är detta en av de billigare laddboxarna som fortfarande är inom ladda-hemma-stödet.

För dig som har ett flerfamiljshus eller arbetsplats är detta också den absolut bästa laddboxen. Den kan enkelt kopplas ihop med flera mindre laddboxar som sedan går igenom den stora enheten.

Överlag en riktigt bra laddbox till ett överkomligt pris som dessutom faller under ladda-hemma-stödet.

Halo laddbox charge amps (3,7kW) recension

Halo laddbox charge amps
Halo laddbox charge amps

Halo laddboxen är en riktigt stilren laddstation för dig med elbil eller laddhybrid. Med dess kompakta och diskreta design producerar den antingen 3,7kW eller 11kW beroende på vilken variant du väljer.

Laddningen följs enkelt med hjälp av laddboxens wifi-anslutning och en medföljande mobilapp. I appen kan du se en bra överblick på saker som laddstatistik och nuvarande laddeffekt. Dessutom kan du ställa in en schemaläggning för till exempel laddning under natten. Något vi på HemmaPrylar tyckte fungerade väldigt bra.

Överlag är denna Halo laddbox perfekt för dig som har en något mindre budget. Den rekommenderas varmt av oss på HemmaPrylar.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa laddboxen

Vi vet att det kan komma upp en del frågor när du ska hitta den bästa laddboxen för dig. Därför satte vi ihop vår laddbox bäst i test lista ovan. Vi ska nu också besvara lite av de vanligaste frågorna som brukar komma upp när vi pratar om laddboxar.

Vad är en laddbox?

En laddbox för hemmet är en enhet som installeras antingen i ditt garage eller utanför ditt hus – beroende på vilket som ligger närmast där du parkerar din bil. Detta är anslutet till ditt hem elnät; de flesta av dessa enheter laddar din bil snabbare än vad som kan uppnås med en vanlig trestiftig kontakt.

Det finns flera andra fördelar: du behöver inte köra en förlängningssladd från ditt hem, vilket kan vara osäkert. Laddboxar är väderbeständiga, så de kan användas under alla förhållanden; vissa enheter är också “smarta” och kan fjärrstyras med en app på din telefon.

bäst laddbox
Bild tagen härifrån!

Vilka typer av laddboxar finns det?

Det finns dussintals olika företag som erbjuder laddare till elbilar. Faktorerna du måste tänka på är pris, enkel installation, laddningshastighet, kontakt och kabeltyp, kompatibilitet med ditt hem och till och med hur laddboxen ser ut.

År 2014 beslutade EU-kommissionen att alla offentliga laddstationer skulle ha kompatibilitet med typ 2-kontakt. Det är därför nya elbilar och PHEV-enheter ofta har typ 2-kontakter och kablar – och varför de flesta väggladdare också är avsedda för fordon med typ 2-kablar.

Du väljer sedan om du vill ha en bunden eller odelad laddbox. En bunden punkt innebär att laddboxen levereras med laddningskabeln ansluten, som ansluts rakt in i din bil. Medan vissa hävdar att detta inte är lika framtidssäkert som en uttagen laddbox, det finns dock alltid möjlighet att köpa en adapter senare.

En otätad laddbox levereras med en standardkontakt, där måste du köra med din egen kabel. Dessa levereras ofta med bilen, men om inte, kan de köpas från leverantörer som Chargemaster för cirka 1500kr. Fördelen är dock att om du byter bil eller om ny laddningsteknik följer, är det enda du behöver göra; byta kabel.

Laddningshastighet?

De mest grundläggande laddboxarna börjar vanligtvis vid 3 till 3,7 kW, med mer avancerade enheter som levererar 7 kW och de dyraste enheterna uppnår så mycket som 22 kW. Naturligtvis stiger priset på laddarna beroende på vilken hastighet du vill ha.

En 3,7kW laddbox laddar 40kWh-batteriet helt i en standard Nissan Leaf på cirka 13 timmar – vilket ger dig 270km räckvidd över natten – medan ett 7kW-system kommer att göra det på mindre än sex timmar. En 22 kW laddare laddar lika mycket på mindre än två timmar.

Tänk på din dagliga körsträcka. Om du bara kör en liten distants varje dag och tar tillbaka bilen med en hälsosam mängd batteri kvar, behöver du kanske bara en 3,7 kW laddare för att långsamt ladda bilen över natten.

Om du kör mycket, ofta kommer hem med lite laddning kvar och du behöver använda din bil regelbundet hela veckan och på helgerna är en snabbare laddare ett bättre alternativ.

Det är värt att notera att den maximala laddningshastigheten som ditt hus kan leverera beror på vilken typ av elförsörjning det får: de flesta svenska hushåll har en så kallad enfas-anslutning, medan större byggnader och fabriker tenderar att ha mer kraftfulla tre-fasanslutningar.

Konsultera en elektriker för att få råd om vad du kan förvänta dig av ditt hem, om du köper en högeffektiv laddbox som du inser att du inte kan utnyttja till fullo.

Hur lång tid tar det att installera en laddbox?

De flesta laddningsleverantörer kommer att leverera och installera laddboxen på bara några dagar. Många leverantörer inkluderar installationskostnaden i inköpspriset, med installationen utförd av en kvalificerad tekniker.

Detta är dock inte alltid fallet. Vissa speciella omständigheter kan innebära att du debiteras extra för installationen, men det är osannolikt. Ett företag säger att 90% av kunderna har sin laddbox installerad gratis.

Hur lång är laddkabeln?

Alla fordon kan anslutas till 240-voltsuttag med standardkontakter, men sladdarna varierar i längd från modell till modell. Se till att sladden till alla laddare du köper kommer att kunna nå din bils uttag. Kostnaden för laddningskabel som denna är ganska dyr, så du kommer att upptäcka att 4,5m kablar är vanligare bland de billigare modellerna. Om den längden inte räcker, leta efter en med en 7,5m sladd.

En annan funktion att tänka på är hur lätt kabeln kan lindas eller rullas för att hålla den ur vägen och skydda den från skador när den inte används.

Som nämnts tidigare kallas laddboxar officiellt Electric Vehicle Service Equipment (EVSE), och trots den vanliga terminologin att kalla enheten som är fäst vid väggen ”elbils laddaren” är det inte riktigt korrekt. Tekniskt sett är den faktiska elbils laddaren som omvandlar växelströmshus till ström inbyggd i själva fordonet. Laddboxars roll är att tillhandahålla en säker elförsörjning till ditt fordon.

Portabla och all-väder elbilsladdare?

Du har ett alternativ mellan: fastkopplade och permanent monterade laddboxar eller bärbara enheter som kan anslutas till ett 240-voltsuttag på en vanlig yttervägg. Även om det är lite mindre “rent” och bekvämt hemma, finns det två fördelar för bärbara elbilsladdare att tänka på – du behöver inte betala en elektriker för att ansluta den och du kan ta med den vart du än ska.

Inte alla laddboxar är väderbeständiga, så innan du väljer en modell, bestäm var den ska placeras, vare sig det är i ditt garage eller ute. Om du laddar din elbil utomhus och utsätts för dåligt väder, kommer du troligtvis att behöva köpa en specifik enhet för det ändamålet och ha den professionellt trådbunden för att uppfylla lokala byggregler.

Behöver jag verkligen en laddbox?

I slutet av dagen är det en fråga som bara du kan svara på. Men här är några saker som hjälper dig på vägen till att hitta rätt svar.

Först äger du ett plug-in hybridelektriskt fordon (PHEV) eller ett batteri-elfordon (BEV)? De flesta PHEV-fordon, som Chevrolet Volt, har inte särskilt lång räckvidd, vilket innebär att de bara behöver ett par timmar för att ladda helt när de använder en nivå 2-laddare. Vissa PHEV-enheter kan till och med ladda hela sitt batteri med en standard 110-volts nivå 1-laddare, vilket innebär att du inte behöver installera något snyggt eller dyrt för att ladda din bil full varje natt.

Men om du äger ett helelektriskt fordon är chansen att en nivå 1-laddare inte gör färdiggör jobbet helt över natten. Beroende på hur mycket du åker varje dag kan du behöva vända dig till allmäna laddningsstationer om du inte har en laddare hemma. Frågan du då måste ställa är hur bekvämt är det att ladda offentligt? Har du allmänna laddare nära ditt hem eller till och med på jobbet? Har de långa köer?

Att ha en nivå 2-laddare hemma är det bekvämaste alternativet om du äger en BEV, men de är inte billiga – speciellt om du behöver få den professionellt installerad. Helst köper du en laddare som håller i flera år, en som du även kan använda nu, och för framtida bilköp.

Nivå 1 eller 2?

Som deras namn antyder kan nivå 2-laddare ladda dina elfordon snabbare än en nivå 1-laddare. I den mest grundläggande betydelsen använder laddare på nivå 1 ett standarduttag som du kan hitta i ditt hus. De är vanligtvis väldigt långsamma och ger dig cirka 5 till 6km per timme. Men det kan räcka beroende på hur mycket du kör per dag, eller om du äger en PHEV. Om du också kan ansluta medan du är på jobbet kan det vara tillräckligt för att täcka dig för din dagliga pendling.

För de flesta elbilsägare vill du dock ha en nivå 2-laddare hemma. Detta innebär ofta att du behöver ett 240-voltsuttag, liknande det som en elektrisk torktumlare eller en ugn använder. Dock har inte alla hushåll har ett uttag redo att gå, vilket innebär att du behöver få det professionellt installerat. Nivå 2-laddare finns också i olika laddningshastigheter, så var noga med att välja en som passar just ditt hem.

Om du tittar på allmän laddningsttation är de flesta offentliga laddare på nivå 2 max 6,6 kW, vilket är cirka 38 till 60km per timme. Du kan ibland också få mer än det från vissa nivå 2-laddboxor.

Ytterliggare funktioner hos laddboxar?

I en ansluten ålder är det inte förvånande att vissa EV-laddare har WiFi-kapacitet. Med dessa laddare kan du ladda ner en app till din smartphone så att du kan fjärrstyra laddaren. Funktionerna inkluderar möjligheten att schemalägga laddning, energimätning och mycket mer. Det finns till och med laddare som är kompatibla med Amazons Alexa, så du kan använda röstkommandon via vilken Alexa-enhet som helst som en Echo Dot.

Tänk på att din laddare vanligtvis troligen kommer att installeras i ett område som ditt hem-WiFi kanske inte når. Tänk på det om du planerar att investera i en WiFi-aktiverad laddare och se till att ditt trådlösa nätverk har tillräckligt stark signal för att nå vart du än planerar att installera laddaren.

Om ditt wifi inte sträcker sig hela vägen ut till garaget kan det vara värt att kolla in wifi förstärkare bäst i test.

Andra laddboxar kan erbjuda dig möjligheten att ställa in när du ska ladda utan att behöva använda WiFi och en app. Det är en trevlig funktion att ha, så att du kan ansluta din bil och låta den ladda under lågtrafik, när el kan vara billigare. Schemaläggnings-funktionen kanske inte fungerar för alla fordon, så se till att kontakta tillverkaren eller titta på recensioner för att se om din bil är kompatibel.

Vad ska man letar efter för att hitta den bästa laddboxen?

Generellt, när du letar efter en laddbox vill du titta på strömstyrkan för att avgöra hur mycket räckvidd du får per timme. Vi rekommenderar att du köper en laddbox som kan hantera minst 30 ampere, även om ditt fordon inte kan dra full nytta av det. Det finns en god chans att du så småningom kommer att uppgradera din bil till en nyare modell, och att köpa rätt laddare hjälper din framtida bil också. Var noga med den strömbrytar-klassificering som är nödvändig för din laddbox och om du kommer att kunna rymma den i din elektriska panel.

Du måste också avgöra om du ska installera din laddbox inomhus eller utomhus. Om du inte har ett garage, se till att laddboxen du köper är klassad för utomhusbruk.

Det finns också bärbara laddboxar som inte kräver att du installerar en “station” i ditt garage eller uppfart. Du handlar normalt av prestanda för enkelhet när du använder en bärbar elbilsladdare, men för många är det värt det. Ibland är det bara enklare att ansluta något till ett vägguttag och sedan till din bil.

Vissa laddare kommer också att vara UL- eller ETL-listade, vilket innebär att de har uppfyllt kraven i allmänt accepterade produktsäkerhetsstandarder för laddboxar. Om du vill vara säker på att en laddare är säker att använda, leta efter UL- eller ETL-logotypen.

Slutligen kontakta ditt lokala elföretag om det finns rabatter eller incitament för installation av en laddare hemma. Du kanske kan få tillbaka en del av kostnaden för din laddare genom en rabatt.

När du letar efter laddbox bäst i test, tänk på följande:

  • Kabellängd: Laddarens längd påverkar var du kan montera laddboxen och hur enkelt det är att nå uttaget på bilen. Kom ihåg att din nästa elbil kan ha en uttag på en annan plats i bilen, och du vill kunna nå den också.
  • Kabelhantering: Det är praktiskt att ha en krok för att linda den oanvända delen av kabeln runt. Annars, om kabeln är utspridd, läggs den till i röran i garaget, samlar damm och kan få någon att snubbla över den. Möjligheten att placera höljet för kontakten bort från enheten kan öka flexibiliteten i ett litet garage i en bil.
  • Storlek: En bred laddbox eller en tjock laddare som sticker ut långt från väggen kan krympa utrymmet eller din flexibilitet att placera den i garaget. Till exempel kan en smal enhet passa mellan två garageportar och ta upp minimalt utrymme.
  • Enkel anslutning / urkoppling: Vi gillar att se en högkvalitativ, väsentlig koppling som gör att du enkelt och enkelt kan koppla in och ut ur bilens uttag. Ett säkert hölster är en fördel, och det ger dig förtroende för att kopplingen kommer att förbli säker.
  • Smart eller “vanlig” laddning: Vissa laddboxar har en smartphone-app som kommunicerar med enheten via WiFi eller Bluetooth. Med en app kan du enkelt övervaka laddningen och se massor av statistik. Det låter som en trevlig funktion att ha, men det är inte nödvändigt eftersom de flesta elbilar har sin egen app som kommunicerar med bilen.
  • Möjlighet att fördröja laddningen: Du kan dra nytta av billigare elkostnader med hjälp av en timerfunktion. I sådana fall kan du spara riktiga pengar genom att enkelt kunna fördröja laddningen. Vissa bilar, som de från Tesla, låter dig styra laddningstiden inifrån bilen eller via en app.
  • Återuppta laddningen automatiskt efter ett strömavbrott: Om du bor i ett område som har frekventa strömavbrott är det trevligt att veta att laddningen återupptas när strömmen är på igen. Det är bättre än att bli förvånad när din bil inte är tillräckligt laddad när du är redo att köra.
  • Väderbeständig: För dem utan garage, leta efter en laddbox som klarar dåligt väder. (Tillverkare av de flesta laddboxar hävdar att de är väderbeständiga.)
  • UL-listad: Det är klokt att välja en laddbox som är Underwriters Laboratories (UL) eller ETL (Edison Testing Laboratories) listade, vilket indikerar att den uppfyller säkerhetsnormer som fastställts av nationellt erkända testlabb. Varje laddare som visas här har ett sådant säkerhetsbetyg, indikerat med en stämpel.
  • Fastkopplad eller en plugin-typ: De tidiga laddboxarna var mestadels fastkopplade, vilket betyder att de var permanent installerade. Nuvarande erbjudanden är mestadels plug-in-enheter. Vi föredrar dem på grund av deras bärbarhet och enklare installation. Du kan dock fortfarande behöva låta en professionell elektriker driva en 240-voltsledning och installera ett lämpligt uttag i ditt garage eller utomhus.
laddbox test

Hur gjorde vi vårt laddbox test?

Enheterna vi utvärderade kan köpas online på Autoexperten och Kjell & Company. Vi valde laddboxar som är lättilgängliga och inga som endast kan köpas av tillverkaren såsom Teslas.

De kostar 6000kr till 15000kr.

För att skriva våra egna recensioner tittade vi bland annat på Laddsmarts laddboxtest, Consumer Reports Auto Center, kundrecensioner och produktbeskrivningar. När recensionerna var klara rankade vi modellerna i en topplista längst upp i den här artikeln.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Kostnaden för att köra en elbil jämfört med bensinbilar är med ett ord billigare. Och med två ord, mycket billigare. Även på ställen med extremt höga elpriser betalar du fortfarande mindre för att köra en elbil än en bensindriven bil.

Om du till stor del laddar hemma kommer du naturligtvis att spara mer laddning under lågtrafik om du bor i ett område med fluktuerande priser.

Källor