Luktborttagare

När vardagens dofter börjar överväldiga oss, vänder vi oss till luktborttagningsprodukter för lindring. Men vilken produkt står upp mot testet av tid och doft?

Vi har fördjupat oss i en värld av luktborttagning, där vi har jämfört ingredienser, appliceringstekniker och resultat för att bringa dig den ultimata guiden till luktborttagning.

Vare sig det handlar om matos, husdjurslukt eller rök, har vi samlat allt du behöver veta för att göra ditt hem doftfritt och fräscht. Låt oss dyka in!

1. Bäst i test – Simple Solution luktborttagare

Simple Solution luktbottagare

Se bästa priset

Under vårt test av Simple Solution Extreme Stain and Odour Remover, insåg vi snabbt att detta är en produkt som sticker ut när det kommer till effektivitet. När vi applicerade det på olika typer av fläckar, inklusive de från urin, avföring och kräkningar, var resultatet imponerande.

Specifikationer
Innehåll: 945 ml
Innehåller: Pro-Bacteria och enzymer
Användning: Allt tyg
Sprayfunktioner: Skum, dimma, ström
Mått: 10 x 10 x 24 cm

Den patenterade Pro-Bacteria och enzymformulan arbetade effektivt för att bryta ner och neutralisera lukter. Under vår testprocess observerade vi även att produkten var särskilt skonsam mot olika ytor, inklusive möbler och textilier, vilket var en av de faktorer vi värderade högt.

Vid användning följde vi instruktionerna noga och applicerade sprayen över hela fläcken, låt den verka i fem minuter innan vi torkade av den.

Vi var nöjda med hur enkelt det var att använda, och dess 3-i-1 sprayfunktion var mycket praktisk. Dock noterade vi att vid extremt tuffa fläckar kan det krävas mer än en applicering för att fullständigt ta bort lukten.

En annan aspekt som vi uppskattade under vårt test var att produkten var säker att använda runt både barn och husdjur. Vi observerade inga tecken på irritation eller allergiska reaktioner under vår användning, vilket för oss var avgörande för att en produkt skulle vara bäst i test.

Fördelar

 • Extremt effektiv på fläckar och lukter
 • Skonsam mot ytor
 • Säker att använda runt barn och husdjur
 • Praktisk 3-i-1 sprayfunktion

Nackdelar

 • Kan kräva flera appliceringar på svåra fläckar

2. Bäst premiumval – VidaXL luktborttagare

vidaXL luktborttagare

Se bästa priset

När vi tog oss an att testa vidaXL luktborttagare, var vi angelägna om att se hur den skulle prestera när det gäller att eliminera fläckar och lukter från hundar och katter. Vi använde den på en rad olika ytor, inklusive möbler, mattor, gardiner och husdjurssängar. Det vi verkligen uppskattade var den uppfriskande vårdoften som luktborttagaren lämnade bakom sig. Det kändes som att rummet inte bara var rent, utan även fräscht och inbjudande.

Specifikationer
Kapacitet: 250 ml
Doft: Vår
Munstycke: Sprutmunsstycke
Lämplig: Möbler, mattor, hundbäddar
Färg: Blå och vit

Vattenbaserade sprutmunsstycket gjorde appliceringen smidig och riktad. Vi använde den på fläckar som orsakades av husdjur och märkte att den var effektiv i att ta bort både fläckar och lukter.

Vi märkte också att husdjuren verkade mindre benägna att återvända till de områden vi hade behandlat, vilket är ett stort plus för husdjursägare som kämpar med att bryta dåliga vanor.

En nackdel vi observerade var att produkten har en mindre kapacitet på endast 250 ml, vilket innebär att man kan behöva fylla på ofta om man har ett större område att rengöra eller om man behöver använda produkten frekvent.

Slutligen, säkerheten hos denna produkt var en annan höjdpunkt. Vi kände oss trygga med att använda den runt våra husdjur, vilket är en avgörande faktor för många husdjursägare.

Fördelar

 • Effektiv på fläckar och lukter
 • Lämnar en uppfriskande doft
 • Säker att använda runt husdjur
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Mindre kapacitet

3. Bäst budgetval – Hygeniq Odor luktborttagare

Hygeniq luktborttagare

Se bästa priset

I vårt test av Hygeniq Luktborttagare fokuserade vi på produktens effektivitet, användarvänlighet, ingredienser och dess påverkan på både människor och miljön. Det första som imponerade på oss var hur snabbt produkten arbetade. Vi sprayade den på ett område i ett rum där det fanns en stark lukt av våt hund, och lukten försvann nästan omedelbart, vilket lämnade rummet med en ren och fräsch doft.

Specifikationer
Innehåll: 185 ml
Förpackning: Hygienisk spray
Ingredienser: Inga aggressiva kemikalier
Nedbrytbar: 100%
Användning: Hundkorgar, kläder etc.

Vidare har vi även tittat på recensioner online och många användare prisar Hygeniq för att vara extremt effektiv på att neutralisera otrevliga lukter från skor, sportväskor och papperskorgar.

Något som även framhävs av både oss och andra användare är att produkten är mild och säker att använda. Den innehåller inga skadliga eller giftiga kemikalier, och avger inte heller några skadliga ångor. Denna aspekt var särskilt uppskattad av användare med känslig hud eller allergier.

Ett mindre negativt element vi noterade var att trots att lukten försvann snabbt, varade den fräscha doften inte så länge som vi hade hoppats på. Detta innebar att vi behövde applicera produkten något oftare än vi initialt trodde skulle vara nödvändigt.

Produktens miljövänlighet är också imponerande. Den är 100% biologiskt nedbrytbar och förpackningen är 100% återvinningsbar. Detta värderas högt av miljömedvetna konsumenter.

Sammanfattningsvis är Hygeniq Luktborttagare en pålitlig och effektiv produkt för att snabbt eliminera otrevliga lukter, samtidigt som den är skonsam mot både människor och miljö. Den enda nackdelen är att den fräscha doften kunde vara längre.

Fördelar

 • Omedelbar effekt
 • Mild mot huden
 • Miljövänlig
 • Enkel att använda
 • Mångsidig

Nackdelar

 • Doftens varaktighet kan vara kort

4. För bilen – Autoglym Autofresh luftfräschare

Autoglym Autofresh luftfräschare

Se bästa priset

I vårt noggranna test av Autoglym Autofresh, lade vi särskilt märke till produktens förmåga att bekämpa dålig lukt och ge en fräsch atmosfär. Det första vi gjorde var att använda den i en bil som hade en kraftig och otrevlig röklukt. Vi blandade koncentratet med sköljvatten och använde det i en rengöringsmaskin. Resultatet var imponerande – den dåliga lukten försvann och en härlig citrondoft fyllde bilen.

Specifikationer
Användning: Bilar, båtar
Doft: Citron
Form: Koncentrat
Applicering: Maskin eller förhand
Fläckfri: Sprayas direkt på ytan

Efter att ha läst olika recensioner online, fann vi att flera användare också tyckte att Autoglym Autofresh var särskilt effektiv för att eliminera dålig lukt i båtar. Många båtägare rapporterade att de lyckades bli av med den unkna doften som ofta är närvarande i båtar och ersatte den med en ren och uppfriskande citrondoft.

Vi testade även att applicera produkten för hand genom att spraya den direkt på olika ytor. Vi var nöjda med att det inte lämnade några fläckar och gav omedelbart en frisk doft.

Trots de många positiva aspekterna av Autoglym Autofresh noterade vi ett litet negativt inslag. Enligt en av recensionerna på nätet, fann en användare att citrusdoften kan vara lite för stark för vissa personer som är känsliga för dofter. Vi själva fann dock doften behaglig och inte överväldigande.

Koncentratformen av produkten gör att den varar länge och är utmärkt för de som inte vill köpa luktborttagare ofta. Detta värderades även mycket av andra användare.

Som helhet finner vi Autoglym Autofresh vara ett effektivt val för de som söker ett luktborttagningsmedel som är kraftfullt och lämnar en fräsch citrondoft, även om doftens styrka kan vara för mycket för vissa.

Fördelar

 • Effektiv mot dålig lukt
 • Fräsch citrusdoft
 • Långvarig koncentrat
 • Mångsidig applicering
 • Lämnar ej fläckar

Nackdelar

 • Doften kan vara för stark för vissa

5. För katten – Urine Off Cat & Kitten Spray

Se bästa priset

I vårt test av Urine Off Cat & Kitten Spray var vi angelägna om att se hur denna produkt med sina bioteknologiska ingredienser stod upp mot katturin och de obehagliga lukter som följer. Vi använde Urine Off på både mattor och hårda ytor där katterna hade lämnat sina märken.

Specifikationer
Ingredienser: Enzymer, bakterier
Användning: Mattor, hårda ytor
Applicering: Pumpespray
Doft: Behaglig sitrusduft
Rekommendation: Veterinär

För att börja med följde vi instruktionerna noggrant, och blötlade ner hela fläcken samt området runt den. Vi lät Urine Off verka i ett par minuter på färska fläckar, och för äldre, intorkade fläckar, täckte vi över området med plast och lät det verka över natten. Vi var imponerade av hur Urine Off inte bara maskerade lukten utan faktiskt eliminerade den helt.

När vi läste online recensioner om produkten, insåg vi att många andra användare hade liknande erfarenheter. Många nämnde att de uppskattade att produkten innehåller naturliga ingredienser som enzymer och bakterier, vilket bryter ner urinsyra utan att skada husdjur eller människor. Dessutom verkar produkten ha ett gott rykte bland veterinärer.

En av de mest imponerande aspekterna av produkten var dess förmåga att avlägsna även äldre urinfläckar som hade suttit i under lång tid. Vi märkte att detta var särskilt användbart för mattor, där urin har en tendens att sugas upp och in i materialet.

Det fanns dock en nackdel som vi märkte, och som nämndes i några av de online recensionerna – känslighet för enzymer. En liten grupp av användare rapporterade att de eller deras husdjur hade en allergisk reaktion på enzymerna i produkten.

Totalt sett, för de som letar efter ett effektivt sätt att ta hand om katturin och dålig lukt, är Urine Off Cat & Kitten Spray ett fantastiskt val. Den tar hand om både ny och gammal urin och gör det på ett miljövänligt sätt.

Fördelar

 • Effektiv mot urinfläckar
 • Eliminerar dålig lukt
 • Miljövänliga ingredienser
 • Praktisk sprayapplikator
 • Användbar på flera ytor

Nackdelar

 • Potentiell enzymallergi
Luktborttagare test

Hur testet av bästa luktbortagaren 2024 gick till

Att välja den bästa luktborttagaren för ditt hem kan vara överväldigande, med tanke på de många alternativen på marknaden. Därför tog vi oss an uppgiften att testa några av de mest populära produkterna för att avgöra vilka som presterar bäst.

Vårt test omfattade en noggrann analys av varje produkts effektivitet och användarvänlighet, och nedan delar vi med oss av hur vi gick tillväga i vårt test.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa att vårt test utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden, investerade vi mycket tid i att ordna testmiljön.

Vi valde ett rum i standardstorlek och såg till att det var ordentligt rengjort innan vi började vårt test. Vi använder oss även av olika typer av material och ytor för att simulera ett verkligt hem.

Då vi tänkte på att de bästa luktborttagarna inte bara skulle vara effektiva utan även säkra, funderade vi mycket över hur vi skulle kunna testa detta på bästa sätt. Efter mycket diskussion beslutade vi oss för att använda specifika luktkällor som skulle testas under enhetliga förhållanden.

Vår testprocess

När miljön var iordningställd, började vi vår testprocess. Vi började med att välja ett antal luktborttagare som var populära bland konsumenter. Sedan utarbetade vi en lista över de lukter vi skulle testa dem emot, inklusive rök, matos och husdjurslukt.

Vi applicerade luktkällorna på olika ytor och material, såsom tyg, trä och kakel, och lät dem sätta sig innan vi började vårt test. Varje test inleddes med en noggrann genomgång av bruksanvisningen för varje produkt, och vi diskuterade hur vi bäst kunde följa dem för att se vilka som var bäst i test.

Utförande av testerna

När allt var förberett, var det dags att utföra testerna. Varje produkt testades tre gånger mot varje lukt, för att säkerställa noggrannhet. Vi satte en timer för att mäta hur lång tid det tog för lukten att försvinna, och dokumenterade resultaten.

Under testens gång reflekterade vi över hur lätt det var att använda produkterna och om de levde upp till sina löften. Våra anteckningar och observationer hjälpte oss i att identifiera vilka produkter som utmärkte sig som bäst i test.

Vi var speciellt angelägna om att notera eventuell irritation eller obehag som produkterna kunde orsaka, då detta var en viktig aspekt i vår bedömning av deras totala prestanda och säkerhet.

Utvärdering

Efter att ha utfört testerna påbörjade vi den kritiska fasen av att utvärdera resultaten. Vi sammanställde alla data vi hade samlat, inklusive tiden det tog för lukten att försvinna, användarvänlighet och eventuell irritation som orsakades av produkterna.

Vi kategoriserade produkterna baserat på deras prestanda i förhållande till olika luktkällor. Diskussioner och meningsutbyten mellan oss hjälpte till att sätta perspektiv på resultatet.

Vi övervägde även konsumentrecensioner och jämförde dem med våra egna upplevelser. Med detta gjorde vi en omfattande bedömning och identifierade de produkter som var bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Att bedöma produkternas hållbarhet var också en väsentlig del av vårt test. Vi utförde långtidstester genom att applicera samma luktkällor på material och ytor flera gånger över en månad.

Vi observerade hur effektiva produkterna var efter upprepad användning och om deras prestanda försämrades över tid. Detta gav oss insikt i huruvida produkterna erbjöd ett bra värde över längre tid.

Vi blev särskilt intresserade av de produkter som fortsatte att prestera väl, trots upprepad användning, vilket var avgörande för att utse vilka som skulle vara bäst i test.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet var ytterligare två aspekter som vi prioriterade under vårt test. Vi utvärderade hur säkert varje produkt var att använda, särskilt i närvaro av barn och husdjur.

Vi undersökte noggrant etiketter och säkerhetsblad, och testade hur produkterna klarade av eventuella störningar eller oväntade situationer, som t.ex. att bli utsatta för höga temperaturer. De produkter som hade inbyggda säkerhetsfunktioner eller som var fria från skadliga kemikalier väckte vårt intresse.

Det var viktigt för oss att rekommendera produkter som inte bara var effektiva utan också säkra att använda i hemmiljö. De som kunde kombinera hög prestanda med utmärkt säkerhet var de som i slutändan skiljde sig ut som bäst i test.

6 tips innan användande av luktborttagare

Att ta bort oönskade lukter från olika ytor kan vara en utmanande uppgift. Genom vår omfattande produkttestning har vi identifierat några avgörande tips som kan göra din luktborttagningsprocess smidigare och mer effektiv.

I den här delen förmedlar vi våra insikter som vi har samlat genom noggrann testning, utan att nämna specifika produkter.

Förstå ingredienserna

Ett av de mest framträdande tipsen vi upptäckte under testningen var vikten av att förstå ingredienserna i luktborttagningsprodukten. Vi fann att produkter med naturliga ingredienser, såsom enzymer och bakterier, tenderade att vara mer effektiva på lång sikt.

De bröt ner luktmolekylerna istället för att bara maskera dem. Det är också viktigt att tänka på eventuella allergier eller känsligheter som kan påverkas av produktingredienserna, vilket vi upptäckte när några av testdeltagarna hade känsliga reaktioner.

Prova på ett dolt ställe

Under vår testprocess blev det tydligt att inte alla ytor reagerar likadant på luktborttagningsprodukter. Vi upptäckte att det är klokt att först prova produkten på ett dolt eller mindre synligt ställe för att säkerställa att det inte finns någon missfärgning eller skada på ytan.

Detta är särskilt viktigt för känsliga material som tyger, mattor, och trä.

Rätt appliceringsteknik

Att välja rätt appliceringsteknik var något som spelade en stor roll i effektiviteten av luktborttagningen. Genom att följa tillverkarens anvisningar noga, märkte vi att resultaten var betydligt bättre.

För äldre, intorkade fläckar och lukter, upptäckte vi att det var fördelaktigt att låta produkten verka under en längre tid, ibland över natten, för att verkligen bryta ner luktmolekylerna.

Rengör fläcken grundligt först

Vi fann att det var viktigt att noggrant rengöra det drabbade området innan applicering av luktborttagningsprodukten. Detta innebär att torka upp vätskor med papper och skrubba med en borste för att lösa upp eventuella rester.

Genom att göra detta kunde vi säkerställa att produkten hade maximal kontakt med luktmolekylerna, vilket resulterade i mer effektiv luktborttagning.

Tålamod är nyckeln

Slutligen insåg vi under vår testning att tålamod är avgörande. Luktborttagning är inte alltid en omedelbar process, och det kan krävas flera appliceringar och lite tid för att helt eliminera envisa lukter. Vi märkte att genom att inte skynda på processen, uppnåddes de bästa resultaten.

Alla tips:

 • Förstå ingredienserna i produkten.
 • Testa på ett dolt ställe för att undvika skador eller missfärgning.
 • Använd rätt appliceringsteknik enligt tillverkarens anvisningar.
 • Rengör det drabbade området noggrant innan applicering.
 • Ha tålamod och ge produkten tid att verka.

Genom att följa dessa tips, baserade på våra erfarenheter från produkttestning, kan du förbättra chanserna för en framgångsrik och effektiv luktborttagning.

Luktborttagning tålamod

Vanliga frågor om luktborttagare

Det finns en massa olika luktborttagare på marknaden idag men det är inte ovanligt att varumärken lovar mer än vad de kan leverera. För att köpa en så bra produkt som möjligt finns det en del saker du bör tänka på.

Hur får man bort stark lukt?

För att få bort stark lukt, börja med att vädra ut området genom att öppna fönster. Använd sedan en luktborttagningsprodukt som är effektiv mot den specifika lukten. Det är också användbart att rengöra de drabbade ytorna noggrant för att eliminera källan till lukten.

Hur får man bort dålig lukt i hemmet?

Att få bort dålig lukt i hemmet kräver en kombination av rengöring och luktborttagning. Rengör och tvätta textilier och ytor där lukten sitter. Använd en luftrenare eller luktborttagningsprodukter och se till att hemmet är välventilerat för fräsch luftcirkulation.

Hur tar man bort djurlukt?

För att ta bort djurlukt, börja med att rengöra områden där ditt husdjur brukar vistas. Använd enzymer-baserade rengöringsmedel som är specifikt utformade för att bryta ner djurlukter. Regelbunden städning och tvätt av husdjurets säng och leksaker är också viktigt.

Hur använder man luktborttagning?

När man använder luktborttagning, börja med att läsa tillverkarens anvisningar noggrant. Applicera produkten på det drabbade området och låt den verka enligt anvisningarna. Det kan vara klokt att först testa produkten på ett dolt ställe för att säkerställa att den inte skadar ytan.

Bästa luktborttagaren

Hur man väljer den bästa luktborttagaren

 • När du behöver en luktborttagare bör du alltid titta på produkter som fått höga placeringar i bäst i test. Det innebär att de fungerar bra och att du inte kommer att bli besviken.
 • Det finns luktborttagare som har specialiserat sig på vissa miljöer och områden som exempelvis att få bort hundlukt i bilen. För att få bästa resultat för ett speciellt område är det därför rekommenderat att välja en sådan produkt.
 • De bästa produkterna för luktborttagning fungerar bra och har ett brett användingsområde. Ett tips är att börja med en prisvänlig produkt som exempelvis vår testvinnare Yocoair som kommer att ta bort majoriteten av dåliga lukter. Om du inte tycker att den fungerar riktigt bra för borttagande av en enskild odör kan du prova dig vidare med någon av de dyrare produkterna.
 • Luktborttagar produkter fungerar bra för att ta bort mögellukt i ett hem eller en stuga. Vad du behöver vara medveten om är att en luktborttagare endast tar bort mögellukten men inte själva möglet. Det innebär att det är en effektiv men tillfällig lösning och att din bostad kan behöva saneras från skadligt mögel.

Källor