Luftfuktare

Vill du också ha en luftfuktare bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel hittar du en guide till den absolut bästa luftfuktaren. Vi vet hur jobbigt det kan vara med torr hud, eller helt enkelt bara torr luft! Luftfuktaren är lösningen på de problemen och många fler.

Luftfuktare bäst i test 2024

1. Philips luftfuktare HU4813/10

2. Beurer LB88 luftfuktare

3. Rubicson luftfuktare

Philips luftfuktare HU4813/10
Beurer LB88 luftfuktare
Rubicson luftfuktare

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Philips luftfuktare HU4813/10 recension

Philips luftfuktare HU4813/10
Philips luftfuktare HU4813/10

Denna Philips luftfuktare HU4813/10 utses av oss på Hemmaprylar till luftfuktare bäst i test 2024! Den skapar en optimal luftfuktighet som minskar spridningen av bakterier och virus. På så sätt bildas mindre damm och du får mindre torr hud.

Philips luftfuktaren använder sig av den avancerade NanoCloud-tekniken som är en naturlig avdunstningsprocess. Den drar in torr luft, adderar vatten i luften och släpper sedan ut fuktad luft i rummet. Dessutom kan du ställa in fuktigheten du önskar i luften (40, 50 eller 60%). Du kan också läsa rummets nuvarande luftfuktighet på displayen. En extra-funktion vi tyckte var riktigt bra!

Dessutom lyckas Philips luftfuktaren HU4813/10 distrubera fuktad luft riktigt bra runt hela rummet, tack vare sin 360°-design.

Överlag är Philips luftfuktaren HU4813/10 enligt oss den absolut bästa luftfuktaren 2024.

Beurer LB88 luftfuktare recension

Beurer LB88 luftfuktare
Beurer LB88 luftfuktare

Denna Beurer LB88 luftfuktaren är ännu en modell som presterade riktigt bra i vårt luftfuktare test. Den passar både små och stora rum (upp till 48m²). Dessutom har den dubbla vridbara munstycken som ger en riktigt effektiv spridning runt hela rummet.

Ångan som produceras av Beurer LB88 luftfuktaren görs med ultraljudsteknik vilket gör processen både tyst och energisnål. Dessutom har den ett separat fack om du vill lägga in till exempel doft-oljor.

Överlag är Beurer LB88 luftfuktaren den bästa modellen i medelprisklassen. Vi rekommenderar den varmt.

Rubicson luftfuktare recension

Rubicson luftfuktare
Rubicson luftfuktare

Denna Rubicson luftfuktaren finns i både en liters och 2,5 liters format. Vi valde att ta med det större alternativet i vår luftfuktare bäst i test lista eftersom det bara skiljer en hundring eller två och vi fann den större något bättre. Sedan är det väl också skönt att inte behöva fylla på så ofta?

Rubicson luftfuktaren är riktigt enkel att använda med sin justerbara belysning och timer. Kanske kan du ha den i barnrummet och använda den som nattlampa samtidigt?

Precis som de flesta andra modellerna på luftfuktare bäst i test listan så producerar även denna modell ångan med hjälp av ultraljudsteknik. Det håller nere både energiförbrukningen och ljudet.

Denna modell har också tillgång till doft-alternativ med en liten tank där du kan hälla i oljorna.

Överlag en både billig och bra luftfuktare som rekommenderas av oss till dig som har en lite mindre budget.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa luftfuktaren

Vi vet att man kan få en hel del frågor när man ska hitta den absolut bästa luftfuktaren. Därför har vi först och främst tagit fram en luftfuktare bäst i test 2022 lista. Men vi ska också besvara lite vanliga frågor kring luftfuktare, och kanske lite frågor som man kan tänkas ha efter att ha läst vårt luftfuktare test.

Hur gjorde vi vårt luftfuktare test?

För att göra vårt luftfuktare test tittade vi först och främst på varför mandoliner används. Sedan läste vi på om några få produkter som vi hittat. Dessa produkter valdes ut genom dess kundrecensioner.

För våra egna recensioner läste vi hundratals produktbeskrivningar och kundrecensioner. Informationen som hittats där användes sedan för att skriva våra recensioner.

Slutligen jämförde vi de olika modellerna och skrev ihop vår luftfuktare bäst i test lista. Några av de kriterier vi använde för att definiera hur de skulle rankas var pris, kvalité och hur stor yta de kunde täcka.

Vad gör en luftfuktare?

Luftfuktare är apparater som tillför fukt till luften genom att producera och släppa ut dimma eller ånga. De hjälper dig att bibehålla en inställd luftfuktighetsnivå i ditt hem och förhindra att det blir torrt. Det finns både luftfuktare med varm och sval luft (vissa har kapacitet för båda), men hur din luftfuktare fungerar beror på typen. Alla luftfuktare tar in luft från omgivningen och tillför fukt till den.

Hur mycket kostar en luftfuktare?

En luftfuktare kostar oftast mellan 400kr och 1500kr. Såklart finns det en del alternativ över den prisklassen, men om du bara vill täcka ett rum i taget och inte hela huset är detta den vanligaste prisklassen.

bäst luftfuktare
Bilden tagen av Pocket Lint

Kriterier för luftfuktare bäst i test?

 • Kall- eller varmluft: Både sval och varm luft tillför effektivt fukt i luften, men kalluftsalternativet tenderar att vara bättre för hem med barn och husdjur eftersom det inte finns någon risk för brännskador. Modeller med varmluft är bäst för att döda fler bakterier och virus.
 • Driftstid: Utöver att välja vilken typ av luftfuktare som passar dig, finns det också andra attributer att tänka på. Vissa kan bara användas i några timmar innan de behöver fyllas på, medan andra kan gå konstant i 24 timmar. För de som kräver mer frekvent påfyllning är en automatisk avstängningsfunktion bra att ha så att luftfuktaren inte försöker fortsätta att köra när vattnet tagit slut.
 • Tankdesign: För de flesta luftfuktare kommer tankdesignen att vara avgörande för att du ska ha en bra upplevelse. Leta efter en som har stora öppningar för att underlätta påfyllning och rengöring. Genomskinliga mönster är också bra eftersom de låter dig se hur full tanken är, så du vet när det är dags att fylla på.
 • Enkel rengöring: Rengöring av din luftfuktare minst en gång i veckan är extremt viktigt för att förhindra tillväxt av mögel, bakterier och mikrober (det sista du behöver när du har andningsbesvär). Se till att enheten är lätt att demontera och skrubba.

Ovan är lite kortare kriterier, men de viktigaste kriterierna för att definera om du kollar på den bästa luftfuktaren 2022 är följande;

Storlek

Storleken på luftfuktaren du väljer kommer i stor utsträckning att baseras på storleken på det rum du vill ha den i. Det finns i princip två storlekar av luftfuktare på marknaden: bärbara och för hela huset.

Bärbara luftfuktare är små och har begränsade vattentankar, vilket innebär att du måste fylla på dem oftare. Det är tyvärr endast sådana modeller som vi valt att ta med i vår luftfuktare bäst i test lista. De är också billigare och kan enkelt flyttas från rum till rum. Du ser ofta luftfuktare på golvet eller på ett nattduksbord. De minsta luftfuktarna är till för små rum som sovrum eller badrum. Med liknande dimensioner som en vattenflaska kan dessa luftfuktare tas med i princip var som helst.

Luftfuktare för hela huset fäster du vid ditt hus rörledning och kan fukta i hela huset. De är bäst för att tillföra fukt i stor skala och kan hantera utrymmen större än 1000 kvadrat. Eftersom denna typ av luftfuktare ansluts till husets VVS, behöver du inte heller fylla på tanken.

Kapacitet

Nära relaterad till storleken på luftfuktaren du väljer är vattentankens kapacitet. Titta på den beräknade körtiden från tillverkaren för att se hur ofta du behöver fylla på tanken. Om du vill använda luftfuktaren hela dagen eller hela natten se till att välja en modell med tillräckligt stor kapacitet.

Andra kriterier är om tanken är avtagbar för enkel påfyllning under vattenkran och hur tung den blir när du bär tillbaka den. Om det inte är praktiskt kan du behöva ta med vattnet till luftfuktaren med en kanna eller vattenflaska.

UV-filtrering

Eftersom fuktiga förhållanden snabbt kan bli en grund för bakterier, mögel och patogener, är vissa luftfuktare utrustade med UV-ljus. Det specialiserade ljusfiltreringssystemet eliminerar mikrober som kan växa i luftfuktarens tank och förhindrar de från att släppas ut i luften.

Statistik

För en optimal luftfuktighetsnivå, leta efter en modell med inbyggd fuktstatistik. Den här funktionen övervakar rummets luftfuktighet och stänger av apparaten när luftens fuktnivå når ett visst mål. Även om detta inte är en väsentlig funktion tar det bort gissningsmomentet. Det kan också förhindra överflödig fukt i luften. Det motverkar smaklös lukt i rummet och eventuell imma på fönstren. Om du hoppar över statistik-funktionen kan du fortfarande övervaka fuktighetsnivån i ditt hem med en hygrometer, ett litet och billigt verktyg.

Garantier

Eftersom de flesta luftfuktare anses vara små hushållsapparater är garantier i allmänhet begränsade. Många modeller inkluderar ett års begränsade garantier som enbart täcker defekter i tillverkningen. Några mer avancerade modeller, inklusive vissa ultraljuds-fuktare, ökar garantiperioden till tre år.

Oavsett vilken typ av luftfuktare du letar efter, kommer de göra ditt hem mer bekvämt. Om du letar efter fler bekväma prylar, kolla in ångmopp bäst i test 2022!

Vad är den ideala luftfuktigheten?

Luftfuktighet är mängden vattenånga i luften. Mängden fuktighet varierar beror på säsong, väder och var du bor. I allmänhet är luftfuktigheten högre på sommaren och lägre under vintern. Helst bör luftfuktigheten i ditt hem vara mellan 30% och 50%. Luftfuktighet som är för låg eller för hög kan orsaka problem.

 • Låg luftfuktighet kan orsaka torr hud, irriterad näsa och hals, samt kittlingar i ögonen.
 • Hög luftfuktighet kan få ditt hem att känna sig täppt och kan orsaka kondens på väggar, golv och andra ytor som ökar tillväxten av skadliga bakterier, damm och mögel. Dessa allergener kan orsaka andningsbesvär och utlösa allergier eller astmaanfall.

Hur mäter man luftfuktighet?

Det bästa sättet att testa luftfuktigheten i ditt hus är med en hygrometer. Den här enheten, som ser ut som en termometer, mäter mängden fukt i luften. Hygrometrar kan köpas på i princip alla byggafärrer. När du köper en luftfuktare, överväg att köpa en med en inbyggd hygrometer (humidistat) som håller fukten på en hälsosam nivå.

Luftfuktare – astma och allergier?

Om du eller ditt barn har astma eller allergier, tala med din läkare innan du använder en luftfuktare. Ökad luftfuktighet kan underlätta andningen hos både barn och vuxna som har astma eller allergier, särskilt vid en luftvägsinfektion som förkylning. Men smutsig luft eller ökad tillväxt av allergener orsakade av hög luftfuktighet kan också utlösa eller förvärra astma- och allergisymtom.

När luften är för fuktig – avfuktare och luftkonditionering

Precis som torr luft kan vara ett problem, så kan luft som är för fuktig också vara det. När luftfuktigheten blir för hög – vanligt under sommaren – är det en bra idé att vidta åtgärder för att minska fukten inomhus. Det finns två sätt att minska luftfuktigheten:

 • Använd en luftkonditionering. Centrala eller fönstermonterade luftkonditioneringsenheter torkar luften och håller inomhusfuktigheten på en bekväm och hälsosam nivå.
 • Använd en avfuktare. Dessa enheter samlar upp överflödig fukt från luften och sänker fuktnivån på snabbast möjliga sätt. Avfuktare fungerar som luftkonditionering utan kylningseffekten. De används ofta för att torka ut fuktiga källare.
 • Håll luften ren! Smutsiga luftuktare och filter i luftfuktare kan snabbt odla bakterier och mögel. Smutsiga luftfuktare kan vara särskilt problematiska för personer med astma och allergier, men även hos friska människor kan luftfuktare potentiellt utlösa influensaliknande symptom eller till och med lunginfektioner.

Tips för att hålla luftfuktaren ren?

För att hålla luftfuktare fria från skadligt mögel och bakterier, följ de riktlinjer som rekommenderas av tillverkaren. Dessa tips för luftfuktare kan också hjälpa:

 • Använd destillerat eller demineraliserat vatten. Kranvatten innehåller mineraler som kan skapa avlagringar i din luftfuktare vilket främjar bakterietillväxt. När de släpps ut i luften syns dessa mineraler ofta som vitt damm på dina möbler. Det är också möjligt för dig att andas in mineralerna som spridits i luften. Destillerat eller demineraliserat vatten har en mycket lägre mineralhalt än kranvatten. Använd dessutom demineraliserat vatten eller filter om tillverkaren rekommenderar det.
 • Byt luftfuktarens vatten ofta. Låt inte film eller avlagringar växa fram i din luftfuktare. Töm behållarna, torka insidan av ytorna och fyll på med rent vatten varje dag om möjligt. Det är extra viktigt om du använder kall ånga eller luftfuktare som fungerar genom ultraljud. Kom ihåg att koppla ur enheten först!
 • Rengör luftfuktaren ofta. Koppla bort luftfuktaren innan du rengör den. Avlägsna eventuella mineralavlagringar från tanken eller andra delar av luftfuktaren med en 3% väteperoxidlösning (finns på Apoteket). Vissa tillverkare rekommenderar att man använder klorblekmedel eller andra desinfektionsmedel.
 • Skölj alltid tanken efter rengöring för att förhindra att skadliga kemikalier blir luftburna.
 • Byt filter regelbundet. Om luftfuktaren har ett filter, byt ut det minst så ofta som tillverkaren rekommenderar – och oftare om det är smutsigt. Byt också regelbundet filtret i ditt luftkonditionerings- och värmesystem.
 • Håll området runt luftfuktaren torrt. Om området runt en luftfuktare blir fuktigt eller vått – inklusive fönster, heltäckningsmatta, draperier eller dukar – vrid ner luftfuktaren eller minska användningen.
 • Förbered luftfuktare för förvaring. Töm och rengör luftfuktare innan du stoppar undan dem. Rengör dem sedan igen när du tar fram dem igen. Kasta bort alla begagnade patroner, kassetter eller filter.
 • Byt ut gamla luftfuktare.

Källor