Bästa laxkniven!

Letar du också efter laxkniv bäst i test? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig nämligen hitta den absolut bästa laxkniven för dig och dina middagar.

Många använder vanliga filéknivar till lax, men egentligen ska du ha en faktisk laxkniv för just lax. Dessa har lite extra längd. Det gör de utmärkta för att skära tunna fina skivor lax. Men de går såklart också att använda till andra charkuterier som skinka eller salami.

Laxkniv bäst i test 2024

1. Global G10 laxkniv

2. Victorinox kebony laxkniv

3. Chroma Type 301 laxkniv

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Global G-10 laxkniv – bäst i test!

Global G10 laxkniv
Global G10 laxkniv

Global är nog en av de mest välkända knivtillverkarna där ute, och även denna gången har de kommit med en riktigt bra produkt. Vi utsér härmed Global G10:an till laxkniv bäst i test!

Ett riktigt tunt knivblad som inte bara gör den flexibel, den följer också med dina rörelser. Passar perfekt till större filéande i köket, såsom en hel lax.

En riktigt bra laxkniv, med tillräckligt långt blad (30cm) för att lyckas filéa precis allt!

Victorinox Kebony laxkniv recension

Victorinox kebony laxkniv
Victorinox kebony laxkniv

Den här laxkniven påminner lite om sådana där knivar man ser i kebabstånd. Med sin längd på 30cm lyckas den nog i och för sig skära kebab ganska bra, men främst är den framtagen för lax!

Ett tunt blad som är precis sådär flexibelt som man vill ha det. Det som skiljer denna åt från andra varianter är dess räfflade kant på båda sidorna. Det gör att du kan skära ännu närmare benet och verkligen få av precis allt kött.

En riktigt bra laxkniv, och dessutom utlovar Victorinox en livstidsgaranti mot produktions- och materialfel!

Chroma Type 301 laxkniv recension

Chroma Type 301 laxkniv
Chroma Type 301 laxkniv

Den här laxkniven är framtagen av den välkända formgivaren, Ferdinand A. Porsche! Det är just därför den ser så annorlunda ut från andra laxknivar där ute.

Trots den konstiga formen gör den minst sagt jobbet riktigt bra. Dess längd på 30cm gör det också väldigt enkelt att skära långa och fina snitt.

Det som också skiljer den här kniven från andra är att den har en rundad spets. Det gör att du kan böja kniven på ett helt annat sätt utan att spetsen fastnar i köttet.

Vanliga frågor

Behöver man verkligen en laxkniv?

Alltså… egentligen inte. Men om du ofta ska filéa större saker eller gör sushi kommer en laxkniv faktiskt vara till stor hjälp. Med sitt flexibla blad kommer du betydligt lättare åt nära ben och brosk för att få till riktigt fina bitar.

Kan laxknivar användas till annat?

Ja! Egentligen är laxknivar tillverkade för att kunna skära extremt smala skivor, och komma nära ben. Det betyder att den också lämpar sig för användning av annan filé, alternativt charkuterier.

Hur mycket kostar en laxkniv?

En laxkniv kostar från 500kr till 1200kr ungefär. Tyvärr finns det inte jättemånga alternativ på marknaden.

Bästa laxkniven

Hur hittar man den bästa laxkniven?

Att hitta den bästa laxkniven är en väldigt svår uppgift, just för att det inte finns så många på marknaden! Här är en kort köpguide till dig som inte tycker att några av våra rekommendationer passar dig.

Bladlängd

Det absolut viktigaste när det kommer till laxknivar är dess bladlängd. Här vill du endast titta på alternativ som har 30cm+ i bladlängd. Inget annat är något att ha, de kommer inte lyckas lika bra med uppgiften. Dessutom betyder ett kortare blad att du ofta fastnar med kniven i köttet och du kommer inte få lika jämna skivor.

Bra flexibilitet

Flexibiliteten i knivbladet är väldigt viktigt. Du vill egentligen att bladet ska svikta så mycket som möjligt, det gör att du kommer åt så nära benen som är fysiskt möjligt. Bra flexibilitet i bladet kommer också göra det mycket mer lätthanterligt.

Skönt handtag

Ett skönt handtag kanske verkar som en självklarhet, men just filéknivar brukar verkligen inte ha det… Välj ut en laxkniv som har ett skönt handtag, och som dessutom inte har några svårigheter att behålla greppet när det är blött. När man filéar tenderar det att bli ganska blött på skärbrädan.

Laxkniv test

Hur gjorde vi vårt laxkniv test?

Laxkniv testet började med att försöka hitta några passande knivar. Vi hittade några som var populära och läste på mer ingående om de.

Sedan tittade vi på dessa modellers kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med informationen som utvunnits i de kunde vi sedan sätta ihop våra egna recensioner om knivarna. Vi valde här också att ta med saker som knivens längd, form, och design.

Sist men inte minst; laxkniv bäst i test listan! Vi satte ihop den efter att ha jämfört de olika knivarnas förmågor. Detta inkluderade bland annat hur lätthanterlig den är, dess design och prislapp.

Källor