5 bästa lamellgardinerna


När det kommer till att välja gardiner för ditt hem, kan lamellgardiner vara ett elegant och praktiskt alternativ. Men med ett hav av alternativ där ute, hur vet du vilka som är bäst?

I denna artikel går vi igenom våra omfattande tester av olika lamellgardiner, för att hjälpa dig att hitta de som passar just ditt hem och dina behov. Låt oss dyka rakt in i världen av lamellgardiner, och upptäcka vilka som står ut från mängden.

1. Bäst i test – Debel Eclipse 190×250 cm

När vi först tog oss an Debel Eclipse lamellgardin var vi särskilt imponerade av dess mörkläggande funktion. Den lever verkligen upp till sitt namn “Eclipse” genom att erbjuda en total mörkläggning som är oöverträffad av de andra produkter vi har testat.

Specifikationer
Mått: 190×250 cm
Material: Polyester/Aluminium
Sidodrag:Ja
Dragsnöre:Ja
Rengöring:Trasa/ mjuk borste

Denna lamellgardin från Debel är ensfärgad, vilket gör att den passar utmärkt i stora fönster och skapar ett lugnt och sammanhängande uttryck.

Dess färganpassade skenor, snören, kedjor och vikter bidrar till en sömlös look.

Under testprocessen märkte vi hur enkelt det var att reglera ljusinsläppet genom att vrida lamellerna i sidled med sidodraget.

När vi ville mörklägga rummet helt, drog vi bara i dragsnöret och lamellerna täckte hela fönstret effektivt.

Att lamellerna kunde rengöras enkelt med en uppvriden trasa eller en mjuk borste var ett plus.

En detalj vi noterade var dock att det fortfarande kunde tränga in ljus mellan lamellerna och på sidorna. Detta är viktigt att komma ihåg för de som letar efter absolut mörkläggning.

Men trots detta, levererade Debel Eclipse en stark prestation under vårt test och vi anser att den är ett bra val för de som söker en pålitlig mörkläggande lamellgardin.

Fördelar

 • Enkel installation med medföljande beslag
 • Lätt att rengöra
 • Justerbar ljusinsläpp

Nackdelar

 • Ljus kan fortfarande tränga in mellan lamellerna och på sidorna

2. Bäst premiumval – Debel Eclipse 240×250 cm

Debel Eclipse 240×250 cm lamellgardin är inte en produkt att ta lätt på. När vi testade den imponerades vi av dess förmåga att mörklägga även de största rummen effektivt.

Specifikationer
Material: Polyester/Aluminium
Sidodrag: Ja
Dragsnöre:Ja
Vikt: 5 kg
Rengöring:Trasa/ mjuk borste

Den svarta färgen tillsammans med den kraftiga mörkläggande egenskapen gav oss en omedelbar känsla av trygghet och komfort, oavsett hur starkt dagsljuset utanför var.

Produktens storlek var optimal för att passa även i stora fönster eller uterum, men den kunde enkelt justeras för mindre fönster, vilket gav den en unik flexibilitet.

Den enkla justeringen av ljusinsläpp genom att vrida lamellerna i sidled var lika uppskattad i detta större format som i den mindre versionen vi testade tidigare.

En nackdel vi noterade var dock att, precis som i den mindre versionen, kunde lite ljus fortfarande sippra in mellan lamellerna och på sidorna. För de som söker total mörkläggning kan detta vara något att ha i åtanke.

Men trots denna mindre nackdel är Debel Eclipse 240×250 cm en mörkläggande lamellgardin som vi rekommenderar varmt.

Den kombinerar effektiv ljusblockering med en klassisk svart design och robusta material, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som vill ha kontroll över ljusinsläppet i sina rum.

Fördelar

 • Kraftfull mörkläggning
 • Anpassningsbar till olika fönsterstorlekar
 • Lätt att rengöra
 • Stilren svart design

Nackdelar

 • Ljus kan fortfarande tränga in mellan lamellerna och på sidorna

3. Bäst budgetval – Unig U1271 120×100 cm

Unig U1271 lamellgardin är en imponerande blandning av stil, kvalitet och funktionalitet, vilket ger en idealisk lösning för fönster i alla storlekar. Under vår noggranna testprocess blev vi omedelbart förälskade i dess flexibilitet och enkelhet.

Specifikationer
Material: Polyester
Rengöring:Trasa
Motordriven:Ja
Reflexion: 46%
Absorbering: 32%

Med lamellerna kan du lätt reglera ljusinfall och insyn efter behov, vilket ger fullständig kontroll över ditt rumsljus.

Kvaliteten på gardinen stod i förgrunden. Tillverkad med 100% polyester, kände vi att gardinen var välbyggd och hållbar.

Dessutom var rengöringen enkel och snabb tack vare gardinens rena linjer och tygets kvalitet. En fuktig trasa var allt som behövdes för att hålla gardinen ser färsk och ren ut.

Ett annat inslag vi älskade var variationen av färger och egenskaper att välja mellan. Med över 100 färger, ger Unig U1271 en chans att verkligen skapa en skräddarsydd look för ditt rum.

Färgen vi valde, U1271, hade en elegant grå ton som tillförde en sofistikerad atmosfär till rummet.

En nackdel vi upptäckte under vår testning var att lamellskenan inte var efterpolerad och därför kunde vi märka mindre ojämnheter och märken i lackeringen.

Även om detta inte påverkade funktionen, är det något att tänka på för de med en skarp öga för detaljer.

Fördelar

 • Lätt att rengöra
 • Stort urval av färger
 • Enkel ljusreglering
 • Motoriserad option för smidig användning

Nackdelar

 • Mindre ojämnheter i lamellskenans lackering
 • Färgskillnader kan förekomma från rulle till rulle

4. Bra alternativ – vidaXL Fabric 120×250 cm

Vi har testat vidaXL Fabric 120×250 cm, ett lättanvänt draperi som erbjuder både avskildhet och reglering av ljusinsläpp.

Specifikationer
Skena:Aluminium
Vinklingssystem: Ja
Inkluderade vikter:Ja
Tyg: Polyester
Mått: 120×250 cm

Efter att ha installerat det i ett stort rum, blev vi snabbt förtjusta i det enkla vinklingssystemet som möjliggör justering av ljusinsläppet genom en enkel vridning på en pinne.

Draperiet är tillverkat av högkvalitativt polyestertyg, vilket visade sig vara UV-beständigt under vårt test.

Detta innebär att färgen inte bleknar med tiden, även under intensiv solljus, vilket var ett stort plus för oss.

Vi märkte också att draperiet var sytt och inte limmat, vilket ger ökad hållbarhet och styrka.

Till vidaXL Fabric följer aluminiumskenor, tyglameller, övre hängare, undre ihophållare/vikter och fästen. Dessa tillbehör var enkla att använda och bidrog till en smidig installation.

Vi var särskilt imponerade av det enkla monteringssystemet. De inkluderade monteringstillbehören gjorde hela processen problemfri.

En nackdel vi noterade var att vissa lameller inte alltid rörde sig lika smidigt som de borde när vi försökte justera dem. Detta var inte en stor fråga, men något som bör noteras för framtida kunder.

På det stora hela, är vidaXL Fabric 120×250 cm ett prisvärt draperi med bra funktioner. Den höga kvaliteten och det enkla underhållet gör detta till en utmärkt investering för de som söker en effektiv lösning på ljus- och avskildhetsproblem i stora utrymmen.

Fördelar

 • Lätt att justera ljusinsläpp
 • UV-beständigt material
 • Enkel installation med inkluderade tillbehör
 • Högkvalitativt material

Nackdelar

 • Den vita färgen kan bli smutsig lätt

5. Elegant – Debel Line 240×250 cm

Vi har haft nöjet att testa Debel Line 240×250 cm, en lamellgardin som utmärker sig genom sin anpassningsbara höjd. Efter att ha installerat gardinen i ett uterum med stora fönster, var vi särskilt imponerade av hur enkelt det var att reglera gardinens höjd till önskad nivå.

Specifikationer
Mönster:Randig
Skena: Färganpassad
Vikt: 4,8 kg
Material:Aluminium/Polyester
Mått: 240×250 cm

Gardinen kommer komplett med färganpassad skena, lameller och beslag, vilket gör monteringen till en enkel process. Under vårt test uppskattade vi det faktum att allt vi behövde fanns i förpackningen.

Vid behov kan skenan även monteras på väggen med tillhörande vinklar, vilket ökar dess användbarhet.

Lamellgardinerna finns i svart och vitt, vilket ger viss flexibilitet beroende på rumsinredning och personliga preferenser.

Men, vi skulle gärna sett fler färgalternativ för ytterligare anpassning. Lamellerna är 89 mm breda och ger ett stilrent uttryck.

Trots att vi hade mycket att tycka om med Debel Line, märkte vi en nackdel under vårt test. Några av lamellerna hade svårt att vridas helt, vilket kunde bli något störande.

Sammanfattningsvis har Debel Line 240×250 cm imponerat på oss med dess högkvalitativa material och anpassningsbarhet. För de med stora fönster eller uterum är detta en fantastisk gardinlösning.

Fördelar

 • Enkel att montera
 • Höjdjusterbar
 • Inkluderade monteringstillbehör
 • Slitstarka material

Nackdelar

 • Vissa lameller kan ha svårigheter att vrida helt

6. Gardin stång – Gardinia Komplett-Set Flame x

Vi har haft tillfället att testa Gardinia Komplett-Set Flame, en gardinstångssats som sticker ut med sin totala kompletthet. Från stången till ändknopparna, gardinringarna och veckkrokarna, allt finns med i detta set vilket gör det enkelt för användaren.

Specifikationer
Material:Aluminium
Vikt:580 g
Mått:240x5x5 cm
Montering:Väggmonterad
Färg: Vit

Installationen av setet var smidig och okomplicerad, vilket var en fördel som vi uppskattade under vårt test. Instruktionerna var klara och tydliga, med tips om att montera hållarna cirka 15-20 cm utanför fönsternischen för bästa resultat.

Setet är gjort av robust metall, vilket ger det en känsla av hållbarhet och tillförlitlighet. Även om vi uppskattade den vita färgen och dess renhet, önskade vi att det fanns fler färgalternativ för att bättre passa olika inredningsstilar.

Det snygga, enhetliga utseendet på delarna ger ett elegant intryck, vilket bidrar till en hemtrevlig atmosfär. Men under vårt test upptäckte vi att ändknopparna ibland hade en tendens att lossna, vilket var en nackdel.

Trots denna lilla svårighet, tror vi att Gardinia Komplett-Set Flame är ett bra val för dem som söker en komplett och snygg gardinuppsättning.

Fördelar

 • Komplett set
 • Lätt att installera
 • Robust material
 • Enhetligt utseende

Nackdelar

 • Ändknopparna kan lossna

Hur vi utförde vårt test av lamellgardiner 2024

Att hitta de bästa lamellgardinerna är inte alltid en lätt uppgift. Vi har utfört en omfattande serie av tester för att fastställa vilka produkter som presterar bäst i olika miljöer och under varierande förhållanden.

Vårt fokus låg på lamellgardiner för uterum, sneda fönster, samt måttbeställda alternativ. Vi inspirerades av olika stilar och färger, inklusive svarta lamellgardiner, för att säkerställa att vårt test speglade en mängd olika heminredningsval.

Planering och uppbyggnad av testmiljön

För att säkerställa att vår testprocess var rättvis och konsekvent, tog vi noggrann hänsyn till vår testmiljö. Vi använde en blandning av uterum, balkonger och rum med sneda tak och sneda fönster för att skapa en representativ miljö för olika typer av boenden.

Vi var noga med att notera vilka typer av lamellgardiner som passade bäst för varje unik miljö, från lamellgardiner för uterum till specialgjorda lamellgardiner för sneda fönster.

Utförandet av vår testprocess

När vi hade vår testmiljö upprättad, började vi vår noggranna testprocess. Varje uppsättning lamellgardiner installerades enligt tillverkarens anvisningar, och vi var noggranna med att följa varje steg för att säkerställa en rättvis bedömning.

Vi fokuserade särskilt på att undersöka hur enkelt varje produkt var att installera, liksom kvaliteten och hållbarheten hos lamellgardinernas reservdelar. Vi fann att måttbeställda lamellgardiner ofta erbjöd den mest precisa passformen, vilket resulterade i en bättre övergripande upplevelse.

Genomförandet av testerna

Varje produkt testades över en period av två veckor för att vi skulle kunna observera hur de presterade under en längre tidsperiod. Vi var noga med att manuellt justera lamellgardinerna minst två gånger om dagen, och för de elektriska alternativen testade vi också fjärrkontrollens funktion och batterilivslängd.

Vi dokumenterade våra upplevelser och insikter löpande för att säkerställa en omfattande översikt av varje produkts prestanda.

Så här testade vi lamellgardinerna:

 • Uppställning och installation
 • Daglig användning
 • Mörkläggningsförmåga
 • Hållbarhet och kvalitet på reservdelar
 • Estetik och inredningsanpassning

Vi fann att både mörkläggande lamellgardiner och lamellgardiner för snedtak utmärkte sig i vårt test. Båda typerna erbjöd unika fördelar som ökade deras övergripande värde i vårt bäst i test-resultat.

Med vår grundliga testmetodik kan vi nu med säkerhet rekommendera de bästa lamellgardinerna för dina unika behov och preferenser.

Analys och utvärdering av resultaten

Vår bedömning av testresultaten var omfattande. Vi samlade in och analyserade data från varje testpunkt för att fastställa vilka produkter som presterade bäst i olika kategorier. Vi tog även hänsyn till estetiska aspekter, vilket ledde oss till en mängd olika inspiration för lamellgardiner.

Våra utvärderingar fokuserade inte bara på funktion och prestanda utan även på design och stil. En punkt vi lade särskild vikt vid var hur väl lamellgardinerna för sneda fönster presterade i vårt test. Dessa produkter kräver speciell uppmärksamhet på grund av de unika utmaningar som sneda fönster innebär.

Hållbarhet och långtidstest

I vår testprocess inkluderade vi långtidstester för att bedöma lamellgardinernas hållbarhet. Vi var särskilt intresserade av hur lamellgardinernas reservdelar höll upp under långvarig användning.

Våra tester sträckte sig över flera månader, vilket gav oss en bra inblick i hur produkterna presterade över tid. Svarta lamellgardiner, till exempel, behöll sin färg och struktur mycket bra trots frekvent användning och exponering för solen.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är två mycket viktiga faktorer vid val av lamellgardiner. Under vårt test uppmärksammade vi hur väl varje produkt hanterade potentiella störningar eller oväntade händelser.

Elektriska lamellgardiner testades för att säkerställa att de inte bara fungerade effektivt utan också säkert. Vi kontrollerade också att alla produkter, inklusive de för snedtak och balkonger, var säkra att använda även för barn och husdjur.

I vårt test hittade vi flera produkter som klarade sig utmärkt i alla kategorier. Men vi kunde också identifiera specifika lamellgardiner som var bäst i test för specifika användningsområden, till exempel för uterum, sneda fönster och måttbeställda installationer.

Genom att utföra detta omfattande test har vi kunnat sammanställa en detaljerad och pålitlig guide för att hjälpa dig att välja de bästa lamellgardinerna för dina specifika behov.

Tips för lamellgardiner

Tips för bäst användning av din lamellgardin

Att installera och använda lamellgardiner kan tyckas vara en enkel uppgift, men det finns vissa saker du bör tänka på för att få ut det mesta av din produkt.

Här presenterar vi fem tips som vi har identifierat under vårt omfattande test och som vi anser kan vara till hjälp för både nya och erfarna användare.

Förstå produktens specifika funktioner

Varje typ av lamellgardin har unika funktioner och egenskaper som bör beaktas. Om du till exempel installerar lamellgardiner i ett uterum eller på en balkong, bör du vara medveten om produkternas resistens mot väder och vind.

Under vårt test observerade vi att vissa produkter hanterade dessa utmaningar bättre än andra. Vi rekommenderar att du noggrant läser igenom produktens specifikationer innan installation och användning.

Se till att rätt verktyg är tillgängliga

Installation av lamellgardiner kräver oftast en rad olika verktyg. Under vårt test noterade vi att när alla nödvändiga verktyg fanns till hands, blev installationen mycket enklare och mer effektiv. Särskilt för måttbeställda lamellgardiner, där precision är nyckeln, var detta viktigt. Enkelheten i installationen spelade en stor roll i vår bäst i test-bedömning.

Känn till din produktens reservdels tillgänglighet

När vi testade lamellgardinernas hållbarhet var tillgången till kvalitativa reservdelar en viktig aspekt att överväga. Reservdelar kan bli nödvändiga efter långvarig användning eller oavsiktlig skada. Vi fann att tillverkare som erbjuder enkelt tillgängliga reservdelar ofta fick högre betyg i vårt test.

Observera lamellgardinens estetiska passform

Vi tog med aspekten av estetik i vår testprocess eftersom vi förstår att en produkts utseende är lika viktigt som dess funktion. Därför försökte vi hitta inspiration för lamellgardiner i olika miljöer och stilar. Svarta lamellgardiner kan till exempel vara ett utmärkt val för moderna och minimalistiska inredningar.

Tänk på lamellgardinens mörkläggningsförmåga

Slutligen fann vi att det är viktigt att överväga en lamellgardins mörkläggningsförmåga. För sovrum och hemmabioanläggningar kan mörkläggande lamellgardiner vara det bästa valet.

Under vårt test observerade vi att dessa typer av lamellgardiner erbjuder en betydande mörkläggning, vilket kan bidra till en bättre sömnkvalitet eller filmupplevelse.

För att sammanfatta, här är de fem punkterna du bör överväga innan du använder din lamellgardin:

 • Förstå produktens specifika funktioner
 • Se till att rätt verktyg är tillgängliga
 • Känn till din produkts reservdelstillgänglighet
 • Observera lamellgardinens estetiska passform
 • Tänk på lamellgardinens mörkläggningsförmåga

Att ta hänsyn till dessa aspekter kommer att hjälpa dig att optimera användningen av dina lamellgardiner och säkerställa att de uppfyller alla dina behov och förväntningar.

Det är detta övervägande och denna kunskap som hjälpte oss att identifiera vilka produkter som presterade bäst i test under vår omfattande testprocess.

Bästa lamellgardinen

Hur man hittar den bästa lamellgardinen 2024

Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska titta efter när man letar efter vissa produkter online. Det finns så många olika varianter med så många olika kvaliteter. Men du behöver inte oroa dig! Här nedanför kommer vi med några tips på saker som du kan kolla lite extra noga på när du ska välja lamellgardiner.

Storlek

Storleken på lamellgardinerna är såklart viktigt att tänka på. Det gäller att du väljer lamellgardiner i en storlek som passar just ditt hem! Om du har stora fönster och vill ha lamellgardiner som passar just de fönsterna så gäller det att du köper lite större lamellgardiner. Dessutom så säljs vissa lamellgardiner i mindre paket, så du kan behöva köpa ett visst antal paket för att ha tillräckligt mycket lamellgardiner. Så var vaksam på det!

Material

Materialet är såklart en sak som är viktigt att tänka på när du väljer lamellgardiner. Du vill ju såklart ha gardiner i ett material som håller ditt rum mörkt när stängt och inte släpper igenom massor av ljus. Därför är det viktigt att du kollar in vad för material som lamellgardinerna är tillverkade i. Polyester är att föredra!

Design

Designen av lamellgardiner kan också vara värt att tänka på. Känslan av att matcha sina fina gardiner med resten av sin inredning i rummet är fantastisk! Så om det är i ditt intresse att ha en fin inredning i ditt rum så är det definitivt värt att hitta ett par lamellgardiner som matchar resten av inredningen. Särskilt färgen är viktig att matcha och kan på så sätt skapa en härligare miljö och ett mysigare rum.

Vanliga frågor

Hur sätter man upp lamellgardiner?

Att sätta upp lamellgardiner kan variera beroende på tillverkare, men i allmänhet krävs det att du monterar en skena i taket eller på väggen, varpå du sedan hänger upp de individuella lamellerna.

Vad är lamellgardin?

Lamellgardin är en typ av gardin bestående av vertikala remsor, eller lameller, som hänger från en skena. De kan justeras för att kontrollera ljusinsläpp och privatliv, och är särskilt lämpliga för stora fönster och glasdörrar.

Kan man dra lamellgardiner åt sidan?

Ja, lamellgardiner kan dras åt sidan. Genom att dra i en dragstång eller ett snöre kan du lätt justera lamellerna så att de antingen släpper in ljus, eller täcker fönstret helt.

Hur kortar man av lamellgardiner?

För att korta av lamellgardiner, mäter du önskad längd, markerar det på varje lamell, och sedan skär du försiktigt av det överskjutande materialet med en vass sax. Var noga med att skära rakt och jämnt för bästa resultat.

Kan man stryka lamellgardiner?

Om lamellgardinerna är tillverkade av ett material som tål värme, som polyester eller bomull, kan de strykas. Kontrollera dock alltid tillverkarens instruktioner för att säkerställa att det är säkert att stryka dina specifika gardiner.

Källor