Ostkupa bäst i test 2023 – hitta bästa ostkupan!

Bäst i test

Premiumval

Billigast

Staub Ostkupa

Sagaform Ostkupa

Funktion Ostkupa

Är du också ute efter ostkupa bäst i test 2023? Då är denna artikel för dig! Nedan hittar du en guide till den absolut bästa ostkupan. I slutet av artikeln hittar du också lite svar på vanliga frågor kring ostkupor.

Ostkupor underlättar förvaring av mer än bara ost, till exempel chark, frukt och grönt. Det håller maten fräsch och är dessutom en snygg detalj att ha på matbordet.

1. Bäst i test – Staub ostkupa recension

Staub Ostkupa

Se bästa priset

En snygg men lite mindre ostkupa i glas är denna från Staub. Passar både till frukostosten och finare ostkvällar på grund av dess stilrena design.

Kupan i sig är gjord i högkvalitativt glas och håller osten från att bli hård och dålig. Botten är gjord i snyggt trä och du behöver inte skämmas för att ha den framme. En snygg inredningsdetalj som dessutom håller osten fräsch!

2. Premiumval – Sagaform Ostkupa recension

Sagaform Ostkupa

Se bästa priset

Recension kommer snart!

3. Billigast – Funktion ostkupa recension

Funktion Ostkupa

Se bästa priset

Recension kommer snart!

Boska Holland ostkupa (utgått)

Boska Holland ostkupa
Boska Holland ostkupa

En ostkupa av hög kvalité är denna från Boska Holland. På grund av dess grymma material och inbyggda ostskärare utses den av oss till ostkupa bäst i test 2023!

Botten är tillverkad i europeisk ek, och kupan har en skärtråd installerad. Skärtråden fungerar bra till både mjuk och halvhård ost, och är dessutom utbytbar. En bra ostkupa med inbyggd skärare som dessutom är riktigt snygg!

Horwood ostkupa marmor (utgått)

Horwood ostkupa marmor
Horwood ostkupa marmor

En otroligt snygg ostkupa är denna från Horwood som har en botten i marmor. Tyvärr är själva kupan gjord i plast vilket gör att designen känns betydligt mindre lyxig.

Annars håller den kylan från kylskåpet och lyckas bevara ostens kyla även när den står framme. Släpper inte in luft och gör sitt jobb i övrigt.

En bra ostkupa men vi valde att lägga den sist på topplistan just på grund av att kupan var gjord av plast.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en ostkupa?

En ostkupa i glas kostar typiskt sett mellan 300kr och 500kr. En fyrkantig eller rund ostkupa i plast är billigare men även sämre. Det som skiljer dessa modeller åt är oftast materialet på bottenplattan.

Behöver man verkligen en ostkupa?

Ja det kan vara en bra kökspryl för dig som älskar ost, eller hatar att plasta in saker innan de stoppas i kylen. Du slipper onödiga plastpåsar, och får en välkyld ost i flera timmar efter den plockats ur kylen.

Hur länge håller osten i en ostkupa?

Osten håller inte nödvändigtvis längre i en ostkupa jämfört med en vanlig plastpåse. Den bevarar dock ostens kyla även utanför kylen samt håller den fräschare.

Varför vill man köpa en ostkupa?

En ostkupa bäst i test hjälper inte bara att bevara osten. Den behåller också kylan från kylskåpet när den tagits ur kylskåpet. Dessutom kan det vara en snygg detalj att ha på bordet till middagen. En ostkupa i glas är också väldigt snygg. Missta oss inte – du kan förstås använda ostkupan till din hushållsost också. Då slipper du plasta in den efter varje användning.

Kan man förvara ost i en bäst i test ostkupa?

Ja det kan man verkligen! Ostkupan är gjord för att man ska kunna ha ost i den. Osten håller ofta längre när man har den under en bra ostkupa i glas.

Bästa ostkupan

Hur hittar man den bästa ostkupan?

De flesta som hittat den här artikeln tycker att valet av den bästa ostkupan är svårt, det håller vi med om! Om du mot förmodan inte skulle hittat en modell som passar dig i vår ostkupa bäst i test lista är nedan några tips. Efter den här guiden garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa ostkupan till hushållsost.

Material

Materialet är bland det viktigaste när det kommer till ostkupor till kylskåpet. Tänk inte bara på vilket material som är snyggast, utan också vilket som kommer hålla längst i kylskåpet.

Kupan i sig rekommenderar vi ska vara gjord helt i glas, plast spricker och blir fult mycket snabbare. Botten kan vara gjord i vilket material som helst, men trä, marmor, porslin och sten är några av våra favoriter.

En botten i plast är mycket tråkigt och kommer kräva betydligt mer diskande.

Lufttät

Att ostkupan är lufttät är A och O egentligen. Om den inte är lufttät kommer osten att mögla och då har du tappat hela funktionaliteten av ostkupan.

Funktionalitet

Funktionalitet är förstås viktigt, här inräknar vi främst följande;

  • Storlek. Storleken ska tilltala dig och dina favoritostar. Välj en modell som inte kommer ta allt för mycket plats i kylskåpet, men ändå rymmer dina ostar.
  • Diskande. Tyvärr kommer ostkupan behöva diskas med jämna mellanrum. Då är det viktigt att du har en modell som är enkel att diska! En ostkupa i glas brukar vara väldigt enkel att diska.
  • Hur bra den håller kylan. Ostkupan måste kunna hålla kylskåpets temperatur i minst någon timme när den tagits ur kylen.

Design

Designen är viktig för många, eftersom ostkupan kommer ställas fram på de lite finare kvällarna. Men designen är högst subjektiv och du får helt enkelt bara välja den variant som tilltalar dig. Vår favorit är en rund ostkupa i glas. Vi tycker också om en ostkupa i trä. Ostkupor i plast brukar tyvärr inte vara så bra.

Pris

Priset är något som vi alla tänker på när vi ska köpa nya prylar. Ett tips är att sätta en budget redan innan du börjar titta på alternativen. Då vet du ungefär hur mycket du kommer behöva betala för en ostkupa för ditt kylskåp.

En liten ostkupa brukar oftast vara billigare men vi rekommenderar att köpa en större så att du får plats med vilken ost som helst.

Ostkupa test

Hur gjorde vi vårt ostkupa test?

Vårt ostkupa test började med att välja ut minst en modell i varje prisklass – man måste ha något som passar alla. När vi hittat några stycken, tittade vi på vad tidigare kunder hade att säga om dem. Vi valde därefter ut dem som fått bäst kundbetyg.

Sedan gick vi igenom en rad kundrecensioner, produktbeskrivningar och specifikationer för att få en bättre bild om ostkuporna. Med det vi hittat om var och en skrev vi våra egna recensioner.

Sist men inte minst behövde vi sätta ihop vår ostkupa bäst i test lista också. Den sammansattes från bäst till sämst med hjälp av en jämförelse. Jämförelsen gjordes genom kriterier som material, design och funktionalitet.

*Vill du riva osten? Kolla in vårt rivjärn test!

Avslutande ord

En bra ostkupa till hushållsost är en schysst inredningsdetalj som du inte ska behöva skämmas för att ha på middagsbordet. Den ska vara snygg och samtidigt göra sitt jobb.

Välj en modell som tilltalar dig, men glöm inte att den också måste få plats i kylen! Många väljer en alldeles för stor ostkupa och får sedan inte in den i kylen…

Källor