Lergryta – hitta bästa lergrytan!

Är du också på jakt efter lergryta bäst i test? Då har du kommit helt rätt! Vi hjälper dig i den här artikeln hitta den absolut bästa lergrytan.

En lergryta fungerar utmärkt för att maten ska bli fettsnål, smakerna koncentreras, aromerna stannar kvar, näringsämnena och vitaminerna bevaras. Med en lergryta kan du tillaga fantastiskt god mat på ett enkelt sätt!

Om en lergryta låter som något för dig så är det bara att läsa vidare! Vi listar nämligen i denna artikel lergryta bäst i test! Här nedanför kan du läsa våra tre recensioner på tre olika lergrytor och lite längre ned i artikeln kan du även få svar på några vanliga frågor som kan uppstå under ditt sökande!

Lergryta bäst i test 2024

1. Muubs 10x35 lergryta

2. Muubs 16x26 lergryta

3. Staub lergryta

Prisklass: Medium

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Muubs 10×35 lergryta recension

Muubs 10x35 lergryta
Muubs 10×35 lergryta

Den självklara vinnare på vår lergryta bäst i test 2024 lista kommer såklart från Muubs! Denna fantastiskt fina lergryta kommer till ett rimligt pris och grym kvalitet!

Denna fina lergryta tillverkad i bränd lera/terrakotta kan användas för servering av mängder av olika rätter, med fördel bland annat asiatiska woktätter! Du kan även använda denna lergryta som salladstallrik eller till andra huvudrätter!

Muubs fina lergryta från deras Hazel terracotta-serie är handgjord och bränns i en lerugn, där de får sin djupbruna färg med en unik bryningsprocess! Innan du använder lergrytan rekommenderas det att du gnider in den i matolja och sätter in den i en medelvarm ugn i 30 minuter!

För att rengöra denna fina lergryta rekommenderas varmt vatten och tvål. Diskmaskin rekommenderas inte. Lergrytan kan användas med flera värmekällor, exempelvis gasbrännare eller över lägereld (dock inte direkt över eld). Den är även ugnssäker. Den har en höjd på 10cm och en diameter på 35cm. Är du ute efter den solklara vinnaren på denna lista, en fantastisk lergryta så kan denna variant från Muubs vara något för dig!

Muubs 16×26 lergryta recension

Muubs 16x26 lergryta
Muubs 16×26 lergryta

Muubs tar inte bara hem en plats på denna lista, utan två! På denna plats hamnar deras lite större variant av lergryta! Detta är en fantastiskt fin och bra lergryta som du kan tillaga många maträtter i!

Denna grymma lergryta från Muubs har ett rått uttryck med en rustik yta. Den varma nyansen skapas när terrakottakeramiken bränns över eld. Detta gör att ingen kruka är den andra lik. Varje kruka har sitt eget unika uttryck och färgnyans!

Muubs fina lergryta kan du använda för att laga mat eller för att servera till exempel olika grytor eller soppor. Lergrytan kan användas med följande värmekällor: Gasbrännare eller över lägerelden. Grytan är även ugnssäker. Det rekommenderas inte att rengöra lergrytan i diskmaskin!

Om du är ute efter en lagom stor lergryta till grym kvalitet så kan denna variant vara något för dig!

Staub lergryta recension

Staub lergryta
Staub lergryta

Om du är ute efter en billig lergryta men fortfarande vill ha en gryta av bra kvalitet så kan denna variant vara något för dig! Denna lergryta kommer från Staub och är just det, billig och bra!

Denna lergryta med pumpa-design tillverkad i stengods har en lekfull och iögonfallande design som genast blir ett blickfång på dukningen! Alla Staubs lergrytor är tillverkade av hög hållbarhet och grym design.

Just denna fina lergryta från Staub är tillverkad i keramik och har en glaserad yta för extra slitstyrka. Locket har dessutom toppats med ett dekorativt handtag som ska efterlikna pumpans skaft. Använd den för servering av såser och soppor eller som form för goda gratänger!

Så om du helt enkelt är ute efter en billig och bra lergryta så kan denna lergryta från Staub vara något för dig!

Vanliga frågor

Vi vet att det kan förekomma en del frågor när man letar efter produkter online! Därför har vi här nedanför samlat några vanliga frågor och besvarat dem så att ditt sökande efter en bra lergryta ska bli mycket enklare!

Vad är en lergryta?

En lergryta eller romargryta som det också kallas är ett kärl avsett för matlagning i ugn. Tillagning i lergryta är ett mycket gammalt sätt att laga mat på. Det kan dateras bak enda till 000-talet f.Kr, men beräknas vara ännu äldre.

Fördelar med att laga mat i lergryta

Några fördelar med att laga mat i lergryta är bland annat:

  • Smakerna koncentreras då aromerna stannar kvar i lergrytan
  • Näringsämnena och vitaminerna bevaras
  • Maten blir fettsnål
  • Inget matos
  • Lergrytan är enkel att använda
  • Perfekt till långkok – det sköter sig själv i ugnen (psst! använd en äggklocka)
Bästa lergrytan

Hur hittar man den bästa lergrytan?

Här nedanför har vi samlat några tips på saker du kan kolla lite extra noga på när du ska hitta den bästa lergrytan!

Storlek

En av de viktigaste sakerna att kolla lite extra noga på när du ska välja en lergryta är storleken på den. Lergrytor kommer i mängder av olika storlekar. Om du vet att du kommer tillaga stora rätter så kan en större lergryta vara något för dig! Men om du ska tillaga lite mindre rätter så är en mindre lergryta att föredra!

Material

En annan sak att tänka på är materialet som lergrytan är tillverkat i. Alla lergrytor är ju såklart tillverkade av lera, men det finns olika varianter. Några exempel är terrakotta och stengods. De har alla olika kvaliteter så det gäller att du hittar den variant som passar dig.

Design

Designen kan också vara viktig att tänka på när du ska välja en lergryta. Lergrytor kommer ofta i väldigt fina designer och kan vara väldigt snygga att ha framme som inredningsdetaljer när dem inte används. Därför kan det vara värt att du hittar en lergryta med en design som passar just dig och ditt hem!

Lergryta test

Hur gjorde vi vårt lergryta test?

Det första vi gjorde när vi inledde vårt lergryta test var att hitta några varianter online som presterat bra enligt tidigare kunder. Vi tittade på de populäraste varianterna och läste mer ingående om dem. Vi samlade information främst från olika kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Med informationen som vi samlade kunde vi sedan skriva våra egna recensioner. Slutligen så var det dags att sätta ihop själva bäst i test listan. Detta gjorde vi genom att jämföra de olika varianterna mot varandra. I jämförelsen ingick material, storlek, pris och design.

Källor