đŸ„‡Luftfuktare bĂ€st i test 2021 – bĂ€sta luftfuktaren!

Vill du ocksÄ ha en luftfuktare bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! I denna artikel hittar du en guide till den absolut bÀsta luftfuktaren. Vi vet hur jobbigt det kan vara med torr hud, eller helt enkelt bara torr luft! Luftfuktaren Àr lösningen pÄ de problemen och mÄnga fler.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för coolshop.se & kjell.com

Luftfuktare bÀst i test 2021

1. Philips luftfuktare HU4813/10

2. Beurer LB88 luftfuktare

3. Rubicson luftfuktare

Philips luftfuktare HU4813/10
Beurer LB88 luftfuktare
Rubicson luftfuktare

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Philips luftfuktare HU4813/10 recension

Philips luftfuktare HU4813/10
Philips luftfuktare HU4813/10

Denna Philips luftfuktare HU4813/10 utses av oss pÄ Hemmaprylar till luftfuktare bÀst i test 2021! Den skapar en optimal luftfuktighet som minskar spridningen av bakterier och virus. PÄ sÄ sÀtt bildas mindre damm och du fÄr mindre torr hud.

Philips luftfuktaren anvÀnder sig av den avancerade NanoCloud-tekniken som Àr en naturlig avdunstningsprocess. Den drar in torr luft, adderar vatten i luften och slÀpper sedan ut fuktad luft i rummet. Dessutom kan du stÀlla in fuktigheten du önskar i luften (40, 50 eller 60%). Du kan ocksÄ lÀsa rummets nuvarande luftfuktighet pÄ displayen. En extra-funktion vi tyckte var riktigt bra!

Dessutom lyckas Philips luftfuktaren HU4813/10 distrubera fuktad luft riktigt bra runt hela rummet, tack vare sin 360°-design.

Överlag Ă€r Philips luftfuktaren HU4813/10 enligt oss den absolut bĂ€sta luftfuktaren 2021.

Beurer LB88 luftfuktare recension

Beurer LB88 luftfuktare
Beurer LB88 luftfuktare

Denna Beurer LB88 luftfuktaren Ă€r Ă€nnu en modell som presterade riktigt bra i vĂ„rt luftfuktare test. Den passar bĂ„de smĂ„ och stora rum (upp till 48mÂČ). Dessutom har den dubbla vridbara munstycken som ger en riktigt effektiv spridning runt hela rummet.

Ångan som produceras av Beurer LB88 luftfuktaren görs med ultraljudsteknik vilket gör processen bĂ„de tyst och energisnĂ„l. Dessutom har den ett separat fack om du vill lĂ€gga in till exempel doft-oljor.

Överlag Ă€r Beurer LB88 luftfuktaren den bĂ€sta modellen i medelprisklassen. Vi rekommenderar den varmt.

Rubicson luftfuktare recension

Rubicson luftfuktare
Rubicson luftfuktare

Denna Rubicson luftfuktaren finns i bÄde en liters och 2,5 liters format. Vi valde att ta med det större alternativet i vÄr luftfuktare bÀst i test lista eftersom det bara skiljer en hundring eller tvÄ och vi fann den större nÄgot bÀttre. Sedan Àr det vÀl ocksÄ skönt att inte behöva fylla pÄ sÄ ofta?

Rubicson luftfuktaren Àr riktigt enkel att anvÀnda med sin justerbara belysning och timer. Kanske kan du ha den i barnrummet och anvÀnda den som nattlampa samtidigt?

Precis som de flesta andra modellerna pÄ luftfuktare bÀst i test listan sÄ producerar Àven denna modell Ängan med hjÀlp av ultraljudsteknik. Det hÄller nere bÄde energiförbrukningen och ljudet.

Denna modell har ocksÄ tillgÄng till doft-alternativ med en liten tank dÀr du kan hÀlla i oljorna.

Överlag en bĂ„de billig och bra luftfuktare som rekommenderas av oss till dig som har en lite mindre budget.

Vanliga frÄgor nÀr du ska hitta den bÀsta luftfuktaren 2021

Vi vet att man kan fÄ en hel del frÄgor nÀr man ska hitta den absolut bÀsta luftfuktaren 2021. DÀrför har vi först och frÀmst tagit fram en luftfuktare bÀst i test 2021 lista. Men vi ska ocksÄ besvara lite vanliga frÄgor kring luftfuktare, och kanske lite frÄgor som man kan tÀnkas ha efter att ha lÀst vÄrt luftfuktare test.

Hur gjorde vi vÄrt luftfuktare test?

För att göra vÄrt luftfuktare test tittade vi först och frÀmst pÄ varför mandoliner anvÀnds. Sedan lÀste vi pÄ om nÄgra fÄ produkter som vi hittat. Dessa produkter valdes ut genom dess kundrecensioner.

För vÄra egna recensioner lÀste vi hundratals produktbeskrivningar och kundrecensioner. Informationen som hittats dÀr anvÀndes sedan för att skriva vÄra recensioner.

Slutligen jÀmförde vi de olika modellerna och skrev ihop vÄr luftfuktare bÀst i test lista. NÄgra av de kriterier vi anvÀnde för att definiera hur de skulle rankas var pris, kvalité och hur stor yta de kunde tÀcka.

Vad gör en luftfuktare?

Luftfuktare Àr apparater som tillför fukt till luften genom att producera och slÀppa ut dimma eller Änga. De hjÀlper dig att bibehÄlla en instÀlld luftfuktighetsnivÄ i ditt hem och förhindra att det blir torrt. Det finns bÄde luftfuktare med varm och sval luft (vissa har kapacitet för bÄda), men hur din luftfuktare fungerar beror pÄ typen. Alla luftfuktare tar in luft frÄn omgivningen och tillför fukt till den.

Hur mycket kostar en luftfuktare?

En luftfuktare kostar oftast mellan 400kr och 1500kr. SÄklart finns det en del alternativ över den prisklassen, men om du bara vill tÀcka ett rum i taget och inte hela huset Àr detta den vanligaste prisklassen.

bÀst luftfuktare
Bilden tagen av Pocket Lint

Kriterier för luftfuktare bÀst i test 2021?

 • Kall- eller varmluft: BĂ„de sval och varm luft tillför effektivt fukt i luften, men kalluftsalternativet tenderar att vara bĂ€ttre för hem med barn och husdjur eftersom det inte finns nĂ„gon risk för brĂ€nnskador. Modeller med varmluft Ă€r bĂ€st för att döda fler bakterier och virus.
 • Driftstid: Utöver att vĂ€lja vilken typ av luftfuktare som passar dig, finns det ocksĂ„ andra attributer att tĂ€nka pĂ„. Vissa kan bara anvĂ€ndas i nĂ„gra timmar innan de behöver fyllas pĂ„, medan andra kan gĂ„ konstant i 24 timmar. För de som krĂ€ver mer frekvent pĂ„fyllning Ă€r en automatisk avstĂ€ngningsfunktion bra att ha sĂ„ att luftfuktaren inte försöker fortsĂ€tta att köra nĂ€r vattnet tagit slut.
 • Tankdesign: För de flesta luftfuktare kommer tankdesignen att vara avgörande för att du ska ha en bra upplevelse. Leta efter en som har stora öppningar för att underlĂ€tta pĂ„fyllning och rengöring. Genomskinliga mönster Ă€r ocksĂ„ bra eftersom de lĂ„ter dig se hur full tanken Ă€r, sĂ„ du vet nĂ€r det Ă€r dags att fylla pĂ„.
 • Enkel rengöring: Rengöring av din luftfuktare minst en gĂ„ng i veckan Ă€r extremt viktigt för att förhindra tillvĂ€xt av mögel, bakterier och mikrober (det sista du behöver nĂ€r du har andningsbesvĂ€r). Se till att enheten Ă€r lĂ€tt att demontera och skrubba.

Ovan Àr lite kortare kriterier, men de viktigaste kriterierna för att definera om du kollar pÄ den bÀsta luftfuktaren 2021 Àr följande;

Storlek

Storleken pÄ luftfuktaren du vÀljer kommer i stor utstrÀckning att baseras pÄ storleken pÄ det rum du vill ha den i. Det finns i princip tvÄ storlekar av luftfuktare pÄ marknaden: bÀrbara och för hela huset.

BÀrbara luftfuktare Àr smÄ och har begrÀnsade vattentankar, vilket innebÀr att du mÄste fylla pÄ dem oftare. Det Àr tyvÀrr endast sÄdana modeller som vi valt att ta med i vÄr luftfuktare bÀst i test 2021 lista. De Àr ocksÄ billigare och kan enkelt flyttas frÄn rum till rum. Du ser ofta luftfuktare pÄ golvet eller pÄ ett nattduksbord. De minsta luftfuktarna Àr till för smÄ rum som sovrum eller badrum. Med liknande dimensioner som en vattenflaska kan dessa luftfuktare tas med i princip var som helst.

Luftfuktare för hela huset fÀster du vid ditt hus rörledning och kan fukta i hela huset. De Àr bÀst för att tillföra fukt i stor skala och kan hantera utrymmen större Àn 1000 kvadrat. Eftersom denna typ av luftfuktare ansluts till husets VVS, behöver du inte heller fylla pÄ tanken.

Kapacitet

NÀra relaterad till storleken pÄ luftfuktaren du vÀljer Àr vattentankens kapacitet. Titta pÄ den berÀknade körtiden frÄn tillverkaren för att se hur ofta du behöver fylla pÄ tanken. Om du vill anvÀnda luftfuktaren hela dagen eller hela natten se till att vÀlja en modell med tillrÀckligt stor kapacitet.

Andra kriterier Àr om tanken Àr avtagbar för enkel pÄfyllning under vattenkran och hur tung den blir nÀr du bÀr tillbaka den. Om det inte Àr praktiskt kan du behöva ta med vattnet till luftfuktaren med en kanna eller vattenflaska.

UV-filtrering

Eftersom fuktiga förhÄllanden snabbt kan bli en grund för bakterier, mögel och patogener, Àr vissa luftfuktare utrustade med UV-ljus. Det specialiserade ljusfiltreringssystemet eliminerar mikrober som kan vÀxa i luftfuktarens tank och förhindrar de frÄn att slÀppas ut i luften.

Statistik

För en optimal luftfuktighetsnivĂ„, leta efter en modell med inbyggd fuktstatistik. Den hĂ€r funktionen övervakar rummets luftfuktighet och stĂ€nger av apparaten nĂ€r luftens fuktnivĂ„ nĂ„r ett visst mĂ„l. Även om detta inte Ă€r en vĂ€sentlig funktion tar det bort gissningsmomentet. Det kan ocksĂ„ förhindra överflödig fukt i luften. Det motverkar smaklös lukt i rummet och eventuell imma pĂ„ fönstren. Om du hoppar över statistik-funktionen kan du fortfarande övervaka fuktighetsnivĂ„n i ditt hem med en hygrometer, ett litet och billigt verktyg.

Garantier

Eftersom de flesta luftfuktare anses vara smÄ hushÄllsapparater Àr garantier i allmÀnhet begrÀnsade. MÄnga modeller inkluderar ett Ärs begrÀnsade garantier som enbart tÀcker defekter i tillverkningen. NÄgra mer avancerade modeller, inklusive vissa ultraljuds-fuktare, ökar garantiperioden till tre Är.

Oavsett vilken typ av luftfuktare du letar efter, kommer de göra ditt hem mer bekvÀmt. Om du letar efter fler bekvÀma prylar, kolla in Ängmopp bÀst i test 2021!

Vad Àr den ideala luftfuktigheten?

Luftfuktighet Àr mÀngden vattenÄnga i luften. MÀngden fuktighet varierar beror pÄ sÀsong, vÀder och var du bor. I allmÀnhet Àr luftfuktigheten högre pÄ sommaren och lÀgre under vintern. Helst bör luftfuktigheten i ditt hem vara mellan 30% och 50%. Luftfuktighet som Àr för lÄg eller för hög kan orsaka problem.

 • LĂ„g luftfuktighet kan orsaka torr hud, irriterad nĂ€sa och hals, samt kittlingar i ögonen.
 • Hög luftfuktighet kan fĂ„ ditt hem att kĂ€nna sig tĂ€ppt och kan orsaka kondens pĂ„ vĂ€ggar, golv och andra ytor som ökar tillvĂ€xten av skadliga bakterier, damm och mögel. Dessa allergener kan orsaka andningsbesvĂ€r och utlösa allergier eller astmaanfall.

Hur mÀter man luftfuktighet?

Det bÀsta sÀttet att testa luftfuktigheten i ditt hus Àr med en hygrometer. Den hÀr enheten, som ser ut som en termometer, mÀter mÀngden fukt i luften. Hygrometrar kan köpas pÄ i princip alla byggafÀrrer. NÀr du köper en luftfuktare, övervÀg att köpa en med en inbyggd hygrometer (humidistat) som hÄller fukten pÄ en hÀlsosam nivÄ.

Luftfuktare – astma och allergier?

Om du eller ditt barn har astma eller allergier, tala med din lĂ€kare innan du anvĂ€nder en luftfuktare. Ökad luftfuktighet kan underlĂ€tta andningen hos bĂ„de barn och vuxna som har astma eller allergier, sĂ€rskilt vid en luftvĂ€gsinfektion som förkylning. Men smutsig luft eller ökad tillvĂ€xt av allergener orsakade av hög luftfuktighet kan ocksĂ„ utlösa eller förvĂ€rra astma- och allergisymtom.

NĂ€r luften Ă€r för fuktig – avfuktare och luftkonditionering

Precis som torr luft kan vara ett problem, sĂ„ kan luft som Ă€r för fuktig ocksĂ„ vara det. NĂ€r luftfuktigheten blir för hög – vanligt under sommaren – Ă€r det en bra idĂ© att vidta Ă„tgĂ€rder för att minska fukten inomhus. Det finns tvĂ„ sĂ€tt att minska luftfuktigheten:

 • AnvĂ€nd en luftkonditionering. Centrala eller fönstermonterade luftkonditioneringsenheter torkar luften och hĂ„ller inomhusfuktigheten pĂ„ en bekvĂ€m och hĂ€lsosam nivĂ„.
 • AnvĂ€nd en avfuktare. Dessa enheter samlar upp överflödig fukt frĂ„n luften och sĂ€nker fuktnivĂ„n pĂ„ snabbast möjliga sĂ€tt. Avfuktare fungerar som luftkonditionering utan kylningseffekten. De anvĂ€nds ofta för att torka ut fuktiga kĂ€llare.
 • HĂ„ll luften ren! Smutsiga luftuktare och filter i luftfuktare kan snabbt odla bakterier och mögel. Smutsiga luftfuktare kan vara sĂ€rskilt problematiska för personer med astma och allergier, men Ă€ven hos friska mĂ€nniskor kan luftfuktare potentiellt utlösa influensaliknande symptom eller till och med lunginfektioner.

Tips för att hÄlla luftfuktaren ren?

För att hÄlla luftfuktare fria frÄn skadligt mögel och bakterier, följ de riktlinjer som rekommenderas av tillverkaren. Dessa tips för luftfuktare kan ocksÄ hjÀlpa:

 • AnvĂ€nd destillerat eller demineraliserat vatten. Kranvatten innehĂ„ller mineraler som kan skapa avlagringar i din luftfuktare vilket frĂ€mjar bakterietillvĂ€xt. NĂ€r de slĂ€pps ut i luften syns dessa mineraler ofta som vitt damm pĂ„ dina möbler. Det Ă€r ocksĂ„ möjligt för dig att andas in mineralerna som spridits i luften. Destillerat eller demineraliserat vatten har en mycket lĂ€gre mineralhalt Ă€n kranvatten. AnvĂ€nd dessutom demineraliserat vatten eller filter om tillverkaren rekommenderar det.
 • Byt luftfuktarens vatten ofta. LĂ„t inte film eller avlagringar vĂ€xa fram i din luftfuktare. Töm behĂ„llarna, torka insidan av ytorna och fyll pĂ„ med rent vatten varje dag om möjligt. Det Ă€r extra viktigt om du anvĂ€nder kall Ă„nga eller luftfuktare som fungerar genom ultraljud. Kom ihĂ„g att koppla ur enheten först!
 • Rengör luftfuktaren ofta. Koppla bort luftfuktaren innan du rengör den. AvlĂ€gsna eventuella mineralavlagringar frĂ„n tanken eller andra delar av luftfuktaren med en 3% vĂ€teperoxidlösning (finns pĂ„ Apoteket). Vissa tillverkare rekommenderar att man anvĂ€nder klorblekmedel eller andra desinfektionsmedel.
 • Skölj alltid tanken efter rengöring för att förhindra att skadliga kemikalier blir luftburna.
 • Byt filter regelbundet. Om luftfuktaren har ett filter, byt ut det minst sĂ„ ofta som tillverkaren rekommenderar – och oftare om det Ă€r smutsigt. Byt ocksĂ„ regelbundet filtret i ditt luftkonditionerings- och vĂ€rmesystem.
 • HĂ„ll omrĂ„det runt luftfuktaren torrt. Om omrĂ„det runt en luftfuktare blir fuktigt eller vĂ„tt – inklusive fönster, heltĂ€ckningsmatta, draperier eller dukar – vrid ner luftfuktaren eller minska anvĂ€ndningen.
 • Förbered luftfuktare för förvaring. Töm och rengör luftfuktare innan du stoppar undan dem. Rengör dem sedan igen nĂ€r du tar fram dem igen. Kasta bort alla begagnade patroner, kassetter eller filter.
 • Byt ut gamla luftfuktare.

KĂ€llor