Ostkupa bäst i test 2023 – hitta bästa ostkupan!

1. Bäst i test – Funktion ostkupa recension

Funktion Ostkupa

En ostkupa behöver inte vara särskilt avancerad eller speciell, den ska bara förvara din ost i kylen på ett smidigt och hållbart sätt, vilket är precis vad modellen Funktion gör.

Ostkupan har en stilren och simpel design som erbjuder en praktisk förvaring men också ett fint sätt att servera osten, tack vara den medföljande skärbrädan.

För att slippa sega och torra kanter på din ost är ostkupan tätt försluten, vilket innebär att osten kommer hålla sig fräsch under en längre period.

Ytterligare en fördel med ostkupan är att du slipper beröra osten med händerna, det är bara att ta av locket och placera ostskivorna direkt på brädan som hör till locket.

Produkten har en form som ett rätblock med måtten 25 cm x 15 cm x 8 cm (längd x bredd x höjd). Tack vare den kantiga formen kan du stapla andra saker ovanpå kupan i kylen, vilket är perfekt om du har platsbrist i din kyl.  

Ostkupan är tillverkad i transparant plast och därför kan du alltid se osten även om locket fortfarande är på.

2. Premiumval – Sagaform Ostkupa recension

Sagaform Ostkupa

Ostkupan från märket Sagaform är stilren och snygg men även praktisk. Modellen gör det nämligen enkelt att hålla osten fräsch men också trevligt att ställa fram den på bordet.

Produktens bas är tillverkad i porslin, kupan i akrylplast och knoppen i massiv ek. Alla material tillsammans skapar ett snyggt uttryck som passar in i majoriteten av de svenska hushållens kylar.

Knoppen fungerar som ett snyggt handtag och gör det enkelt att flytta locket av och på porslins plattformen.

Visserligen tål inte denna ostkupa maskindiskning, utan måste diskas för hand om man vill behålla den fina finishen, men det är inte många ostkupor med trädetaljer som tål att rengöras i diskmaskin.

Modellen har dimensionerna 25 cm x 16,5 cm x 10 cm (längd x bredd x höjd), vilket innebär att alla ostar får plats i den och kupan i sig får utan problem plats i kylen.

Om du är osäker på ostkupans kvalité rekommenderar vi att läsa alla positiva kundrecensioner, det finns nämligen väldigt många nöjda kunder.

3. Billigast – Nordiska Plast Ostkupa recension

Nordiska Plast Ostkupa

Denna praktiska kylskåpsförvaring för ost är inte bara en förvaringslösning, utan även ett serveringsredskap. Den transparenta ostkupan är skickligt designad för att passa olika format av ostar, vare sig de är runda, rektangulära eller till och med flera mindre dessertostar.

Ostkupans underdel fungerar också effektivt som en serveringsbricka, perfekt för frukostbordet eller för ost och kex vid tilltugg. Dess gummifötter ger den stabilitet och hindrar den från att glida när man hyvlar eller skär osten.

När det gäller rengöring, erbjuder ostkupan enkelhet och bekvämlighet. Tillverkad av glasklar tålig SAN-plast som är livsmedelsgodkänd, är den enkel att hålla ren och tål maskindisk, även om handdisk rekommenderas för att behålla finishen.

Ett annat imponerande attribut av denna ostkupa är dess miljövänliga tillverkningsprocess. Den är tillverkad i Sverige på en resurseffektiv fabrik och tillverkaren använder så mycket återvunnen plast som möjligt, investerar i grön el och modern, energieffektiv produktionsutrustning. De stödjer också forskning om biomaterial.

Lista över de bästa ostkuporna 2023

 • Bäst i test: Staub ostkupa
 • Premiumval: Sagaform Ostkupa
 • Billigast: Funktion ostkupa

Köpguide för ostkupa 2023

Är du också ute efter ostkupa bäst i test 2023? Då är denna artikel för dig!

Varför är en ostkupa så viktig för ostälskare? Att förvara ost korrekt är en konst som varje sann ostälskare behöver bemästra. Med en ostkupa kan du bevara smaken och konsistensen på dina favoritoster.

Ostkupor underlättar förvaring av mer än bara ost, till exempel chark, frukt och grönt. Det håller maten fräsch och är dessutom en snygg detalj att ha på matbordet.

En ostkupa är en praktisk och snygg lösning för ostförvaring som ger ditt kök en elegant touch. I denna köpguide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att hitta den perfekta ostkupan för ditt hem.

I guiden får du möjligheten att lära dig om de viktigaste faktorerna och vad du bör tänka på kring dessa. Efter dessa tips garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa ostkupan till hushållsost.

Material

Ostkupor finns i en rad olika material, så det är viktigt att veta vilket material som passar bäst för dina behov. Några vanliga material som används för ostkupor inkluderar:

 1. Glas: Glas är ett utmärkt material för ostkupor eftersom det är icke-poröst och enkelt att rengöra. Dessutom låter glas dig se dina ostar vilket kan vara både praktiskt och estetiskt tilltalande.
 2. Porslin: Porslin är ett annat populärt val för ostkupor. Det håller osten fräsch och kan komma i en mängd olika stilar och färger som passar ditt köksinredning.
 3. Trä: Trä är ett naturligt material som har goda isolerande egenskaper och hjälper till att reglera fuktigheten inuti ostkupan. Ett exempel på en träsort som ofta används för ostkupor är akacia.

Storlek och form

Vilken ostkupa passar dina behov? Ostkupor kommer i olika storlekar och former. För att hitta den perfekta ostkupan bör du överväga följande faktorer:

 1. Antalet ostar: Om du ofta har flera sorters ost hemma samtidigt kan en större ostkupa vara att föredra. Ett exempel på en sådan ostkupa är en modell med flera avdelningar eller nivåer.
 2. Utformning: Vissa ostkupor är avsedda för att förvara en enda ost medan andra har utrymme för flera ostar. Tänk på hur du förvarar dina ostar och välj en ostkupa med rätt utformning därefter.
 3. Stil: Ostkupor finns i allt från moderna, minimalistiska designs till klassiska och rustika stilar. Fundera på vilken stil som passar ditt kök bäst och välj en ostkupa därefter.

Extra funktioner

Vissa ostkupor erbjuder extra funktioner som kan vara både praktiska och roliga att använda. Några exempel inkluderar:

 1. Ventilation: En ostkupa med ventilationssystem kan bidra till att reglera luftfuktigheten, vilket är viktigt för att hålla osten fräsch. Ventilationen kan vara enkla hål i locket eller en mer avancerad mekanism.
 2. Serveringsplatta: Vissa ostkupor inkluderar en serveringsplatta som kan tas ut och användas för att servera osten. Detta kan vara praktiskt när du har gäster och vill imponera med en snygg ostbricka.
 3. Inbyggd ostkniv: För de som önskar en allt-i-ett-lösning kan en ostkupa med inbyggd ostkniv vara en praktisk funktion. Kniven förvaras säkert på kupan och är alltid redo att användas när det är dags att skära upp osten.

Pris och kvalitet

Vad bör du lägga pengar på? När det kommer till priset på en ostkupa kan det variera stort beroende på material, design och extra funktioner. Här är några tips för att hitta rätt ostkupa inom din budget:

 1. Sätt en budget: Bestäm dig för hur mycket du är villig att spendera på en ostkupa innan du börjar leta. Detta hjälper dig att fokusera på produkter inom din prisklass och undvika frestelsen att köpa en dyrare modell.
 2. Jämför priser: Kolla in olika butiker och webbplatser för att jämföra priser på de ostkupor du är intresserad av. Ofta kan du hitta bra erbjudanden online eller under försäljningar i fysiska butiker.
 3. Recensioner: Läs recensioner och råd från andra kunder för att få en bättre förståelse för kvaliteten på de olika ostkuporna du överväger. Detta kan hjälpa dig att avgöra om en dyrare ostkupa verkligen är värd det extra priset.
Bästa ostkupan

Tips kring användning av ostkupa

Skötsel och underhåll – hur tar du hand om din ostkupa?

För att din ostkupa ska hålla länge och bevara dina ostar på bästa sätt är det viktigt att ta hand om den ordentligt. Här är några grundläggande skötselråd för din ostkupa:

Rengöring: Se till att rengöra din ostkupa regelbundet, helst efter varje användning. Använd milda rengöringsmedel och undvik att använda starka kemikalier som kan skada materialet.

Förvaring: Förvara din ostkupa på en sval och torr plats när den inte används. Om du har en träostkupa bör du undvika att utsätta den för direkt solljus eller hög värme, eftersom det kan leda till att träet spricker eller deformeras.

Underhåll av träostkupor: Om du har en träostkupa bör du behandla den med olja då och då för att skydda träet och bibehålla dess naturliga skönhet. Använd en lämplig matolja, som mineralolja eller linfröolja, och applicera den jämnt och försiktigt med en mjuk trasa. Låt oljan sjunka in i träet innan du torkar bort eventuellt överskott.

Hållbarhet och miljövänlighet – vad bör du tänka på?

Att välja en ostkupa som är hållbar och miljövänlig kan bidra till en bättre framtid för vår planet. Här är några tips för att göra mer hållbara och miljömedvetna val när du köper en ostkupa:

Material: Välj en ostkupa tillverkad av miljövänliga och hållbara material, som bambu eller FSC-certifierat trä. Dessa material har lägre miljöpåverkan än plast eller icke-hållbart producerade träslag.

Kvalitet: Investera i en högkvalitativ ostkupa som kommer att hålla länge. Detta minskar behovet av att köpa nya produkter och bidrar till en lägre miljöbelastning över tid.

Återvunnet material: Om möjligt, välj en ostkupa tillverkad av återvunnet material. Detta hjälper till att minska mängden avfall som produceras och minskar påverkan på jordens resurser.

Ostkupa test

Vanliga frågor om ostkupor

Hur mycket kostar en ostkupa?

En ostkupa i glas kostar typiskt sett mellan 300kr och 500kr. En fyrkantig eller rund ostkupa i plast är billigare men även sämre. Det som skiljer dessa modeller åt är oftast materialet på bottenplattan.

Behöver man verkligen en ostkupa?

Ja det kan vara en bra kökspryl för dig som älskar ost, eller hatar att plasta in saker innan de stoppas i kylen. Du slipper onödiga plastpåsar, och får en välkyld ost i flera timmar efter den plockats ur kylen.

Hur länge håller osten i en ostkupa?

Osten håller inte nödvändigtvis längre i en ostkupa jämfört med en vanlig plastpåse. Den bevarar dock ostens kyla även utanför kylen samt håller den fräschare.

Varför vill man köpa en ostkupa?

En ostkupa bäst i test hjälper inte bara att bevara osten. Den behåller också kylan från kylskåpet när den tagits ur kylskåpet. Dessutom kan det vara en snygg detalj att ha på bordet till middagen.

En ostkupa i glas är också väldigt snygg. Missta oss inte – du kan förstås använda ostkupan till din hushållsost också. Då slipper du plasta in den efter varje användning.

Kan man förvara ost i en bäst i test ostkupa?

Ja det kan man verkligen! Ostkupan är gjord för att man ska kunna ha ost i den. Osten håller ofta längre när man har den under en bra ostkupa i glas.

*Vill du riva osten? Kolla in vårt rivjärn test!

Sammanfattning

En bra ostkupa till hushållsost är en schysst inredningsdetalj som du inte ska behöva skämmas för att ha på middagsbordet. Den ska vara snygg och samtidigt göra sitt jobb.

Att hitta den perfekta ostkupan för ditt hem handlar om att ta hänsyn till en rad faktorer, som material, storlek, form, funktioner, pris och kvalitet.

Genom att följa vår köpguide och vara uppmärksam på vad som är viktigt för dig och dina behov, kommer du att kunna hitta den perfekta ostkupan som gör att dina ostar smakar och ser fantastiska ut.

Med den rätta ostkupan i ditt kök kommer du att kunna förvara och servera dina ostar på bästa sätt och imponera på dina gäster med din ostkunskap och eleganta presentation. Lycka till i din jakt på den perfekta ostkupan och njut av alla de utsökta ostarna som väntar på att bli upptäckta!

Källor