đŸ„‡Perkolator bĂ€st i test 2021 – hitta bĂ€sta perkolatorn!

Letar du efter perkolator bÀst i test 2021? DÄ har du kommit helt rÀtt! Vi hjÀlper dig hitta den bÀsta perkolatorn för dig och ditt morgonkaffe. Sluta behöv köpa kaffefilter och spendera de pengarna pÄ en riktigt god kaffe istÀllet.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för cervera.se & kitchentime.se

Perkolator bÀst i test 2021

1. C3 Basic Perkolator

2. Leonardo kaffepress

3. Champion Perkulator

C3 Basic Perkolator
Leonardo kaffepress
Champion Perkulator

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

C3 Basic Perkolator recension

C3 Basic Perkolator
C3 Basic Perkolator

C3 Àr det mÀrket som sÀljer flest perkulatorer i Sverige, och denna Àr flaggskeppsmodellen. Dess eleganta design och överkomliga pris gjorde att vi utser den till perkulator bÀst i test 2021. Inte bara det, den gör ocksÄ vÀldigt gott kaffe med en fin arom.

Automatisk avstÀngning pÄ en perkulator Àr enligt oss ett mÄste, och denna modellen har det inbyggt. Kaffet höll drickstemperatur hyfsat lÄng tid efter att det bryggts fÀrdigt.

Allt som allt Àr C3 Basic Perkolatorn absolut en modell vi rekommenderar till dig som föredrar ett gott morgonkaffe. Dessutom rymmer den upp till 1,8L sÄ den passar dig som dricker mycket kaffe, eller som ska dela med dig.

Leonardo kaffepress recension

Leonardo kaffepress
Leonardo kaffepress

Denna kaffepressen frÄn Leonardo rymmer upp till 1L och Àr helt genomskinlig. NÀr vi testade den gjorde den verkligen perfekt kaffe!

Kannan Àr sjÀlvklart tillverkad i vÀrmetÄligt glas. Vi valde att ta med denna perkolator just av den anledningen; det genomskinliga glaset. Det finns inget bÀttre Àn att se det nybryggda kaffet fyllt till toppen med en liten rökstrÀng som trÀnger sig upp mot taket.

Överlag presterade Leonardo kaffepressen riktigt bra i vĂ„rt perkolator test och dĂ€rför rekommenderar vi den varmt till dig som inte tycker att C3 Basic:en passar.

Champion Perkulator recension

Champion Perkulator
Champion Perkulator

Denna Ă€r en billig perkulator, och sjĂ€lvfallet mĂ„ste vi ocksĂ„ ha med ett sĂ„dant alternativ pĂ„ vĂ„r perkolator bĂ€st i test lista. TyvĂ€rr var denna Champion Perkulator sĂ€mre Ă€n förvĂ€ntat…

Den Àr snygg, det mÄste vi ge den, men den lÀmnar kvar mycket kaffesump i pannan. AlltsÄ kan du inte dricka den sista koppen du bryggt. Vi tyckte inte heller den var av sÀrskilt hög kvalitét och valde dÀrför att lÀgga den lÀngst ned pÄ perkulator bÀst i test listan.

Överlag Ă€r Champion perkulatorn inte en modell vi pĂ„ redaktionen rekommenderar, Ă€ven om du har en tight budget. LĂ€gg till en hundring och köp istĂ€llet Leonardo kaffepressen, den Ă€r betydligt mer vĂ€rd pengarna och fortfarande billig.

Vanliga frÄgor nÀr man ska köpa den bÀsta perkulatorn

Vi vet att det poppar upp massor av frÄgor nÀr det Àr dags att köpa den bÀsta perkulatorn. DÀrför ska vi inte bara ge dig vÄra rekommendationer pÄ modeller, vi ska ocksÄ besvara lita vanliga frÄgor som vi ofta hör komma upp i sammanhanget.

Hur lÀnge tar det att brygga med en perkolator?

Att brygga kaffe med en perkolator pĂ„ spisen tar vanligtvis 6-10min. Om du har en “vanlig” perkolator tar det istĂ€llet cirka 10 minuter att brygga 10 koppar kaffe.

Hur rengör man en perkolator?

Att rengöra en perkolator Ă€r ofta vĂ€ldigt enkelt. Har du en gjord av glas kan du ofta stoppa den direkt i diskmaskinen, sĂ„ Ă€r Ă€ven fallet om du har metallfilter. Är din perkolator dĂ€remot gjord av metall behöver du diska den för hand, ofta rĂ€cker det med en enkel ursköljning utan diskmedel.

Hur gjorde vi vÄrt perkolator test?

Precis som med vÄra andra kökspryls-tester testade vi Àven denna gÄng en drös olika modeller. DÀrefter recenserade vi alla modeller och skrev ihop en perkolator bÀst i test lista. Vissa modeller höll dock inte mÄttet och fick dÀrför inte vara med i topplistan.

Hur fungerar perkolatorer?

Elektriska kaffebryggare, pÄ spisen eller perkulatorer?

Majoriteten av perkolatorer fungerar genom en metod av konvektion och gravitation dÀr vÀrme tvingar upp vattnet i perkolatorröret och spiller ut över en filterkorg med malet kaffe.

Vattnet droppar igenom och cykeln upprepas. Ju lÀngre cykeln pÄgÄr, desto starkare blir kaffet.

En liten glas- eller plastkupol pÄ locket gör att du kan övervaka den bubblande kaffefÀrgen.

Kaffet Ă€r fĂ€rdigt nĂ€r det nĂ„r önskad fĂ€rg eller styrka. Du hör det ikoniska ljudet “blurp blurp blurp blurp” nĂ€r kaffet Ă€r klart. UrsĂ€kta oss för att vi inte har lyckats efterlikna ljudet perfekt.

En liten minoritet

Å andra sidan finns det perkolatorer som arbetar med en tryckmekanism och som producerar mer kaffe. De Ă€r löstagbara i tre delar: en vattenkammare, en kaffekammare och en filterkorg.

Efter att kannan Àr monterad och vatten samt kaffesump har lagts till, vÀrms den upp pÄ en spis. Vattnet kokar och Ängan skapar tillrÀckligt tryck för att tvinga vattnet upp genom kaffesumpen och in i kaffekammaren.

Du behöver ett försiktigt öga för att arbeta med dessa tryckperkolatorer eftersom de kan explodera om de inte anvÀnds pÄ rÀtt sÀtt och skicka flera liter skÄllande vatten och metalldelar genom hela köket.

Vem gillar perkolatorer?

Perkolatorer Àr allmÀnt omtyckta av dem som Àlskar perkolat-kaffe. De har aldrig gÄtt ur tiden hos dem som Àlskar utomhuslivet eftersom de Àr tillverkade av ett lÀtt material, har fÄ delar och inte krÀver nÄgon elektricitet. Av samma skÀl föredrar Àven de som Àr miljömedvetna och vill begrÀnsa sin elproduktion perkolatorer man har pÄ spisen.

Debatten om perkolatorn?

Det finns aktuella webbplatser och vittnesmÄl som hyllar kaffeperkolatorns förtjÀnster, precis som det finns motstÄndare som anser att tekniken Àr förÄldrad och rÀttmÀtigt övertrÀffad av modernare metoder för kaffekokning.

VÄr Äsikt? Det verkar vara en frÄga om preferenser. Perkolerat kaffe har en distinkt doft och smak samt ett glatt poppande ljud nÀr det bryggs.

Vissa hĂ€vdar att smaken Ă€r starkare och mörkare Ă€n “vanligt” kaffe, medan andra hĂ€vdar att den Ă€r bitter och brĂ€nd.

Den starka smaken och lukten beror troligen pÄ det kokande vatten som en perkolator krÀver för att brygga, utöver en uppvÀrmd bas som mÄnga elektriska modeller Àr utrustade med.

Perkolatorer producerar ocksĂ„ extremt varmt kaffe – som i den hetaste kopp kaffe du förmodligen nĂ„gonsin kommer att dricka, sĂ„ var beredd.

En annan sak att tÀnka pÄ nÀr det gÀller perkolatorer: de har en egen filterkorg, men hÄlen Àr ganska stora vilket innebÀr att en kaffekvarn Àr att föredra, och Àven dÄ kommer det troligen fortfarande att finnas lite kaffesump kvar i din kopp.

Vissa mÀnniskor har inget emot detta, men om du Àr nÄgon som gör det kan du köpa nÄgra extra kaffefilter i perkolatorstil för att sÀkerstÀlla en slÀt, sumpfri kopp kaffe.

Hur vÀljer man den bÀsta perkolatorn?

1. LĂ„ngsiktig kostnad

En av de viktigaste aspekterna som du mÄste ta hÀnsyn till nÀr du vÀljer en perkolator Àr dess lÄngsiktiga kostnad. Detta beror pÄ att kaffeperkolatorer inte Àr utformade för att vara en engÄngskostnad. Om du köper en perkolator som Àr utformad för att vara en engÄngsmaskin; kommer du att sluta lÀgga dina pengar pÄ att köpa oÀndligt kaffekapslar.

Om du köper en “vanlig” kaffebryggare mĂ„ste du dessutom köpa bönor/kaffegryn och nya filter ofta. Det Ă€r bĂ€st för dig att testa dig fram och se vilken som passar dig bĂ€st, med din budget i Ă„tanke.

2. Den idealiska temperaturen för kaffebryggning

Vanligtvis har kaffe en idealisk bryggtemperatur pÄ 1070°C till 1120°C. Om du Àr en person som gillar kaffe med god smak Àr det bÀst för dig att köpa en maskin som brygger vid sÄ hög temperatur som möjligt. Bryggningstemperaturen anges ofta pÄ toppen av kaffemaskinen. Men nÀr informationen saknas Àr det bÀst för dig att inte köpa den kaffemaskinen, dÄ Àr det ofta vÀldigt lÄg bryggtemperatur.

3. Hur ofta dricker du kaffe?

Innan du köper en perkulator eller kaffebryggare Àr det bÀst att förstÄ hur ofta och hur mycket kaffe du dricker pÄ en dag. Om du Àr en person som oftast bara dricker en kopp per dag, kommer en kaffemaskin för enstaka portioner vara perfekt för dig. Men för personer som Àr djupa kaffeÀlskare kommer inköp av en stor kanna vara det lÀmpligaste valet. Som kaffeentusiast Àr det bÀst att köpa en kaffekokare som kan rymma upp till 12 koppar.

4. Specialfunktioner

Det finns nÄgra viktiga funktioner som du bör kontrollera pÄ en perkolator innan du köper en. För personer som inte kan komma ur sÀngen utan en kopp kaffe; en maskin med automatisk start kommer att vara perfekt. Dessa maskiner kan stÀllas in en natt tidigare för att gÄ igÄng vid en specifik tidpunkt. Dessutom finns det vissa perkolatorer som stÀngs av automatiskt, vilket gör den idealisk för personer som alltid har brÄttom till jobbet.

5. TillgÀnglighet och rengöring

Innan du köper en perkulator Àr det bÀst att ta reda pÄ hur lÀtt det Àr att rengöra den. Kontrollera hur lÀtt det Àr att vika upp locket och hur brett locket öppnas nÀr du fyller pÄ kaffe. Dessa funktioner Àr viktiga eftersom de kommer att göra ditt arbete lÀttare nÀr du anvÀnder perkulatorn, och Àven underlÀtta rengöringen.

Se dessutom till att perkolatorn kan passa in i ditt kök sÄvÀl som i din livsstil. Det Àr bÀst att kontrollera om maskinen kan rengöras med hjÀlp av en diskmaskin eller om du mÄste rengöra den för hand. Denna Àr absolut en av de viktigaste funktionerna att ha i Ätanke nÀr du ska köpa en perkulator.

6. Den karaff som passar dig bÀst

Det Àr bÀst för dig att bedöma vilken typ av karaff som passar dig bÀst. Det finns mer att ta hÀnsyn till Àn de visuella skillnaderna i rostfritt stÄl kontra glas, termisk karaff. Med en glaskanna kan du se hur dina kaffebönor bryggs. Dessutom har de ofta en öppen design som gör att den fÀrska kaffedoften kan fylla ditt kök.

Om du Àr en person som Àlskar att brygga kaffe tillsammans med den arom som det ger upphov till Àr glasmodellen bÀst för dig. JÀmfört med en kanna i rostfritt stÄl tenderar glaskannan att hÄlla kaffet varmt i cirka 20 minuter medan den rostfria hÄller det i cirka 1 timme.

De rostfria modellerna rengörs ofta för hand medan glasmodellen kan rengöras med hjÀlp av en diskmaskin. Att vÀlja den bÀsta perkulatorn beror i hög grad pÄ dina personliga preferenser.

7. JÀmför alternativen

NÀr du köper en perkolator Àr det bÀst att köpa den frÄn en hemsida som lÄter dig byta den om du inte gillar den. Det finns flera butiker som har fantastiska returpolicys, till exempel Cervera. Hos Cervera har du öppet köp i 100 dagar och sÄ Àven bytesrÀtt.

NÀr du köper en perkolator och du inte gillar den, Àr det bÀst att returnera den sÄ tidigt som möjligt innan den blir allt för anvÀnd.

8. Hastighet

Den hÀr funktionen kanske inte Àr vÀsentlig för alla dÀr ute, men det finns vissa som tar det som sin första prioritet. Hastighet kan vara av största vikt för vissa eftersom vissa perkulatorer tar flera minuter nÀr de fixar morgonkaffet, medan andra tar bara nÄgra fÄ sekunder att fÀrdigstÀlla bryggningen. Att vÀlja den som passar bÀst beror i hög grad pÄ smaken och kvaliteten, men i vissa fall Àven brygghastigheten.

Ångning- och bryggningshastighet Ă€r nĂ„gra av de aspekter du bör ha i Ă„tanke. Dessutom Ă€r det bĂ€st att bedöma vattenbehĂ„llarens fyllning samt kaffeuppfyllningnen eftersom detta Ă€r nĂ„got som de flesta av oss missar nĂ€r vi har brĂ„ttom. DĂ€rför bör din perkolators förnyelseförmĂ„ga beaktas i hög grad.

9. AnvÀndarvÀnlighet

I det hÀr fallet betyder anvÀndarvÀnligt att perkolatorn Àr bekvÀm. Att ha en perkulator som Àr vÀldefinierad gör det lÀtt för en person att anvÀnda den med största lÀtthet. Vissa knappar Àr viktiga nÀr det gÀller att anvÀnda en perkolator. NÄgra av dessa knappar Àr bland annat;

  • Kaffesmak. Att ha en perkolator som upprĂ€tthĂ„ller kaffets styrka i enlighet med smaken Ă€r viktigt för kaffeentusiasten.
  • Genom att pausa bryggningsprocessen kan du lĂ€gga till tillrĂ€cklig mĂ€ngd för att fĂ„ ett högkvalitativt kaffe.
  • PĂ„fyllning av vatten
  • DropplĂ„dor för enkel rengöring och för att undvika spill.
  • En justerbar vĂ€rmeplatta som ger möjlighet att justera den efter dina önskemĂ„l.

10. Konstruktion

NÀr du vÀl har en kaffeperkolator som passar dig bÀst Àr den andra funktionen du bör övervÀga att bedöma hur bra maskinens konstruktion Àr. Vanligtvis hÀnvisar en maskinkropp till maskinens hÄllbarhet och Älder. Det finns en del maskiner som levererar bra kaffe, men de Àr inte lÄnglivade och tenderar att gÄ sönder efter en kortare tid. Det bÀsta för dig Àr att bedöma bÄde den inre och den yttre funktionen hos perkulatorn. En perkolator i rostfritt stÄl kommer att vara bÀst för dig eftersom de Àr lÄngvariga och inte rostar.

11. Filter

Vanligtvis finns det tre typer av filter som du behöver övervÀga. Dessa inkluderar; metallfilter, pappersfilter samt ett vattenfilter. Det finns vissa perkolatorer som arbetar med pappersfilter eftersom de Àr kÀnda för att ha positiva hÀlsofördelar; hjÀlper till att ta bort kolesterol. Pappersfilter Àr tyvÀrr dock endast avsedda för engÄngsbruk.

Å andra sidan kan ett metallfilter anvĂ€ndas mer Ă€n en gĂ„ng; allt du behöver göra Ă€r att rengöra det. Det finns flera olika typer av filter pĂ„ marknaden. För personer som Ă€lskar sitt kaffe hĂ„rt och mörkt Ă€r ett metallfilter eller ett guldplĂ€terat filter bĂ€st för dig. Pappersfilter Ă€r idealiska för personer som Ă€lskar sitt kaffe lĂ€tt och lita svagare.

12. Teknik

Tekniken vÀxer i en snabbare takt Àn nÄgonsin tidigare; detta innebÀr att Àven perkolatorer utvecklas i en otrolig takt. Det finns vissa perkolatorer som har överlÀgsen teknik; dessa funktioner beror ofta pÄ dina preferenser. NÄgra av de funktioner som finns i dagens modeller Àr följande;

  • Indikator för vattennivĂ„.
  • Exakt bryggtid.
  • Automatisk rengöring.
  • Automatisk avstĂ€ngning.

13. Budget

NÀr du vÀl har listat ut alla viktiga aspekter Àr det sista du mÄste ta hÀnsyn till din budget. Perkolatorer skiljer sig Ät i pris pÄ grund av flera orsaker, bland annat mÀrke, kapacitet och maskinens kvalitet. Kaffemaskiner av hög kvalitet Àr ofta dyra.

Du ska dock inte tro att alla dyra perkolatorer Àr av utmÀrkt kvalitet. Att bedöma alla ovan nÀmnda aspekter Àr bÀst nÀr du letar efter en kaffeperkolator av hög kvalitet. Det Àr alltid bÀst att köpa en modell som ligger inom din budget.

*Header-bilden i denna artikel Àr tagen hÀrifrÄn!