đŸ„‡Mandolin bĂ€st i test 2021 – hitta bĂ€sta mandolinen!

Letar du ocksÄ efter mandolin bÀst i test? Inga problem! Vi hjÀlper dig hitta den absolut bÀsta mandolinen för dig och ditt kök! I slutet av artikeln hittar du ocksÄ en kort köpguide samt lite svar till vanliga frÄgor.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för cervera.se

Mandolin bÀst i test 2021

1. Masterclass mandolin med 7 blad

2. Benriner mandolin

3. Oxo good grips mandolin

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Masterclass mandolin med 7 blad recension

Masterclass mandolin med 7 blad
Masterclass mandolin med 7 blad

Detta Masterclass mandolin med 7 blad Àr designat för perfekt precision. Den ger perfekta skivor bÄde snabbt och sÀkert. Dessutom tillkommer sju olika blad för att kunna göra all olik mat; rivning, strimlor eller skivor.

Överlag Ă€r detta den modell som vi ansĂ©r vara mandolin bĂ€st i test 2021. PĂ„ grund av dess sĂ€kerhet, enkelhet och perfektion!

Benriner mandolin recension

Benriner mandolin
Benriner mandolin

Denna Benriner mandolin Àr verkligen av högsta kvalitet. Den strimlar och skÀr grönsaker precis som du vill att den ska! Denna mandolin modellen har en steglös instÀllning pÄ det raka knivbladet frÄn 0,5mm till 10mm. Bladet Àr dessutom handslipat för extremt bra skÀrpa.

Benriner mandolinen kommer med tre utbytbara blad för olika ÀndamÄl i olika grovlekar. Undertill finns ocksÄ ett glidskydd som nog alla dÀr ute uppskattar. Handskyddet fungerar riktigt bra och modellen har en grej pÄ baksidan sÄ den kan sÀttas över en skÄl och skiva rakt ner i den. Riktigt praktiskt!

Överlag en riktigt bra mandolin till ett överkomligt pris!

Oxo good grips mandolin recension

Oxo good grips mandolin
Oxo good grips mandolin

Denna Oxo good grips mandolin Àr en riktigt mÄngsidig modell. Den kommer med 4 olika blad vilket underlÀttar skivandet av frukt och grönt riktigt mycket. Med hjÀlp av dessa kan du ocksÄ stÀlla in önskad tjocklek i 4 olika alternativ.

Oxo good grips mandolin gör vanliga skivor, skivor med vÄgiga kanter eller bara vanliga strimlor! Dessutom kan mandolinen fÀllas ihop och gömmas nÀr den inte anvÀnds.

Överlag Ă€r Oxo good grips mandolinen en bĂ„de bra och billig mandolin som vi pĂ„ redaktionen rekommenderar varmt.

Vanliga frÄgor nÀr du ska hitta den bÀsta mandolinen

Vi vet att det kan komma upp en hel del frÄgor nÀr man ska försöka hitta den bÀsta mandolinen. DÀrför har vi inte bara skrivit mandolin bÀst i test listan, vi ska ocksÄ besvara lite vanliga frÄgor. Dessutom hittar du en kort köpguide sÄ att du kan hitta den bÀsta mandolinen för dig och ditt kök!

BĂ€sta mandolinen

Hur vÀljer man den bÀsta mandolinen?

Bladtyp

Den viktigaste egenskapen hos vilken mandolin som helst Àr naturligtvis dess blad. De trebladiga sorterna Àr franska, japanska och V-formade (beskrivs nedan under typer av mandoliner), och de erbjuder alla olika funktioner. Vilken typ av mat du ska skÀra, hur ofta du anvÀnder mandolinen och om du planerar att anvÀnda specialformade blad (som julienne eller vÄffelskÀrning) avgör vilken bladtyp du ska leta efter.

Även om det inte Ă€r nödvĂ€ndigt med extra blad Ă€r det verkligen ett roligt sĂ€tt att hitta mer spĂ€nnande anvĂ€ndningsomrĂ„den för mandolinen. Det Ă€r alltid en bonus om du vĂ€ljer en mandolin som har ett avtagbart och utbytbart blad. DĂ„ behöver du inte byta ut hela mandolinen nĂ€r bladet blir slött.

TÀnk pÄ att vissa mandoliner Àr utformade med en fast tjocklek medan andra Àr justerbara. Om du vill ha kontroll över tjockleken som du kan skÀra, se till att leta efter en modell som Àr justerbar.

HandhÄllen eller med stativ?

En designfunktion att notera Àr om mandolinen Àr handhÄllen eller om den har ett stativ. Dessa tvÄ alternativ lÀmpar sig vanligtvis efter personliga preferenser. Vissa föredrar att hÄlla verktyget i sin andra hand medan andra föredrar att stÀlla upp ett stativ som stödjer mandolinen. HandhÄllna mandoliner erbjuder vanligtvis mer kontroll eftersom du kan bestÀmma vinkeln du vill skÀra i. Dessutom kan du placera den direkt över en skÄl för att undvika att behöva ta skivorna frÄn skÀrbrÀdan till skÄlen.

Mandoliner med stativ (som ofta erbjuds som en fransk mandolin) gör att din icke-dominerande hand kan vara fri medan du skÀr. MÄnga tycker att dessa alternativ Àr sÀkrare, men i slutÀndan Àr denna designfunktion nÄgot du fÄr vÀlja sjÀlv. Vissa tycker att gummistativet som sÀkrar stativet kan vara i vÀgen, och att handhÄllna modeller ger bÀttre precision.

SĂ€kerhet

Om det finns ett verktyg som en hemmakock med största sannolikhet kommer att undvika, Àr det definitivt en mandolin, bara pÄ grund av alla skrÀckhistorierna dÀr ute. Oroa dig inte: mandolinen Àr utformad med en handfull sÀkerhetsfunktioner. De flesta mandoliner erbjuder nÄgon form av mathÄllare eller handskydd som klÀms fast pÄ maten du skivar för att undvika oönskad glidning nÀr du skivar. Dessutom gör det att fingrarna kan hÄlla sig mÄnga centimeter bort frÄn bladet. Handskydd finns i plast, gummi och metall; de enklare plasterna verkar dock göra tricket eftersom metallerna kan vara lite besvÀrliga.

Om en mandolin inte levereras med en handskydd kan du alltid anvĂ€nda dig av en kökshandduk eller skyddshandske medan du skivar. Hur som helst upprepar det att ett mandolinblad Ă€r extremt skarpt. Även om du Ă€r bekvĂ€m med verktyget Ă€r det aldrig en dĂ„lig idĂ© att vidta extra försiktighet.

Storlek

NÀr det gÀller mandolin Àr bredare och mindre modeller vanligtvis bÀttre eftersom de Àr lÀttare att stoppa undan och hantera. Ju större mandolinen Àr desto svÄrare kan den vara att hantera, vilket ökar risken för en olycka. Ett brett blad passar de flesta grönsaker, om grönsaken Àr större Àn bladet mÄste du dock hacka upp den i förhand. Om du köper en mandolin som levereras med en mÀngd olika utbytbara blad, lÀgg den i ett köksskÄp nÀr den inte anvÀnds sÄ att dina blad inte blir slöa.

Pris

En mandolin kan kosta mellan 150 och 3000kr, sÄ vad Àr skillnaden? Billigare modeller har sannolikt bara ett blad som kommer att bli slött betydligt snabbare. Franska mandoliner, den dyraste sorten, Àr gjorda i rostfritt stÄl och Àr mycket större. Om mandolinen Àr ett nytt verktyg för dig, börja med nÄgot billigare för att se om du gillar det och se till att du faktiskt anvÀnder det. Om det hÀr kommer att bli ett verktyg i ditt kök som ofta anvÀnds, kan det vara bra att investera i nÄgot lite snyggare och mer hÄllbart. Dyrare mandoliner har vanligtvis fler bladfunktioner, sÄ om du vill experimentera med vÄfflade- och julienne-snitt kan en dyrare modell definitivt vara vÀrd pengarna.

SÄ gjorde vi vÄrt mandolin test

För att göra vÄrt mandolin test tittade vi först och frÀmst pÄ vad som fanns pÄ marknaden. DÀrefter valde vi nÄgra fÄ modeller som fÄtt bra kundbetyg och skrev recensioner om de.

För att skriva vÄra egna recensioner tittade vi pÄ hundratals kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med den informationen fick vi en djup förstÄelse om varje enskild modell.

Slutligen skrev vi ihop vÄr mandolin bÀst i test lista dÀr vi rankade de bÀsta modellerna. För att jÀmföra de olika varianterna tittade vi bland annat pÄ knivblad, storlek, snitt och pris. LÀs mer om hur vi jÀmförde nedan.

Faktorer som vi testade

1. Hur lÀtt Àr den att anvÀnda?

Hur lÀtt ett köksredskap Àr att anvÀnda Àr en av de viktigaste faktorerna för oss. I detta fall ska mandolinen egentligen bara göra ett jobb, sÄ dÄ mÄste det verkligen vara enkelt.

NÀr det kommer till mandolinen Àr nog alla dÀr ute simpla att anvÀnda, men Àr de sÀkra medan de anvÀnds? Alla modeller har tyvÀrr inte saker som handskydd, och dÄ blir de betydligt svÄrare att anvÀnda.

Sedan ska det ocksÄ vara lÀtt att justera bladet och tjockleken. Det ska inte behöva vara svÄrt att anvÀnda en mandolin!

2. Hur bra skÀr den?

Om man ser till det mest grundlĂ€ggande sĂ„ ska mandolinen skĂ€ra bra. Vi utvĂ€rder hur lĂ€tt den skivar medan vi tittar pĂ„ tjockleken och specialinstĂ€llningarna. Vissa mandoliner vaknar till först nĂ€r instĂ€llningen placeras i en tjockare instĂ€llning. Andra visar tecken pĂ„ belastning nĂ€r man skĂ€r till exempel sötpotatis, som har mer motstĂ„nd Ă€n mindre grönsaker som kĂ„l och rĂ€disor. Vi utvĂ€rderade ocksĂ„ kvaliteten och konsistensen pĂ„ de fĂ€rdiga bitarna. Är tjocklekarna jĂ€mna? Är snittet rakt? Dessa faktorer Ă€r extra viktiga för dig som ska skĂ€ra, för att sedan lĂ€gga det i frukttorken.

3. Hur sÀker Àr den?

Alla modeller vi testade kom med handskydd, som i teorin kan anvÀndas för att greppa frukten och grönsakerna medan du skÀr dem sÄ att dina hÀnder aldrig kommer nÀra knivbladet. Vi utvÀrderade hur sÀkra dessa skydd var och huruvida de verkligen gjorde vad de lovade. I vissa fall möjliggör de anvÀndaren att sÀkert hÄlla en liten rÀdisa och skÀra ner den till riktigt smala skivor.

4. Är den lĂ€tt att rengöra?

De flesta mandoliner mÄste tvÀttas för hand. Vi tittar pÄ hur sÀkert (och enkelt) det var att rengöra blad och fÀsten, och i vissa fall, skrubba pigment av plast som var tonad av frukt och grönt.

5. Är det vĂ€rt det?

Vi testade mandoliner som varierar i pris frÄn 140kr till 1400kr. En del av testningen var att avgöra om de extra funktionerna var vÀrda kostnaden, eller om en billig mandolin kunde fÄ jobbet gjort.

Typer av mandoliner

Fransk mandolin

Detta Àr den mest klassiska och traditionella designen för en mandolin. Dessa mandoliner bestÄr vanligtvis av flera metalldelar och ett rakt blad som mÄste monteras före anvÀndning. Den delen kan ibland visa sig vara lite besvÀrligt. Detta Àr troligen den sort som du kan hitta i en restaurang eller ett professionellt kök eftersom den tÄl tung anvÀndning.

Eftersom den Àr gjord i rostfritt stÄl kommer den att kosta dig lite mer, men den kommer att hÄlla lÀngre eftersom materialet Àr extremt hÄllbart. NÀr det gÀller hemmakockar har denna stil till stor del avvecklats helt enkelt pÄ grund av hur svÄr den kan vara att anvÀnda. Med detta sagt, eftersom mandolinen krÀver lite montering varje gÄng den anvÀnds, Àr denna typ bara en bra idé om du planerar att anvÀnda ett stort antal blad.

V-formad mandolin

Franska och japanska mandoliner har bÄda ett vinklat blad; emellertid vÀxer ett V-format blad lÄngsamt i popularitet. Denna version har tvÄ ingÄngspunkter för grönsaker, vilket innebÀr att du inte behöver anvÀnda sÄ mycket tryck. Det gör det till ett utmÀrkt alternativ nÀr du skivar stora och runda grönsaker.

Om saken du ska skĂ€ra Ă€r mjukare, kommer denna typ av mandolin inte att krossa dem helt. PĂ„ grund av bladets form Ă€r det ofta inte utbytbart för andra former (som vĂ„ffelskĂ€r, julienne, etc.), men du kan vanligtvis justera skivornas tjocklek. Med lpnga, “dĂ„ligt “formade grönsaker, som en morot eller gurka, kan det visa sig vara lite svĂ„rare att skĂ€ra jĂ€mfört med ett rakt blad.

Japansk mandolin

JÀmfört med en fransk mandolin Àr japanska mandoliner mindre och lÀttare att anvÀnda. Bladet sitter i en diagonal vinkel, vilket ger lite mer kontroll och noggrannhet. Bladet Àr superskarpt och hÄller lÀnge. Dess kompakta storlek gör ocksÄ det till ett utmÀrkt alternativ för ett kök med begrÀnsat utrymme.

Medan en fransk mandolin kan vara mer hÄllbar, erbjuder den japanska mandolinen mer Àn tillrÀcklig hÄllbarhet för den genomsnittliga hemmakocken. Dessutom kan denna sort erbjuda utbytbara blad, sÄ du har möjlighet att leka med tjockleken.

För dig som gör snygga upplÀgg ihop med fÀrskpastan rekommenderar vi absolut en japansk mandolin.

KĂ€llor