Ska du bygga pizzaugn ute? Vedeldad eller gasol? Se vilken som är bäst i test här!

Att baka pizza hemma har blivit allt mer populärt i de senaste åren, och många har upptäckt fördelarna med att investera i en pizzaugn för att få den perfekta pizzan varje gång. En pizzaugn kan göra en stor skillnad i smaken och textur på din pizza jämfört med att baka den i en vanlig ugn.

Det finns många olika typer av pizzaugnar på marknaden, så det kan vara svårt att välja vilken som är bäst för dina behov och önskemål. Denna köpguide kommer att hjälpa dig att navigera i de olika alternativen och välja rätt pizzaugn för dig.

Lista över de bästa pizzaugnarna 2024

 • Bäst i test: Ooni Koda 16
 • Premiumval: Ooni Karu 16
 • Billigast: Ooni Koda 12

Köpguide för pizzaugnar 2024

Att kunna tillaga en riktigt god hemlagad pizza är något som många av oss längtar efter. För att lyckas med detta behöver du dock rätt utrustning, och en pizzaugn är definitivt ett måste. I denna köpguide kommer vi att titta närmare på vad du bör tänka på när du väljer en pizzaugn och vilka funktioner som är viktiga att ha med.

Fördelar med en pizzaugn

Att investera i en pizzaugn kan ha många fördelar. För det första kan du få en mycket högre temperatur än vad en vanlig ugn klarar av, vilket ger en perfekt krispig pizzabotten. Dessutom kan du med hjälp av en pizzasten och rätt tillbehör, som kavel och pizzaskärare, skapa en professionell pizzaunderlag som får smaklökarna att dansa.

Storlek och kapacitet

Innan du väljer en pizzaugn är det viktigt att du tänker på hur stor den behöver vara. Om du bara ska baka pizza för dig själv eller för en mindre grupp behöver du inte en jättestor ugn.

Men om du tänker bjuda in vänner och familj för en pizzakväll kan en större ugn vara mer lämplig. Tänk också på hur mycket utrymme du har tillgängligt i köket för att undvika att köpa en ugn som är för stor.

Temperatur

För att få en riktigt god pizza behöver ugnen kunna nå höga temperaturer. En pizzaugn bör kunna nå en temperatur på minst 350 grader Celsius för att ge en riktigt god krispig botten. Tänk på att det kan ta lite längre tid att förvärma en pizzaugn jämfört med en vanlig ugn, så var noga med att planera tiden för pizzabakning.

Ugntyp

När det kommer till själva ugnen finns det flera olika alternativ att välja mellan. En vanlig pizzaugn är oftast en elektrisk ugn, men det finns även modeller som drivs av gas eller ved. En vedeldad ugn ger en speciell smak och känsla till pizzan, men kräver mer underhåll och kan vara svårare att hantera.

En gasdriven ugn är enklare att använda och ger en mer konstant temperatur, men kan kräva en gasanslutning. Vidare kan du välja mellan en fristående pizzaugn eller en inbyggd variant.

En inbyggd pizzaugn kan vara ett bra alternativ om du redan håller på att renovera ditt kök och vill ha en integrerad lösning. En fristående pizzaugn ger dig däremot större flexibilitet när det gäller placering och flyttbarhet.

Pris

Priset för en pizzaugn kan variera stort beroende på modell och funktioner. En enklare pizzaugn kan kosta runt 1000 kr medan en mer avancerad modell kan kosta flera tusen kronor. Det är viktigt att tänka på hur ofta du kommer använda ugnen och vilka funktioner som är viktiga för dig för att välja en ugn som passar dina behov och budget.

Värmebehållning

Tänk på ugnens förmåga att hålla värmen och återhämta sig efter att dörren öppnats. En bra pizzaugn kan hålla en jämn temperatur hela tillagningen och återhämta sig snabbt efter att pizzan lagts in. Detta ger en bättre kvalitet på pizzan och kortare tillagningstid.

Säkerhet

Kolla upp ugnens säkerhetsfunktioner. Det kan vara viktigt att välja en ugn med överhettningsskydd och låsfunktion för dörren, särskilt om du har små barn eller husdjur som kan försöka öppna ugnen under användning. Detta ger en ökad säkerhet och en bättre användarupplevelse.

Stil

Fundera över vilken stil du vill ha på din pizzaugn. Det finns många olika modeller att välja mellan, från moderna till mer traditionella. En pizzaugn kan vara en del av din inredning och väljer du en som passar din personliga stil så kan den verkligen sticka ut i ditt kök.

Användarvänlighet

Tänk på hur lätt det är att använda och justera ugnens inställningar. En pizzaugn med en enkel kontrollpanel och tydliga instruktioner kan göra tillagningen mycket enklare. Detta ger en bättre användarupplevelse och gör det enklare att få det resultat du önskar.

Garantier

Kolla upp ugnens garantier och eftermarknadsservice. Det kan vara en god idé att välja en modell från en tillverkare som erbjuder god kundservice och support ifall något går fel med ugnen. Detta ger dig en trygghet och en bättre upplevelse av ditt köp.

Tillbehör

Det finns ett antal tillbehör till pizzaugnar som alla borde införskaffa om de inte redan äger dem. En lista följer nedan.

 • Pizzasten
 • Pizzaskärare
 • Kavel

Pizzasten

En viktig del av en pizzaugn är pizzastenen. En pizzasten hjälper till att hålla värmen och fördela den jämnt över pizzan, vilket ger en jämnare gräddning. Det är viktigt att välja en sten av hög kvalitet som tål höga temperaturer och är lätt att rengöra.

Pizzaskärare

En annan viktig utrustning är pizzaskäraren. Det finns många olika varianter att välja mellan, från enkla modeller till mer avancerade med ergonomiskt grepp. Tänk på att välja en pizzaskärare som är tillräckligt vass för att skära igenom pizzan utan att behöva trycka för hårt.

Kavel

För att kunna göra en bra pizzabotten behöver du en bra kavel. Det finns många olika typer att välja mellan, från enkla träkavlar till mer avancerade med non-stick-beläggning. Tänk på att välja en kavel som passar din egen stil och förmåga.

hur man tillagar pizza i en ooni pizzaugn

Hur man tillagar pizza i en pizzaugn

Att tillaga pizza i en pizzaugn är en konstform som kräver lite övning och känsla, men med rätt teknik kan du skapa en fantastisk pizza med en krispig botten och välgrillade toppings. Här är en guide som beskriver hur du tillagar pizza i din pizzaugn.

Förberedelser

Innan du börjar baka din pizza i ugnen är det viktigt att du förbereder din deg och toppings. För en perfekt deg behöver du ett högkvalitativt mjöl, jäst, salt och vatten. De flesta pizzadegar behöver jäsa i minst 24 timmar i kylskåpet för att utveckla smak och struktur, så se till att du planerar i förväg.

För toppings är det viktigt att välja högkvalitativa ingredienser för att få ut det mesta av din pizza. Se till att du har dina toppings redo och skurna i små bitar innan du sätter igång med att baka.

Förvärmning

När du väl har förberett din deg och toppings är det dags att sätta igång din pizzaugn och förvärma den. En pizzaugn behöver oftast 15-20 minuter att värmas upp till rätt temperatur, som vanligtvis ligger på runt 350-400 grader Celsius. Se till att du har din pizzasten placerad på en av de översta hyllorna i ugnen, och låt den förvärmas tillsammans med ugnen.

Tillagning

När din ugn har förvärmts och din pizzasten är redo är det dags att börja tillaga din pizza. Ta ut din pizzadeg ur kylskåpet och låt den vila i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan du börjar arbeta med den. Strö lite mjöl på din arbetsyta och lägg din deg på ytan. Använd en kavel för att rulla ut degen till önskad tjocklek.

När degen är rullad, placera den på en mjölad yta som sedan kan användas för att lägga till toppings. Var försiktig så att inte överbelasta din pizza med toppings, och lämna ett litet utrymme vid kanten så att kanterna kan stiga och bli krispiga.

Nu är det dags att placera din pizza på den förvärmda pizzastenen i ugnen. Använd en pizzaspade för att enkelt placera pizzan på stenen. Stäng dörren på din pizzaugn och låt pizzan gräddas i cirka 10-15 minuter, eller tills skorpan är krispig och gyllenebrun.

När din pizza är klar, ta ut den från ugnen och låt den vila på en bricka i några minuter för att svalna lite. Skär sedan upp pizzan med en vass pizzaskärare och servera den varm.

Tips och tricks

Här är några tips och tricks som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din pizzaugn:

 • Se till att du inte överbelastar din pizza med toppings. En överbelastad pizza kan leda till en degig botten och svårigheter att tillaga pizzan ordentligt.
 • Använd en pizzasten för att skapa en krispig botten. En pizzasten hjälper till att fördela värmen jämnt över pizzan och dra bort fukt från degen, vilket gör att botten blir krispig.
 • Använd högkvalitativa ingredienser för att få ut det mesta av din pizza. Färsk mozzarella, färska grönsaker och kvalitetskött kan göra en stor skillnad för smaken på din pizza.
 • Se till att inte övergrädda din pizza. Övergräddning kan leda till en torr och hård pizza. Håll koll på pizzan när den gräddas och ta ut den när skorpan är krispig och toppings är grillade.
 • Försök att placera din pizza i mitten av pizzastenen för att få en jämn tillagning. Om din pizza är större än din pizzasten, vrid pizzan med jämna mellanrum för att få en jämn tillagning.
 • Var försiktig när du tar ut din pizza ur ugnen. Pizzastenen och ugnen kan vara mycket varma, så se till att använda ugnsvantar och var försiktig så att du inte bränner dig.

Slutsats

Följ dessa steg för att skapa den perfekta pizzan i din pizzaugn: förbered din deg och toppings, förvärm din pizzaugn, rulla ut din deg och lägg till toppings, placera din pizza på pizzastenen och grädda den i ugnen, och låt pizzan vila och svalna lite innan servering. Med dessa tips och tricks kan du göra den perfekta pizzan varje gång.

Hur man rengör och underhåller en pizzaugn

Att rengöra en pizzaugn är viktigt för att säkerställa att den fortsätter att fungera effektivt och hygieniskt. Här är en guide om hur man rengör en pizzaugn.

Förberedelser

Innan du börjar rengöra din pizzaugn, se till att den har svalnat helt och att alla delar är avlägsnade från ugnen. Du behöver också rätt verktyg för att rengöra ugnen, som handskar, en skrapa, en mjuk borste, en trasa och en rengöringsspray. Se också till att du har en dammsugare eller en sopskyffel för att ta bort eventuella stora smulor eller rester.

Rengöring

När din ugn har svalnat och alla verktyg är redo, är det dags att börja rengöra ugnen. Först, använd en skrapa för att ta bort eventuella stora smulor eller rester från botten av ugnen. Var försiktig så att du inte repa botten av ugnen.

Använd sedan en mjuk borste för att ta bort eventuella smulor eller rester från väggarna och taket i ugnen. Var försiktig så att du inte repa ytan. Se till att du kommer åt alla hörn och kanter.

Nästa steg är att använda en rengöringsspray för att ta bort eventuella envisa fläckar eller smuts från ugnen. Se till att du väljer en rengöringsspray som är lämplig för din pizzaugn, och följ tillverkarens instruktioner för användning. Spraya rengöringssprayen på ytan av ugnen och låt den sitta i några minuter för att lösa upp smutsen.

Efter att rengöringssprayen har suttit i några minuter, använd en trasa för att torka bort smutsen från ytan av ugnen. Var försiktig så att du inte skadar ytan på ugnen. Torka av ytan flera gånger tills all smuts och rengöringsspray har tagits bort.

Efter att du har rengjort ytan på ugnen, använd en dammsugare eller sopskyffel för att ta bort eventuella smulor eller rester från botten av ugnen.

Underhåll

För att förhindra att din pizzaugn blir smutsig igen så snabbt, se till att du tar hand om den på rätt sätt. Töm regelbundet ut eventuella smulor eller rester från botten av ugnen, och använd en pizzasten för att skydda botten av ugnen från smuts och spill.

Du kan också använda en avtagbar pizzasten för enklare rengöring. Se till att du inte skadar stenen när du tar bort den från ugnen.

Slutsats

Att rengöra en pizzaugn är en viktig del av underhållet av ugnen. Genom att ta bort smuts och rester regelbundet kan du förlänga livslängden på din pizzaugn och se till att den fungerar effektivt och hygieniskt.

Genom att följa dessa steg kan du rengöra din pizzaugn på ett effektivt och säkert sätt.  Kom ihåg att alltid använda lämpliga verktyg och rengöringsprodukter för att skydda ytan på din pizzaugn och se till att den är helt avsvalnad innan du börjar rengöra den.

Med regelbunden rengöring och underhåll kan din pizzaugn ge dig fantastiskt god pizza i många år framöver.

Vanliga frågor om pizzaugnar

Hur varm är en pizzaugn?

En pizzaugn kan vara mellan 350 och 500 grader Celsius, men det beror på modellen och typen av ugn. En vedeldad pizzaugn kan nå upp till 500 grader Celsius, medan en elektrisk eller gasdriven ugn vanligtvis når upp till 350-400 grader Celsius.

Vilken pizzaugn är bäst?

Det finns inte en enskild “bästa” pizzaugn eftersom det beror på personliga preferenser och behov. En pizzaugn som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Det är därför viktigt att göra research, läsa recensioner och överväga faktorer som storlek, värmeåterhämtning, energiförbrukning, pris och tillgängliga funktioner för att hitta den bästa pizzaugnen för dina behov och önskemål.

Hur bygger man en pizzaugn?

Generellt sett involverar byggandet av en pizzaugn att skapa en bas av tegelstenar, isolera den med lämpligt material och sedan lägga på en stenplatta eller annan yta för att baka pizzan på. Det är rekommenderat att följa en noggrann guide eller instruktioner för att säkerställa att ugnen byggs på rätt sätt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, när du väljer en pizzaugn är det viktigt att tänka på storlek, pizzasten, pizzaskärare, kavel och funktioner. Tänk på hur många personer du vill laga pizza för, vilken typ av pizzasten som passar din pizzaugn, vilka verktyg du behöver och vilka funktioner som är viktiga för dig.

Se också till att följa tillverkarens instruktioner för underhåll och rengöring för att hålla din pizzaugn i gott skick och säkerställa att den fungerar optimalt under en längre tid.