Ostronkniv bäst i test 2021 – hitta bästa ostronkniven!

Letar du också efter ostronkniv bäst i test 2021? Då är denna artikel perfekt för dig! Vi hjälper dig hitta den bästa ostronkniven för dig.

En ostronkniv är en grym liten kökspryl som verkligen kommer uppskattas när det är dags för skaldjur. Den kan alltså användas till mer än bara ostron, till exempel hummer, räkor och andra skaldjur.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Ostronkniv bäst i test 2021

1. MasterClass ostronkniv

2. Zwilling ostronkniv

3. Zwilling ostronöppnare

Prisklass: Medium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

MasterClass ostronkniv – bäst i test!

MasterClass ostronkniv
MasterClass ostronkniv

Denna modell från MasterClass är den vi utsér till ostronkniv bäst i test 2021! Det är en väl utformad kniv med stilren design. Hela kniven är tillverkad i rostfritt stål och tål därför att diskas i maskin.

Tänder på ena sidan av bladet underlättar öppnandet. Dessutom ett skydd för fingrarna så att du inte slinter.

En riktigt bra ostronkniv till överkomligt pris!

Zwilling ostronkniv recension

Zwilling ostronkniv
Zwilling ostronkniv

Denna ostronkniv från Zwilling är ytterligare ett bra alternativ. Kniven har ett rejält blad i plast som man enkelt får grepp om. Kniven i sig har tyvärr inga tänder, men går ändå lätt in i ostronet eller skaldjuret.

Stort skydd för fingrarna vilket vi på HemmaPrylar uppskattar. Vi alla vet nog hur mycket man slinter runt när man ska öppna blöta skaldjur…

Zwilling ostronöppnare recension

Zwilling ostronöppnare
Zwilling ostronöppnare

Ännu en ostronöppnare från Zwilling som platsar på vår topplista. Denna gjord i plast, vilket gör att den också är betydligt billigare än ovanstående varianter.

Tyvärr nämner en del kunder att träet spricker vid diskning, så försök diska den för hand istället.

Vi tycker ändå att den platsar på topplistan, och rekommenderar att träbiten oljas in.

Vanliga frågor

Måste man ha en ostronkniv?

Man måste förstås inte ha en ostronkniv, du kan också använda en vanlig kniv. Dock rekommenderar vi att du i så fall använder en så liten kniv som möjligt, kanske till och med vanliga bestick.

Den största anledningen till att en ostronkniv är rekommenderad är för att den har ett skydd för fingrarna. När man ska öppna ostron är de ofta blöta, vilket gör att man slinter. Med skyddet för fingrarna som finns på ostronknivar kommer du aldrig skära fingrarna i processen.

Hur får man upp ett ostron?

Använd en tjock kökshandduk och håll ett stadigt grepp runt ostronet. Ta sedan ostronkniven och kila in den i skalet. Bänd upp skalet och fortsätt hålla ett stadigt grepp runt ostronet.

Här är en video som visar processen:

Kan ostronkniv användas till annat än ostron?

Ja! Ostronkniven kan användas till annat än bara ostron. Många använder ostronknivar för andra skaldjur som hummer och räkor. Det fungerar riktigt bra, men i det fallet är såklart en ostronkniv inte nödvändig.

Hur mycket kostar en ostronkniv?

En ostronkniv kostar mellan 100kr och 300kr. Större skillnad än så är det inte.

Bästa ostronkniven

Hur väljer man den bästa ostronkniven?

Det kan vara knepigt att välja den bästa ostronkniven, alla ser ju likadana ut? Om du inte hittat en variant som passar dig i vår ostronkniv bäst i test lista är här några tips på hur du kan hitta din favorit.

Material

Materialiet som ostronkniven tillverkats i är en av de viktigaste kriterierna. Vi rekommenderar främst de modeller som är gjorda i rostfritt stål. Välj en som är helt tillverkad i stål, inte ett handtag av annat material. De flesta modeller med handtag i annat material spricker i diskmaskinen.

Rostfritt stål håller inte bara längre än plast, det är också betydligt snyggare.

Funktionalitet

Funktionaliteten är förstås något man får tänka på oavsett köksverktyg. När det kommer till just ostronknivar är det några saker vi tycker är extra viktiga:

  • Fingerskydd. Fingerskyddet är extremt viktigt för att man slinter så pass ofta med ostronknivar. Välj en modell med extra stort fingerskydd, det ger mycket bättre skydd.
  • Tandat blad. Att ha tänder på knivbladet är grymt, eftersom det ger bättre grepp när du tryckt in den i ostronet.

Skärpa

Skärpan på ostronkniven är inte livsviktig om bladet är hyfsat smalt. Om bladet är smalt nog så kommer den enkelt tryckas in i ostronet.

Tänk på att ostronknivar kan vässas med brynstål eller knivslip!

Pris

Priset är alltid en fråga man får ha i åtanke när man ska köpa köksprylar. Ostronknivar kostar mellan 100kr och 300kr, du får själv sätta en budget där emellan.

Ostronkniv test

Hur gjorde vi vårt ostronkniv test?

Vi inledde ostronkniv testet genom att försöka hitta några modeller som passar. Vi valde några modeller i varje prisklass för att ha något som passar alla. Sedan valde vi en i varje priskategori som fått bäst kundbetyg.

För att fördjupa oss om vardera modell tittade vi främst på produktbeskrivningar, specifikationer och vad föregående kunder hade att säga. Med det vi hittat sattes sedan våra egna recensioner ihop.

Slutligen satte vi ihop en ostronkniv bäst i test lista. För att välja hur de olika modellerna skulle rankas behövde de först jämföras. Det gjordes genom bland annat kriterier som material, funktionalitet och skärpa.

Avslutande ord

En ostronkniv är en smidig liten pryl som alla skaldjursälskare borde ha i kökslådan. Det underlättar inte bara öppnandet av ostron, utan också rensning av andra skaldjur som hummer och räkor. Äter du ofta skaldjur är en ostronkniv helt enkelt bara ett måste!

Den är dessutom riktigt billig vilket gör den perfekt som gå-bort-present på till exempel en kräftskiva.

Källor