đŸ„‡Mandolin bĂ€st i test 2021 – hitta bĂ€sta mandolinen!

Letar du ocksÄ efter mandolin bÀst i test? Inga problem! Vi hjÀlper dig hitta den absolut bÀsta mandolinen för dig och ditt kök! I slutet av artikeln hittar du ocksÄ en kort köpguide samt lite svar till vanliga frÄgor.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för cervera.se

Mandolin bÀst i test 2021

1. Masterclass mandolin med 7 blad

2. Benriner mandolin

3. Oxo good grips mandolin

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Masterclass mandolin med 7 blad recension

Masterclass mandolin med 7 blad
Masterclass mandolin med 7 blad

Detta Masterclass mandolin med 7 blad Àr designat för perfekt precision. Den gav perfekta skivor bÄde snabbt och sÀkert. Dessutom tillkommer sju olika blad för att kunna göra all olik mat; rivning, strimlor eller skivor.

Överlag Ă€r detta den modell som vi ansĂ©r vara mandolin bĂ€st i test 2021. PĂ„ grund av dess sĂ€kerhet, enkelhet och perfektion!

Benriner mandolin recension

Benriner mandolin
Benriner mandolin

Denna Benriner mandolin Àr verkligen av högsta kvalitet. Den strimlar och skÀr grönsaker precis som du vill att den ska! Denna mandolin modellen har en steglös instÀllning pÄ det raka knivbladet frÄn 0,5mm till 10mm. Bladet Àr dessutom handslipat för extremt bra skÀrpa.

Benriner mandolinen kommer med tre utbytbara blad för olika ÀndamÄl i olika grovlekar. Undertill finns ocksÄ ett glidskydd som vi uppskattade vÀldigt mycket. Handskyddet fungerade riktigt bra och modellen har en grej pÄ baksidan sÄ den kan sÀttas över en skÄl och skiva rakt ner i den. Riktigt praktiskt!

Överlag en riktigt bra mandolin till ett överkomligt pris!

Oxo good grips mandolin recension

Oxo good grips mandolin
Oxo good grips mandolin

Denna Oxo good grips mandolin Àr en riktigt mÄngsidig modell. Den kommer med 4 olika blad vilket underlÀttar skivandet av frukt och grönt riktigt mycket. Med hjÀlp av dessa kan du ocksÄ stÀlla in önskad tjocklek i 4 olika alternativ.

Oxo good grips mandolin gör vanliga skivor, skivor med vÄgiga kanter eller bara vanliga strimlor! Dessutom kan mandolinen fÀllas ihop och gömmas bort nÀr den inte anvÀnds.

Överlag Ă€r Oxo good grips mandolinen en bĂ„de bra och billig mandolin som vi pĂ„ redaktionen rekommenderar varmt.

Vanliga frÄgor nÀr du ska hitta den bÀsta mandolinen

Vi vet att det kan komma upp en hel del frÄgor nÀr man ska försöka hitta den bÀsta mandolinen. DÀrför har vi inte bara skrivit mandolin bÀst i test listan, vi ska ocksÄ besvara lite vanliga frÄgor. Dessutom hittar du en kort köpguide sÄ att du kan hitta den bÀsta mandolinen för dig och ditt kök!

BĂ€sta mandolinen

Hur vÀljer man den bÀsta mandolinen?

Bladtyp

Den viktigaste egenskapen hos vilken mandolin som helst Àr naturligtvis dess blad. De trebladiga sorterna Àr franska, japanska och V-formade (beskrivs nedan under typer av mandoliner), och de erbjuder alla olika funktioner. Vilken typ av mat du ska skÀra, hur ofta du anvÀnder mandolinen och om du planerar att anvÀnda specialformade blad (som julienne eller vÄffelskÀrning) avgör vilken bladtyp du ska leta efter.

Även om det inte Ă€r nödvĂ€ndigt med extra blad Ă€r det verkligen ett roligt sĂ€tt att hitta mer spĂ€nnande anvĂ€ndningsomrĂ„den för mandolinen och blĂ„sa nytt liv i ditt frukt och grönt. Det Ă€r alltid en bonus om du vĂ€ljer en mandolin som har ett avtagbart och utbytbart blad. DĂ„ behöver du inte byta ut hela mandolinen nĂ€r bladet blir slött. TĂ€nk pĂ„ att vissa mandoliner Ă€r utformade med en fast tjocklek medan andra Ă€r justerbara. Om du vill ha kontroll över tjockleken som du kan skĂ€ra, se till att leta efter en modell som Ă€r justerbar.

HandhÄllen eller med stativ?

En designfunktion att notera Àr om mandolinen Àr handhÄllen eller om den har ett stativ. Dessa tvÄ alternativ lÀmpar sig vanligtvis efter personliga preferenser. Vissa föredrar att hÄlla verktyget i sin icke-dominerande hand medan andra föredrar att stÀlla upp ett stativ som stödjer mandolinen. HandhÄllna mandoliner erbjuder vanligtvis mer kontroll eftersom du kan bestÀmma vinkeln som du vill skÀra i. Dessutom kan du placera den direkt över en skÄl för att undvika att behöva överföra skivorna frÄn skÀrbrÀdan till skÄlen.

Mandoliner med stativ (som ofta erbjuds som en fransk mandolin) gör att din icke-dominerande hand kan vara fri medan du skÀr. MÄnga tycker att dessa alternativ Àr sÀkrare, men i slutÀndan Àr denna designfunktion nÄgot du fÄr vÀlja sjÀlv. Vissa tycker att gummistativet som sÀkrar stativet kan vara i vÀgen, och att handhÄllna modeller ger bÀttre precision.

SĂ€kerhet

Om det finns ett verktyg som en hemmakock med största sannolikhet kommer att undvika, Àr det definitivt en mandolin, bara pÄ grund av alla skrÀckhistorierna dÀr ute. Oroa dig inte: mandolinen Àr utformat med en handfull sÀkerhetsfunktioner. De flesta mandoliner erbjuder nÄgon form av mathÄllare eller handskydd som klÀms fast pÄ maten du skivar för att undvika oönskad glidning nÀr du skickar mat genom bladet. Dessutom gör det att fingrarna kan hÄlla sig mÄnga centimeter bort frÄn bladet. Handskydd finns i plast, gummi och metall; de enklare plasterna verkar dock göra tricket eftersom metallerna kan vara lite besvÀrliga.

Om en mandolin inte levereras med en handskydd kan du alltid anvĂ€nda dig av en kökshandduk eller skyddshandske medan du skivar. Hur som helst upprepar det att ett mandolinblad Ă€r extremt skarpt. Även om du Ă€r bekvĂ€m med verktyget Ă€r det aldrig en dĂ„lig idĂ© att vidta extra försiktighet.

Storlek

NÀr det gÀller mandolin Àr bredare och mindre modeller vanligtvis bÀttre eftersom de Àr lÀttare att stoppa undan och hantera. Ju större mandolinen Àr desto svÄrare kan den vara att hantera, vilket ökar risken för en olycka. Ett brett blad passar de flesta grönsaker; om grönsaken Àr större Àn bladet mÄste du dock hacka upp den i förhand. Om du köper en mandolin som levereras med en mÀngd olika utbytbara blad, lÀgg den i ett köksskÄp nÀr den inte anvÀnds sÄ att dina blad inte slöas ned.

Pris

En mandolin kan kosta mellan 150 och 3000kr, sÄ vad Àr skillnaden? Billigare modeller har sannolikt bara ett blad som kommer att bli slött betydligt snabbare. Franska mandoliner, den dyraste sorten, Àr gjorda av rostfritt stÄl och Àr mycket större. Om det hÀr Àr ett nytt verktyg för dig, börja med nÄgot billigare för att se om du gillar det och se till att du faktiskt anvÀnder det. Om det hÀr kommer att bli ett verktyg i ditt kök som ofta anvÀnds, kan det vara ett bra alternativ att investera i nÄgot lite snyggare och mer hÄllbart. Dyrare mandoliner har vanligtvis fler bladfunktioner, sÄ om du vill experimentera med vÄfflade- och julienne-snitt kan en dyrare modell definitivt vara vÀrt det.

SÄ gjorde vi vÄrt mandolin test

För att testa mandolinerna, valde vi mat som du troligen skulle lĂ€gga pĂ„ bladet – fĂ€nkĂ„l för grönsaksallader, kĂ„l för coleslaw, Ă€pplen för tĂ„rtor – och sĂ„g till att de representerade ett intervall i storlek och konsistens – frĂ„n smĂ„, krispiga rĂ€disor till stora och stĂ€rkt sötpotatis. Vi skivade dessa fyra grönsaker och en frukt pĂ„ alla mandolinerna i vĂ„r mandolin bĂ€st i test lista, först med det raka bladet och testade justerbara bladinstĂ€llningar och testade sedan ytterligare blad som skapade specialskĂ€rningar. Beroende pĂ„ mandolinsnittet kan det betyda ett fint juliennsnitt, tĂ€ndstickor och pommes frites samt krusningar och vĂ„ffelsnitt.

Alla modeller vi testade kom med ett skydd som vi testade nÀr vi skivade för att mÀta deras effektivitet; tack och lov skadades inga hÀnder nÀr den hÀr berÀttelsen skapades.

Faktorer som vi utvÀrderade

1. Hur lÀtt Àr mandolinen att anvÀnda?

Hur du helst skÀr din mat, har mandolinen bara ett jobb. Som sÄdan bör det vara enkelt att ta reda pÄ hur man stÀller in och anvÀnder den redan första gÄngen. Förutom att se om det Àr intuitivt att anvÀnda, tog vi hÀnsyn till om instruktionerna Àr lÀtta att förstÄ eller onödigt högt underhÄll. Vissa modeller, som Kyocera och Benriner, hade korta instruktioner som passade pÄ baksidan av lÄdan. Andra, som OXO V-Blade, inkluderade en manual som var 17 sidor lÄng.

Vi utvÀrderade ocksÄ hur enkelt det var att manövrera det justerbara bladet och Àndra tjockleksinstÀllningarna pÄ skÀret, och svÄrighetsgraden att byta blad för modeller som erbjuder alternativa skÀrningar. Vi letade efter blad som var lÀtta att ta bort och installera utan att behöva ta upp allt för mycket tid.

2. Hur bra skÀr den?

Om man ser till det mest grundlÀggande sÄ ska mandolinen skÀra bra. Vi utvÀrderade hur lÀtt de skivade medan vi testade tjockleken och specialskÀrningarna. Vissa mandoliner vaknade till nÀr instÀllningen placerades i den tjockare Ànden av spektrumet. Andra visade tecken pÄ belastning nÀr man skar sötpotatis, som har mer motstÄnd Àn mindre stÀrkelsegrönsaker som kÄl och rÀdisor. Vi utvÀrderade ocksÄ kvaliteten och konsistensen av nedskÀrningarna. Var tjocklekarna jÀmna? Var snittet rakt?

3. Hur var sÀkerheten?

Alla modeller vi testade kom med handskydd, som i teorin kan anvÀndas för att greppa frukten och grönsakerna medan du skÀr dem för att sÀkerstÀlla att dina hÀnder aldrig kommer nÀra knivbladet. Vi utvÀrderade hur sÀkra dessa skydd var och huruvida de verkligen gjorde vad de lovade. I vissa fall gjorde de det möjligt för oss att sÀkert hÄlla en liten rÀdisa och skÀra ner den till de smalaste skivorna. I andra var skydden vacklande och instabila eller skapade en barriÀr mellan oss och uppgiften, vilket fick den att kÀnna sig kontraproduktiv och potentiellt farlig.

4. Är den lĂ€tt att rengöra?

De flesta mandoliner mÄste tvÀttas för hand. Vi utvÀrderade hur sÀkert (och enkelt) det var att rensa upp blad och fÀsten, och i vissa fall, skrubba pigment av plast som var tonad av frukt och grönsaker.

5. Är det vĂ€rt det?

Vi testade mandoliner som varierar i pris frÄn 140kr till 1400kr. En del av testningen var att avgöra om de extra funktionerna var vÀrda kostnaden, eller om en ödmjukt prissatt mandolin kunde fÄ jobbet gjort.

Typer av mandoliner

Fransk mandolin

Detta Àr den mest klassiska och traditionella designen för en mandolin. Dessa mandoliner bestÄr vanligtvis av flera metalldelar och ett rakt blad som mÄste monteras före anvÀndning, vilket ibland kan visa sig vara lite besvÀrligt. Detta Àr troligen den sort som du kan hitta i en restaurang eller ett professionellt kök eftersom den tÄl tung anvÀndning. Eftersom den Àr gjord av rostfritt stÄl kommer den att kosta dig lite mer nÀr det gÀller pris; det kommer dock att hÄlla lÀnge eftersom materialet Àr extremt hÄllbart. NÀr det gÀller hemmakockar har denna stil till stor del avvecklats helt enkelt pÄ grund av hur svÄr den kan vara att anvÀnda. Med detta sagt, eftersom mandolinen krÀver lite montering varje gÄng den anvÀnds, kan den hÀr modellen vara ett bra alternativ om du planerar att anvÀnda ett stort antal blad.

V-formad mandolin

Franska och japanska mandoliner har bÄda ett vinklat blad; emellertid vÀxer ett V-format blad lÄngsamt i popularitet. Denna version har tvÄ ingÄngspunkter för grönsaker, vilket innebÀr att du inte behöver anvÀnda sÄ mycket tryck, vilket gör det till ett utmÀrkt alternativ nÀr du skivar större, rundare grönsaker. Dessutom, om grönsaker och frukter Àr mjukare, kommer det inte att krossa dem helt. PÄ grund av bladets form Àr det ofta inte utbytbart för andra former (som vÄffelskÀr, julienne, etc.), men du kan vanligtvis justera skivornas tjocklek. Under lÀngre, obekvÀmt formade grönsaker, som en morot eller gurka, kan visa sig vara lite svÄrare att skÀra jÀmfört med ett rakt blad.

Japansk mandolin

JÀmfört med en fransk mandolin Àr japanska mandoliner lÀttare, mindre och lÀttare att anvÀnda. Bladet sitter i en diagonal vinkel, vilket ger lite mer kontroll och noggrannhet. Bladet Àr superskarpt och hÄller dig lÀnge, och dess kompakta storlek gör det till ett utmÀrkt alternativ för ett hemkök med begrÀnsat utrymme. Medan en fransk mandolin kan vara mer hÄllbar, erbjuder den japanska mandolinen mer Àn tillrÀckligt hÄllbarhet för den genomsnittliga hemmakocken. Dessutom kan denna sort erbjuda utbytbara blad, sÄ du har möjlighet att leka med tjocklek.

*Header-bilden i denna artikel Àr tagen hÀrifrÄn!