Mandolin bäst i test 2023 – hitta bästa mandolinen!

Letar du också efter mandolin bäst i test? Inga problem! Vi hjälper dig hitta den absolut bästa mandolinen för dig och ditt kök! I slutet av artikeln hittar du också en kort köpguide samt lite svar till vanliga frågor.

Mandolin bäst i test 2023

1. Masterclass mandolin med 7 blad

2. Benriner mandolin

3. Oxo good grips mandolin

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Masterclass mandolin med 7 blad recension

Masterclass mandolin med 7 blad
Masterclass mandolin med 7 blad

Detta Masterclass mandolin med 7 blad är designat för perfekt precision. Den ger perfekta skivor både snabbt och säkert. Dessutom tillkommer sju olika blad för att kunna göra all olik mat; rivning, strimlor eller skivor.

Överlag är detta den modell som vi ansér vara mandolin bäst i test 2023. På grund av dess säkerhet, enkelhet och perfektion!

Benriner mandolin recension

Benriner mandolin
Benriner mandolin

Denna Benriner mandolin är verkligen av högsta kvalitet. Den strimlar och skär grönsaker precis som du vill att den ska! Denna mandolin modellen har en steglös inställning på det raka knivbladet från 0,5mm till 10mm. Bladet är dessutom handslipat för extremt bra skärpa.

Benriner mandolinen kommer med tre utbytbara blad för olika ändamål i olika grovlekar. Undertill finns också ett glidskydd som nog alla där ute uppskattar. Handskyddet fungerar riktigt bra och modellen har en grej på baksidan så den kan sättas över en skål och skiva rakt ner i den. Riktigt praktiskt!

Överlag en riktigt bra mandolin till ett överkomligt pris!

Oxo good grips mandolin recension

Oxo good grips mandolin
Oxo good grips mandolin

Denna Oxo good grips mandolin är en riktigt mångsidig modell. Den kommer med 4 olika blad vilket underlättar skivandet av frukt och grönt riktigt mycket. Med hjälp av dessa kan du också ställa in önskad tjocklek i 4 olika alternativ.

Oxo good grips mandolin gör vanliga skivor, skivor med vågiga kanter eller bara vanliga strimlor! Dessutom kan mandolinen fällas ihop och gömmas när den inte används.

Överlag är Oxo good grips mandolinen en både bra och billig mandolin som vi på redaktionen rekommenderar varmt.

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa mandolinen

Vi vet att det kan komma upp en hel del frågor när man ska försöka hitta den bästa mandolinen. Därför har vi inte bara skrivit mandolin bäst i test listan, vi ska också besvara lite vanliga frågor. Dessutom hittar du en kort köpguide så att du kan hitta den bästa mandolinen för dig och ditt kök!

Bästa mandolinen

Hur väljer man den bästa mandolinen?

Bladtyp

Den viktigaste egenskapen hos vilken mandolin som helst är naturligtvis dess blad. De trebladiga sorterna är franska, japanska och V-formade (beskrivs nedan under typer av mandoliner), och de erbjuder alla olika funktioner. Vilken typ av mat du ska skära, hur ofta du använder mandolinen och om du planerar att använda specialformade blad (som julienne eller våffelskärning) avgör vilken bladtyp du ska leta efter.

Även om det inte är nödvändigt med extra blad är det verkligen ett roligt sätt att hitta mer spännande användningsområden för mandolinen. Det är alltid en bonus om du väljer en mandolin som har ett avtagbart och utbytbart blad. Då behöver du inte byta ut hela mandolinen när bladet blir slött.

Tänk på att vissa mandoliner är utformade med en fast tjocklek medan andra är justerbara. Om du vill ha kontroll över tjockleken som du kan skära, se till att leta efter en modell som är justerbar.

Handhållen eller med stativ?

En designfunktion att notera är om mandolinen är handhållen eller om den har ett stativ. Dessa två alternativ lämpar sig vanligtvis efter personliga preferenser. Vissa föredrar att hålla verktyget i sin andra hand medan andra föredrar att ställa upp ett stativ som stödjer mandolinen. Handhållna mandoliner erbjuder vanligtvis mer kontroll eftersom du kan bestämma vinkeln du vill skära i. Dessutom kan du placera den direkt över en skål för att undvika att behöva ta skivorna från skärbrädan till skålen.

Mandoliner med stativ (som ofta erbjuds som en fransk mandolin) gör att din icke-dominerande hand kan vara fri medan du skär. Många tycker att dessa alternativ är säkrare, men i slutändan är denna designfunktion något du får välja själv. Vissa tycker att gummistativet som säkrar stativet kan vara i vägen, och att handhållna modeller ger bättre precision.

Säkerhet

Om det finns ett verktyg som en hemmakock med största sannolikhet kommer att undvika, är det definitivt en mandolin, bara på grund av alla skräckhistorierna där ute. Oroa dig inte: mandolinen är utformad med en handfull säkerhetsfunktioner. De flesta mandoliner erbjuder någon form av mathållare eller handskydd som kläms fast på maten du skivar för att undvika oönskad glidning när du skivar. Dessutom gör det att fingrarna kan hålla sig många centimeter bort från bladet. Handskydd finns i plast, gummi och metall; de enklare plasterna verkar dock göra tricket eftersom metallerna kan vara lite besvärliga.

Om en mandolin inte levereras med en handskydd kan du alltid använda dig av en kökshandduk eller skyddshandske medan du skivar. Hur som helst upprepar det att ett mandolinblad är extremt skarpt. Även om du är bekväm med verktyget är det aldrig en dålig idé att vidta extra försiktighet.

Storlek

När det gäller mandolin är bredare och mindre modeller vanligtvis bättre eftersom de är lättare att stoppa undan och hantera. Ju större mandolinen är desto svårare kan den vara att hantera, vilket ökar risken för en olycka. Ett brett blad passar de flesta grönsaker, om grönsaken är större än bladet måste du dock hacka upp den i förhand. Om du köper en mandolin som levereras med en mängd olika utbytbara blad, lägg den i ett köksskåp när den inte används så att dina blad inte blir slöa.

Pris

En mandolin kan kosta mellan 150 och 3000kr, så vad är skillnaden? Billigare modeller har sannolikt bara ett blad som kommer att bli slött betydligt snabbare. Franska mandoliner, den dyraste sorten, är gjorda i rostfritt stål och är mycket större. Om mandolinen är ett nytt verktyg för dig, börja med något billigare för att se om du gillar det och se till att du faktiskt använder det. Om det här kommer att bli ett verktyg i ditt kök som ofta används, kan det vara bra att investera i något lite snyggare och mer hållbart. Dyrare mandoliner har vanligtvis fler bladfunktioner, så om du vill experimentera med våfflade- och julienne-snitt kan en dyrare modell definitivt vara värd pengarna.

Så gjorde vi vårt mandolin test

För att göra vårt mandolin test tittade vi först och främst på vad som fanns på marknaden. Därefter valde vi några få modeller som fått bra kundbetyg och skrev recensioner om de.

För att skriva våra egna recensioner tittade vi på hundratals kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med den informationen fick vi en djup förståelse om varje enskild modell.

Slutligen skrev vi ihop vår mandolin bäst i test lista där vi rankade de bästa modellerna. För att jämföra de olika varianterna tittade vi bland annat på knivblad, storlek, snitt och pris. Läs mer om hur vi jämförde nedan.

Faktorer som vi testade

1. Hur lätt är den att använda?

Hur lätt ett köksredskap är att använda är en av de viktigaste faktorerna för oss. I detta fall ska mandolinen egentligen bara göra ett jobb, så då måste det verkligen vara enkelt.

När det kommer till mandolinen är nog alla där ute simpla att använda, men är de säkra medan de används? Alla modeller har tyvärr inte saker som handskydd, och då blir de betydligt svårare att använda.

Sedan ska det också vara lätt att justera bladet och tjockleken. Det ska inte behöva vara svårt att använda en mandolin!

2. Hur bra skär den?

Om man ser till det mest grundläggande så ska mandolinen skära bra. Vi utvärder hur lätt den skivar medan vi tittar på tjockleken och specialinställningarna. Vissa mandoliner vaknar till först när inställningen placeras i en tjockare inställning. Andra visar tecken på belastning när man skär till exempel sötpotatis, som har mer motstånd än mindre grönsaker som kål och rädisor. Vi utvärderade också kvaliteten och konsistensen på de färdiga bitarna. Är tjocklekarna jämna? Är snittet rakt? Dessa faktorer är extra viktiga för dig som ska skära, för att sedan lägga det i frukttorken.

3. Hur säker är den?

Alla modeller vi testade kom med handskydd, som i teorin kan användas för att greppa frukten och grönsakerna medan du skär dem så att dina händer aldrig kommer nära knivbladet. Vi utvärderade hur säkra dessa skydd var och huruvida de verkligen gjorde vad de lovade. I vissa fall möjliggör de användaren att säkert hålla en liten rädisa och skära ner den till riktigt smala skivor.

4. Är den lätt att rengöra?

De flesta mandoliner måste tvättas för hand. Vi tittar på hur säkert (och enkelt) det var att rengöra blad och fästen, och i vissa fall, skrubba pigment av plast som var tonad av frukt och grönt.

5. Är det värt det?

Vi testade mandoliner som varierar i pris från 140kr till 1400kr. En del av testningen var att avgöra om de extra funktionerna var värda kostnaden, eller om en billig mandolin kunde få jobbet gjort.

Typer av mandoliner

Fransk mandolin

Detta är den mest klassiska och traditionella designen för en mandolin. Dessa mandoliner består vanligtvis av flera metalldelar och ett rakt blad som måste monteras före användning. Den delen kan ibland visa sig vara lite besvärligt. Detta är troligen den sort som du kan hitta i en restaurang eller ett professionellt kök eftersom den tål tung användning.

Eftersom den är gjord i rostfritt stål kommer den att kosta dig lite mer, men den kommer att hålla längre eftersom materialet är extremt hållbart. När det gäller hemmakockar har denna stil till stor del avvecklats helt enkelt på grund av hur svår den kan vara att använda. Med detta sagt, eftersom mandolinen kräver lite montering varje gång den används, är denna typ bara en bra idé om du planerar att använda ett stort antal blad.

V-formad mandolin

Franska och japanska mandoliner har båda ett vinklat blad; emellertid växer ett V-format blad långsamt i popularitet. Denna version har två ingångspunkter för grönsaker, vilket innebär att du inte behöver använda så mycket tryck. Det gör det till ett utmärkt alternativ när du skivar stora och runda grönsaker.

Om saken du ska skära är mjukare, kommer denna typ av mandolin inte att krossa dem helt. På grund av bladets form är det ofta inte utbytbart för andra former (som våffelskär, julienne, etc.), men du kan vanligtvis justera skivornas tjocklek. Med lpnga, “dåligt “formade grönsaker, som en morot eller gurka, kan det visa sig vara lite svårare att skära jämfört med ett rakt blad.

Japansk mandolin

Jämfört med en fransk mandolin är japanska mandoliner mindre och lättare att använda. Bladet sitter i en diagonal vinkel, vilket ger lite mer kontroll och noggrannhet. Bladet är superskarpt och håller länge. Dess kompakta storlek gör också det till ett utmärkt alternativ för ett kök med begränsat utrymme.

Medan en fransk mandolin kan vara mer hållbar, erbjuder den japanska mandolinen mer än tillräcklig hållbarhet för den genomsnittliga hemmakocken. Dessutom kan denna sort erbjuda utbytbara blad, så du har möjlighet att leka med tjockleken.

För dig som gör snygga upplägg ihop med färskpastan rekommenderar vi absolut en japansk mandolin.

Källor