Pizzasten bäst i test 2022 – hitta bästa pizzastenen!

Letar du också efter pizzasten bäst i test 2022? Då har du hittat rätt! Vi hjälper dig hitta den absolut bästa pizzastenen för dig och din ugn. I slutet av artikeln hittar du också en kort köpguide samt lite svar på vanliga frågor.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Pizzasten bäst i test 2022

1. Kamado sumo pizzasten premium

2. Pizza Angels pizzasten/baksten

3. Pizzawares boska pizzasten

Kamado sumo pizzasten premium
Pizza Angels pizzasten/baksten
Pizzawares boska pizzasten

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Kamado sumo pizzasten premium recension

Kamado sumo pizzasten premium
Kamado sumo pizzasten premium

Denna två-delade pizzasten från Kamado Sumo utsér vi på redaktionen till den bästa pizzastenen 2022. När man lägger ihop de två delarna skapas en luftkanal emellan som ger riktigt bra krispiga pizzor, men icke-brända bottnar! Dessutom kan du baka bröd på den på grund av den jämna och höga temperaturen.

Den passar alla kol- och gasolgrillar och är tillverkad av naturliga mineraler. Dess material håller mot snabba och kraftiga temperatursvängningar utan att spricka. Absolut det bästa materialet att ha på pizzastenar.

Kamado sumo är ett märke skapat av Johan Jureskog, en köttprofil och grillentusiast. Vi tycker att denna gången har han lyckats ta fram en riktigt bra produkt till ett överkomligt pris.

Överlag är detta det bästa alternativet för dig som söker en mångsidig pizza- / baksten!

Pizza Angels pizzasten/baksten recension

Pizza Angels pizzasten / baksten
Pizza Angels pizzasten / baksten

Med denna Pizza Angels pizzasten/baksten lagar du mat som ett proffs! En hållbar pizzasten som passar bra på rektangulära grillar.

Pizzastenen är stor nog för för hela familjen! Den fördelar värmen jämnt längs hela stenen.

Överlag är Pizza angels pizzasten/baksten ett av de bättre alternativen där ute.

Pizzawares boska pizzasten recension

Pizzawares boska pizzasten
Pizzawares boska pizzasten

Denna Pizzawares boska pizzasten är den bästa billiga pizzastenen enligt oss. Det är en “standard” rund pizza- / baksten som du kan lägga både i ugnen och på grillen.

Resultatet blir fantastiskt! Pizzabotten blir riktigt krispig och pizzan får ett riktigt härligt utséende. En pizzasten som helt enkelt gör det den ska, till ett billigt pris.

Överlag är Pizzawares boska pizzastenen ett bra alternativ för dig som letar efter en billig pizzasten som gör det den ska.

Backaryd grill pizza- / baksten recension

Backaryd grill pizza- / baksten
Backaryd grill pizza- / baksten

Ännu en bra baksten att lägga in på baksten bäst i test listan! Backaryd grill pizza- / baksten är perfekt att använda på både grillen och i ugnen.

Den gör både sprödigt bröd och krispiga pizzabottnar. Dessutom har den handtag på sidorna vilket är skönt om man har den på grillen.

Överlag en simpel och bra baksten som rekommenderas varmt av oss på redaktionen.

Vanliga frågor när man ska köpa bästa pizzastenen

Ja, en del frågor kan komma upp när man ska köpa den bästa pizzastenen. Vi är inte bara här för att visa dig pizzasten bäst i test, utan också besvara lite vanliga frågor kring bakstenar.

Vad är en baksten?

En baksten är en tjock, platt bit av natursten som används för bakning. Den kan ha fyrkantig, rund eller rektangulär form och kan vara allt från 1cm till 2,5cm tjock. Det fungerar på ett mycket enkelt sätt.

Stenen placeras på grillen, eller i ugnen, förvärmd i 30 minuter (eller en timme om den är tjockare) innan den bakas.

När stenen värms upp absorberar den värmen och behåller den under lång tid. Värmen stiger jämnt och överförs sedan direkt till degens botten – så att du kan baka calzone, bröd, rullar, bakverk eller pizza jämnt. De kommer att avslutas med en snyggt brunad, krispigare skorpa i botten.

Beroende på vilken typ av baksten som du valt är de i allmänhet värmesäkra upp till 315°C.

Glanserad eller icke-glanserad?

Bakstenar eller pizzastenar finns i olika naturmaterial, med de vanligaste är lera, marmor, kakel och eldsten. De säljs främst som “oglaserade”, vilket är motiverat om de är avsedda att absorbera fukt och samtidigt ge jämn värme.

Det finns dock några pizzastenar som säljs som “glaserade” – detta kan verka kontraintuitivt om det primära syftet med stenen är att absorbera fukt. Några av dessa glaserade stenar betraktas emellertid som “mikroglasade”, vilket innebär att glaset har fina sprickor eller sprickor som fortfarande tillåter viss fukt att tränga igenom. De helt glaserade bakstenarna bör anges av tillverkaren i deras produktbeskrivning som icke-absorberande.

Glaserad eller oglaserad blir en fråga om personlig preferens. En glaserad baksten marknadsförs som lättare att rengöra och kostar lite mer. Men att spräya en oglaserad sten med non-stick spray eller matolja innan bakning ger lika enkel rengöring som den glaserade.

Det bästa sättet att använda en pizzasten?

För att få ut det mesta av din pizzasten måste du veta hur du använder den korrekt. Här är några steg för att säkerställa en lång livslängd:

  • Förvärm stenen – Nyckeln till att göra den krispiga skorpan som du älskar så mycket är att se till att stenen värms upp bra, så rusa aldrig igenom förvärmningssteget. Experter rekommenderar att du förvärmer den i 30 minuter, eller upp till en timme, INNAN du lägger degen på den. Det är viktigt att nämna att när din ugn är uppvärmd till temperatur så är din baksten INTE uppvärmd. Det är därför den måste värmas upp i minst 30 minuter för en 1cm tjock sten och upp till en timme för en 2,5cm tjock sten.
  • Lägg alltid stenen i en kall ugn – En kall sten, oavsett typ, placerad i en varm ugn, kommer troligen att gå sönder eftersom den inte tål den plötsliga temperaturförändringen. Det är därför det rekommenderas att du lägger pizzastenen i en kall ugn innan du sätter på den. Detta är viktigt eftersom det låter stenen värmas upp med ugnen och därmed förhindrar termisk chock och eventuella sprickor. Dock har vissa stenar på vår pizzasten bäst i test lista funktioner som förhindrar detta.
  • Lägg regelbundet på olja – Det är enkelt att lära sig att olja in en pizzasten. För att förhindra att deg fastnar på ytan av en glaserad natursten, gnugga bara en liten mängd olivolja på ytan regelbundet. Gnugga den i en cirkelrörelse tills oljeglansen är borta och har blött i stenens översta lager. Om du lämnar extra olja på ytan kommer det att få stenen att röka när du värmer upp den senare. Alternativt finns det några i köket som strör brödsmulor, rismjöl eller majsmjöl på stenens yta för att förhindra att de fastnar (istället för olja).
Bästa pizzastenen

Hur väljer man den bästa bakstenen?

Att hitta den bästa bakstenen för dina behov är inte svårt. Först måste du se till att stenen du köper passar din ugn eller grill. Detta kan åstadkommas genom att mäta djupet och bredden på ugnen.

Om du har en gasolugn måste du tillåta minst 2cm på vardera sida av stenen för luftcirkulation – liknande det du skulle göra med kakplattor.

Dessutom, om du gillar ditt bröd eller pizza jämnt tillagade och krispiga, köp en tjockare sten, ungefär 2 till 2,5cm tjock. Ju tjockare stenen, desto bättre värmeabsorption har pizzastenen och bättre fördelning av värmen till maten för att få en optimal bakning.

Bakstenar finns i fyrkantiga, rektangulära och runda former. Rektangulära stenar ger mer yta och är perfekta om du planerar att baka bröd och andra saker som kräver mer utrymme eller är i en icke-standard rund eller fyrkantig form. Om du planerar att bara baka pizza, välj en som är rund eller fyrkantig beroende på formen på den pizza du föredrar.

Hur rengör man en pizzasten/baksten?

För att konsekvent få bästa prestandan från din baksten i köket måste den rengöras. Men eftersom det är ett poröst material behöver det särskild vård precis som du skulle ta hand om en bänkskiva eller ett golv i marmor eller granit eller någon annan yta gjord av natursten.

Här är några tips för att se till att din pizzasten finns i många års användning och krispiga skorpor:

  • Eftersom din natursten är porös bör den aldrig tvättas med tvål. Tvålen läcker ut i pizzastens yta och din nästa baksats kommer att ha smaken av den mystiska ingrediensen – tvål.
  • Rengör alltid din naturliga pizzasten efter att den har svalnat helt. Att introducera en het sten till kallt eller ljummet vatten kommer att försvaga dess struktur genom att gå i termisk chock och kan orsaka små sprickor som senare kan leda till större sprickor och brott – du vill inte dra både din pizza och din pizzasten ur ugnen i bitar.
  • Eftersom en glaserad stenyta inte är förseglad, skrapa bort spilld eller tillagad mat med en stålborste, plastskrapa eller skrubba och torka sedan av ytan med en fuktig trasa. Låt det torka helt innan du oljar in den och använder den igen.
  • En otätad yta kommer att bli fläckig men detta påverkar inte på något sätt smaken på maten när du fortsätter att använda den.
  • Eftersom en baksten för pizza eller andra bakverk är den största fördelen med att absorbera fukt, använd inte kemiska tätningsmedel på den som på en bänkskiva i granit eller marmor, även om förseglingen anses vara av livsmedelskvalitet. Höga uppvärmningstemperaturer kommer att skada naturstenen genom att få förseglingen att expandera vid uppvärmning och spräcka stenen. Den uppvärmda förseglingen kan också läcka ut i maten.
  • Slutsats – Akta dig för imitationer! Den bästa pizzastenen kommer att tillverkas av ett naturligt material med absorberande egenskaper. Det finns många annonserade “pizzastenar” som är lite mer som pizzapannor, gjorda för att se ut som sten.

Var försiktig med modeller med mycket glas, bakstål och ”diskmaskinssäkra” modeller.

Vissa modeller har handtag på botten som faktiskt gör det lättare att få ut stenen ur ugnen för rengöring.

Ju tunnare pizzastenen är, desto större är chansen att den spricker och går sönder vid längre användning. Kostnadsskillnaden mellan en 1cm kontra en 2cm tjock modell är nominell och den tjockare stenen ger längre livslängd och mer konsekventa resultat.

Slutligen är natursten tungt. Innan du köper en online, var noga med att notera om frakt ingår eller om det är en extra kostnad. Frakt för en stor pizzasten kan vara mer än en tredjedel av kostnaden för själva stenen.

Baksten bäst i test

Hur gjorde vi vårt pizzasten test?

Vi på redeaktionen har recenserat massor av köksredskap, och denna gången gjorde vi ett pizzasten test. Vi tittade först på vad marknaden hade att erbjuda. Därefter valde vi ut en handfull modeller som fått bäst kundbetyg och tog reda på mer om de.

Recensionerna skrevs med hjälp av information från kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Slutligen skrevs pizzasten bäst i test listan genom att jämföra de olika pizzastenarna. Några av kriterierna för att jämföra de var kvalité, material och funktionalitet.

Varför ska man köpa en pizzasten/baksten?

Enkelt svar; för att en pizzasten/baksten skapar en sprödig yta, krispiga bottnar och jämn tillagning! Dessutom kan man använda de både i ugnen och på grillen.

Hur mycket kostar en baksten/pizzasten?

En pizzasten/baksten kostar från 250kr till 600kr. En billig liten pryl som håller en livstid.

Källor