Pastamaskin – gör bästa färskpastan

Letar du också efter pastamaskin bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I denna artikel hittar du recensioner för att du ska få den bästa pastamaskinen.

Ta pastarätterna till nästa nivå med hemmagjord pasta, det är något som vi tycker alla hemmakockar där ute borde börja med. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro, framförallt inte om man har en riktigt bra pastamaskin!

Pastamaskin bäst i test 2024

1. Westmark pastamaskin

2. Marcato Atlas pastamaskin

3. Anders Petter Backaryd pastamaskin

Westmark pastamaskin
Marcato atlas pastamaskin
Anders Petter backaryd pastamaskin

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Westmark pastamaskin recension

Westmark pastamaskin
Westmark pastamaskin

För dig som är en köksentusiast, eller bara älskar att göra pasta är Westmarks pastamaskin vår varmaste rekommendation. Tillagningen gick mycket smidigt med den glidsäkra basen på maskinen. För ännu mer stabilitet kan man också tillfälligt skruva fast den i bänken med en inbyggd fästanordning.

Självklart finns det inställningar för all olik pasta du kan tänkas vilja göra.

Allt som allt är denna maskin från Westmark den modell vi anser vara pastamaskin bäst i test 2024.

Marcato Atlas pastamaskin recension

Marcato atlas pastamaskin
Marcato atlas pastamaskin

Denna pastmaskin Atlas från Marcato är en riktig klassiker från Italien. De specialiserar sig endast på att göra pastamaskiner – och det gör de rätt i! Tjockleken på pastan följer standardformatet (0,6-4,8mm).

Marcato Atlas pastamaskinen har självfallet alternativ för att göra fettuccine, tagliolini med flera.

Absolut en pastamaskin vi på HemmaPrylar skulle rekommendera till en pastaälskare!

Anders Petter Backaryd pastamaskin recension

Anders Petter backaryd pastamaskin
Anders Petter backaryd pastamaskin

För dig som inte riktigt vet om färskpasta kommer bli din grej än är denna Anders Petter Backaryd pastmaskinen något för dig. Med sitt riktigt billiga pris kan ingen hemmakock gå fel vid köp.

Tyvärr har denna modell inte tillgång till riktigt lika många pastasorter som tidigare nämnda, men den kan fortfarande göra de viktigaste. Det medföljde också en receptbok i paketet vilket du som är ny till färskpasta kommer uppskatta.

Överlag är Anders Petters pastamaskin en av våra favoriter, till stor del på grund av sin billiga prislapp.

Vanliga frågor när man ska hitta pastamaskin bäst i test

Vi vet! Du har massor av frågor och är ivrig att börja laga färskpasta, därför är vi här och ska besvara de allra vanligaste. Kika in vår pastamaskin bäst i test lista här ovanför för att få veta vilken som är den bästa pastamaskinen i alla olika prisklasser.

Hur mycket kostar en pastamaskin?

En genomsnittlig manuell pastamaskin kostar runt tusenlappen. Vissa modeller sträcker sig dock så lågt som 500kr. Elektriska pastamaskiner är såklart dyrare men de är inget vi rekommenderar till hemmakockar.

Hur rengör man en pastamaskin?

Det beror på vilken typ av pastamaskin det är, men manuella pastamaskiner av metall bör inte rengöras med vatten (för att undvika rost) och de tål inte diskmaskin.

Vänta ungefär en timme efter att du har använt maskinen för att låta eventuella kvarvarande degbitar torka, då blir lättare att ta bort dem. Använd en torr trasa eller papper för att torka bort mjöl och deg från maskinens yttre delar, och en torr borste eller tandpetare för att ta bort eventuella bitar av torkad deg från rullarnas och skärarnas springor.

För att rengöra en elektrisk pastamaskin måste du ta isär maskinen och tvätta varje del separat. För dessa och andra typer av pastamaskiner hänvisar vi istället till tillverkarens anvisningar.

Läs mer om hur man rengör pastamaskiner här!

Ska man smörja in pastamaskinen?

Ibland kan maskinens rullar eller skär-tillbehör av metall börja gnissla eller sluta snurra, om du smörjer dem kan du lösa dessa problem. Placera några droppar mineralolja i vardera ände av maskinen och snurra den några varv för att fördela oljan jämnt. Använd inte vegetabilisk olja för att smörja din maskin, den kan bli klibbig eller härsken.

Kan man göra egen pasta utan en pastamaskin?

Man gjorde pasta för hand i hundratals år innan maskiner uppfanns, och allt du egentligen behöver är en kavel (eller till och med en vinflaska!) för att rulla ut din deg och en vass kniv för att skära den. Men en pastamaskin gör förstås processen enklare, snabbare och ger ett jämnare resultat. Pastamaskiner kan också göra fler pastasorter, eftersom vissa är svåra, om inte omöjliga, att göra för hand.

Hur hittar man den bästa pastamaskinen?

Det är vissa saker som vi tycker är extra viktiga när man pratar om att hitta den bästa pastamaskinen. Här är några saker du bör tänka på när du ska välja din nya pastamaskin.

Elektrisk eller manuell

Manuella maskiner, som drivs med en handvev, är billigare än elektriska och är idealiska för tunna degplattor eller långa, platta pastasorter. Det är lite besvärligt att föra in degen i maskinen i ena änden, styra pastan när den kommer ut i den andra och vrida på veven samtidigt, så det kan vara lättare att använda en manuell maskin när ni är fler i köket. Vissa modeller erbjuder dock ett motoriserat tillbehör som tillval vilket löser vevandet åt dig.

Elektriska pastamaskiner är lättare att använda än manuella, men du måste arbeta i maskinens hastighet och skära pastan i längd samtidigt som den spottas ut. Vissa elektriska modeller blandar även degen åt dig, men dessa kan vara svåra att rengöra.

Material

Leta efter en robust maskin som är tillverkad av rostfritt stål, snarare än plast. Dessutom erbjuder rostfritt stål bättre stabilitet och hållbarhet.

Skärare

Med hjälp av knivarna i pastamaskiner, kan du göra tunna pastaplattor och skära dem till långa, platta remsor som pappardelle eller fettuccine. Med “uttryckare”, som finns i många elektriska maskiner, men också i vissa manuella maskiner, kan du också göra rund och rörformad pasta, som spaghetti och rigatoni, samt kort, formad pasta, som fusilli.

Tillgång till extra tillbehör

Pastamaskiner levereras med en mängd olika inställningar för att du ska komma igång, men de kanske inte innehåller alla dina favoritpastaformer. Innan du köper en pastamaskin, kolla om det finns ytterligare tillbehör som du kan lägga till i framtiden.

Bästa pastamaskinen

Vilken typ av pastamaskin är bäst?

När du köper en pastamaskin finns det manuella och elektriska modeller att välja mellan, inklusive kombinationer av pastarullar och -skärare. De har alla sina för- och nackdelar:

Manuella pastamaskiner är ideala för att rulla ut pasta och skära till långa former, som spaghetti eller linguine. De fästs på bänken och drivs med en handvev. De är billigare än sina elektriska motsvarigheter och de flesta kan uppgraderas genom att köpa en liten motor. Nackdelen är att de ofta kräver två personer för att användas; en som håller i degen och en som vevar. De tar också lång tid att använda.

Elektriska pastamaskiner kräver ett eluttag och kan, beroende på vilken du köper, göra långa pastor, runda former eller både och. Vissa fungerar som de manuella versionerna och har en vev och en skärare, andra trycker ut former som måste skäras, vanligtvis för hand.

Automatiska pastamaskiner är en typ av elektriska pastamaskiner som blandar degen åt dig och trycker ut den när den har rätt konsistens. I allmänhet är automatiska pastamaskiner lite petiga när det gäller att få pastadegen perfekt. En fördel med automatiska pastamaskiner är dock att de allt arbete åt dig, allt du behöver göra är att tillsätta lite extra vätska eller mjöl när det behövs, och skära pastan när den kommer ut. Tänk på att dessa pastamaskiner är svåra att rengöra.

Pastamaskin test

Hur gjorde vi vårt pastamaskin test?

För att göra vårt pastamaskin test tittade vi först vad som fanns på marknaden. Sedan valde vi ut några av de modeller som fått bäst kundrecensioner och läste på om de.

För att skriva våra egna recensioner läste vi främst produktbeskrivningar och kundrecensioner. Utifrån den informationen vi hittat skrev vi ihop egna recensioner.

Slutligen jämförde vi de olika modellerna för att definiera vilken pastamaskin som faktiskt var bäst. Här är några av de kriterier vi använde:

  • Användarvänlighet: Hur lätt är det att göra/forma pastan? Måste man vara en “avancerad” kock eller är det ganska enkelt?
  • Konsistens: Hur enhetliga var pastaplattorna? Skär/formade den konsekvent pastan rätt?
  • Mångsidighet: Kan den användas med tillbehör för att skapa olika former och storlekar?
  • Rengöring/förvaring: Är den lätt att rengöra? Får den lätt plats i ett skåp när den inte används?

På så sätt kunde vi skriva vår pastamaskin bäst i test lista och även exkludera de modeller vi inte tyckte verkade fungera så bra.

Källor