PH-mätare för jord

Är du också ute efter pH-mätare för jord bäst i test? Då har du kommit till rätt artikel! Vi listar nämligen de bästa modellerna efter vår gedigna testning.

En pH-mätare är ett ovärderligt redskap för dig som vill odla växter med större framgång. Genom att hålla koll på jordens surhetsgrad så kan du enklare avgöra om den är lämplig för plantering eller ej. Det är också ett bra sätt att veta vilken typ av växter som passar var nånstans i trädgården eller om du alternativt behöver behandla jorden på något sätt innan du planterar i den.

Det kan vara svårt att veta vilken typ av mätare för pH man ska använda. Dessutom finns det på marknaden ett relativt stort antal olika modeller som du behöver bekanta dig med innan du väljer. I viss utsträckning använder sig dessa av olika tekniker och det här kan innebära ytterligare en utmaning när det kommer till valet av mätare.

För att underlätta för dig som vill veta mer om pH-mätare så går vi här igenom tre av marknadens mest populära modeller och utser självklart en vinnare bland dessa.

PH-mätare för jord bäst i test

1. Wexthusets pH-mätare för jord

2. Bluelab pH-penna

3. Testkit för jord

Prisklass: Billig

Prisklass: Premium

Prisklass: Billig

Utgått

1. Wexthusets pH-mätare för jord – bäst i test!

Wexthusets ph-mätare för jord
Wexthusets ph-mätare för jord

Vinnaren av det här testet är den här mätaren som är mycket lätt att använda och ger en pålitlig mätning. Genom att följa ett par mycket enkla steg får du inom ett par minuter ett tillförlitligt värde på en analog skärm som är enkel att läsa av.

Till utseendet påminner den något om en klassisk köttermometer och faktum är att den inte är mycket krångligare att använda än så. Istället för att sticka ned den i en köttbit så sticker du ned mätarens spetsiga del i jorden. För att preparera jorden för provtagning blandar du lite vatten, allra helst regnvatten, i det hål du gjort cirka fem centimeter djupt. Sen sticker du ned spetsen på mätaren. Efter cirka en minut har du fått ett mått på pH-värdet i jorden.

2. Bluelab pH-penna

Bluelab pH-penna
Bluelab pH-penna

Den här mätaren från Bluelab är framförallt framtagen för dig som har en hydroponisk odling, alltså växter som odlas utan jord. Den digitala mätaren påminner en hel del om en modern termometer med en metallisk avkännare längst ut.

Fördelen med den här mätaren är att den förutom pH-värde även ger dig temperaturen (vilken ofta kan vara minst lika viktig som pH-värdet). En nackdel kan vara att den inte är anpassad för att mäta jord, därmed inte sagt att det är helt omöjligt.

3. Testkit för jord

Testkit för jord
Testkit för jord

Testets mest mångsidiga är detta kit som räcker till ett sextiotal provtagningar. Det innehåller fyra stycken flaskor som var och en har en reagent i sig – alltså en vätska som reagerar vid vissa förhållanden. Detta kit innehåller också fyra skedar för att ta upp prov från jorden. Förutom pH så kan det användas för att undersöka kväve, fosfor och kalium i din jord.

Fördelen är dess mångsidighet men om du inte är road av lite enkelt laboratorie-jobb så kan det här testet passa mindre bra.

När du öppnat varje flaska så bör du förbruka den inom ett år. Det betyder att du inte bör öppna en flaska förrän du behöver använda den.

*Denna produkt har tyvärr utgått

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en pH-mätare för jord?

Det beror på. Den billigaste mätaren, som också är vinnaren i vårt test, kostar lite mer än 200 kronor. Men avancerade modeller med förmåga att mäta fler värden kan kosta över 1000 kronor.

Varför mäta pH-värdet I jorden?

Olika växter trivs i olika jordar helt enkelt. Om du undrar varför din växt inte verkar må bra så kan det bero på pH-värdet i jorden.

Bästa pH-mätaren för jord

Hur väljer man den bästa pH-mätaren för jord?

  • Vad ska du ha den till? Du bör först och främst ställa dig frågan vad du ska ha den till. Om du endast ska mäta jorden för krukväxter inomhus så klarar du dig mycket långt med en enklare mätare. Men om du till exempel behöver behöver kolla upp temperatur samtidigt som du mäter pH, då behöver du en mätare med fler funktioner.
  • Hur mycket vill du spendera? Det finns mätare för pH i många prisklasser. De billigare modellerna är inte sällan begränsade när det kommer till antal parametrar den mäter. Å andra sidan så köper du gissningsvis en pH-mätare för att du vill mäta just surhetsgraden i din jord.
  • Har du behov av finesser? Har du exempelvis problem med synen eller vill du kunna använda mätaren i dunkel belysning så kan det vara en god poäng att satsa på en mätare med digital och upplyst display.
  • Bekvämlighet. Vill du göra det enkelt för dig skaffar du en automatisk mätare. Är du däremot beredd på att lägga ner lite arbete, du kanske till och med är road av det, så kan du med fördel välja ett test-kit. Det kit vi testat här erbjuder nästan lite laboratie-känsla.
pH-mätare för jord test

Hur gjorde vi vårt pH-mätare för jord test?

Vårt test har genomförts både utomhus i en odling i trädgård samt i en kruka inomhus. De tre testerna har genomförts i samma jord med bara några centimeters skillnad. Samtliga mätare har kommit fram till samma värden.

Källor