Lavalampa

Bäst i test

Premiumval

Billigast

Grön Lavalampa 35W

Koppar Lavalampa 35W

Röd Lavalampa 35W

Är du också ute efter lavalampa bäst i test? Då har du hittat till rätt ställe! I den här artikeln väljer vi nämligen ut den allra bästa lavalampan.

Lavalampan har i decennier varit ett färgstarkt inslag i många hem. Med hjälp av värme och ljus kan man med relativt enkla medel skapa ett harmoniskt skådespeleri mellan vax och vatten, något som engelsmannen Edward Craven-Walker upptäckte 1963 då den första lavalampan lanserades.

Under hela 60-talet och början av 70-talet var lavalampan omåttligt populär. Den föll dock i dvala under några år därefter för att sedan göra comeback under 90-talet.

Sedan dess har denna rogivande belysningskälla varit ett vanligt inslag i våra hem – oftast i den klassiska rymdskeppsformen. I den här artikeln listar vi tre lavalampor som kan ta ditt rum till nästa nivå!

1. Bäst i test – Grön Lavalampa 35W

Grön Lavalampa 35W

Lavalampan Grön erbjuder en rolig och underhållande inredningsdetalj som uppskattas av både barn och vuxna. Modellen skapar en unik atmosfär tack vare den gröna massan som rör sig inuti kupan. När produkten är tänd, blir resultatet en fängslande visuell upplevelse.

Det krävs dock lite tålamod innan massan börjar röra sig. Första gången kan det ta upp till fem timmar, vilket ger en känsla av spänning och förväntan. Modellen inkluderar en ljuskälla och en strömbrytare på anslutningssladden, vilket garanterar enkel användning.

Gråmetallstommen ger lampan en stabil och stilren bas. Med sina mått på 41 cm i höjd och 10 cm i diameter, passar lavalampan Grön perfekt på ett bord eller en hylla. Den blir en konversationsstartare och en stämningshöjare i alla typer av miljöer.

Sammanfattningsvis är Grön-lavalampan en fantastisk produkt för att skapa en inbjudande och fascinerande atmosfär i hemmet. Den uppskattas av alla åldrar och blir garanterat ett uppmärksammat inslag i inredningen.

2. Premiumval – Koppar Lavalampa 35W

Koppar Lavalampa 35W

Lavalampan Koppar erbjuder en sofistikerad och stämningsfull inredningsdetalj som passar alla. Den gula massan inuti kupan skapar en levande och fängslande visuell effekt när produkten är tänd.

Första gången lampan används kan det ta upp till fem timmar innan massan rör sig, vilket bidrar till en känsla av förväntan och mystik. Ljuskällan ingår i förpackningen och en strömbrytare finns på anslutningssladden, vilket säkerställer smidig användning.

Kopparfärgade stommen ger lampan en elegant och exklusiv känsla. Med sina mått på 39 cm i höjd och 11 cm i diameter passar lavalampan Koppar utmärkt på exempelvis ett sidobord. Den blir en uppskattad detalj i alla typer av inredningsstilar.

Avslutningsvis är lavalampan Koppar en exklusiv och stämningsfull produkt som blir en uppskattad del av hemmet. Den är perfekt för både vardagsrum och sovrum och skapar en sofistikerad atmosfär för alla åldrar.

3. Billigast – Röd Lavalampa 35W

Röd Lavalampa 35W

Lavalampan Röd ger en dynamisk och upplyftande atmosfär i hemmet och passar både barn och vuxna. Den röda massan som rör sig inuti kupan skapar en spännande visuell effekt när produkten är tänd.

Tålamod krävs dock första gången lampan används, eftersom det kan ta upp till fem timmar innan massan börjar röra sig.

Denna väntetid skapar en känsla av förväntan och spänning. Ljuskällan ingår i förpackningen och en strömbrytare finns på anslutningssladden, vilket gör produkten enkel att använda.

Den kromfärgade stommen ger lampan en modern och stilren design. Med sina mått på 39 cm i höjd och 11 cm i diameter passar lavalampan Röd utmärkt på olika platser i hemmet, såsom på ett skrivbord eller en bokhylla. Den blir en uppskattad och iögonfallande detalj i inredningen.

Slutligen är lavalampan Röd en fantastisk produkt för att skapa en levande och energirik atmosfär i hemmet. Den blir en favorit hos både barn och vuxna och passar utmärkt i alla typer av rum och inredningsstilar.

Vanliga frågor om lavalampor

Hur mycket kostar en lavalampa?

Lavalampan är en hyfsat vanligt förekommande konsumentprodukt, vilket innebär att priserna inte varierar särskilt mycket. Du kan hitta en lavalampa för allt mellan 250 – 500 kr.

Hur fungerar en lavalampa?

Sättet på vilken en lavalampa fungerar är hyfsat enkelt. I glasdelen av lampan finner du en vätska, ofta vanligt vatten, samt en massa med vax. När du precis har köpt din lavalampa ligger vaxet på bottnen med vatten ovanför. Under glasdelen sitter en lampa monterad. När lampan är tänd genererar den värme, vilket får massan med vax att expandera. När vaxet expanderar sjunker dess densitet till en nivå som är likvärdig eller lägre än vattnets, något som får vaxet att bryta upp i mindre klumpar och flyta runt.

Bästa lavalampan

Hur väljer man den bästa lavalampan?

När det gäller att välja den bästa lavalampan finns det flera viktiga saker att tänka på.

Först och främst bör du titta på lampans

Storlek och form

  • Större lampor ger en mer dramatisk effekt och kan passa bra i större rum, medan mindre lampor fungerar bäst i mindre utrymmen

Utseende

  • Färgen på vaxet kan göra skillnad; ljusare färger skapar mer subtila effekter medan mörkare färger skapar ett mer intensivt skådespel.
  • Styrkan på lampan och huruvida det är en LED- eller glödlampa påverkar också utseendet. LED-lampor tenderar att ha ett lite svalare ljus, medan glödlampor avger ett varmt sken.
  • Både vaxet, det vi kallar “lavan”, och själva vätskan i lavalampan kan ha olika färger. Det finns även lavalampor med transparent vätska. Se till att testa lavalampan eller söka upp en video på den innan ditt köp så att du får en uppfattning om hur den ser ut under användning.

Extra funktioner

  • Vissa lavalampor har en timer som stänger av lampan efter en stund. Detta är bra om du vill spara energi och undvika att slita på lampan i onödan.
  • En lavalampa består av många olika delar så det är alltid bra att kontrollera hur det ser ut med garanti innan du köper din lavalampa. Om någon komponent skulle fallera täcker vissa tillverkare reparation alternativt inköp av ny lampa.
Lavalampa test

Hur gjorde vi vårt lavalampa test?

Vi började med att finkamma marknaden för lavalampor i syfte att identifiera de lampor som uppskattats mest av konsumenterna. Vi sållade sedan fram de egenskaper som verkade bidra mest till kvaliteten hos en lavalampa och kunde på så sätt ställa fram ett antal kriterier. Med hjälp av dessa kriterier fick vi fram denna bäst i test-lista som vi sedan kunde rangordna 1-3.

Källor