Se vårt test av powerline adapter och vilken som är bäst

Är du på jakt efter powerline bäst i test? Då har du hittat till rätt ställe! Vi hjälper dig nämligen hitta den allra bästa powerlinen för dig och dina behov.

Powerline är ett enkel, billig och pålitlig teknik för att snabbt utöka ditt hemmanätverks räckvidd. Med rätt hårdvara kan du utöka din internetanslutning till alla rum i hemmet – även om vägguttagen ligger långt ifrån varandra eller i olika rum. Powerline-adaptrar använder befintliga elektriska ledningar för att leverera en snabb och säker anslutning mellan två enheter över korta avstånd.

I den här artikeln tar vi en titt på vad powerlines är, hur de fungerar och varför de är en idealisk lösning för att utöka hemmets internetkapacitet. Vi kommer också att diskutera några av de bästa modellerna på marknaden idag så att du kan göra ett välgrundat val när det är dags att köpa en själv.

Powerline bäst i test

1. Netgear PL1000

2. Netgear PLW1000

3. Tenda PA6

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

1. Netgear PL1000 powerline – bäst i test!

Netgear PL1000
Netgear PL1000

Bäst i test är powerlinen PL1000 från Netgear. Denna powerline är superenkel att komma igång med – det är bara att ansluta den första plugen till din router och till ett eluttag och den andra plugen till ett valfritt eluttag på samma ledning. Du kan sedan ansluta din dator eller TV till denna plug. Något som är viktigt när du ska välja powerline är enhetens maxhastighet.

Här får du hela 1000Mbps, vilket ger dig goda marginaler för anslutning till flera apparater såsom smart-TV, spelkonsoler och datorer. PL1000 har stöd för Ethernet, Fast Ehternet, Gigabit Ethernet och Homeplug AV 2.0. Enheten är 5,9 cm bred och 10 cm hög. Energiförbrukningen vid drift är fem watt och i paketet kommer två enheter. Garanti från tillverkaren gäller i ett helt år!

2. Netgear PLW1000

Netgear PLW1000
Netgear PLW1000

Netgear lyckas även ta andraplatsen i vårt test med sin Powerline PLW1000. Denna powerline har likt sin syster-powerline på förstaplatsen i vårt test en plug som kopplas till routern, och en som du kan ansluta till ett valfritt eluttag på samma ledning. Skillnaden här är att mottagarplugen även är en WiFi-accesspunkt. Detta innebär att du kan ansluta till den trådlöst!

Tack vare utmärkt täckning passar denna powerline perfekt för HD-streaming och spel. Den låter dig även välja mellan 2,4 och 5 GHz WiFi, vilket är en fördel om du använder många Bluetooth-enheter. PLW1000 har stöd för Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, och HomePlug AV 2.0. Som namnet antyder erbjuds även här en hastighet på 1000Mbps.

3. Tenda PA6

Tenda PA6
Tenda PA6

Tenda bryter Netgear-sviten med sin powerline Tenda PA6. Även denna powerline stödjer överföringshastigheter på upp till 1000 Mbps vilket gör den optimal för streaming och transport av stora filer. Liksom andraplatsen i vårt test kan du ansluta till denna powerline med WiFi. Med endast en knapptryckning kan du dessutom utöka räckvidden för ett befintligt WiFi-nätverk med hjälp av en WiFi clone. Mottagarenheten har förutom WiFi även två Ethernet-portar, vilket gör att du kan ansluta flera enheter.

Datalänkprotokoll som stöds är, liksom hos de två föregående bidragen i listan:

  • Ethernet
  • Fast Ethernet
  • Gigabit Ethernet
  • HomePlug AV 2.0

WiFin har en räckvidd på 300 m (öppen yta) och en nätverkskabel medföljer vid köp. Ett riktigt bra köp dessutom!

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en powerline?

Detta beror lite på vilka egenskaper du vill ha hos din powerline. Generellt går det dock oftast att hitta en bra powerline för ett pris mellan 600 – 1400 kr. Man bör dock inte stirra sig blind på priset då powerlines är ett väldigt kostnadseffektivt sätt att utöka räckvidden för ditt internet.

En powerline-adapter med WiFi kan exempel förse en hel ny våning med internet. Om vi utgår från att du hittar en powerline för 1000 kr och har en övervåning på 50 kvm har du alltså bara betalat 16 kr/kvm för att utöka din bredbandstäckning till hela övervåningen.

Vad används en powerline till?

En powerline konverterar nätverkssignalen som kommer från din router till radiovågor och sänder sedan dessa radiovågor genom elledningarna i ditt hus. En mottagare inkopplad i ett eluttag konverterar tillbaka radiovågorna till nätverkssignaler och kan sedan sända ut dessa via WiFi eller Ethernet.

Bästa powerlinen

Hur väljer man den bästa powerlinen?

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer en powerline. Nedan listar vi några av dem.

För det första bör du ta hänsyn till hastigheten på powerlinen

  • Powerlines kan ha en hastighet på allt från 500 Mbps upp till 3 000 Mbps. Beroende på din internetuppkoppling och hur många enheter som kommer att anslutas till nätverket är det klokt att välja en powerline med god marginal för leverans av snabb uppkoppling.

För det andra bör du ta hänsyn till räckvidden för powerlinen

  • Olika powerlines har olika räckvidd och detta kan påverka hur långt bort från routern den kan ansluta. Om du köper en modell med WiFi är även den trådlösa räckvidden viktig att ta hänsyn till.

Slutligen bör du titta på eventuella ytterligare funktioner

  • Vissa modeller kan inkludera ytterligare säkerhet som kryptering eller ha stöd för Wi-Fi-repeaters som kan utöka nätverkets räckvidd ytterligare.
  • Om du använder många bluetooth-enheter kan det vara klokt att välja en powerline som stödjer 5GHz-WiFi, då denna frekvens inte konkurrerar med Bluetooth.
Powerline test

Hur gjorde vi vårt powerline test?

Vi gjorde ett urval av powerlines som enligt konsumenterna uppvisade tecken på hög kvalitet. Vi gjorde sedan research för att komma fram till vilka egenskaper en bra powerline bör besitta. Detta renderade en kriterielista med hjälp av vilken vi kunde sålla fram de tre powerlines som återfinns i detta test. Med hjälp av samma lista kunde vi sedan rangornda dem inbördes och utse en bäst-i-test!

Källor