Olivurkärnare

Är även du ute efter olivurkärnare bäst i test? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig i den här artikeln på vägen till den bästa olivurkärnaren.

En av de mest underskattade köksredskapen är olivurkärnaren. Du som älskar oliver vet att färdig-urkärnade oliver i burk smakar betydligt sämre än de med kärnor. Inte så konstigt kanske, men det är otroligt jobbigt är kärna ur de hemma utan ett verktyg för det! Olivurkärnaren kommer bli ditt nya favoritredskap.

Olivurkärnare bäst i test 2024

1. Westmark olivurkärnare

2. Funktion olivurkärnare

3. Nordwik olivurkärnare

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Westmark olivurkärnare – bäst i test!

Westmark olivurkärnare
Westmark olivurkärnare

Den absoluta testvinnaren är den här från Westmark, den tar titeln som olivurkärnare bäst i test med hästlängder! Med sin enkla design och grymma funktionalitet blir den vår favoritmodell.

Enkel att använda och handtaget kräver inte särskilt mycket kraft för att pressa igenom oliven. Dessutom tillåter den diskning i diskmaskin utan att rosta.

Den lyckas urkärna både oliver och körsbär utan att det fastnar på grund av dess aluminium-beläggning. Det är som grädde på moset!

Funktion olivurkärnare recension

Funktion olivurkärnare
Funktion olivurkärnare

Den här modellen tituleras som en körsbärsurkärnare men fungerar galant för oliver också. Som du ser på bilden är det en riktigt simpel design helt i stål.

Den lyckas snabbt och enkelt få bort kärnan ur oliven utan att du behöver lägga mycket kraft i handtaget.

Förutom dess stilrena design är den också väldigt billig! En ytterligare anledning till att den hamnade så högt upp på topplistan.

Nordwik olivurkärnare recension

Nordwik olivurkärnare
Nordwik olivurkärnare

Detta är en någon annorlunda modell från de övriga på topplistan. Nordwik har här kommit med en variant helt i plast, något som vi inte alls tycker om. Att ha fruktpressar och dylikt i plast är ingen bra idé. Det gör att fruktköttet fastnar i plasten och till slut ger en dålig färg och smak.

Utöver det är det en fungerande modell som gör jobbet. Den lyckas urkärna oliver utan problem, såväl som körsbär.

En helt okej modell, men den behöver tyvärr handdiskas.

Vanliga frågor

Hur urkärnar man oliver?

Att urkärna oliver är väldigt knepigt om man inte har en olivurkärnare. Då behöver man antingen snitta upp de, eller trycka ut kärnan och förstöra olivens form.

Hur mycket kostar en olivurkärnare?

En olivurkärnare kostar 100-300kr. De mer hållbara modellerna är i övre delen av det spannet, och de mindre hållbara i plast längre ned.

Behöver man verkligen en olivurkärnare?

Ja! Om du aldrig testat en olivurkärnare förut kommer du inte ångra dig. Det gör inte bara att oliverna behåller sin snygga form efter urkärning, det gör det också lättare att kärna ur!

Bästa olivurkärnaren

Hur hittar man den bästa olivurkärnaren?

Att hitta den bästa olivurkärnaren är svårt, de flesta rubriceras ju som körsbärsurkärnare? Fungerar de verkligen för oliver? Svaret är oftast ja, med det undantag att vissa har för små hål för olivkärnor.

Utöver det ser ju nästan alla modeller likadana ut? Hur hittar man då den bästa? Här är några av de kriterier vi tycker är viktigast för att hitta den bästa olivurkärnaren;

Material

Materialet som används för att tillverka olivurkärnaren är bland det viktigaste av allt. Leta efter en som är helt gjord i rostfritt stål eller aluminium. Det gör att de är diskmaskinssäkra (mer om det längre ned), samt att de håller betydligt längre.

Modellerna gjorda i plast är inte bara svårare att använda, de har också en betydligt kortare livslängd. Efter några månader blir de rangliga och får svårigheter att fungera ordentligt.

Funktionalitet

Funktionaliteten är såklart också en viktig sak att ha i åtanke. Se till att hålet för kärnan är tillräckligt stort för även de största oliverna. Se också till att urkärnaren inte kräver allt för mycket kraft för att klämma ut kärnan. Precis som nötknäckare finns det modeller som kräver så mycket kraft att man struntar i att använda de efter ett tag.

En till sak som också räknas in i funktionaliteten är hur stora oliver som får plats! Vi alla vet nog att frukt och grönt bara blir större med åren, snart kommer oliver nog vara lika stora som persikor! Det gör inget om det är lite tomrum kvar för oliven, den kommer lyckas kärna ur de ändå.

Diskande

Det är oerhört viktigt att urkärnaren kan diskas i diskmaskin! Annars behöver man göra det manuellt med diskborste, och det vet vi nog alla hur jobbigt det är… Precis som när man rengör en vitlökspress är det svårt att komma åt alla skrymslen på urkärnaren manuellt. Välj en som är diskmaskinssäker!

Olivurkärnare test

Hur gjorde vi vårt olivurkärnare test?

Vi inledde vårt olivurkärnare test med att hitta några få modeller som vi kunde ha med. Det innebar främst att hitta några populära varianter som fått bra kundrecensioner. Det var faktiskt hyfsat svårt, olivurkärnare är faktiskt inte jättepopulära i Sverige…

Vi hittade till slut en handfull modeller som vi tyckte kunde platsa på en topplista. Då läste vi dess recensioner och produktbeskrivningar för att bilda oss en bättre uppfattning. Med informationen som hittats i de skrev vi våra egna recensioner om alla modellerna.

I slutet av testet ville vi sätta ihop en olivurkärnare bäst i test lista också. Då rangordnade vi de testade modellerna genom att jämföra de. Jämförelsen inkluderade bland annat kriterier som funktionalitet, material och hållbarhet.

Källor