đŸ„‡Pizzasten bĂ€st i test 2021 – hitta bĂ€sta pizzastenen!

Letar du ocksÄ efter pizzasten bÀst i test 2021? DÄ har du hittat rÀtt! Vi hjÀlper dig hitta den absolut bÀsta pizzastenen för dig och din ugn. I slutet av artikeln hittar du ocksÄ en kort köpguide samt lite svar pÄ vanliga frÄgor.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för cervera.se

Pizzasten bÀst i test 2021

1. Kamado sumo pizzasten premium

2. Pizza Angels pizzasten/baksten

3. Pizzawares boska pizzasten

Kamado sumo pizzasten premium
Pizza Angels pizzasten/baksten
Pizzawares boska pizzasten

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Kamado sumo pizzasten premium recension

Kamado sumo pizzasten premium
Kamado sumo pizzasten premium

Denna tvÄ-delade pizzasten frÄn Kamado Sumo utsér vi pÄ redaktionen till den bÀsta pizzastenen 2021. NÀr man lÀgger ihop de tvÄ delarna skapas en luftkanal emellan som ger riktigt bra krispiga pizzor, men icke-brÀnda bottnar! Dessutom kan du baka bröd pÄ den pÄ grund av den jÀmna och höga temperaturen.

Den passar alla kol- och gasolgrillar och Àr tillverkad av naturliga mineraler. Dess material hÄller mot snabba och kraftiga temperatursvÀngningar utan att spricka. Absolut det bÀsta materialet att ha pÄ pizzastenar.

Kamado sumo Àr ett mÀrke skapat av Johan Jureskog, en köttprofil och grillentusiast. Vi tycker att denna gÄngen har han lyckats ta fram en riktigt bra produkt till ett överkomligt pris.

Överlag Ă€r detta det bĂ€sta alternativet för dig som söker en mĂ„ngsidig pizza- / baksten!

Pizza Angels pizzasten/baksten recension

Pizza Angels pizzasten / baksten
Pizza Angels pizzasten / baksten

Med denna Pizza Angels pizzasten/baksten lagar du mat som ett proffs! En hÄllbar pizzasten som passar bra pÄ rektangulÀra grillar.

Pizzastenen Àr stor nog för för hela familjen! Den fördelar vÀrmen jÀmnt lÀngs hela stenen.

Överlag Ă€r Pizza angels pizzasten/baksten ett av de bĂ€ttre alternativen dĂ€r ute.

Pizzawares boska pizzasten recension

Pizzawares boska pizzasten
Pizzawares boska pizzasten

Denna Pizzawares boska pizzasten Ă€r den bĂ€sta billiga pizzastenen enligt oss. Det Ă€r en “standard” rund pizza- / baksten som du kan lĂ€gga bĂ„de i ugnen och pĂ„ grillen.

Resultatet blir fantastiskt! Pizzabotten blir riktigt krispig och pizzan fÄr ett riktigt hÀrligt utséende. En pizzasten som helt enkelt gör det den ska, till ett billigt pris.

Överlag Ă€r Pizzawares boska pizzastenen ett bra alternativ för dig som letar efter en billig pizzasten som gör det den ska.

Backaryd grill pizza- / baksten recension

Backaryd grill pizza- / baksten
Backaryd grill pizza- / baksten

Ännu en bra baksten att lĂ€gga in pĂ„ baksten bĂ€st i test listan! Backaryd grill pizza- / baksten Ă€r perfekt att anvĂ€nda pĂ„ bĂ„de grillen och i ugnen.

Den gör bÄde sprödigt bröd och krispiga pizzabottnar. Dessutom har den handtag pÄ sidorna vilket Àr skönt om man har den pÄ grillen.

Överlag en simpel och bra baksten som rekommenderas varmt av oss pĂ„ redaktionen.

Vanliga frÄgor nÀr man ska köpa bÀsta pizzastenen

Ja, en del frÄgor kan komma upp nÀr man ska köpa den bÀsta pizzastenen. Vi Àr inte bara hÀr för att visa dig pizzasten bÀst i test, utan ocksÄ besvara lite vanliga frÄgor kring bakstenar.

Vad Àr en baksten?

En baksten Àr en tjock, platt bit av natursten som anvÀnds för bakning. Den kan ha fyrkantig, rund eller rektangulÀr form och kan vara allt frÄn 1cm till 2,5cm tjock. Det fungerar pÄ ett mycket enkelt sÀtt.

Stenen placeras pÄ grillen, eller i ugnen, förvÀrmd i 30 minuter (eller en timme om den Àr tjockare) innan den bakas.

NĂ€r stenen vĂ€rms upp absorberar den vĂ€rmen och behĂ„ller den under lĂ„ng tid. VĂ€rmen stiger jĂ€mnt och överförs sedan direkt till degens botten – sĂ„ att du kan baka calzone, bröd, rullar, bakverk eller pizza jĂ€mnt. De kommer att avslutas med en snyggt brunad, krispigare skorpa i botten.

Beroende pÄ vilken typ av baksten som du valt Àr de i allmÀnhet vÀrmesÀkra upp till 315°C.

Glanserad eller icke-glanserad?

Bakstenar eller pizzastenar finns i olika naturmaterial, med de vanligaste Ă€r lera, marmor, kakel och eldsten. De sĂ€ljs frĂ€mst som “oglaserade”, vilket Ă€r motiverat om de Ă€r avsedda att absorbera fukt och samtidigt ge jĂ€mn vĂ€rme.

Det finns dock nĂ„gra pizzastenar som sĂ€ljs som “glaserade” – detta kan verka kontraintuitivt om det primĂ€ra syftet med stenen Ă€r att absorbera fukt. NĂ„gra av dessa glaserade stenar betraktas emellertid som “mikroglasade”, vilket innebĂ€r att glaset har fina sprickor eller sprickor som fortfarande tillĂ„ter viss fukt att trĂ€nga igenom. De helt glaserade bakstenarna bör anges av tillverkaren i deras produktbeskrivning som icke-absorberande.

Glaserad eller oglaserad blir en frÄga om personlig preferens. En glaserad baksten marknadsförs som lÀttare att rengöra och kostar lite mer. Men att sprÀya en oglaserad sten med non-stick spray eller matolja innan bakning ger lika enkel rengöring som den glaserade.

Det bÀsta sÀttet att anvÀnda en pizzasten?

För att fÄ ut det mesta av din pizzasten mÄste du veta hur du anvÀnder den korrekt. HÀr Àr nÄgra steg för att sÀkerstÀlla en lÄng livslÀngd:

  • FörvĂ€rm stenen – Nyckeln till att göra den krispiga skorpan som du Ă€lskar sĂ„ mycket Ă€r att se till att stenen vĂ€rms upp bra, sĂ„ rusa aldrig igenom förvĂ€rmningssteget. Experter rekommenderar att du förvĂ€rmer den i 30 minuter, eller upp till en timme, INNAN du lĂ€gger degen pĂ„ den. Det Ă€r viktigt att nĂ€mna att nĂ€r din ugn Ă€r uppvĂ€rmd till temperatur sĂ„ Ă€r din baksten INTE uppvĂ€rmd. Det Ă€r dĂ€rför den mĂ„ste vĂ€rmas upp i minst 30 minuter för en 1cm tjock sten och upp till en timme för en 2,5cm tjock sten.
  • LĂ€gg alltid stenen i en kall ugn – En kall sten, oavsett typ, placerad i en varm ugn, kommer troligen att gĂ„ sönder eftersom den inte tĂ„l den plötsliga temperaturförĂ€ndringen. Det Ă€r dĂ€rför det rekommenderas att du lĂ€gger pizzastenen i en kall ugn innan du sĂ€tter pĂ„ den. Detta Ă€r viktigt eftersom det lĂ„ter stenen vĂ€rmas upp med ugnen och dĂ€rmed förhindrar termisk chock och eventuella sprickor. Dock har vissa stenar pĂ„ vĂ„r pizzasten bĂ€st i test lista funktioner som förhindrar detta.
  • LĂ€gg regelbundet pĂ„ olja – Det Ă€r enkelt att lĂ€ra sig att olja in en pizzasten. För att förhindra att deg fastnar pĂ„ ytan av en glaserad natursten, gnugga bara en liten mĂ€ngd olivolja pĂ„ ytan regelbundet. Gnugga den i en cirkelrörelse tills oljeglansen Ă€r borta och har blött i stenens översta lager. Om du lĂ€mnar extra olja pĂ„ ytan kommer det att fĂ„ stenen att röka nĂ€r du vĂ€rmer upp den senare. Alternativt finns det nĂ„gra i köket som strör brödsmulor, rismjöl eller majsmjöl pĂ„ stenens yta för att förhindra att de fastnar (istĂ€llet för olja).
BĂ€sta pizzastenen

Hur vÀljer man den bÀsta bakstenen?

Att hitta den bÀsta bakstenen för dina behov Àr inte svÄrt. Först mÄste du se till att stenen du köper passar din ugn eller grill. Detta kan Ästadkommas genom att mÀta djupet och bredden pÄ ugnen.

Om du har en gasolugn mĂ„ste du tillĂ„ta minst 2cm pĂ„ vardera sida av stenen för luftcirkulation – liknande det du skulle göra med kakplattor.

Dessutom, om du gillar ditt bröd eller pizza jÀmnt tillagade och krispiga, köp en tjockare sten, ungefÀr 2 till 2,5cm tjock. Ju tjockare stenen, desto bÀttre vÀrmeabsorption har pizzastenen och bÀttre fördelning av vÀrmen till maten för att fÄ en optimal bakning.

Bakstenar finns i fyrkantiga, rektangulÀra och runda former. RektangulÀra stenar ger mer yta och Àr perfekta om du planerar att baka bröd och andra saker som krÀver mer utrymme eller Àr i en icke-standard rund eller fyrkantig form. Om du planerar att bara baka pizza, vÀlj en som Àr rund eller fyrkantig beroende pÄ formen pÄ den pizza du föredrar.

Hur rengör man en pizzasten/baksten?

För att konsekvent fÄ bÀsta prestandan frÄn din baksten i köket mÄste den rengöras. Men eftersom det Àr ett poröst material behöver det sÀrskild vÄrd precis som du skulle ta hand om en bÀnkskiva eller ett golv i marmor eller granit eller nÄgon annan yta gjord av natursten.

HÀr Àr nÄgra tips för att se till att din pizzasten finns i mÄnga Ärs anvÀndning och krispiga skorpor:

  • Eftersom din natursten Ă€r porös bör den aldrig tvĂ€ttas med tvĂ„l. TvĂ„len lĂ€cker ut i pizzastens yta och din nĂ€sta baksats kommer att ha smaken av den mystiska ingrediensen – tvĂ„l.
  • Rengör alltid din naturliga pizzasten efter att den har svalnat helt. Att introducera en het sten till kallt eller ljummet vatten kommer att försvaga dess struktur genom att gĂ„ i termisk chock och kan orsaka smĂ„ sprickor som senare kan leda till större sprickor och brott – du vill inte dra bĂ„de din pizza och din pizzasten ur ugnen i bitar.
  • Eftersom en glaserad stenyta inte Ă€r förseglad, skrapa bort spilld eller tillagad mat med en stĂ„lborste, plastskrapa eller skrubba och torka sedan av ytan med en fuktig trasa. LĂ„t det torka helt innan du oljar in den och anvĂ€nder den igen.
  • En otĂ€tad yta kommer att bli flĂ€ckig men detta pĂ„verkar inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt smaken pĂ„ maten nĂ€r du fortsĂ€tter att anvĂ€nda den.
  • Eftersom en baksten för pizza eller andra bakverk Ă€r den största fördelen med att absorbera fukt, anvĂ€nd inte kemiska tĂ€tningsmedel pĂ„ den som pĂ„ en bĂ€nkskiva i granit eller marmor, Ă€ven om förseglingen anses vara av livsmedelskvalitet. Höga uppvĂ€rmningstemperaturer kommer att skada naturstenen genom att fĂ„ förseglingen att expandera vid uppvĂ€rmning och sprĂ€cka stenen. Den uppvĂ€rmda förseglingen kan ocksĂ„ lĂ€cka ut i maten.
  • Slutsats – Akta dig för imitationer! Den bĂ€sta pizzastenen kommer att tillverkas av ett naturligt material med absorberande egenskaper. Det finns mĂ„nga annonserade “pizzastenar” som Ă€r lite mer som pizzapannor, gjorda för att se ut som sten.

Var försiktig med modeller med mycket glas, bakstĂ„l och ”diskmaskinssĂ€kra” modeller.

Vissa modeller har handtag pÄ botten som faktiskt gör det lÀttare att fÄ ut stenen ur ugnen för rengöring.

Ju tunnare pizzastenen Àr, desto större Àr chansen att den spricker och gÄr sönder vid lÀngre anvÀndning. Kostnadsskillnaden mellan en 1cm kontra en 2cm tjock modell Àr nominell och den tjockare stenen ger lÀngre livslÀngd och mer konsekventa resultat.

Slutligen Àr natursten tungt. Innan du köper en online, var noga med att notera om frakt ingÄr eller om det Àr en extra kostnad. Frakt för en stor pizzasten kan vara mer Àn en tredjedel av kostnaden för sjÀlva stenen.

Baksten bÀst i test

Hur gjorde vi vÄrt pizzasten test?

Vi pÄ redeaktionen har recenserat massor av köksredskap, och denna gÄngen gjorde vi ett pizzasten test. Vi tittade först pÄ vad marknaden hade att erbjuda. DÀrefter valde vi ut en handfull modeller som fÄtt bÀst kundbetyg och tog reda pÄ mer om de.

Recensionerna skrevs med hjÀlp av information frÄn kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Slutligen skrevs pizzasten bÀst i test listan genom att jÀmföra de olika pizzastenarna. NÄgra av kriterierna för att jÀmföra de var kvalité, material och funktionalitet.

Varför ska man köpa en pizzasten/baksten?

Enkelt svar; för att en pizzasten/baksten skapar en sprödig yta, krispiga bottnar och jÀmn tillagning! Dessutom kan man anvÀnda de bÄde i ugnen och pÄ grillen.

Hur mycket kostar en baksten/pizzasten?

En pizzasten/baksten kostar frÄn 250kr till 600kr. En billig liten pryl som hÄller en livstid.

KĂ€llor