Mandelkvarn

Bäst i test

Premiumval

Gjutjärn

BAYk Mandelkvarn

Westmark Mandelkvarn

Victoria Mandelkvarn

Letar du också efter mandelkvarn bäst i test 2024? Då har du kommit rätt!

En mandelkvarn, även känd som en mandelrivare eller mandelmörsberedare, är ett köksredskap som används för att krossa, mala eller riva mandlar.

De kommer i en mängd olika former och storlekar, från manuella till elektriska modeller. Mandelkvarnar är särskilt användbara för bakning, men de kan också användas för att förbereda ingredienser till maträtter som grytor, såser och sallader.

Mandelkvarnar är oumbärliga verktyg för alla som älskar att baka och laga mat med mandel. De hjälper dig att snabbt och enkelt förvandla hela mandlar till fina eller grova konsistenser, vilket ger dina rätter och bakverk en härlig smak och konsistens.

I denna köpguide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att välja rätt mandelkvarn för dina behov. Låt oss börja!

1. Bäst i test – Modern House BAYk Mandelkvarn

Modern House BAYk Mandelkvarn

Denna traditionella mandelkvarn i rostfritt stål från Modern House är ett imponerande tillägg till varje kök. Med två maltrummor som erbjuder olika grovhet, kan den effektivt hantera allt från fasta ostar till nötter och choklad. Dess mångsidighet gör den till ett oumbärligt verktyg för alla matälskare.

Mandelkvarnen är enkel att montera, vilket innebär att användaren kan komma igång med malningen på nolltid. Dessutom är det tillkomsten av sugkopparna som verkligen förstärker användarupplevelsen.

Dessa sugkoppar säkerställer att mandelkvarnen stannar stabilt på underlaget under användning, vilket minskar risken för olyckor. Ett tips för att förbättra dess grepp är att fukta sugkoppens undersida lite, vilket gör att kvarnen sitter fast ännu bättre.

När det gäller rengöring är mandelkvarnen lika praktisk. Den kan lätt rengöras med diskmedel och varmt vatten. Dessutom är trummorna diskmaskinssäkra, vilket gör rengöringen ännu mer bekväm.

Sammanfattningsvis är denna traditionella mandelkvarn i rostfritt stål ett utmärkt köksredskap som kombinerar praktisk funktionalitet, enkel användning och hållbar kvalitet. Dess förmåga att mala olika ingredienser med olika grovhet gör den till en oumbärlig del av varje kök.

2. Premiumval – Westmark mandelkvarn recension

Westmark Mandelkvarn

Mandelkvarnen Westmark är en hållbar och kvalitativ produkt som lämpar sig för malning av allt från mandlar och nötter till choklad och hårda ostar.

Kvarnen i sig är tillverkad i hållbar ABS och TPE plast medan trumman är av rostfritt stål. Kombinationen har skapat en produkt som tål mycket slit och påfrestningar, oavsett om det handlar om kraft från dig eller stötar från omgivningen.

Sugfunktionen i mandelkvarnens botten gör att produkten fastnar på underlaget och sitter stabilt under användning, trots att du tar i mycket.

Toppen av kvarnen har en stor öppning där ingredienserna ska läggas ned. Öppningen är täckt av ett lock som hindra mandlar från att hamna utanför och samtidigt kan bidra med extra tryck på ingredienserna i den snurrande trumman.

Om du vill uppnå en så lång livslängd som möjligt är det viktigt att produkten tvättas för hand i vasken och inte i din diskmaskin. Med en storlek på 18 cm x 9,8 cm x 18,9 cm är mandelkvarnen enkel att förvara bland alla andra köksverktyg i dina lådor.

3. Gjutjärn – Victoria mandelkvarn recension

Victoria Mandelkvarn

Plast är ett fantastiskt material, men om mandelkvarnen ska hålla i många år och tåla tuffa påfrestningar bör den vara tillverkad i metall, vilket denna mandelkvarn från Victoria är.

Det tennpläterade gjutjärnet är otroligt hållbart och förhindrar rost, något som vissa kvarnar i metall inte kan erbjuda konsumenten.

Malningen har en ställbar finkornighet som bidrar till en makalös bredd i vad produkten kan hantera, allt från majs och mandel till kaffe och kokos fungerar.

Mandelkvarnen har ett smidigt plastskydd som hindrar de malda ingredienserna från att stänka ut och hamna på golvet. Dessutom har modellen ett silikonskydd på foten som både ger bra skydd och stötdämpning mot bordskanten eller köksbänken.

Till skillnad från modeller med en sugpropp skruvas Victorias mandelkvarn fast direkt på ett bord. Metoden är oerhört simpel och ger en utmärkt stabilitet under användning.

Numera är järnet framställt i en modern anläggning i Medellin där man endast använder återvunna material. Du behöver därför inte ha ångest över att du potentiellt skulle slösa på jordens resurser.

Lista över de bästa mandelkvarnarna 2024

 • Bäst i test: Leifheit Mandelkvarn
 • Premiumval: Westmark mandelkvarn
 • Metallkonstruktion: Victoria mandelkvarn

Köpguide för mandelkvarn 2024

Du kanske tycker att det inte är så stor skillnad på mandelkvarn och mandelkvarn, men det tycker vi som testat! Här är våra viktigaste faktorer för att hitta den bästa mandelkvarnen:

 • Material
 • Maltrummor
 • Funktionalitet
 • Kapacitet
 • Malningsgrad
 • Lätt att rengöra
 • Kvalitet och hållbarhet
 • Pris

Material

Materialet är ett av de viktigaste kriterierna när det kommer till mandelkvarnar enligt oss på HemmaPrylar. Vi rekommenderar de modeller gjorda helt i rostfritt stål över de gjorda i plast. Just av den enkla anledning att de är mer robusta.

När man ska mala saker krävs en robust design som klarar av att den slits i. Ofta är en gammaldags mandelkvarn gjord i stål medan en nyare variant kan vara gjord i plast. En gammal mandelkvarn kan också passa in bättre i gamla hem.

Maltrummor

Många av de modeller i medel till höga prisklassen erbjuds med flera olika maltrummor. Det betyder att du kan välja hur finmalet du vill ha det. Ofta levereras de med en grövre, och en fin maltrumma. Vi rekommenderar absolut en sådan variant, man vet aldrig vad man ska mala i framtiden!

Funktionalitet

Funktionaliteten av en bra mandelkvarn är förstås också väldigt viktigt. Här räknar vi in saker som sugproppar, hur den används och vilka funktioner den har. Tänk på att välja en så funktionell variant som möjligt, annars kommer du nog aldrig använda den.

Vi rekommenderar en kvarn som du sätter fast på bordet över de som är handhållna. De är mer robusta och är betydligt lättare att använda.

”Vårt val av bäst i test mandelkvarn har många bra funktioner och är robust.”

Kapacitet

Mandelkvarnar varierar i kapacitet, vilket innebär hur mycket mandel de kan mala åt gången. Om du ofta mal stora mängder mandel för större bakprojekt eller matlagning, kan en större kapacitet vara en viktig faktor för dig.

Om du bara mal mandel då och då i mindre mängder, kan en mindre kapacitet vara tillräcklig. Tänk på dina individuella behov när du väljer en mandelkvarn.

Malningsgrad

Några mandelkvarnar erbjuder olika inställningar för malningsgrad, vilket gör det möjligt att välja mellan fin, medium och grov konsistens. Om du vill ha flexibilitet i hur fin eller grov din malda mandel är, leta efter en mandelkvarn med justerbara inställningar.

Lätt att rengöra

En lättrengjord mandelkvarn gör det enkelt att underhålla och förlänger livslängden på din investering. Se till att välja en modell som kan tas isär för enkel rengöring och, om möjligt, är diskmaskinssäker för att spara tid och ansträngning.

Kvalitet och hållbarhet

En högkvalitativ och hållbar mandelkvarn kommer att vara mer effektiv och hålla längre än en billigare modell. Titta på kvaliteten på material och konstruktion, samt eventuella garantier som erbjuds av tillverkaren. Rostfritt stål och kraftig plast är vanliga material som används i kvalitetsmandelkvarnar.

Pris

Mandelkvarnar varierar i pris beroende på typ, material och funktioner. Bestäm din budget innan du börjar shoppa och tänk på vad du är villig att betala för att få den kvalitet och funktionalitet som passar dina behov.

Kom ihåg att en högre prislapp inte alltid innebär högre kvalitet, så det är viktigt att jämföra olika modeller och läsa recensioner för att göra ett välgrundat val.

Bästa mandelkvarnen

Olika typer av mandelkvarnar

Manuella mandelkvarnar

Manuella mandelkvarnar är enkla och prisvärda verktyg som drivs genom att man vrider på en kvarn eller använder en handvev för att mala mandlarna.

De är lätta att använda och kräver ingen elektricitet, vilket gör dem idealiska för användning i kök utan många eluttag eller för personer som föredrar en mer traditionell känsla.

Elektriska mandelkvarnar

Elektriska mandelkvarnar drivs av en motor och är snabbare och mer kraftfulla än manuella modeller. De kan mala större mängder mandel på kortare tid och erbjuder ofta fler inställningar för malningsgrad.

Elektriska mandelkvarnar kan vara lite dyrare, men deras snabbhet och effektivitet gör dem populära bland många hemmakockar och bagare.

Köksmaskinstillbehör

Om du redan har en köksmaskin kan du överväga att skaffa ett mandelkvarnstillbehör som passar din maskin. Detta är ett kostnadseffektivt alternativ för dem som redan har investerat i en köksmaskin och vill utnyttja dess mångsidighet. Kom ihåg att kontrollera att tillbehöret är kompatibelt med din specifika maskin.

Tips för att använda din mandelkvarn effektivt

Förbered dina mandlar

Innan du maler dina mandlar, se till att de är torra och fria från skal eller yttre skal. Om du vill blötlägga dina mandlar för att göra dem mer lättsmälta, se till att de är helt torra innan de mals i kvarnen. Detta hjälper till att förhindra klumpar och säkerställer en jämn konsistens.

Använd rätt mängd mandel

Överfyll inte din mandelkvarn, eftersom detta kan orsaka att den blir överbelastad eller att mandeln mals ojämnt. Följ tillverkarens rekommendationer för hur mycket mandel du bör lägga i kvarnen åt gången och justera mängden om det behövs.

Rengör kvarnen regelbundet

För att förlänga livslängden på din mandelkvarn och säkerställa att den fortsätter att fungera effektivt, rengör den regelbundet. Detta innebär att ta bort eventuella mandelrester och smuts som kan ha fastnat i kvarnen efter användning.

Kontrollera tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll för att säkerställa att du rengör kvarnen på rätt sätt.

Förvara din mandelkvarn på rätt sätt

När du inte använder din mandelkvarn, förvara den på en torr och sval plats, borta från direkt solljus eller fukt. Detta hjälper till att förhindra korrosion och skador på kvarnen och säkerställer att den håller längre.

Mandelkvarn test

Vanliga frågor om mandelkvarnar

Det finns en del frågor vi märkt dyker upp i samband med mandelkvarnar, exempelvis om man borde köpa en manuell eller elektrisk mandelkvarn. Därför har vi valt att besvara några av de nedan.

Hur mycket kostar en bra mandelkvarn?

En bra mandelkvarn kostar från 300kr upp till 700kr. De allra flesta modeller ligger däremot runt 400kr.

Hur kan man mala mandel?

Att mala mandel görs förstås enklast med en mandelkvarn. Men det finns såklart alternativ också, zestjärn, mandoliner och rivjärn är bara några av alternativen. Du kan till och med finhacka det så pass mycket att det blir finkornigt om du har orken att stå med kniv i någon timme.

Vad använder man en mandelkvarn till?

En bra mandelkvarn kan användas till en rad olika saker, men främst såklart för att mala mandel och nötter. Exempelvis kan den ersättas mot ett rivjärn, men tänk på att den oftast bara kan finriva råvarorna. Till skillnad från ett rivjärn som har flera olika storlekar.

Ska man köpa en manuell eller elektrisk mandelkvarn?

Vad man vill köpa beror på vad du har för mål med din mandelkvarn. En manuell kvarn kan passa bättre in i ditt hem men en elektrisk mandelkvarn gör jobbet mycket enklare.

Kan jag mala andra nötter och frön i en mandelkvarn?

Många mandelkvarnar kan också användas för att mala andra nötter och frön, såsom valnötter, hasselnötter och solrosfrön. Kontrollera dock tillverkarens rekommendationer för att säkerställa att din specifika kvarn är lämplig för att mala andra ingredienser, eftersom vissa kvarnar kanske inte är utformade för att hantera hårdare nötter.

Hur fin eller grov blir mandeln när den mals i en mandelkvarn?

Malningsgraden för mandel i en mandelkvarn varierar beroende på kvarnens inställningar och modell. Vissa kvarnar har justerbara inställningar som låter dig välja mellan fin, medium och grov konsistens, medan andra har en fast malningsgrad.

Om du vill ha kontroll över hur fin eller grov din malda mandel är, leta efter en mandelkvarn med flera inställningsalternativ.

Sammanfattning

Att välja rätt mandelkvarn för dina behov kan vara en utmaning, men genom att tänka igenom de viktigaste faktorerna och jämföra olika modeller, kan du hitta den perfekta kvarnen för ditt kök.

Genom att följa denna köpguide och de tips som presenteras här, kommer du att vara på väg att njuta av läckra och hemgjorda mandelbaserade rätter och bakverk på nolltid. Lycka till med ditt köp och ha kul i köket!

Källor