Mortel

En mortel är ett väldigt viktigt redskap att ha i köket! Med en mortel kan du enkelt krossa sönder till exempel kryddor eller medikamenter. Om du är på jakt efter en riktigt bra mortel så har du kommit helt rätt! I denna artikel listar vi nämligen mortel bäst i test!

Vi på Hemmaprylar vill göra ditt liv så enkelt som möjligt. Just därför har vi samlat de populäraste mortlarna i olika prisklasser så att du enkelt kan hitta den bästa morteln förs just dig och ditt kök. I denna artikel kan du läsa våra tre recensioner på tre olika mortlar och även få svar på några vanliga frågor som kan förekomma under ditt sökande!

Mortel bäst i test 2025

1. Morsö mortel

2. Holm mortel

3. Satake mortel

Prisklass: Premium

Prisklass: Medel

Prisklass: Medel

Morsö mortel – bäst i test!

Morsö mortel
Morsö mortel

Den självklara vinnaren på vår mortel bäst i test lista är såklart denna snygga mortel från Morsö. Denna stilrena mortel kan lysa upp ditt kök som en fin inredningsdetalj och fungerar utmärkt för att krossa kryddor.

Denna mortel absorberar inte smak eller färg från dina kryddor. Insidan av morteln samt stötens ände är oglaserade vilket ger optimal effektivitet och hygien!

Morteln är även rymlig så det finns gott om plats att stöta kryddorna och tillsätta fler under gång. Dessutom så tål denna mortel maskindisk. Enklare än såhär blir det inte! Denna mortel är perfekt för dig som letar efter en kvalitativ mortel som både fungerar utmärkt men också är snygg och passar enkelt in i alla kök!

Holm mortel recension

Holm mortel
Holm mortel

HOLM är kända för att tillverka köksredskap av hög kvalité. Denna mortel är inget undantag! Denna mycket stilrena mortel i granit har allt det man kan önska sig från en mortel!

Holm är märket för dig som vill ha stilren, modern design utan att behöva göra avkall på funktion. Redskapen i holms serie är effektiva, pålitliga och slitstarka. Lika trevliga att se på som att använda, oavsett om det är vardag eller fest.

Detta är helt enkelt en klassisk mortel som fulländar vilket kök som helst. Den fungerar utmärkt att användas till kryddor, nötter eller liknande. Denna mortel från Holm är en stor rekommendation från oss på Hemmaprylar!

Satake mortel recension

Satake mortel

Till dig som letar efter en lite billigare mortel men som fortfarande vill ha en snygg och kvalitativ mortel kan vi stark rekommendera denna mortel från Satake.

Detta är en vacker och gedigen mortel med stöt i gjutjärn från japanska Satake. Morteln har en praktisk pip för upphällning av kryddor, marinader och röror.

Denna mortel är i en lite större storlek än de andra mortlarna på denna lista. Detta är perfekt för dig som vet med dig att du brukar krossa mycket ingredienser i en mortel och behöver mer plats. Detta är en grym mortel till ett bra pris!

Vanliga frågor

Det kan vara knepigt när man ska hitta produkter online. Det finns så mycket att välja mellan! När det kommer till en produkt som mortel så finns det många olika varianter i många olika prisklasser, kvalitéer och storlekar. Det kan vara vanligt att det förekommer en del olika frågor när man ska hitta en riktgt bra produkt. Men du behöver inte oroa dig! Vi på Hemmaprylar vill göra ditt liv så enkelt som möjligt. Just därför har vi samlat några vanliga frågor och besvarat dem så gott vi kan!

Vad är en mortel?

En mortel är ett väldigt vanligt och användbart köksredskap som alla bör har i köket! En mortel består av en kraftig skål, ofta gjord i marmor, trä eller gjutjärn. I skålen stöter man sönder till exempel kryddor, örter eller medikamenter med hjälp av en mortelstöt (även kallad pistill), oftast gjord i samma material som skålen. Maten du lagat smakar självklart bättre när kryddorna är färskmalda!

Man brukar säga att mortlar är det äldsta verktyget i köket. En mortel var från början endast två stenar som man slog mot varandra och på så sätt krossade man exempelvis nötter eller annan mat. Två stenar har under alla år utvecklats till en mortel som är ett fantastiskt smidigt köksredskap som gör din matlagning lite enklare. På 1700-talet användes även morteln som en middagsklocka. När middagen var färdig så stötte man hårt i morteln för att meddela!

Vad finns det för olika typer av mortlar?

Det finns mortlar i mängder av olika material! Allt från granit och porslin till gjutjärnsmortlar. Mortlar i granit, porslin och gjutjärn är väldigt hårda och är inte lätta att spricka. Morteln är designad för att ha en hög motståndskraft mot tryck, stötar och deformering.

Populära mortel tillverkare

Det finns mängder av företag som inte bara tillverkar bestick och andra köksredskap, utan även har sina egentillverkade mortlar! Här kan du läsa lite om några stora företag som även tillverkar grymma mortlar.

Gense

Gense är ett svenskt företag som är mest kända för sin tillverkning av husgerådsartiklar av metall. Själva namnet ”Gense” är en förkortning av Gustaf Eriksson NySilverfabrik, Eskilstuna. Det är Sveriges äldsta ännu existerande aktiebolag.

Gense bildades 1856 när gesällen Gustaf Eriksson efter att ha fått sitt mästarbrev startade en smedja. Då tillverkades bland annat ventiler och kakelugnsluckor. När Gustaf Erikssons son Axel Eriksson 1885 övertagit verksamheten övergick man till produktion av nysilver och elektrogalvaniskt försilvrad mässing. Gense är idag Sveriges äldsta ännu existerande registrerade aktiebolag efter att GENSE 1897 registrerades hos Patent- och registreringsverket med löpnummer 4.

Precis innan 1900 talet tog sin början gick företaget allt mera över till att göra matbestick och serviser i nysilver. Dessutom så började Gense tillverka produkter såsom kaffe- och teserviser, brödkorgar, brickor, ljusstakar och bordsställ. Genom decennierna växte företaget och efter sekelskiftet hade Gense över hundra arbetare. 1935 började man satsa på rostfritt stål för bestick och serveringsartiklar.

Idag är Gense nordens största tillverkare av silver och rostfria bestick, presentartiklar, kokkärl i gjutjärn samt serveringsartiklar för storkök. Gense har dotterbolag i Sverige, Danmark, Finland, Belgien och Frankrike. Huvudkontoret finns fortfarande kvar i Eskilstuna.

Morsø

Morsø är ett danskt gjuteriföretag som grundades 1853 av Niels Andreas Christensen och kompanjonen Bonne. Gjuteriets huvudprodukter bestod i början var kakelugnar, kaminer, fönsterramar i stål, grytor och strykjärn.

Omkring 1900 hade gjuteriet 250 anställda. De anställda bestod av smeder, formsnickare och gjutare. År 1913 uppfördes nya fabriksbyggnader på det ursprungliga området vid Holgersgade, på nästan fyra hektar mitt i Nykøbing. Efter några besvärliga år under andra världskriget blev det bättre tider under 1950-talet. Den största produkten som Morsø tillverkade var kaminer. Samtidigt utvecklades sortimentet av grytor och företaget anlitade formgivare för hushållsprodukter, särskilt Copco-serien.

År 1993 flyttade företaget till nya lokaler i Nykøbings norra ytterområde. Kvar på det tidigare fabriksområdet finns några fabriksbyggnader, vilka idag inrymmer Dansk Støberimuseum. Längs Holgersgade ligger två monumentala tegelbyggnader, vilka bägge ritats av Christian Frühstück Nielsen. Morsø arbetar idag inom tre produktområden: utomhusgrillar och liknande, köksutensilier samt värmekaminer.

Le Creuset

Le Creuset är ett franskt företag som tillverkar premium köksredskap av hög kvalité. De är mest känd för sina färgglatt emaljerade kokkärl i gjutjärn, även kända som ”cocottes” eller ”coquelles” och ”sauspannor” eller ”casseroles” (på franska). Företaget tillverkar också många andra typer av köksredskap och bakredskap. Allt rån fondue-set till tagines.

Le Creuset grundades av två belgiska affärsmän som träffades på en mässa 1924. Armand De Saeghe och Octave Aubecq som de två männen hette grundade företaget 1925 och tillverkade samma år den fösta ”cocotte”, eller ”French oven” som det också heter. Detta lade grunden till vad som sedan skulle bli ett stort utbud av köksredskap.

Le Creuset är kända för att de erbjuder en mängd olika färger, från ljusa (t.ex. körsbär, en graderad röd) till dämpade (t.ex. dyn, en graderad benvit). De färger som inte längre säljs inkluderar kobolt (graderad blåviolett), svart onyx (fast svart), kiwi (graderad ljusgrön), såväl som skiffer, granit, kaktus och citron. Utöver sina standardfärger samarbetar Le Creuset med stora köksutrustning varumärken såsom Williams-Sonoma och Sur La Table för att erbjuda unika ”exklusiva” färger som endast är tillgängliga att köpa genom deras respektive butiker.

Bästa morteln

Hur hittar man den bästa morteln?

Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska titta efter när man letar efter en riktigt bra mortel. Det finns en del saker man bör tänka på. Här kan du läsa några av våra tips på saker att tänka på när du ska välja ut en mortel!

Material

En väldigt viktig sak att tänka på när du ska välja en mortel är vilket material själva morteln är gjord av. Du kommer ju att krossa saker i morteln med en viss kraft. Då vill du ju såklart att morteln, både skålen och mortelstöten är gjort av ett tåligt material. Några exempel på hållbara material är gjutjärn och marmor.

Storlek

En annan sak att tänka på är mortelns storlek. Den storlek på mortel som du bör ha är helt upp till dig och hur mycket du kommer att krossa i morteln. Om du brukar laga stora mängder av mat och behöver krossa mycket nötter, kryddor eller örter så skulle en lite större mortel kunna funka bäst för dig. Men om du vet med dig att du enbart kommer krossa små mängder av nötter, kryddor eller örter så passar nog en mindre mortel bättre för dig.

Pris

Priset på en produkt är alltid en viktig sak att ha i åtanke när man väljer en produkt. Vissa personer har råd att lägga mer pengar på till exempel en mortel. Men just när det kommer till skillnader i priser hos mortlar så brukar det inte vara så stora skillnader. En mortel är ett väldigt simpelt köksredskap som inte riktigt kan bli mer komplicerat. Därför så brukar dyrare mortlar vara av kanske ett finare material. Men det finns mortlar till ett billigare pris som fortfarande är av bra kvalité!

Psst! Gillar du också att arbeta i köket? Kolla in vårt test av mandoliner!

Mortel test

Hur gjorde vi vårt mortel test?

Det första som vi gjorde när vi inledde vårt mortel bäst i test var att hitta några varianter online. Vi letade fram de varianterna som presterat bra enligt tidigare kunder. När vi hittat de populäraste varianterna så läste vi mer ingående om dem.

Vi samlade information främst från kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med den informationen vi samlade kunde vi sedan skriva våra egna recensioner.

Till slut så var det dags att sätta ihop och rangordna vår mortel bäst i test lista men de olika varianterna. Detta gjorde vi genom att jämföra de olika varianternas kvalitéer mot varandra. I jämförelsen ingick exempelvis mortlarnas material, storlek och pris.

Källor