Råsaftcentrifug

Letar du också efter en råsaftcentrifug bäst i test 2024? Då har du hittat rätt! I den här artikeln hittar du den absolut bästa råsaftcentrifugen för dig och ditt hem. Dessutom går vi igenom lite vanliga frågor och svar gällande råsaftcentrifuger. Du finner också en köpguide till råsaftcentrifuger i slutet av artikeln.

Råsaftcentrifug bäst i test 2024

1. Magimix juice expert 3 råsaftcentrifug

2. Philips HR1922/20 råsaftcentrifug

3. Bosch MES25A0 råsaftcentrifug

Magimix juice expert 3 råsaftcentrifug
Philips HR1922/20 råsaftcentrifug
Bosch MES25A0 råsaftcentrifug

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Magimix juice expert 3 råsaftcentrifug recension

Magimix juice expert 3 råsaftcentrifug
Magimix juice expert 3 råsaftcentrifug

Denna Magimix juice expert 3 är enligt oss råsaftcentrifug bäst i test 2024! Precis som namnet nämner så är det en juice expert. Den ger dig kallpressad juice på bara ett ögonblick, full med de vitaminer och antioxidanter som du är ute efter. Den pressar verkligen ut all juice ur frukten, något vi tyckte andra modeller inte skötte lika bra.

Magimix juice expert 3 kommer också med extra-tillbehör. Alla tillbehör och delar är också diskmaskinssäkra, så du behöver inte oroa dig om att du kommer behöva stå och skrubba rent de för hand. Vid köp av Magimix juice expert 3 råsaftcentrifugen får du extra juicepressar, filter, citruspress, extra tratt och en receptbok. Receptboken var det lilla extra, och när vi testade recepten blev de faktiskt riktigt bra!

Överlag är Magimix juice expert 3 den vi utser till den bästa råsaftcentrifugen.

Philips HR1922/20 råsaftcentrifug recension

Philips HR1922/20 råsaftcentrifug
Philips HR1922/20 råsaftcentrifug

Denna Philips råsaftcentrifug är en rostfri modell som gör färskpressad juice riktigt snabbt! Fungerar såklart med både hårda grönsaker och frukt. Dessutom har den ett extra stort rör på toppen, så att man slipper skära upp ingredienserna på förhand. Något vi tyckte var riktigt smidigt och som saknas på många modeller.

Du har också åtkomst till en funktion som reglerar juicens konsistens, så att du kan välja mellan en uppfriskande eller en krämig juice. Philips råsaftcentrifugen har en riktigt kraftfull motor som underlättar juicepressandet enormt.

Överlag är Philips råsaftcentrifugen ett riktigt bra alternativ för dig som letar efter en modell i medelprisklassen.

Bosch MES25A0 råsaftcentrifug recension

Bosch MES25A0 råsaftcentrifug
Bosch MES25A0 råsaftcentrifug

För dig som letar efter en billig råsaftcentrifug är denna Bosch modellen perfekt för dig. Även denna har ett stort påfyllningsrör som gör att juice-processen går betydligt snabbare. Enligt vårt råsaftcentrifug test så presterade den bra när det kom till snabbheten.

Bosch råsaftcentrifugen har två hastigheter, en för hårda och en för mjuka frukter/grönsaker. Inget märkvärdigt egentligen, men vi tyckte den fungerade bra.

Dock tyckte vi att den var lite svår att rengöra, men det var väl det ända negativa vi hittade. För att ändå vara en billig råsaftcentrifug tycker vi att det är värt några nackdelar.

Överlag är denna modell ett bra alternativ för dig som söker en billig råsaftcentrifug. Den rekommenderas varmt av oss på redaktionen till dig som har en lite mindre budget.

Vanliga frågor när man ska hitta den bästa råsaftcentrifugen

Vi vet att det kan komma upp en hel del frågor när man ska köpa den bästa råsaftcentrifugen. Därför satte vi först och främst ihop en råsaftcentrifug bäst i test lista. Vi ska också besvara lite vanliga frågor kring råsaftcentrifugar.

bästa råsaftcentrifugen

Hur väljer man den bästa råsaftcentrifugen?

Vilken typ av råsaftcentrifug du ska köpa beror på många faktorer, till exempel som hur ofta du tänker använda den. Om du är nybörjare med juicer är en prisvärd, lättanvänd och lätt att rengöra modell perfekt för att skapa hälsosam juice varje dag. Juicefantaster som letar efter maximal näring kanske föredrar en dyrare.

Oavsett vilken typ av råsaftcentrifug du väljer, här är några viktiga funktioner som hjälper dig att hålla dig motiverad nog att använda den varje dag.

Typ av juice

När du bestämmer vilken typ av råsaftcentrifug som passar dig är det första du behöver tänka på vilka typer av juice du ofta vill göra. Leta efter en modell med höga avkastningar för de produkter du kommer att pressa. Råsaftcentrifugar fungerar bäst för bladgrönsaker och producerar stora mängder torrt avfall, vilket innebär mindre juiceavfall och lägre kostnad på lång sikt. Om du bara pressar frukt och hårda grönsaker, kan en billigare råsaftcentrifug vara ett bättre alternativ.

Storlek och förvaring

En annan viktig faktor är var du planerar att förvara din råsaftcentrifug och hur lätt du vill komma åt den. Medan horisontella modeller kan få ut stora volymer juice kanske du inte har plats för dem. De tenderar att väga mer och vara svåra att flytta från skåp till disk. Å andra sidan är den lilla storleken på vertikala juicepressar perfekt för mindre kök med begränsat utrymme; de stoppas ofta lätt in under diskbänken.

Lätta råsaftcentrifuger är perfekta om du behöver flytta din juicepress från skåpet till diskbänken. Se bara till att den modell du väljer kan hantera volymen juice du planerar att göra: mindre råsaftcentrifuger motsvarar mindre mängder juice per sats.

Hastighet och ljudnivå

Se till att din råsaftcentrifug passar din livsstil när det gäller hur snabbt den fungerar och hur mycket den låter. Det finns andra typer av juicepressar som är mycket tystare än råsaftcentrifugar, så om ljudnivån är ett stort problem för dig kanske en centrifug inte är något för dig.

Om du behöver göra din färska juice snabbt på morgonen kan dock hastighet vara ett problem. Andra juicepressar är långsammare, men vissa råsaftcentrifuger kan göra färdig juice av ett äpple på 30 sekunder. Råsaftcentrifuger med flera hastigheter är till hjälp eftersom de extraherar mest juice av dina produkter. Låga hastigheter är utmärkta för pressning av mjuka frukter, som druvor och jordgubbar, medan höga hastigheter är bättre för fastare föremål som äpplen och morötter.

Användarvänlighet

Råsaftcentrifugar som är enkla att ställa in, använda, ta isär och rengöra kommer att användas oftare. Komplicerade råsaftcentrifugar kan förflyttas till botten av köksskåpet på bara ett ögonblick. Men om du vill ha en multifunktionell modell som också gör nötsmör, sorbet eller barnmat, kan det vara värt lite extra montering.

Råsaftcentrifugar med stora inmatningsrör minskar avsevärt förberedelsestiden och också den tid det tar att mata in ingredienserna i maskinen. Råsaftcentrifugar med externa avfalls-behållare gör att du kan fortsätta pressa i stora kvantiteter utan att pausa för att ta bort avfallet. Rengöring av din råsaftcentrifug kan vara skrämmande, så sök efter modeller med specialborstar som gör rengöringen enklare och diskmaskinvänlig är alltid en bonus.

Letar du efter fler fiffiga köksprylar? Kolla in kolsyremaskin- eller perkolator testen!

Pris

Råsaftcentrifugar varierar enormt i pris, börjar så lågt som 500kr och går upp till 10 000kr för mer avancerade modeller. Generellt, ju mer du betalar desto högre är “juiceavkastningen” och ju lägre och torrare blir massan. Hur mycket du är villig att spendera beror på hur ofta du planerar att använde den och vilken typ av produkter du vill ha i juicen. Det är viktigt att ta hänsyn till priset på din juice utöver kostnaden för själva råsaftcentrifugen. Råsaftcentrifugar som ger lägre avkastning betyder att du kommer att spendera mycket mer på frukt och grönsaker. Dyra råsaftcentrifugar kommer också ofta med en lång garanti för att säkerställa år av kvalitetspressning.

Rengöring

En stor invändning mot juicepressarna är att det kan ta längre tid att rengöra dem än att producera en liter juice eller två. Även om det kan vara sant för vissa modeller är andra mycket enklare att rengöra. Vissa modeller har även rengöringsverktyg och borstar som är utformade för att göra processen lite enklare.

Många manuella citruspressar kan rengöras i diskmaskinen, och om de måste tvättas för hand är processen säker och enkel. Elektriska juicepressar är en annan historia. Vissa kan ha delar som kan diskas i diskmaskin, men andra kan kräva handtvätt.

Råsaftcentrifuger har vanligtvis en trumma som har små skarpa tänder, ungefär som ett mycket fint rivjärn. Var försiktig när du hanterar trumman eftersom den är lätt att gå av. Om trumman inte är diskmaskinssäker kan det vara ganska tråkigt att rengöra tänderna och töjningshålen, särskilt om maten som pressats hade mycket små fibrer. Om rengöring är ett problem, leta efter råsaftcentrifuger med trummor som har avtagbar botten, eftersom de är mycket lättare att skölja.

Mastande juicepressar har inte små skarpa tänder, så de tenderar att vara säkrare och lättare att rengöra. De har dock ansträngda skärmar där maten kan fastna. Om alla delar är diskmaskinssäkra är rengöring betydligt enklare.

Hastighetsinställningar

Leta efter en råsaftcentrifug med flera hastighetsinställningar eftersom det låter dig extrahera mest juice av frukt och grönsaker. Låga hastigheter är bra för juicer av mjuka frukter, som meloner, druvor och bär, medan hög hastighet kommer att driva igenom fastare föremål som äpplen och morötter.

Brett rör

Välj en råsaftcentrifug som har ett stort som kan få plats med hela äpplen och grönsaker. Detta sparar tid för att hacka frukt och grönsaker. De flesta råsaftcentrifuger kan bara ta små bitar frukt och grönsaker, så du behöver fortfarande din skärbräda om du väljer den här typen av modell.

Kannor

Om du gör juicer för hela familjen, leta efter en råsaftcentrifug med en kanna som är tillräckligt stor för att rymma en stor sats juice. Kontrollera på samma sätt att du kan placera ett glas under prseen, vilket sparar på disken om du bara pressar ett glas.

Om du väljer en råsaftcentrifug, se till att dess kanna har en skumavskiljare. Detta hjälper till att separera skummet från saften när du häller det i ett glas, vilket gör det mycket godare enligt oss. Skum är inte ett problem med en juicepress eftersom de arbetar med lägre hastigheter.

Stor behållare

Många kompakta råsaftcentrifugar lagrar kvarvarande frukt och grönt i en inre korg, medan andra matar ut den i en behållare utanför maskinen. Det senare är bäst om du gör stora mängder juice, eftersom du inte behöver stanna mitt i processen för att öppna maskinen och tömma den.

Säkerhetslås

Nästan alla råsaftcentrifugar har säkerhetsfunktioner såsom låsarmar eller lockklämmor som måste vara ordentligt på plats innan maskinen startar. Följ alltid säkerhetsanvisningarna när du använder råsaftcentrifugen.

Diskmaskinssäkra delar

Du måste tvätta din råsaftcentrifug efter nästan varje användning, så välj en råsaftcentrifug med diskmaskinssäkra delar för att underlätta rengöringen.

Extrafunktioner

Vissa råsaftcentrifuger erbjuder detta extra tillbehör som låter dig massera mjuka frukter, såsom bär, för att göra coulis eller smoothie-liknande drycker. Vissa modeller har ytterligare breda rör för samma ändamål. Något som uppskattas av oss på redaktionen, då blir det inte bara juice, utan kan också bli en smoothie lite nu och då!

Ska jag välja en mixer eller råsaftcentrifug?

Råsaftcentrifuger och mixers är två olika köksredskap som passar för olika uppgifter. En råsaftcentrfigu extraherar vätska från frukt och grönsaker och lämnar en massa av fast material. Med en mixer emulgeras allt ihop till en jämn vätska.

Blenders är dessutom extra bra för att skapa hälsosamma smoothies. De är också billigare än råsaftcentrifugar och tar upp mindre plats i köket.

Men många grönsaker som morötter, palsternackor och sötpotatis är inte lämpliga för mixers/blenders och funkar bättre med en råsaftcentrifug.

Hur använder man en råsaftcentrifug?

Råsaftcentrifuger är alltid elektriska. Du stoppar helt enkelt bara i dina ingredienser genom röret på toppen. Sedan håller du för, eller stänger med locket (om sådant finns), och drar på motorn. Om bara några minuter kommer du ha en fräsch och nygjord juice/saft!

Vad är den enklaste typen av juicepress att rengöra?

Manuella juicepressar är enklaste att rengöra eftersom de brukar vara de minsta och enklaste att använda men kan bara användas på vissa produkter; många är också diskmaskinssäkra. Elektriska juicepressar är mer komplexa. Vissa modeller kan ha delar som kan diskas i diskmaskin, men andra kan kräva handtvätt, vilket kan vara tufft om några frön eller gegga fastnar. Ett snabbt tips: om din råsaftcentrifug inte innehåller sina egna rengöringsverktyg kan en tandborste eller annan liten borste hjälpa dig att ta bort de små kvarvarande bitarna.

Varför lita på vår råsaftcentrifug bäst i test lista?

Wilma Svensson är en kokbokförfattare och författare för HemmaPrylars köksredskaps-recensioner. Förutom att avrunda våra val för de bästa råsaftcentrigarna har hon testat och granskat tre andra juicepressar. Wilma var nyligen imponerad av Omega Juicers NC900HDC Premium Juicer, som hon sa inte bara pressade frukt och grönt utan också “tjänar sitt utrymme i köket” på grund av alla dess extra funktioner.

Är råsaftcentrifugar dåliga för dig?

Nej, det är de inte. Råsaftcentrifugar är fortfarande populär och används ofta idag.

En “slow juicer” gör att du kan få ut mer av din juice men ett glas juice från en råsaftcentrifug kan fortfarande vara näringsrikt. Du får fortfarande vatten, lösliga fibrer, vitaminer och näringsämnen.

Dock inte lika mycket som med en slow juicer men tillräckligt för att hjälpa dig att leva en hälsosammare livsstil.

Om du befinner dig på staketet om vilken du ska köpa, här är en bra tumregel:

Vill du ha en billig juicepress som gör jobbet snabbt så fungerar råsaftcentrifug perfekt.

Men om du vill få ut det mesta av din juice, välj istället en slow juicer.

Hur länge håller juicen från en råsaftcentrifug?

Om du använder en råsaftcentrifug så håller juicen i upp till 24 timmar.

råsaftcentrifug test

Hur gjorde vi vårt råsaftcentrifug test?

För att göra vårt råsaftcentrifug test läste vi massor av kundrecensioner på nätet. Därefter valde vi ut några modeller vi tyckte presterade över medelmåttet. Sedan jämförde vi deras tekniska specifikationer och funktioner för att utsé råsaftcentrifug bäst i test.

Källor