Planksteksbräda

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Större modell

Weber Firespice Cedar

Weber Rökplanka

Exxent Planksteksbräda

Exxent Planksteksbräda 40x21 cm

När det kommer till matlagning är detaljerna viktiga. En planksteksbräda kan göra stor skillnad i smak och presentation av din mat. Men hur väljer man rätt planksteksbräda?

Genom vårt omfattande test har vi jämfört olika märken och material för att hjälpa dig göra ett informerat val. Oavsett om du är en hemmakock eller en professionell, kommer vår genomgång av de bästa planksteksbrädorna ge dig en klar bild av vilken produkt som passar just dig.

1. Bäst i test – Weber Firespice Cedar

Weber Firespice Cedar planksteksbräda

Weber Firespice Cedar förvandlar varje grillning till en gastronomisk upplevelse. När vi satte igång med vårt test, visade det sig snabbt att dessa rökplankor levererar precis det de lovar.

Specifikationer
Träslag:Ceder
Vikt:0,44 kg
Mått:30x15x2,4 cm
Innehåll:2 stycken
Klarar utomhus:Ja

När vi placerade vår favoritfisk, såsom lax eller öring, på plankan och lade den på den uppvärmda grillen, blev resultatet imponerande.

Den delikata röksmaken som tränger in i köttet ger det lilla extra som saknas i traditionell grillning. Under testet kunde vi inte låta bli att experimentera lite extra och testade rökt brie. Resultatet? Helt enkelt utsökt!

Weber Firespice Cedar var utmärkt för rökning av alla sorters kött, inklusive fisk och fågel. Tillverkat i cederträ ger det en svag till medelstark röksmak, perfekt anpassad till de flesta typer av kött.

Vad som imponerade oss mest var hur rökträet gav en ny och spännande vändning till grillningen, vilket gav nytt liv åt gamla klassiska rätter.

En annan fördel är dess återanvändningsförmåga. Trots att plankorna är tänkta att återanvändas upp till tre gånger, märkte vi att om de hanteras varsamt kan de räcka ännu längre.

Men allt var inte solsken. En nackdel vi observerade var att eftersom plankorna är tillverkade av trä, kräver de en viss mängd underhåll och om de inte förbehandlas på rätt sätt kan de ha en tendens att spricka efter några användningar.

Fördelar

 • Perfekt för alla typer av kött.
 • Ger en svag till medelstark röksmak.
 • Tillför en spännande twist till grillningen.
 • Återanvändbar upp till tre gånger.

Nackdelar

 • Måste förvaras torrt.

2. Bäst premiumval – Weber Rökplanka

Weber planksteksbräda

Weber Rökplanka har blivit ett oumbärligt verktyg i vår grillningsrutin. Vid första anblicken kan dessa plankor av cederträ (arborvitae) verka enkla, men de har helt transformerat smaken och upplevelsen av våra grillade måltider.

Specifikationer
Träslag:Ceder
Vikt:0,47 kg
Innehåller:2 stycken
Mångsidig:Ja
Ursprungsland:USA

När vi testade dessa plankor var det tydligt att de gav en svag till medelstark röksmak som passade perfekt för alla de olika typer av mat vi försökte – från lax till nötkött och kyckling.

Under vår testning uppskattade vi verkligen hur Rökplankan enkelt kunde återanvändas, vilket inte bara är kostnadseffektivt, men också miljövänligt.

Trots att de är designade för återanvändning, kände vi aldrig att kvaliteten på röksmaken minskade.

Ett litet problem vi stötte på var dock att plankan kan bli något torr efter flera användningar, vilket kan leda till sprickor. Detta kan åtgärdas genom att blötlägga plankan i vatten en stund innan grillning.

Det som särskilt stod ut för oss var att dessa rökplankor gav en extra dimension av smak till våra gamla favoriträtter. Det var verkligen som att upptäcka dessa rätter på nytt.

Samtidigt erbjuder den även nybörjare inom grillning ett enkelt sätt att experimentera med rökning utan behov av en dedikerad rökgenerator eller rökbox.

I det stora hela var Weber Rökplanka en imponerande upptäckt för oss. Den robusta konstruktionen, den fantastiska smaken den tillför, och den hållbarhet den erbjuder gör den till ett värdefullt tillskott i varje grillentusiasts arsenal.

Fördelar

 • Mångsidig för olika råvaror
 • Högkvalitativ cederträ
 • Förbättrar gamla rätters smak
 • Kan återanvändas

Nackdelar

 • Kräver förberedelse innan användning

3. Bäst budgetval – Exxent Planksteksbräda

Exxent Planksteksbräda

När vi nyligen bestämde oss för att testa Exxent Planksteksbräda, var det med en viss nyfikenhet kring hur väl ekplankan skulle prestation jämfört med andra plankor på marknaden.

Specifikationer
Material:Ek
Mått:32x17x2,3 cm
Skötsel:Inbränning krävs
Flexibel:Ja
Färg:Naturlig ek

Den första känslan när vi tog ut den ur förpackningen var att den var robust, välgjord och hade en vacker naturlig träfärg. Vi uppskattade att det var en produkt från Exxent, ett varumärke vi känner till för sin kvalitet.

För att förbereda plankan för första användningen följde vi skötselråden noggrant. Vi penslade den rikligt med matolja och stekte in den i ugnen.

Hela processen var enkel och förhållandevis snabb, även om den krävde några omgångar. Efter inbränningen märkte vi att plankan hade fått en djupare färg, vilket indikerade att oljan hade trängt in i träet.

När det var dags att tillaga vår första plankstek, märkte vi direkt skillnaden med denna planka. Maten fick en härlig, lätt rökt smak av eken, vilket förhöjde hela måltidsupplevelsen.

Trots att vi var nybörjare med plankstekning, var det enkelt att följa skötselråden, och resultatet blev över våra förväntningar.

Något vi märkte var att eftersom trä är ett levande material, kan plankan variera i färg och textur. Denna variation påverkar dock inte brädans funktionsförmåga. Vi observerade även några små sprickor, men efter att ha läst att dessa inte indikerar dålig kvalitet, och att man kan blötlägga plankan om sprickorna blir för stora, kände vi oss lugna.

Den enda nackdelen vi märkte var att plankan kan behöva lite extra omsorg för att hålla den i bästa skick. Det kräver en liten ansträngning, men det är värt det för den kvalitet och smak det tillför maten.

Fördelar

 • Förhöjd matupplevelse
 • Lätt att följa skötselråd
 • Flexibel användning

Nackdelar

 • Kräver regelbunden omsorg
 • Sprickbildning kan förekomma

4. Större modell – Exxent Planksteksbräda 40×21 cm

Exxent Planksteksbräda 40x21 cm

När vi satte oss ner för att testa Exxent Planksteksbräda i storleken 40×21 cm, visste vi att vi var ute efter en riktig matupplevelse. Detta var en av de mest autentiska och traditionella sätten att tillaga mat, särskilt plankstek i ugn.

Specifikationer
Material:Ek
Mått:40x21x2,3 cm
Vikt:1,3 kg
Skötselråd:Olja in
Rengöring:Endast handdisk

Vid första anblicken imponerade brädans gedigna ek-konstruktion. Den kändes stabil i handen och hade en fin finish, vilket tyder på god kvalitet.

Vi följde skötselråden noggrant, genom att pensla in brädan med matolja och sedan ”bränna in” den i ugnen. Detta steg var avgörande, inte bara för att förbättra plankans hållbarhet, utan även för att ge den där djupa, rökiga smaken när vi till slut skulle tillaga vår plankstek.

Efter några genomgångar i ugnen fick plankan en mörkare nyans, vilket visade att oljan hade trängt in ordentligt.

När vi väl placerade vår plankstek på brädan märkte vi direkt att förvärmningen och inoljningen bidrog till att köttet omedelbart började sizzle och fylla rummet med en läcker doft. Resultatet? En saftig plankstek med en behaglig rökig underton, en smak som bara kan uppnås med en äkta ekplanka.

Ändå märkte vi en potentiell nackdel. Eftersom brädan är tillverkad av naturligt trä, kräver den extra uppmärksamhet vid rengöring. Diskmaskinen och mikrovågsugnen är inte alternativ, och detta kan vara lite krävande för dem som är vana vid snabb och enkel rengöring.

Fördelar

 • Gedigen konstruktion
 • Ger maten naturlig smak
 • Lätt att följa skötselråd
 • Storlek perfekt för familjemåltider

Nackdelar

 • Kräver handdisk
 • Underlägg säljs separat.

5. Paketköp – Modern House Planksteksbräda

Modern House Planksteksbräda

Under vår testprocess av Modern House Planksteksbräda fick vi möjligheten att återskapa känslan av en restaurangmåltid i vårt eget kök. Brädans design och materialval, FSC-godkänd bok och kork, framhäver direkt en högkvalitativ känsla.

Specifikationer
Mått:31x16x5 cm
Material:Bok & kork
Korkunderlägg:Inkluderat
Skötselråd:Varmt vatten
Antal: 2 stycken

Den medföljande köttsaftskåran är en genial detalj som hindrar saften från att rinna av, vilket förbättrar smakupplevelsen och håller arbetsytan ren.

Den inledande förberedelsen av brädan, med matoljesmörjning och uppvärmning, visade sig vara enkel och effektiv, vilket resulterade i en vacker, väldoftande bräda redo för att tillaga den mest läckra planksteken.

Vi uppskattade särskilt att korkunderläggen medföljde, vilket inte bara hjälpte till att skydda vårt bord från värmen, utan också adderade en elegant touch vid servering.

Medan vi var imponerade av många aspekter av planksteksbrädan, stötte vi också på en mindre nackdel. Efter flera användningar observerade vi mindre sprickbildningar på ytan.

Detta är förväntat eftersom produkten är en naturprodukt, men det är viktigt för användarna att vara medvetna om detta.

Sammantaget upplevde vi att Modern House Planksteksbräda ger en autentisk och lyxig touch till hemlagade måltider, samtidigt som den erbjuder en kombination av funktionalitet och estetik som sällan ses i liknande produkter.

Fördelar

 • Premium kvalitetsmaterial
 • Praktisk köttsaftsskåra
 • Medföljande korkunderlägg
 • Estetisk design

Nackdelar

 • Mindre sprickbildningar över tid
 • Endast handdisk rekommenderad

Hur vi utförde vårt test av planksteksbrädor 2024

Att finna den bästa planksteksbrädan för dina behov kräver en noggrann utvärdering. Vi har lagt ner timmar på att förbereda, testa och analysera produkterna för att ge dig en grundlig genomgång.

Vår ambition har varit att genom vårt test finna den produkt som är bäst i test, och här delar vi med oss av vår process.

Ordna av testområdet

För att säkerställa att vårt test utfördes under lika och rättvisa förhållanden, skapade vi en standardiserad testmiljö. Vi valde en lugn, temperaturkontrollerad plats med bra ventilation.

Varje produkt fick en specifik plats, märkt med en etikett. Under våra tester funderade vi ofta över hur den enskilda miljön påverkade varje planksteksbräda, och vi kände att detta var en avgörande faktor för att få fram bäst i test-resultatet.

Stegen i vår testmetod

Vår testprocess var noggrann:

 1. Vi började med att olja in varje planksteksbräda för att förbereda dem för testet.
 2. Därefter värmde vi upp varje bräda på samma sätt och noterade eventuella skillnader i värmeupptag.
 3. Maten lades på varje planksteksbräda för att bedöma hur varje bräda hanterade olika typer av råvaror.
 4. Slutligen dokumenterade vi hur enkelt det var att rengöra och bränna planksteksbrädan efter varje test.

Hur testerna utfördes

Varje produkt testades inte bara en, utan tre gånger för att säkerställa konsekvens. Varje test tog cirka en timme, där varje planksteksbräda kontinuerligt övervakades. Under våra tester funderade vi på hur den bästa planksteksbrädan skulle kännas och fungera.

Vi diskuterade och jämförde upplevelser för att identifiera vilken produkt som skulle koras till bäst i test. Vi noterade också hur varje bräda, oavsett om det var en billig planksteksbräda eller en av ek, presterade i olika aspekter.

Punktlista över viktiga upptäckter:

 • Planksteksbräda ek tenderade att hålla värmen bättre än andra material.
 • En bra planksteksbräda släppte inte ifrån sig överflödig fukt under tillagning.
 • Bäst i test-produkterna var ofta de som kombinerade hållbarhet med goda matlagningsresultat.

Genom att följa denna noggranna process kunde vi med säkerhet bestämma vilken produkt som stod som bäst i test i vår jämförelse.

Bedömning av resultaten

Efter att ha genomfört alla test så kom utvärderingen. Varje planksteksbräda granskades noggrant baserat på vår dokumentation och de insamlade uppgifterna. Vi jämförde hur varje bräda presterade i varje teststeg och vilka särskilda egenskaper eller brister vi märkte.

Dessutom var vi angelägna om att identifiera vilken bräda som var bäst i test. Vi delade in resultaten i kategorier som bästa planksteksbrädan, bra planksteksbräda och billig planksteksbräda. Detta gjorde det lättare för oss att bestämma vilken produkt som passade olika behov och budgetar.

Långtidsprovning och hållbarhet

För att förstå verklig hållbarhet hos varje planksteksbräda, genomförde vi långtidsprovning över flera månader. Detta innebar upprepad användning, rengöring, och att regelbundet olja in planksteksbräda.

Vi var särskilt intresserade av hur brädorna stod emot slitage över tid och om det uppstod några skavanker eller förändringar i träets kvalitet.

De brädor som var gjorda av ek visade en särskild hållbarhet och stod emot testets utmaningar exceptionellt bra, vilket ledde till att planksteksbräda ek blev en favorit under vår testprocess.

Säkerhet och pålitlighet under testet

När man handskas med mat och värme, är säkerhet av yttersta vikt. Under vårt test observerade vi hur varje planksteksbräda reagerade på höga temperaturer och huruvida det uppstod några säkerhetsrisker.

Vi märkte att de bästa planksteksbrädorna var tillverkade av material som inte lätt förvreds eller knäcktes under värme. Pålitlighet var också viktigt för oss. Vi ville kunna lita på att när vi rekommenderade att köpa en planksteksbräda, skulle den vara pålitlig och presterande.

Säkerhetsfunktioner som värmeresistenta handtag och stabila ytor var avgörande för vårt slutliga beslut om vilken som var bäst i test. Vi noterade också hur varje produkt hanterade oväntade situationer, som spill eller snabba temperaturförändringar, och betygsatte dem därefter.

Tips för bäst användning av din planksteksbräda

Tips för bäst användning av din planksteksbräda

När det kommer till att förbereda den perfekta planksteken, har vi under vår testprocess märkt att vissa förberedelser och tekniker kan göra stor skillnad.

Här delar vi med oss av våra bästa tips och insikter som vi upptäckt när vi sökte efter den bäst i test planksteksbrädan.

1. Förbered brädan korrekt

Under testet märkte vi snabbt att en bra planksteksbräda behöver korrekt förberedelse. Innan du använder den, är det viktigt att olja in planksteksbräda för att bevara träets kvalitet och förlänga dess livslängd. Det hjälper också till att skapa en non-stick yta, vilket är idealiskt när du lagar mat på den.

2. Förstå träets egenskaper

Beroende på om du väljer att köpa en planksteksbräda i ek eller en annan typ av trä, kommer upplevelsen att skilja sig åt. Under våra tester märkte vi att ek har en unik förmåga att fördela värmen jämnt, vilket ger en mer konsekvent tillagningsprocess.

3. Var försiktig med extrem värme

Det bästa rådet här kommer direkt från våra tester. För hög värme kan skada brädan eller förändra dess struktur. Se till att följa tillverkarens rekommendationer när det kommer till maximal temperatur och undvik att placera en iskall bräda direkt på en het yta.

4. Tänk på verktyg och tillbehör

När du förbereder din mat kan det vara lockande att använda alla sorters verktyg. Men under testet upptäckte vi att vissa verktyg, som en pommes-frites-skarare eller stekspade, kan lämna märken på brädan om de inte används varsamt. Vi rekommenderar att använda mjukare verktyg eller verktyg avsedda för träbrädor.

5. Upptiningsplatta som komplement

Under testprocessen fann vi att en upptiningsplatta kan vara ett utmärkt komplement till din planksteksbräda. Om du till exempel har fryst kött som du vill tina snabbt och säkert, kan en upptiningsplatta vara ett ovärderligt verktyg.

6. Undvik diskmaskinen

En annan insikt från vår testprocess var att även om det kan vara frestande att kasta in din planksteksbräda i diskmaskinen efter användning, bör det undvikas. Trä kan vrida sig, spricka eller torka ut om det utsätts för den intensiva värme och fukt som en diskmaskin ger.

Nyttiga punkter att komma ihåg:

 • Olja in planksteksbräda regelbundet för att bevara kvaliteten.
 • Undvik extrem värme för att förlänga brädans livslängd.
 • Använd mjuka verktyg eller de som är avsedda för träbrädor.
 • Överväg att investera i kompletterande verktyg som en upptiningsplatta.
 • Håll brädan borta från diskmaskinen för att undvika skador.

Med dessa tips i åtanke, är du redo att få ut det mesta av din planksteksbräda. Genom att följa dessa rekommendationer, kan du förbättra dina matlagningsresultat och säkerställa att din bräda håller länge, oavsett om den var bäst i test eller en billig planksteksbräda.

Hur man hittar den bästa planksteksbrädan

Hur man hittar den bästa planksteksbrädan 2024

Låt mig säga att en bra planksteksbräda kan göra en enorm skillnad när det kommer till att förvandla en vanlig måltid till en riktig smakupplevelse.

Plankstek är en klassisk svensk rätt som älskas av många och förtjänar därför att tillagas på bästa möjliga sätt.

Här får du möjligheten att läsa om tre olika modeller inom olika prisklasser, allt för att du ska hitta den rätta produkten för dig och ditt matlagande.

Att köpa en planksteksbräda är inte en lätt uppgift, därför gör vi allt för att ditt köp ska bli så enkelt som möjligt.

Här listar vi de viktigaste faktorerna och några tips som du verkligen borde fundera kring innan du bestämmer dig för vilken planksteksbräda du vill ha.

Material

När det kommer till planksteksbrädor finns det en hel del material att välja mellan. Men en sak som står ut är en planksteksbräda i ek. Eken är hård, tålig och har en naturligt vacker yta som ger din plankstek ett elegant och rustikt utseende.

Förutom ek, kan du även hitta plankor till plankstek i material som bok, björk eller akacia. Dessa har också sina fördelar och passar olika smaker och behov. Vi kommer nu att gå igenom några aspekter att tänka på när du väljer material för din planksteksbräda.

Plankans storlek och form

Plankans storlek och form är också viktiga faktorer att tänka på när du väljer din planka till plankstek. Det finns en mängd olika storlekar och former, så det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov.

En generell regel är att välja en planka till plankstek i ek som är något större än den största köttbiten eller fisken du planerar att tillaga. På så sätt får du plats med allt du vill ha på din plankstek och du kan också använda den för att servera direkt från ugnen.

Skötsel och underhåll

Att investera i en kvalitetsplanksteksbräda innebär också att du bör ta väl hand om den för att förlänga dess livslängd och bibehålla dess utseende. Här kommer några tips för hur du sköter om din planksteksbräda:

1. Tvätta alltid plankan efter användning med mild diskmedel och vatten. Undvik att blötlägga plankan eller diska den i diskmaskinen, eftersom det kan skada materialet och förkorta dess livslängd.

2. Olja in din planksteksbräda regelbundet med matolja eller en speciell skärbrädsolja för att hålla den smidig och skyddad.

3. Förvara din planksteksbräda torrt och undvik direkt solljus eller värme för att förhindra sprickbildning och vridning.

Kvalitetsmärkningar att titta efter

När du letar efter en planksteksbräda kan det vara klokt att kolla upp vilka modeller som har fått utmärkelser eller varit bäst i test i olika jämförelser.

Det kan ge dig en bra indikation på vilka planksteksbrädor som är av hög kvalitet och som andra konsumenter har varit nöjda med.

Ett annat tips är att hålla utkik efter kvalitetsmärkningar som FSC (Forest Stewardship Council) eller PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Dessa märkningar innebär att träet som används för din planksteksbräda kommer från ansvarsfullt skötta skogar och bidrar till hållbart skogsbruk.

Pris

Priset på en planksteksbräda kan variera mycket beroende på material, storlek och varumärke. En planka till plankstek i ek kan kosta mer än en i bok eller björk, men du får också en mer hållbar och estetiskt tilltalande produkt.

”En dyrare planksteksbräda är ofta mer kvalitativ, hållbar och smakrik än andra billigare alternativ.”

Anpassade planksteksbrädor och gravyr

Om du vill göra din planksteksbräda ännu mer personlig kan du överväga att anpassa den med gravyr eller mönster.

En graverad planksteksbräda är inte bara en trevlig detalj i köket utan kan också bli en fin present vid speciella tillfällen som bröllop, födelsedagar eller inflyttningsfester.

Många butiker erbjuder gravyr som en extra tjänst när du köper din planka till plankstek, och du kan välja mellan olika stilar, typsnitt och symboler för att skapa en unik och meningsfull design.

Fördelar med att använda planksteksbrädor

Ökad smakprofildjup

En av de främsta fördelarna med att använda en planksteksbräda är hur den kan förbättra matens smak.

När du använder en planksteksbräda, får din mat en unik, rökig smak som är svår att åstadkomma på annat sätt.

Detta beror på att träplankan, när den värms upp, släpper ut naturliga oljor och rökarom som absorberas av maten. Denna process kan lägga till ett överraskande djup i smakprofilen för ditt kött, fisk eller grönsaker.

Dessutom kan olika träsorter ge olika smaker. Till exempel ger cederträ en söt och mild smak, medan al ger en rökig och robust smak. Detta ger dig möjlighet att experimentera med olika smaker och skapa unika rätter.

Nyttiga och praktiska fördelar

Utöver smaken finns det också flera praktiska och hälsofördelar med att använda en planksteksbräda.

För det första, när du lagar mat på en planksteksbräda, behöver du inte tillsätta extra olja eller fett för att förhindra att maten fastnar. Detta kan göra din mat hälsosammare, särskilt om du försöker minska ditt intag av mättade fetter.

För det andra, att använda en planksteksbräda kan också göra matlagningen mer praktisk. Du behöver inte oroa dig för att maten ska falla genom gallret, vilket kan vara särskilt användbart när du lagar känsliga ingredienser som fisk eller grönsaker.

Dessutom hjälper plankan till att fördela värmen jämnt, vilket kan hjälpa till att förhindra att maten bränns.

Sammanfattningsvis kan användningen av en planksteksbräda förbättra smaken på din mat, göra matlagningen mer praktisk och bidra till en hälsosammare kost.

Oavsett om du är en professionell kock eller bara njuter av att laga mat hemma, kan en planksteksbräda vara ett utmärkt tillskott till ditt kök.

Vanliga frågor om planksteksbrädor 2024

Vad kostar det att köpa en planksteksbräda?

Priset för en planksteksbräda varierar beroende på material och märke, men förvänta dig att betala mellan någon hundralapp upp mot 1000 SEK.

Ska man köpa en planksteksbräda i ek eller bok?

Ek är ofta föredraget för sin hållbarhet och estetik, men bok kan vara ett billigare alternativ. Båda träslagen ger god smak till maten när den tillagas.

Kan man ha planksteksbrädan i diskmaskinen?

Det rekommenderas inte att lägga planksteksbrädan i diskmaskinen eftersom det kan skada träet och förkorta dess livslängd.

Vilken storlek på planksteksbrädan bör jag välja?

Storleken bör baseras på din ugn och antalet portioner du planerar att tillaga. En större bräda passar bra för större sällskap medan en mindre är idealisk för färre portioner.

Är det viktigt att köpa en certifierad planksteksbräda?

Ja, en certifierad planksteksbräda garanterar att produkten uppfyller vissa kvalitets- och säkerhetsstandarder. Det ger dig också en indikation på produktens hållbarhet och kvalitet.

Sammanfattning

Nu när vi har gått igenom allt du behöver veta för att välja den perfekta planksteksbrädan är det dags att sätta igång och börja laga fantastiska plankstekar.

Med en bra planksteksbräda kommer du att kunna lyfta smaken, presentationen och upplevelsen av denna älskade rätt till nya höjder.

Lycka till med ditt val och njut av de många underbara plankstekar som kommer att följa!

Källor