Pastagryta

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Avlång modell

Zwilling True Flow

Le Creuset 3-Ply

WMF Mini Low

Zwilling Twin Specials

När det kommer till matlagning är rätt verktyg helt essentiellt. I köket finns det en myriad av redskap och behållare som gör varje rätt till en framgång. Bland dessa tar pastagrytan en särskild plats. Det kan tyckas som en simpel behållare, men valet av rätt pastagryta kan verkligen lyfta ditt matlagningsgame till nästa nivå.

I denna artikel har vi genomfört ett noggrant test av flera populära pastagrytor på marknaden för att hjälpa dig hitta den som passar just dina behov bäst.

1. Bäst i test – Zwilling True Flow

Zwilling True Flow pastagryta

Se bästa priset

När vi började testa grytan från Zwilling blev vi omedelbart imponerade av dess robusta design. Den är tillverkad av högkvalitativt 18/10 rostfritt stål, vilket är känt för sin hållbarhet.

Dess tidlösa look, kombinerat med de eleganta handtagen, ger grytan en premiumkänsla. Det faktum att den rymmer hela 6 liter och har en diameter på 24 cm gör den perfekt för större måltider, som när vi lagade stora mängder pasta och soppa.

Under testet märkte vi hur den energisparande Sigma Classic+ sandwichbotten verkligen lever upp till sitt löfte. Värmen fördelades jämnt över grytans botten, vilket resulterade i en perfekt tillagning av vår mat utan några tecken på överhettning eller bränning. Den inbyggda måttindikatorn på insidan visade sig vara mycket användbar, särskilt när vi försökte mäta upp ingredienser.

Ett av de mest distinkta egenskaperna med denna gryta är dess glaslock. Inte bara sitter det tätt, vilket bevarar värmeeffektiviteten, men det innehåller också en integrerad sil. Denna funktion gjorde det oerhört enkelt för oss att hälla av pastavattnet utan att behöva använda en separat sil.

Trots dessa många fördelar upptäckte vi en potentiell nackdel under vårt test. Även om grytan är diskmaskinssäker, märkte vi att manuellt handtvätt rekommenderades för att behålla grytans glans över tid.

Vi kan konstatera att Zwilling True Flow-grytan inte bara är en effektiv och pålitlig gryta utan också en estetiskt tilltalande del av vilket kök som helst. Med sina många funktioner och den hållbara konstruktionen är det ingen överraskning att den snabbt blev en favorit under vårt test.

Fördelar

 • Högkvalitativt rostfritt stål
 • Integrerad sil i glaslocket för enkel dränering.
 • Ugnssäker upp till 200°C.

Nackdelar

 • Förlorar glans efter flera diskmaskinsanvändningar.

2. Bäst premiumval – Le Creuset 3-Ply

Le Creuset 3-Ply pastagryta

Se bästa priset

När vi fick Le Creuset 3-Ply grytan i handen, blev vi direkt imponerade av dess stadiga byggkvalitet. Tillverkad med 3-ply teknik, där rostfritt stål och aluminium av högsta kvalitet binds samman, kunde vi känna att denna gryta var byggd för att vara långvarig.

Värmen sprids jämnt över hela grytan, vilket ger utmärkta resultat oavsett vilken rätt vi försökte oss på. Vi lagade allt från krämiga såser och mustiga grytor till att helt enkelt koka ris, och varje gång blev resultatet enastående.

Ett av de mest distinkta dragen hos denna gryta är den smarta insatsen som den kommer med. Detta gör det möjligt att koka pasta direkt i grytan, eliminera behovet av ett separat durkslag. Insatsen var även perfekt för ångkokning av grönsaker och fisk, vilket sparade både tid och utrymme i köket.

En annan funktion vi älskade var hällpipen. Detta eliminerade spill och gjorde hällprocessen så mycket smidigare.

Medan grytan var fantastisk på många sätt, upptäckte vi att trots påståendet om att den var kompatibel med alla typer av hällar, fungerade den inte optimalt med induktionshällar. Detta var en mindre besvikelse, men något som potentiella köpare bör vara medvetna om.

När det gäller skötsel, var Le Creusets rekommendationer att förbehandla grytan med vegetabilisk olja innan första användningen både klart och enkelt att följa. Detta, kombinerat med att den tål diskmaskin, gjorde skötsel och rengöring av grytan otroligt bekvämt.

Sammantaget, om du letar efter en gryta som inte bara är elegant utan också funktionell och hållbar, skulle Le Creuset 3-Ply vara ett utmärkt val, med reservationen om dess kompatibilitet med induktionshällar.

Fördelar

 • 3-ply teknik för jämn värmefördelning.
 • Multifunktionell insats för pasta och ångkokning.
 • Praktisk hällpip minimerar spill.

Nackdelar

 • Inte optimal för induktionshällar.

3. Bäst budgetval – WMF Mini Low

WMF Mini Low pastagryta

Se bästa priset

Efter att ha testat WMF Mini Low, är vi imponerade av dess funktioner och kompakta design. Den är framtagen särskilt för mindre hushåll, med 1-2 personer, vilket betyder mindre portioner och färre rester. Detta gör den till en perfekt gryta för singlar eller för dem som föredrar att laga mat i mindre mängder.

Den första saken som vi la märke till när vi testade grytan var hur robust den kändes trots sin mindre storlek. Tillverkad av högkvalitativt Cromargan® rostfritt stål, garanterar den lång hållbarhet.

Den patenterade TransTherm®-botten var mycket effektiv när vi använde den på olika spishällar, inklusive induktion. Vi upplevde en jämn värmefördelning, vilket resulterade i enhetlig matlagning och behöll värmen för en längre tid, vilket gjorde att matlagningen blev energieffektiv.

En annan aspekt som vi älskade var dess estetiska tilltal. Den skinande metallfärgen och designen av WMF Mini Low gör den till ett elegant tillskott till vilket kök som helst. Locket som ingår i designen var praktiskt och förbättrade matlagningen genom att behålla värme och ånga.

Men vi noterade också en liten nackdel. Trots att den är utformad för mindre portioner, kunde det ibland kännas att den var lite för liten för även två portioner av vissa rätter. Detta kan vara begränsande om man överväger att laga en större måltid för två.

Sammanfattningsvis fann vi att WMF Mini Low är en utmärkt produkt för mindre hushåll eller för dem som önskar laga mindre portioner. Med sin starka konstruktion, effektiva värmefördelning och eleganta design, är den definitivt ett värdefullt tillskott till köket.

Fördelar

 • Kvalitativt rostfritt stål.
 • Jämn värmefördelning.
 • Lämplig för alla spishällar, inklusive induktion.
 • Energieffektiv tillagning.

Nackdelar

 • Kan kännas för liten för vissa rätter.
 • Kan kännas tung för sin storlek.

4. Avlång modell – Zwilling Twin Specials

Zwilling Twin Specials pastagryta

Se bästa priset

När vi testade Zwilling Twin Specials grytan, blev vi snabbt medvetna om hur effektiv och praktisk denna gryta verkligen är, särskilt för de som älskar att laga pasta och sparris. Med sitt multifunktionella design blev den snabbt en favorit i vårt kök.

Den stilrena och eleganta utformningen inte bara förhöjde vårt kökets estetik, utan visade sig vara särskilt praktisk när det kom till att koka pasta och sparris i upprättstående position, vilket underlättade tillagningen betydligt.

Men det var inte bara pasta och sparris som denna gryta imponerade på oss med. Den visade sig vara utomordentlig även för blanchering, kokning och ångkokning av andra ingredienser.

Det rostfria stålet som grytan är tillverkad av gav inte bara ett lyxigt intryck utan garanterade också hållbarhet och effektivitet. Den magnetiska basen var en extra bonus, vilket gjorde att grytan kunde användas på alla värmekällor, inklusive induktion.

En av de mest imponerande funktionerna var dock den starka aluminiumkärnan i basen, vilket säkerställde att värmen hölls och fördelades jämnt i hela grytan. Detta ledde till snabbare matlagning, vilket sparade både tid och energi.

Insatsen med korg var också en värdefull funktion, vilket underlättade dräneringen av vatten och gjorde att en separat sil blev överflödig. Men även om grytan var mycket funktionell, upptäckte vi att inställningen av korgen ibland kunde vara lite knepig, särskilt när man hanterar tyngre livsmedel.

Sammanfattningsvis var Zwilling Twin Specials en riktig spelväxlare i vårt kök. Dess multifunktionella design, kombinerat med dess högkvalitativa konstruktion, gör den till en ovärderlig tillgång för alla som vill ha en kombinerad lösning för att laga både pasta och sparris, samtidigt som man njuter av andra tillagningsmetoder.

Fördelar

 • Kan användas på alla värmekällor.
 • Jämn värmefördelning.
 • Insats med korg för enkel dränering.

Nackdelar

 • Korgens inställning kan vara klurig.

5. Stor volym – CRISTEL Mutine

CRISTEL Mutine pastagryta

Se bästa priset

När vi bestämde oss för att testa CRISTEL Mutine, en stålgryta med en kapacitet på 9,4 liter, var vi särskilt nyfikna på dess prestanda givet dess franska arv och företagets långa historia sedan 1826.

Direkt från lådan gav grytan ett solidt och kvalitativt intryck med sin skinande rostfria stålyta. Den kändes robust, med sin vikt på 1,8 kg, men inte alltför tung för dess storlek.

En särskild egenskap som omedelbart fångade vår uppmärksamhet var det avtagbara handtaget. Detta innovativa drag var inte bara en bonus när det kom till förvaring, utan även för ugnslagning där man kan ta bort handtaget för att maximera ugnens kapacitet. Handtaget i rostfritt stål var dessutom mycket hållbart och kändes stabilt när man lyfte grytan, även när den var fylld med vätska.

Vid användning upptäckte vi att grytan snabbt upptog värmen och fördelade den jämnt över botten, tack vare dess “Sandwich botten”. Detta blev särskilt uppenbart när vi använde den på olika värmekällor som gasspis, glaskeramikhäll och induktionshäll.

Ett annat plus var dess ugnssäkerhet, vilket tillåter mångsidig matlagning. Däremot blev vi något besvikna över att den inte kom med ett medföljande lock, vilket vi tyckte var ett missat tillfälle, särskilt med tanke på grytans prisnivå.

Sammanfattningsvis överträffade CRISTEL Mutine för det mesta våra förväntningar. Dess moderna design kombinerat med funktionalitet och det avtagbara handtaget gjorde det till en utmärkt tillägg i vårt kök.

Även om frånvaron av ett lock var en nackdel, var de andra egenskaperna så imponerande att det för det mesta uppvägde för denna brist.

Fördelar

 • Avtagbart handtag för enklare förvaring och ugnslagning.
 • Tål olika värmekällor.
 • Ugnssäker.

Nackdelar

 • Kommer inte med ett lock.

6. Bra alternativ – Ballarini Gli

Ballarini Gli pastagryta

Se bästa priset

När vi valde att testa Ballarini Gli, en pastagryta av hög kvalitet, var vi genast lockade av dess dubbla durkslagsinsatser. Denna unika egenskap möjliggjorde att vi kunde koka två olika pastatyper med varierande koktider samtidigt i en enda gryta.

Efter att ha testat denna funktion i praktiken blev vi genast förtjusta. När pastan var färdigkokt var det otroligt smidigt att helt enkelt lyfta upp durkslaget och låta vattnet rinna av utan att behöva använda ytterligare köksredskap.

Grytans konstruktion, tillverkad av 18/10 rostfritt stål med en sandwichbotten av aluminiumkärna, bidrog betydligt till dess prestanda. Uppvärmningen var snabb och jämn, vilket minimerade väntetiden och gav en konsekvent matlagningsupplevelse.

Vi uppskattade också dess mångsidighet, eftersom grytan kunde användas på alla värmekällor, inklusive induktionshäll. Dessutom var den enkel att rengöra, med tanke på dess diskmaskinssäkerhet, vilket sparade oss mycket tid i efterhand.

Trots alla dessa imponerande egenskaper, fann vi att medan durkslagsinsatserna var ett innovativt inslag, kunde de vara lite klumpiga att hantera när de var fyllda med pasta, särskilt för de som kanske inte har lika starka armar.

Sammantaget har Ballarini Gli definitivt uppfyllt våra förväntningar och erbjudit en unik och bekväm matlagningsupplevelse.

Fördelar

 • Snabb och jämn uppvärmning.
 • Diskmaskinssäker för enkel rengöring.
 • Kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion.

Nackdelar

 • Durkslagsinsatserna kan vara klumpiga att hantera när de är fyllda.

Hur vi utförde vårt test av pastagrytor 2024

Att hitta den bästa pastagrytan för ditt kök är inte alltid en lätt uppgift. För att göra urvalsprocessen lättare för dig, beslutade vi oss för att genomföra ett noggrant test av de mest populära pastagrytorna på marknaden.

Med hjälp av vår samlade erfarenhet och kunskap, och genom att ta hänsyn till olika faktorer, har vi strävat efter att ge dig den mest omfattande översikten av vilken produkt som verkligen kan sägas vara “bäst i test”. Låt oss dyka in i vår testprocess.

Skapande av konsekvent testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvist och objektivt som möjligt, lade vi stor vikt vid att skapa en konsekvent testmiljö. Vi valde en lugn och temperaturkontrollerad miljö för att säkerställa att alla pastagrytor testades under liknande förhållanden.

Varje gryta fick även en lika stor mängd vatten och pasta för att kunna jämföra hur de presterade under exakt samma förutsättningar.

Vår noggranna testprocess

När det gällde att genomföra testet, hade vi en steg-för-steg-process för att säkerställa att varje gryta verkligen fick möjlighet att visa upp sina bästa sidor.

Processen började med att fylla varje pastagryta med vatten och vänta tills det kokade. Därefter tillsatte vi pasta och observerade hur snabbt och jämnt den blev klar.

Vi noterade även eventuella problem eller utmaningar vi stötte på under processen, såsom om handtaget blev för varmt eller om det var svårt att hälla av vattnet.

Detaljer kring utförandet av testerna

 • Antal tester: Varje pastagryta testades tre gånger för att kunna säkerställa konsekvens och upprepningsbarhet.
 • Testlängd: Varje test varade i genomsnitt 30 minuter, från att vattnet sattes på spisen till att pastan var klar att serveras.
 • Övriga observationer: Vi var särskilt uppmärksamma på hur lätt det var att rengöra grytan efteråt, om pastan brände fast och om locket satt tätt.

Med detta test hoppas vi att du nu känner dig välinformerad och redo att köpa en pastagryta som verkligen uppfyller dina behov. Vårt mål är alltid att hjälpa dig att göra det bästa valet, och vi tror verkligen att vi har funnit den produkt som förtjänar titeln ”bäst i test”.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha utfört vårt noggranna test av varje pastagryta var det dags för den kanske viktigaste delen – utvärderingen. Här samlade vi ihop alla våra anteckningar, observationer och resultat.

Vi jämförde hur varje pastagryta presterade i de olika stegen av testprocessen. Dessutom funderade vi över vilka egenskaper som verkligen var avgörande för att en pastagryta ska anses vara bra. Var det snabbheten i uppkoket? Eller var det kanske användarvänligheten?

Med hjälp av vår samlade data kunde vi sedan kategorisera varje produkt baserat på dess prestanda och andra relevanta faktorer. Det var även här vi beslutade oss för vilken gryta som verkligen förtjänade titeln “bäst i test”.

Hållbarhet och långtidstest

Vi ville inte bara testa produkternas omedelbara prestanda, utan även hur de stod sig över tid. Därför genomförde vi ett långtidstest över flera veckor där vi använde varje pastagryta regelbundet.

Vi var uppmärksamma på tecken på slitage, hur materialet höll sig efter flera tvättar och om grytans prestanda förändrades över tid. Vår ambition var att kunna rekommendera en produkt som inte bara presterar bra vid första användning, utan som fortsätter att hålla en hög standard över tid.

För många av oss som vill köpa en pastagryta är hållbarhet en nyckelfaktor, och det var viktigt för oss att adressera detta i vårt test.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerhet är alltid av högsta prioritet när det kommer till köksredskap, och pastagrytor är inget undantag. Under vårt test var vi särskilt uppmärksamma på hur säkert och pålitligt varje produkt presterade.

Faktorer som handtagets temperatur när vattnet kokade, hur tätt locket satt och hur väl grytan stod stadigt på spisen var alla av stor vikt. Vi var även intresserade av eventuella säkerhetsfunktioner som tillverkarna kan ha inkluderat, såsom överkoksskydd eller ergonomiska handtag.

Vårt mål var att kunna rekommendera en pastagryta som inte bara gör ett bra jobb med att koka pasta, utan som även ger dig sinnesro när du använder den i ditt kök.

Tips för bäst användning av din pastagryta

Tips för bäst användning av din pastagryta

Innan du sätter igång och använder din nyskaffade pastagryta finns det en del saker du bör ha i åtanke. Under vår omfattande testprocess stötte vi på flera aspekter som är viktiga att känna till. Genom att dela med oss av dessa insikter hoppas vi kunna hjälpa dig att få den bästa möjliga upplevelsen med din gryta.

Innan första användning

Under vårt test upptäckte vi att det är viktigt att tvätta och skölja grytan väl innan den används första gången. Tillverkningsprocessen kan ibland lämna spår av oljor eller andra restprodukter. Genom att skölja och tvätta grytan före första användningen ser du till att dina pastarätter håller högsta kvalitet.

Val av rätt storlek

När du väljer en pastagryta kan det vara frestande att gå efter den billigaste pastagrytan. Men kom ihåg att tänka på portionernas storlek. Om du ofta lagar mat till många personer kan en större gryta vara en bättre investering. Under testet märkte vi att att för små grytor kan leda till att pastan klibbar ihop.

Rätt mängd vatten

Vattenmängden är nyckeln till perfekt pasta. Vi rekommenderar att alltid följa rekommendationerna på pastaförpackningen, men som en allmän regel bör det vara tillräckligt med vatten så att pastan kan röra sig fritt. Detta var en faktor som spelade in när vi valde vilken produkt som blev bäst i test.

Tillsätt salt

Under vårt test märkte vi att salt inte bara förhöjer smaken av pasta, det förbättrar även pastans konsistens. Genom att salta vattnet får du en härligt smakrik och al dente pasta.

Använd inte olja i kokvattnet

Det finns en myt att olja i kokvattnet hindrar pastan från att klibba ihop. Men under vårt test fann vi att oljan faktiskt kan förhindra såsen från att fastna på pastan ordentligt. För bäst resultat, hoppa över oljan.

Integrera med andra köksverktyg

Även om en pastagryta är ett viktigt verktyg för att koka pasta, kan andra redskap också vara användbara. Till exempel kan en pastamaskin hjälpa dig att skapa dina egna, färska pastavarianter hemma. Genom att kombinera verktygen kan du uppnå restaurangkvalitet på dina rätter.

Var medveten om koktiden

En av de största misstagen du kan göra är att överkoka din pasta. Vi märkte under vårt test att varje pasta har en optimal koktid. Det bästa rådet är att alltid kontrollera pastan några minuter innan rekommenderad tid för att säkerställa bästa möjliga konsistens.

Några snabba tips från vårt test

 • Använd stora mängder vatten för att koka pasta.
 • Rör om pastan då och då för att förhindra att den klibbar ihop.
 • Använd ett durkslag för att dränera vattnet snabbt och effektivt.

Avslutningsvis hoppas vi att dessa tips, baserade på våra erfarenheter från testet, kommer att vara till nytta för dig när du använder din pastagryta. Glöm inte att alltid experimentera och hitta det som fungerar bäst för dig och dina matlagningsvanor.

Hur man hittar den bästa pastagrytan

Hur man hittar den bästa pastagrytan 2024

Det är absolut svårt att hitta den bästa pastagrytan, just för att de flesta är väldigt lika varandra. Här är några av de kriterier vi använt oss av när vi tagit fram våra testvinnare.

Extrafunktioner

En pastagrytas extrafunktioner är det absolut viktigaste. Många tillverkare idag har varit nytänkande och börjat inkludera saker som durkslag, modifierade lock eller andra rolig funktionalitet. Håll ett öga öppet för dessa funktioner, trots att du kanske inte känner att du behöver de.

Alla grytorna är ju i grunden just det; grytor. Om du inte vill ha extraprylarna kan du ju helt enkelt köra utan de. De modeller som har detta i sitt paket har nämligen exakt samma pris som de som inte har det.

Storlek

Storleken på pastagrytan är grymt viktigt. Då pratar vi inte bara om dess diameter, även om det kanske är viktigt om du kör med kokplatta.

Vi syftar främst på djupet på grytan. Det är inte bara viktigt när du ska koka pasta, utan också när du ska göra soppor och grytor. En djup kastrull är det absolut bästa för att motverka spill på hällen.

Handtag

Hur handtagen på kastrullen är utformade är otroligt viktigt för att den ska vara hanterbar. Se till att handtagen är grova och stabila att hålla i. Smalare handtag tappar du lätt greppet om när du har grytvantar och du får ingen stabilitet när den bärs.

Vanliga frågor om pastagrytor 2024

Vad kostar det att köpa en pastagryta?

Priset för en pastagryta varierar beroende på märke, material och storlek. Man kan hitta allt från billigare alternativ på några hundralappar till premiumgrytor som kan kosta flera tusen kronor.

Var kan man köpa en pastagryta?

Att köpa en pastagryta kan göras både i fysiska butiker och online. Även om båda alternativen har sina fördelar, rekommenderar vi att man gör sitt inköp online. Detta eftersom det ofta finns fler alternativ att välja mellan och man kan enkelt jämföra priser.

Kan man använda en pastagryta till annat än pasta?

Absolut! En pastagryta är mångsidig och kan användas till allt från att koka soppa till att tillreda grytor och stuvningar. Dess utformning gör den idealisk för många olika typer av rätter.

Vad är skillnaden mellan en pastagryta och en vanlig gryta?

Skillnaden mellan en pastagryta och en vanlig gryta ligger oftast i designen. En pastagryta är vanligtvis djupare med ett inbyggt durkslag eller perforerat lock, vilket gör det enkelt att dränera vattnet efter kokning av pasta. En vanlig gryta saknar dessa specifika egenskaper.

Källor