Ostkupa

Att välja rätt ostkupa kan förvandla din ostupplevelse från alldaglig till extraordinär. Men med ett hav av modeller och varianter på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja. Vi har ägnat många timmar åt att noggrant testa en rad olika ostkupor för att hjälpa dig navigera i denna ostfyllda djungel.

Vårt mål? Att hitta den ostkupan som erbjuder den perfekta balansen mellan design, funktionalitet och pris. Följ med oss i denna djupgående artikel där vi presenterar våra tester och resultat.

1. Bäst i test – Funktion ostkupa

Funktion Ostkupa

Enligt vårt test av Funktion ostkupa upplevde vi att den inte behöver vara särskilt avancerad eller speciell för att göra sitt jobb väl. Denna modell gör precis det den ska, den förvarar din ost i kylen på ett smidigt och hållbart sätt.

Specifikationer
Material:Plast
Mått:25 x 15 x 8 cm
Förslutning:Tät
Tillbehör:Skärbräda
Form:Rätblock

Den stilrena och enkla designen erbjuder inte bara praktisk förvaring utan också ett attraktivt sätt att servera osten, tack vare den medföljande skärbrädan.

Vi uppskattade att ostkupan var tätt försluten, vilket innebar att osten höll sig fräsch under en längre period, precis som vi observerade under vårt långtidstest.

En annan fördel som vi upptäckte under vårt test var att vi kunde undvika att röra vid osten med händerna. Det var bara att ta av locket och placera ostskivorna direkt på brädan som hör till locket.

Dessutom tack vare den kantiga formen kunde vi stapla andra saker ovanpå kupan i kylen, vilket är perfekt om du har platsbrist i din kyl.

Produkten är tillverkad i transparent plast, vilket gör det möjligt att se osten även när locket är på. Dock observerade vi under vår hållbarhetstest att plasten kan repas över tid om man inte hanterar den med omsorg.

Fördelar

 • Praktisk förvaring
 • Enkel att rengöra
 • Håller osten fräsch
 • Kan staplas i kyl

Nackdelar

 • Plasten kan repas
 • Inte bäst i test för mycket fuktiga ostar

2. Bäst premiumval – Sagaform ostkupa

Sagaform Ostkupa

I vår granskning av Sagaform ostkupa fann vi att dess stilrena, snygga men ändå praktiska design gör det enkelt att hålla osten fräsch och samtidigt trevligt att ställa fram den på bordet.

Specifikationer
Material:Porslin, akrylplast, ek
Mått:25 x 16,5 x 10 cm
Handdisk:Rekommenderas
Design:Handtag i ek
Kapacitet:Rymmer alla ostar

Produktens bas är tillverkad i porslin, kupan i akrylplast och knoppen i massiv ek. Sammansättningen av dessa material ger ett estetiskt tilltalande utseende som passar in i de flesta svenska hushållens kylskåp.

Dessutom fungerar knoppen som ett snyggt och praktiskt handtag, vilket gör det enkelt att flytta locket av och på porslinsplattformen.

En nackdel vi observerade var att ostkupan inte tål maskindiskning. Man behöver tvätta den för hand för att behålla den fina finishen. Men detta är något man ofta stöter på med ostkupor som har trädetaljer.

Den generösa storleken på 25 cm x 16,5 cm x 10 cm säkerställer att alla ostar får plats i den, och kupan i sig får utan problem plats i kylen.

Genom att granska kundrecensioner kunde vi också se att det finns många nöjda kunder, vilket styrker vår positiva uppfattning om produktens kvalitet.

Fördelar

 • Snygg design
 • Stort lagringsutrymme
 • Praktiskt handtag
 • Håller osten fräsch

Nackdelar

 • Tål ej maskindisk
 • Trädetaljer kan skadas om de inte hanteras varsamt

3. Bäst budgetval – Nordiska Plast

Nordiska Plast Ostkupa

Nordiska Plast har levererat en imponerande lösning för förvaring och servering av ost med sin kylskåpsförvaring.

Specifikationer
Material:Plast
Mått:24 x 16,5 x 10,5 cm
Handdisk:Rekommenderas
Tillverkning:Resurseffektiv och miljövänlig
Användning: Förvaring av ost

Inte nog med att denna transparenta ostkupa är skickligt designad för att passa olika former av ostar – från runda och rektangulära till flera mindre dessertostar, fungerar dess underdel också effektivt som en serveringsbricka.

Den här ostkupan är inte bara praktisk utan dess gummifötter ger den extra stabilitet och hindrar den från att glida när man hyvlar eller skär osten. När det kommer till rengöring är denna ostkupa enkel att hantera.

Tillverkad av glasklar, tålig SAN-plast som är livsmedelsgodkänd, den tål maskindiskning, även om handdisk rekommenderas för att behålla finishen.

Vad som verkligen skiljer denna ostkupa från resten är dess miljövänliga tillverkningsprocess.

Tillverkad i Sverige på en resurseffektiv fabrik, använder tillverkaren så mycket återvunnen plast som möjligt, investerar i grön el och modern, energieffektiv produktionsutrustning. Att stödja forskning om biomaterial är också en del av tillverkarens åtagande.

Fördelar

 • Anpassningsbar till olika ostar
 • Stabil och säker
 • Lätt att rengöra
 • Miljövänlig tillverkningsprocess
 • Mångsidig i användning

Nackdelar

 • Handdisk rekommenderas för att behålla finishen
 • Kan vara lite stor för mindre kylskåp

4. Elegant design – Staub ostkupa

Staub ostkupa

Se bästa priset

Staub ostkupa lyckas snyggt förena funktionalitet och estetik. Denna ostbricka i akaciaträ, komplett med glaslock, gör en stark inverkan med sin enkla men eleganta design.

Specifikationer
Material:Akaciaträ och glas
Diameter:32 cm
Användning:Servering av ostar
Funktion:Håller ostar fräscha
Estetik:Eleganta, naturliga mönster

Dess stora diameter på 32 cm gör den perfekt när man serverar många ostar samtidigt. Vi fann att locket hjälper till att hålla ostar fräscha under längre tid, vilket är ett stort plus.

Staub Cheese and Spice ostbricka med lock är utmärkt för servering av lyxiga aptitretare och middagsdesserter, både inomhus och utomhus.

Vi uppskattade verkligen hur den vackert naturmönstrade plattan skapade en fantastisk bas för smakfulla uppläggningar med ostar, kex och marmelad.

Brickans stora, transparenta kupa håller objudna små gäster borta och adderar en exklusiv känsla till bordsdukningen. Vi uppskattade verkligen hur denna ostbricka lyfte hela matupplevelsen.

Fördelar

 • Stor serveringsyta
 • Funktionellt glaslock
 • Vacker design
 • Lätt att rengöra
 • Multifunktionell användning

Nackdelar

 • Kan vara för stor för mindre bord
 • Trämaterialet kan kräva extra vård för att hålla länge

5. Klassisk – Gourmetstål Melting

Gourmetstål Melting ostkupa

Se bästa priset

Gourmetståls mångsidiga kupol visar sig vara en riktig spelväxlare i köket. Denna rostfria stålkupol är lika praktisk som den är elegant.

Specifikationer
Material:Rostfritt stål
Storlekar:12 x 20 x 27 cm
Användning:Servering, varmhållning
Design:Praktiskt handtag
Mångsidighet:Ja

Den används främst för att smälta ost på hamburgare, vilket resulterar i den perfekt smälta osten varje gång. Men det slutar inte där. Den kan även användas för att servera olika rätter, vilket gör den till en riktig mångsysslare.

Kupolen kommer i tre olika storlekar, vilket innebär att du kan välja den storlek som bäst passar dina behov.

Den har även ett smart och ergonomiskt handtag på toppen, vilket gör den lätt att hantera, samtidigt som det ger kupolen ett exklusivt och elegant utseende.

Vidare provade vi att använda den som cloche till vår rökpistol, och resultaten var utmärkta.

Den kan även användas för att varmhålla mat, vilket är en ytterligare fördel. En av våra kollegor provade den till och med som en hatt, vilket gav oss alla ett gott skratt!

Fördelar

 • Högkvalitativt material
 • Mångsidig användning
 • Ergonomiskt handtag
 • Olika storlekar
 • Utmärkt för ostsmältning

Nackdelar

 • Kan vara svår att rengöra
 • Vissa kan tycka att den är dyr för en sådan specifik användning

6. Handgjord – Sagaform Ditte

Sagaform Ditte ostkupa

Se bästa priset

Ditte ostkupa från svenska Sagaform är ingen vanlig ostkupa. Med en bottenplatta i stengods i ett ovanligt stänkmönster, och ett lock tillverkat i akrylplast, förser den inte bara din matplats med funktionalitet utan också med en dos av unikhet och elegans.

Specifikationer
Material:Stengods, akryl, ek
Diameter:19,5 cm
Unikhet:Handgjord design
Skötsel:Handdisk rekommenderas
Tillämpning:Passar alla ostar

Vårt team var särskilt imponerade av det hantverk som gick in i tillverkningen av varje ostkupa. Varje exemplar var verkligen unikt, vilket gav en personlig touch till varje användning.

Stänkmönstret, vilket gav en vacker gråbeige färg med svarta accenter, tillförde en trendig look till köket. Vi fann även att den dekorativa träknoppen på toppen förbättrade användarupplevelsen, vilket gjorde det enklare att lyfta på locket.

Sagaform Ditte Ostkupa var lika praktisk för dagligt bruk som för att servera lyxiga dessertostar vid speciella tillfällen.

Dock rekommenderar vi handdisk för denna produkt för att säkerställa dess långvariga hållbarhet och för att bevara dess unika design.

Fördelar

 • Unik handgjord design
 • Högkvalitativt material
 • Funktionell och estetiskt tilltalande
 • Passar för olika ostar

Nackdelar

 • Kräver handdisk
 • Kan vara för liten för stora ostbitar

7. Tål maskindisk – Mepal Modula

Mepal Modula ostkupa

Se bästa priset

Mepal Modula ostkupa och modulbox har visat sig vara mer än bara ett vanligt köksverktyg. Den erbjuder en snygg och funktionell lösning för förvaring och servering av mat, speciellt ost, samtidigt som den ger en klar överblick i köket.

Specifikationer
Material:Robust SAN-plast
Mått:26 x 16 x 9,5 cm
Kapacitet:Rymmer ca 3 liter
Tål maskindisk:Ja
Funktion:Inbyggd skärbräda

Efter att ha testat Mepal Modula blev vi imponerade över dess utformning. Den genomskinliga designen är inte bara estetiskt tilltalande, utan gör det också enkelt att identifiera innehållet utan att behöva öppna den.

Storleken och det platta locket gör förvaringen i kylskåpet enkel och organiserad. Ett annat plus är den inbyggda skärbrädan som kom väldigt väl till pass vid servering av ost.

Dessutom fann vi att materialet, SAN-plast, var både robust och motståndskraftigt mot repor, vilket ökar produkten långvarighet. Det är även lätt att rengöra, eftersom det tål maskindisk.

En punkt att notera är att det inte rekommenderas för mikrovågsugn eller frys, så man bör vara medveten om detta när man överväger att köpa den.

Fördelar

 • Genomskinlig för enkel överblick
 • Robust och repbeständig
 • Tål maskindisk
 • Inkluderar skärbräda

Nackdelar

 • Ej lämplig för mikrougn eller frys
 • Kanske för stor för mindre kylskåp

8. Multifunktionell – KitchenCraft MasterClass

KitchenCraft MasterClass ostkupa

Se bästa priset

KitchenCraft MasterClass smältningslock tar matlagning till en ny nivå, särskilt när det kommer till att återskapa den autentiska amerikanska diner-upplevelsen hemma. Locket ger en unik twist till din matlagning, vilket gör det enkelt att förbereda saftiga hamburgare toppade med perfekt smält ost.

Specifikationer
Material:Rostfritt stål
Färg:Silver
Form:Rund
Mått:22,7 x 22,7 x 10,5 cm
Skötsel:Diskmaskinssäker

Under vår testprocess var det omedelbart uppenbart att detta smältningslock var en äkta spelväxlare.

Locket fungerade utmärkt i både pannan och på grillen, fångar värmen och ångan för att effektivt minska tillagningstiden. Resultatet var fantastiska hamburgare med jämnt smält ost, precis som i en klassisk diner.

Det var inte bara hamburgare som gynnades av detta smarta verktyg. Det fanns dussintals andra användningsområden, allt från att hålla rätter varma till att minska stänket på spisen eller grillen, vilket visade sig vara extremt praktiskt i köket.

Vi uppskattade att KitchenCraft MasterClass smältningslock är tillverkat av högkvalitativt rostfritt stål, vilket innebär att det håller länge och kan tåla det slitage som uppstår vid regelbunden användning. Dessutom är det diskmaskinssäkert, vilket gör rengöringen enkel och bekväm.

En mindre nackdel kunde vara dess storlek; om du lagar mindre portioner kan locket kännas för stort. Men med 5 års garanti är detta verktyg en stark kandidat för alla hemkök.

Fördelar

 • Minskar tillagningstiden
 • Multifunktionell användning
 • Tål diskmaskin och mikrovågsugn
 • 5 års garanti

Nackdelar

 • Kanske för stort för mindre portioner

9. Enkel – Guzzini Bolli

Guzzini Bolli ostkupa

Se bästa priset

Guzzini Bolli ostkupa ger en elegant och funktionell touch till varje kök, vilket gör den till en njutning att både använda och visa upp. Detta är en tillverkad i Italien-produkt som kombinerar hållbarhet och stil i en kompakt design.

Specifikationer
Material:SAN-Plast, porslin
Färg:Genomskinlig
Form:Rund
Mått:25,5 x 18 x 11,5 cm
Skötsel:Diskmaskinssäker

Under vår testning imponerades vi av dess hållbarhet och funktionalitet. Kupan är tillverkad av högkvalitativ SAN-plast och är BPA-fri, vilket ger konsumenter en extra sinnesfrid. Dess robusta konstruktion stod emot daglig användning och slitage utan tecken på skador eller försämring.

Vi uppskattade särskilt det faktum att den medföljande skärbrädan i porslin kompletterade kupan perfekt och gjorde den lika smidig att använda direkt från kylskåpet som på det dukade bordet.

Denna kombination av praktisk funktionalitet och estetisk attraktivitet var verkligen imponerande.

Men det var inte allt. Denna ostkupa är diskmaskinssäker, vilket gjorde rengöringen efter användning snabb och smidig. Det enda lilla klagomålet vi hade var att den inte är mikrovågsugnssäker, vilket kan vara ett litet minus för vissa användare.

Sammanfattningsvis erbjuder Guzzini Bolli ostkupa en utmärkt balans mellan hållbarhet, elegans och funktionalitet, vilket gör den till ett utmärkt tillskott i varje kök.

Fördelar

 • Högkvalitativt och hållbart material
 • BPA-fri
 • Diskmaskinssäker
 • Modern design

Nackdelar

 • Ej mikrovågsugnssäker

10. Lång garanti – Boska Oslo

Boska Oslo ostkupa

Se bästa priset

Boska Oslo ostkupa är en exemplarisk blandning av praktisk funktion och visuell estetik. Den kombinerar robustheten och naturliga skönheten i 100% europeisk ekträ med en innovativ design som förhöjer smakupplevelsen och presenterar ost på det mest tilltalande sättet.

Specifikationer
Material:Ekträ, plast
Garanti:10 år
Form:Rund
Mått:25 x 25 x 16 cm
Handdisk:Rekommenderas

Under vår testprocess fann vi att denna ostkupa verkligen levde upp till sitt löfte. Den rundade formen på både bräda och kupa skapade en visuell attraktivitet som var svår att ignorera. Detta var inte bara en produkt för att förvara ost – det var ett konstverk.

Funktionellt sett höll klockan ostens smaker bevarade och fräsch även efter längre perioder. Det var också en glädje att upptäcka att osten behöll sin textur och kvalitet, vilket gjorde varje servering till en njutning.

Dock rekommenderas handdisk, vilket kan vara en liten nackdel för dem som föredrar enklare rengöringsmetoder.

Den 10-åriga garantin som följer med denna produkt ger en tydlig indikation om Boska’s förtroende för sin produkt och dess hållbarhet.

I slutändan är Boska Oslo ostkupa inte bara ett tillägg till köket, utan ett steg mot att förvandla varje ostservering till en oförglömlig upplevelse.

Fördelar

 • Högkvalitativt ekträmaterial
 • Elegant rund design
 • Behåller ostens fräschhet
 • 10-årig garanti

Nackdelar

 • Ej diskmaskinssäker
 • Regelbunden oljebehandling krävs för optimal användning

Hur vi utförde vårt test av ostkupor 2024

När vi började vårt omfattande test av ostkupor var vår ambition att ge en objektiv och insiktsfull bedömning av de bästa produkterna på marknaden. Vår testmetodik grundar sig på en djupgående analys av varje produkts funktion och kvalitet. Vi valde att utföra vårt test i en kontrollerad miljö för att få så korrekta resultat som möjligt.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa att alla testade ostkupor fick en rättvis bedömning, satte vi upp en strikt testmiljö. Rummet vi använde hade en konstant temperatur och luftfuktighet, vilket är viktiga faktorer att beakta när man ska förvara ost.

Varje ostkupa i glas, liksom andra material, placerades på samma plats i rummet för att säkerställa jämförbara resultat. Vi utförde också varje test med samma sorters hushållsost, för att hålla ostmaterialet konstant.

Vår testprocess

Vår testprocess involverade flera noggrant utvalda steg för att kunna granska varje ostkupas förmåga att förvara ost. Först observerade vi ostkupans design och byggkvalitet, och granskade hur väl den kunde försegla osten.

Därefter tog vi tid på hur länge varje ost förblev fräsch i respektive ostkupa. Varje produkt testades flera gånger för att vi skulle kunna säkerställa att våra resultaten var tillförlitliga. Våra bedömningar inkluderade även hur lätt det var att rengöra varje ostkupa.

Utförande av testerna

För att utföra våra tester på bästa sätt, så tog varje test minst en vecka att genomföra. Varje ostkupa testades separat med en ny ost. Vi testade varje produkt tre gånger och det var viktigt att ostens kvalitet och fräschör kvarstod under hela testperioden.

Det här var en tidskrävande process, men det var nödvändigt för att garantera att vi kunde identifiera bästa ostkupan för förvaring av ost. Våra tester involverade noggranna observationer, anteckningar och mycket noggrannhet, men det var definitivt värt ansträngningen för att ge våra läsare den mest detaljerade och korrekta informationen.

Utvärdering

När vi hade utfört våra tester började vi processen med att utvärdera resultaten. Vi analyserade noggrant varje detalj i vår data, jämförde resultat från olika tester och noterade vilka ostkupor som konsekvent visade höga prestanda.

Vi fokuserade på faktorer som hållbarhet, användarvänlighet, rengöringsprocess och naturligtvis, hur väl varje ostkupa bevarade osten. Utifrån denna analys var vi sedan i stånd att kategorisera ostkuporna efter olika kriterier och hitta den som stod ut som bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

En kritisk del av vårt test var att bedöma hållbarheten hos varje ostkupa. Detta innefattade inte bara materialets hållbarhet, utan även hur väl varje ostkupa i glas och andra material behöll sin funktion över tid.

För att göra detta genomförde vi långtidstester där vi lät osten vara i ostkupan under en längre period än i de initiala testerna. Vår upplevelse var att de bästa ostkuporna behöll sin effektivitet och klarade av att förvara ost under lång tid utan att kvaliteten på osten försämrades.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet var andra avgörande faktorer i vårt test. Vi uppskattade ostkupor som var stabila, robusta och som inte lätt gick sönder. Dessutom var det viktigt att ostkupan hade en pålitlig tätning för att förhindra att luft kom in och påverkade ostens kvalitet.

Under testperioden stötte vi på några oväntade situationer, såsom strömavbrott och temperaturförändringar. Det visade sig att ostkupor som klarade av dessa störningar utan att påverka ostens kvalitet var de mest pålitliga. Vårt test visade att en bra ostkupa inte bara behöver vara effektiv vid förvaring av ost, den ska även vara säker och pålitlig under olika förhållanden.

Tips för användning av din ostkupa

Experttips för effektiv användning av din ostkupa

Att använda en ostkupa kan vara ett fantastiskt sätt att bevara och presentera din favoritost. Men det finns några viktiga saker att tänka på innan du börjar använda din nya köksklenod.

Genom vårt omfattande testarbete med en rad olika ostkupor har vi identifierat flera nyckelområden som är avgörande för optimal användning och livslängd på produkten. Här kommer vi att dela dessa insikter med er.

Förstå ditt materials egenskaper

Ostkupor kommer i en mängd olika material, från plast och glas till olika träslag. Varje material har sina egna specifika egenskaper och skötselråd. Under testprocessen har vi märkt att oavsett materialval är det viktigt att följa producentens råd för skötsel och rengöring för att förlänga produktens livslängd och behålla dess kvalitet.

Rätt förvaring ger längre livslängd

Hur du förvarar din ostkupa när den inte används kan ha stor påverkan på dess livslängd. Förvara din ostkupa på en torr och sval plats, gärna skyddad från direkt solljus.

Rätt placering är A och O

Var du placerar din ostkupa under användning kan ha en stor påverkan på din upplevelse. Om klockan placeras direkt i solen kan det leda till ökad temperatur inne i kupan, vilket kan påverka ostens kvalitet negativt. Under våra tester märkte vi att placering i skugga eller i rumstemperatur gav de bästa resultaten för ostens kvalitet och smak.

Storleken är viktig

Storleken på din ostkupa kan påverka hur väl den fungerar. En för liten kupa kan pressa ostbiten och skapa en ojämn miljö där vissa delar torkar ut medan andra blir för fuktiga. En för stor kupa kan istället skapa för mycket luft omkring osten vilket kan leda till uttorkning.

Under våra tester hittade vi den optimala storleken genom att se till att osten inte nuddade sidorna av kupan, men samtidigt inte låg för ensamt i mitten.

Skötsel och underhåll

För att din ostkupa ska hålla länge och bevara dina ostar på bästa sätt är det viktigt att ta hand om den ordentligt. Här är några grundläggande skötselråd för din ostkupa:

Rengöring: Se till att rengöra din ostkupa regelbundet, helst efter varje användning. Använd milda rengöringsmedel och undvik att använda starka kemikalier som kan skada materialet.

Förvaring: Våra tester visade att ostkupor som förvarades på en torr, sval plats behöll sin kvalitet mycket längre än de som utsattes för fukt, värme eller direkt solljus. Om du har en träostkupa bör du undvika att utsätta den för direkt solljus eller hög värme, eftersom det kan leda till att träet spricker eller deformeras.

Underhåll av träostkupor: Om du har en träostkupa bör du behandla den med olja då och då för att skydda träet och bibehålla dess naturliga skönhet. Använd en lämplig matolja, som mineralolja eller linfröolja, och applicera den jämnt och försiktigt med en mjuk trasa. Låt oljan sjunka in i träet innan du torkar bort eventuellt överskott.

Hållbarhet och miljövänlighet

Att välja en ostkupa som är hållbar och miljövänlig kan bidra till en bättre framtid för vår planet. Här är några tips för att göra mer hållbara och miljömedvetna val när du köper en ostkupa:

Material: Välj en ostkupa tillverkad av miljövänliga och hållbara material, som bambu eller FSC-certifierat trä. Dessa material har lägre miljöpåverkan än plast eller icke-hållbart producerade träslag.

Kvalitet: Investera i en högkvalitativ ostkupa som kommer att hålla länge. Detta minskar behovet av att köpa nya produkter och bidrar till en lägre miljöbelastning över tid.

Återvunnet material: Om möjligt, välj en ostkupa tillverkad av återvunnet material. Detta hjälper till att minska mängden avfall som produceras och minskar påverkan på jordens resurser.

Sammanfattning av tips:

 • Förstå ditt materials egenskaper
 • Rätt placering är A och O
 • Storleken är viktig
 • Skötsel och underhåll
 • Hållbarhet och miljövänlighet

Genom att följa dessa tips kan du maximera din upplevelse av din ostkupa, bevara ostens smak och textur, och säkerställa att din ostkupa varar så länge som möjligt. Kom ihåg, den bästa ostkupan är den som används på rätt sätt!

Hur man hittar den bästa ostkupan

Hur man hittar den bästa ostkupan 2024

Varför är en ostkupa så viktig för ostälskare? Att förvara ost korrekt är en konst som varje sann ostälskare behöver bemästra. Med en ostkupa kan du bevara smaken och konsistensen på dina favoritoster.

Ostkupor underlättar förvaring av mer än bara ost, till exempel chark, frukt och grönt. Det håller maten fräsch och är dessutom en snygg detalj att ha på matbordet.

En ostkupa är en praktisk och snygg lösning för ostförvaring som ger ditt kök en elegant touch. I denna köpguide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att hitta den perfekta ostkupan för ditt hem.

I guiden får du möjligheten att lära dig om de viktigaste faktorerna och vad du bör tänka på kring dessa. Efter dessa tips garanterar vi att du enkelt kan köpa den bästa ostkupan till hushållsost.

Material

Ostkupor finns i en rad olika material, så det är viktigt att veta vilket material som passar bäst för dina behov. Några vanliga material som används för ostkupor inkluderar:

 1. Glas: Glas är ett utmärkt material för ostkupor eftersom det är icke-poröst och enkelt att rengöra. Dessutom låter glas dig se dina ostar vilket kan vara både praktiskt och estetiskt tilltalande.
 2. Porslin: Porslin är ett annat populärt val för ostkupor. Det håller osten fräsch och kan komma i en mängd olika stilar och färger som passar ditt köksinredning.
 3. Trä: Trä är ett naturligt material som har goda isolerande egenskaper och hjälper till att reglera fuktigheten inuti ostkupan. Ett exempel på en träsort som ofta används för ostkupor är akacia.

Storlek och form

Vilken ostkupa passar dina behov? Ostkupor kommer i olika storlekar och former. För att hitta den perfekta ostkupan bör du överväga följande faktorer:

 1. Antalet ostar: Om du ofta har flera sorters ost hemma samtidigt kan en större ostkupa vara att föredra. Ett exempel på en sådan ostkupa är en modell med flera avdelningar eller nivåer.
 2. Utformning: Vissa ostkupor är avsedda för att förvara en enda ost medan andra har utrymme för flera ostar. Tänk på hur du förvarar dina ostar och välj en ostkupa med rätt utformning därefter.
 3. Stil: Ostkupor finns i allt från moderna, minimalistiska designs till klassiska och rustika stilar. Fundera på vilken stil som passar ditt kök bäst och välj en ostkupa därefter.

Extra funktioner

Vissa ostkupor erbjuder extra funktioner som kan vara både praktiska och roliga att använda. Några exempel inkluderar:

 1. Ventilation: En ostkupa med ventilationssystem kan bidra till att reglera luftfuktigheten, vilket är viktigt för att hålla osten fräsch. Ventilationen kan vara enkla hål i locket eller en mer avancerad mekanism.
 2. Serveringsplatta: Vissa ostkupor inkluderar en serveringsplatta som kan tas ut och användas för att servera osten. Detta kan vara praktiskt när du har gäster och vill imponera med en snygg ostbricka.
 3. Inbyggd ostkniv: För de som önskar en allt-i-ett-lösning kan en ostkupa med inbyggd ostkniv vara en praktisk funktion. Kniven förvaras säkert på kupan och är alltid redo att användas när det är dags att skära upp osten.

Pris och kvalitet

Vad bör du lägga pengar på? När det kommer till priset på en ostkupa kan det variera stort beroende på material, design och extra funktioner. Här är några tips för att hitta rätt ostkupa inom din budget:

 1. Sätt en budget: Bestäm dig för hur mycket du är villig att spendera på en ostkupa innan du börjar leta. Detta hjälper dig att fokusera på produkter inom din prisklass och undvika frestelsen att köpa en dyrare modell.
 2. Jämför priser: Kolla in olika butiker och webbplatser för att jämföra priser på de ostkupor du är intresserad av. Ofta kan du hitta bra erbjudanden online eller under försäljningar i fysiska butiker.
 3. Recensioner: Läs recensioner och råd från andra kunder för att få en bättre förståelse för kvaliteten på de olika ostkuporna du överväger. Detta kan hjälpa dig att avgöra om en dyrare ostkupa verkligen är värd det extra priset.
Ostkupa test

Vanliga frågor om ostkupor

Hur mycket kostar en ostkupa?

En ostkupa i glas kostar typiskt sett mellan 300kr och 500kr. En fyrkantig eller rund ostkupa i plast är billigare men även sämre. Det som skiljer dessa modeller åt är oftast materialet på bottenplattan.

Behöver man verkligen en ostkupa?

Ja det kan vara en bra kökspryl för dig som älskar ost, eller hatar att plasta in saker innan de stoppas i kylen. Du slipper onödiga plastpåsar, och får en välkyld ost i flera timmar efter den plockats ur kylen.

Hur länge håller osten i en ostkupa?

Osten håller inte nödvändigtvis längre i en ostkupa jämfört med en vanlig plastpåse. Den bevarar dock ostens kyla även utanför kylen samt håller den fräschare.

Varför vill man köpa en ostkupa?

En ostkupa bäst i test hjälper inte bara att bevara osten. Den behåller också kylan från kylskåpet när den tagits ur kylskåpet. Dessutom kan det vara en snygg detalj att ha på bordet till middagen.

En ostkupa i glas är också väldigt snygg. Missta oss inte – du kan förstås använda ostkupan till din hushållsost också. Då slipper du plasta in den efter varje användning.

Kan man förvara ost i en bäst i test ostkupa?

Ja det kan man verkligen! Ostkupan är gjord för att man ska kunna ha ost i den. Osten håller ofta längre när man har den under en bra ostkupa i glas.

*Vill du riva osten? Kolla in vårt rivjärn test!

Bästa ostkupan

Sammanfattning

En bra ostkupa till hushållsost är en schysst inredningsdetalj som du inte ska behöva skämmas för att ha på middagsbordet. Den ska vara snygg och samtidigt göra sitt jobb.

Att hitta den perfekta ostkupan för ditt hem handlar om att ta hänsyn till en rad faktorer, som material, storlek, form, funktioner, pris och kvalitet.

Genom att följa vår köpguide och vara uppmärksam på vad som är viktigt för dig och dina behov, kommer du att kunna hitta den perfekta ostkupan som gör att dina ostar smakar och ser fantastiska ut.

Med den rätta ostkupan i ditt kök kommer du att kunna förvara och servera dina ostar på bästa sätt och imponera på dina gäster med din ostkunskap och eleganta presentation. Lycka till i din jakt på den perfekta ostkupan och njut av alla de utsökta ostarna som väntar på att bli upptäckta!

Källor