Köpa en liten eller billig mikrovågsugn? Se vilken som är bäst i test här!

Mikrovågsugnar har blivit en ovärderlig apparat i många kök runt om i världen. De är enkla att använda, snabba och bekväma för att värma upp mat eller tillaga en måltid på kort tid.

Men att välja rätt mikrovågsugn kan vara en utmaning, särskilt när det finns så många alternativ på marknaden. Det är viktigt att tänka på dina behov, budget och önskemål när du väljer en mikrovågsugn.

När du börjar leta efter en mikrovågsugn kan det vara överväldigande att välja rätt. Därför har vi satt ihop denna köpguide för att hjälpa dig att hitta den perfekta mikrovågsugnen för dina behov.

Lista över de bästa mikrovågsugnarna 2024

 • Bäst i test: Whirlpool MAX 38/IX
 • Premiumval: Samsung MC28M60
 • Billigast: Sharp R-242 bkw

Köpguide för mikrovågsugnar 2024

Att välja rätt mikrovågsugn är viktigt för att säkerställa att du får det mesta möjliga ut av din köksapparat. Det finns många olika faktorer att tänka på när du väljer en mikrovågsugn, så vi har satt ihop denna guide för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

 • Kapacitet
 • Effektnivåer
 • Automatiska program
 • Grillfunktion
 • Ångfunktion
 • Inverterteknik
 • Rengöringsfunktion
 • Design och utseende
 • Storlek
 • Pris
 • Märke
 • Energianvändning
 • Recensioner

Kapacitet

När du väljer en mikrovågsugn är kapaciteten en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Om du ofta tillagar stora måltider eller mat för en stor familj, behöver du en mikrovågsugn med högre kapacitet. Om du däremot har ett litet kök eller bara behöver värma upp mat för en eller två personer kan en mindre mikrovågsugn med lägre kapacitet vara tillräcklig.

Effektnivåer

De flesta mikrovågsugnar har flera effektnivåer som gör det möjligt att justera värmen beroende på matens typ och mängd. Det är viktigt att välja en mikrovågsugn med tillräckligt många effektnivåer så att du kan laga mat på rätt sätt och undvika att maten blir för torr eller överkokt.

Automatiska program

Många mikrovågsugnar har förprogrammerade inställningar som gör det möjligt att tillaga olika typer av mat, till exempel popcorn, potatis eller grönsaker. Dessa automatiska program gör det enklare att laga mat och minskar risken för att maten blir överkokt eller för torr.

Grillfunktion

Om du vill kunna tillaga mat som grillats eller rostats är det en fördel att välja en mikrovågsugn med grillfunktion. Denna funktion gör det möjligt att tillaga mat på ett mer traditionellt sätt och ger dig fler alternativ för matlagning.

Ångfunktion

En annan funktion som kan vara användbar är ångfunktionen. Ånga används för att tillaga mat på ett hälsosamt sätt och kan användas för att tillaga grönsaker, fisk och kyckling. Ångfunktionen kan också användas för att återuppvärma mat, vilket hjälper till att behålla matens fuktighet och näringsämnen.

Inverterteknik

En mikrovågsugn med inverterteknik kan vara ett bra val för den som vill laga mat på ett jämnt sätt och undvika överkokning eller torr mat. Denna teknik justerar effektnivån och värmen för att värma upp maten på ett jämnt sätt och sparar både tid och energi.

Rengöringsfunktion

Det kan vara en fördel att välja en mikrovågsugn med en lättanvänd rengöringsfunktion. En del mikrovågsugnar har en självrengörande funktion som gör det enkelt att rengöra enheten efter matlagning.

Design och utseende

Utseendet på mikrovågsugnen kan vara en viktig faktor att överväga för många användare. Det finns många olika designer, färger och stilar att välja mellan, så det är möjligt att hitta en mikrovågsugn som passar till din köksdesign och estetiska preferenser.

Storlek

Mikrovågsugnar finns i olika storlekar och det är viktigt att välja en som passar till dina behov. Om du har ett litet kök kan det vara bättre att välja en mindre modell som tar upp mindre plats på bänken eller på väggen. Om du har gott om utrymme kan du välja en större modell som har högre kapacitet och fler funktioner.

Pris

Priset på mikrovågsugnar varierar beroende på funktioner, kapacitet och märke. Det är viktigt att hitta en mikrovågsugn som passar till din budget men som också har de funktioner och egenskaper som du behöver. Tänk på att en högre kvalitetsmodell med fler funktioner kan vara en bättre investering på lång sikt.

Märke

Det finns många olika märken av mikrovågsugnar på marknaden. Vissa märken är mer pålitliga och har högre kvalitet än andra. Det kan vara en fördel att välja en mikrovågsugn från ett känt och pålitligt märke som har goda användarrecensioner och ett gott rykte.

Energianvändning

Mikrovågsugnar kan dra en del ström och det kan vara viktigt att tänka på energianvändningen när du väljer en mikrovågsugn. En energieffektiv modell kan spara pengar på elräkningen och vara bättre för miljön. Mikrovågsugnar med inverterteknik är vanligtvis mer energieffektiva än modeller utan denna teknik.

Recensioner

Det är även viktigt att läsa recensioner från andra användare innan du väljer en mikrovågsugn. Användarrecensioner kan ge en bättre uppfattning om hur enheten fungerar i praktiken och om den uppfyller dina förväntningar. Genom att undersöka och jämföra olika mikrovågsugnar kan du hitta en modell som passar dina specifika behov och budget.

Olika tillverkare av mikrovågsugnar

Det finns många olika tillverkare av mikrovågsugnar på marknaden, med varierande kvalitet, funktioner och priser. Nedan följer en översikt över några av de mest kända och populära tillverkarna av mikrovågsugnar.

Whirlpool

Whirlpool är en amerikansk tillverkare av mikrovågsugnar som fokuserar på prestanda och användarvänlighet. Whirlpools mikrovågsugnar har ofta en modern design och deras modeller har olika funktioner som ånga, grill och automatiska program.

Whirlpool har också utvecklat en teknik som heter 6th Sense, som anpassar uppvärmningstiden baserat på matmängd och vikt.

Samsung

Samsung är en sydkoreansk tillverkare av mikrovågsugnar som är känt för sin moderna teknologi och innovativa design.

Samsungs mikrovågsugnar har avancerade funktioner som Smart Moisture Sensor-teknik som mäter luftfuktigheten och justerar uppvärmningstiden för optimalt resultat. Vissa av deras modeller har också en grillfunktion och en keramisk emaljering som gör det lättare att rengöra insidan.

Sharp

Sharp är en japansk tillverkare av mikrovågsugnar som är känt för sina högkvalitativa produkter med avancerade funktioner.

Sharp har utvecklat en unik teknik som heter Carousel som roterar maten för jämn uppvärmning. Vissa av deras modeller har också grillfunktion och automatiska program för att tillaga olika maträtter.

Panasonic

Panasonic är en japansk tillverkare av mikrovågsugnar och är känt för sina högkvalitativa produkter med avancerade funktioner.

En av deras mest populära modeller är Genius-serien, som har en inverterteknik som ger jämn uppvärmning och minskad energiförbrukning. Panasonic erbjuder också ångfunktion och grillfunktion i vissa av sina modeller.

LG

LG är en sydkoreansk tillverkare av mikrovågsugnar som fokuserar på användarvänlighet och prestanda.

LG:s mikrovågsugnar har ofta en smidig och modern design, och deras modeller har olika funktioner som grill, ånga och Smart Inverter-teknik som ger en jämn uppvärmning och minskad energiförbrukning.

Electrolux

Electrolux är en svensk tillverkare av mikrovågsugnar som fokuserar på hög kvalitet och prestanda. Electroluxs mikrovågsugnar har olika funktioner som grill, ånga och automatiska program för att tillaga olika maträtter.

Vissa av deras modeller har också en inverterteknik som ger en jämn uppvärmning och minskad energiförbrukning.

Bosch

Bosch är en tysk tillverkare av mikrovågsugnar som är känt för sin högkvalitativa teknologi och innovativa design.

Bosch har utvecklat en unik teknik som heter AutoPilot som gör att användaren kan välja olika maträtter och ugnen automatiskt justerar tiden och temperaturen för optimalt resultat. Bosch erbjuder också olika funktioner som ånga, grill och automatiska program.

KitchenAid

KitchenAid är en amerikansk tillverkare av hushållsapparater, inklusive mikrovågsugnar. KitchenAids mikrovågsugnar har olika funktioner som grill, ånga och automatiska program för att tillaga olika maträtter.

Vissa av deras modeller har också en inverterteknik som ger en jämn uppvärmning och minskad energiförbrukning.

olika mikrovågsugnstillverkare

Olika typer av mikrovågsugnar

Mikrovågsugnar är ett viktigt verktyg i många kök runt om i världen. Dessa enheter har funnits på marknaden i flera årtionden och har genomgått många förbättringar och förändringar sedan de först introducerades.

Idag finns det ett brett utbud av olika mikrovågsugnar på marknaden, var och en med sina egna unika funktioner och fördelar.

Kompakta mikrovågsugnar

Dessa mikrovågsugnar är idealiska för små kök, studenter eller människor som bara behöver en enkel mikrovågsugn för att värma upp mat.

Dessa enheter är lätta att hantera och tar upp minimalt med utrymme. De är vanligtvis mindre än standardmikrovågsugnar och har en mindre kapacitet, vilket innebär att de endast kan rymma mindre mat och tallrikar.

Standardmikrovågsugnar

Detta är den vanligaste typen av mikrovågsugnar som finns på marknaden. Dessa enheter har en större kapacitet än den kompakta varianten och kan värma upp mat och dryck på kort tid.

De flesta standardmikrovågsugnar har flera inställningar för att hantera olika typer av mat och kan värma upp maten på olika effektnivåer.

Inbyggda mikrovågsugnar

Dessa enheter är utformade för att integreras i köksinredningen och kan placeras i en hög skåp eller i en nisch.

Detta gör att de kan användas som en del av en integrerad köksdesign. Inbyggda mikrovågsugnar finns i både kompakt och standardstorlek och har samma funktioner som andra mikrovågsugnar.

Kombinationsmikrovågsugnar

Dessa enheter kombinerar en mikrovågsugn med en ugn eller grill. Detta ger användarna möjlighet att använda enheten som en vanlig ugn för att baka, rosta eller grilla mat samtidigt som de kan använda den som en mikrovågsugn för att värma upp mat eller dryck på kort tid.

Kombinationsmikrovågsugnar finns i olika storlekar och med olika funktioner, vilket innebär att användarna kan välja den som passar deras specifika behov och budget.

Invertermikrovågsugnar

Dessa enheter använder en speciell teknik som kallas inverterteknik för att värma upp maten jämnt.

I stället för att bara slå på och av mikrovågsugnen, justerar invertertekniken effektnivån och värmen för att värma upp maten på ett jämnt sätt. Detta resulterar i att maten värms upp snabbare och mer effektivt, vilket sparar både tid och energi.

Mikrovågsugnar med grillfunktion

Dessa enheter har en inbyggd grill som gör det möjligt att tillaga mat på ett mer traditionellt sätt samtidigt som man kan använda mikrovågsugnen för att värma upp mat eller dryck på kort tid.

Grillfunktionen kan användas för att baka, rosta eller grilla mat och ger användarna fler alternativ för matlagning. Dessa enheter finns i olika storlekar och med olika funktioner, vilket innebär att användarna kan välja den som passar deras specifika behov och budget.

Mikrovågsugnar med ångfunktion

Dessa enheter har en inbyggd ångfunktion som gör det möjligt att tillaga mat med ånga. Ångfunktionen kan användas för att tillaga grönsaker, fisk och kyckling på ett hälsosamt sätt.

Ånga används också för att återuppvärma mat, vilket hjälper till att behålla matens fuktighet och näringsämnen. Dessa enheter är vanligtvis lite dyrare än vanliga mikrovågsugnar, men kan vara ett bra val för människor som vill tillaga mat på ett hälsosamt sätt.

Mikrovågsugnar med sensorfunktion

Dessa enheter har en inbyggd sensor som mäter fuktnivån i maten och justerar värmen därefter. Detta gör det möjligt att tillaga maten på ett jämnt sätt och undvika överkokning eller torr mat.

Sensorfunktionen gör det också lättare för användarna att laga mat eftersom de inte behöver oroa sig för att justera effektnivån eller tiden.

Smarta mikrovågsugnar

Dessa enheter har en inbyggd Wi-Fi-anslutning som gör det möjligt att fjärrstyra enheten från en smartphone eller surfplatta.

Detta ger användarna möjlighet att ställa in och kontrollera mikrovågsugnen från en annan plats och hålla koll på maten med hjälp av kameror som är inbyggda i enheten. Smarta mikrovågsugnar kan också vara utrustade med röststyrningsteknik, vilket gör det möjligt för användarna att kontrollera enheten med rösten.

Vanliga frågor om mikrovågsugnar

Här tar vi upp de vanligaste frågorna kring mikrovågsugnar samt svaren på dem.

Hur många watt ska en bra micro ha?

En bra mikrovågsugn bör ha en effekt på mellan 700 och 1000 watt. En högre effekt innebär snabbare uppvärmning av maten, men det är också viktigt att tänka på att högre effekt kan leda till ojämn uppvärmning och överhettning av maten om den inte övervakas noga.

Hur lång livslängd har en mikrovågsugn?

Livslängden på en mikrovågsugn kan variera beroende på tillverkaren, modellen och hur ofta den används. Generellt sett kan en mikrovågsugn förväntas ha en livslängd på mellan 5 och 10 år. Att rengöra och underhålla mikrovågsugnen regelbundet kan bidra till att förlänga dess livslängd.

Hur fungerar en mikrovågsugn?

En mikrovågsugn fungerar genom att använda högfrekvent mikrovågsstrålning för att värma maten. Strålningen sänds ut från en magnetron som omvandlar elektrisk energi till högfrekvent mikrovågsenergi. Dessa mikrovågor absorberas sedan av maten, vilket orsakar att matens molekyler börjar vibrera och skapar värme.

Vilka material ska man inte använda i en mikro?

Material som inte ska användas i en mikrovågsugn inkluderar metall, folie, glas med guld eller silverdekorationer, porslin med metalldekorationer, plast som inte är märkt “microwave safe”, samt papper eller kartong som innehåller metall eller plastbeläggning.

Varför snurrar maten i micron?

Maten snurrar i mikrovågsugnen för att hjälpa till att sprida värmen jämnt över maten. När maten inte rör sig kan det orsaka “kalla fläckar” där maten inte har blivit ordentligt uppvärmd. Därför har mikrovågsugnar en roterande tallrik som hjälper till att sprida värmen jämnt över maten och undvika dessa kalla fläckar.

Sammanfattning

Slutligen är en mikrovågsugn en viktig apparat i köket som kan göra matlagning enklare och snabbare. Genom att välja en ugn som passar dina specifika behov och preferenser kan du säkerställa att du får ut det mesta av din mikrovågsugn och att den håller länge.