Rivjärn bäst i test 2022 – hitta bästa rivjärnet!

Är du trött på ett slött rivjärn som inte fixar osten som du vill ha den? Då har du hittat rätt! Vi listar rivjärn bäst i test 2022. I slutet av artikeln hittar du också lita vanliga frågor och svar för att hjälpa dig hitta det bästa rivjärnet för dig och din matlagning!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Rivjärn bäst i test 2022

1. Oxo rivjärn med zestjärn

2. Oxo Good Grips rivjärn med uppsamlare

3. Dorre rita rivjärn

Oxo rivjärn med zestjärn
Oxo Good Grips rivjärn med uppsamlare
Dorre rita rivjärn

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Oxo rivjärn med zestjärn recension

Oxo rivjärn med zestjärn
Oxo rivjärn med zestjärn

Detta rivjärn från Oxo är det vi klassar som rivjärn bäst i test 2022! För bara en hundring extra får du denna modell, som är en 2-in-1. När vi testade den så var skärpan riktigt bra och skar, rev och strimlade både hårda och mjuka ingredienser med enkelhet.

Som på de flesta rivjärn får man även här 4 olika grovhets-storlekar – en på vardera sida. Det som skiljer denna modell från klassiska rivjärn är det faktum att man kan ta av ena sidan. På så sätt får man också ett litet rivjärn som man till exempel kan riva nötter, kryddor eller ost vid bordsservering.

I botten hittar du också en uppsamlare som fungerade stabilt. Dock så är den liten och fylls lätt över. Vi brukar köra utan den, men om du har mindre ingredienser att strimla så är den helt perfekt! Dessutom kan du ju blanda direkt i den.

Allt som allt är det detta Oxo rivjärn vi tycker är det bästa rivjärnet just nu och rekommenderar det varmt till alla hemmakockar där ute!

Oxo Good Grips rivjärn med uppsamlare recension

Oxo Good Grips rivjärn med uppsamlare
Oxo Good Grips rivjärn med uppsamlare

Denna Oxo Good Grips rivjärn med uppsamlare är en billigare modell till bäst-i-test vinnaren ovan. Den enda skillnaden är egentligen en lite mer fyrkantig design och inget löstagbart rivjärn. Passar dig som vill spara några hundringar från den bättre modellen men ändå vill ha ett rivjärn med uppsamlare.

Skärpan var riktigt bra och går absolut inte att klaga på. Dessutom tyckte vi handtaget var bekvämt istället för det vanliga helt av metall. Om du inte väljer att använda uppsamlaren så finns halk-skydd i botten så att rivjärnet inte glider runt på diskbänken.

Överlag ett bra alternativ som definitivt passar in på vår rivjärn topplista.

Dorre rita rivjärn recension

Dorre rita rivjärn
Dorre rita rivjärn

För dig som inte river så mycket åt gången, eller inte lika ofta är detta rivjärn något du bör kolla in. En rolig och stilren design enligt oss. Dessutom är den bara 27cm hög, ungefär samma höjd som en vinflaska, vilket den också liknar!

Detta rivjärnet är absolut inget vi skäms över att ha framme när det inte används. Dessutom har den faktiskt tre olika grovlekar, inget vi förväntade oss men absolut en bra funktion!

Tyvärr är den som tidigare nämnt väldigt liten och behöver tömmas titt som tätt, men vi tycker dess design och pris väger upp för dessa nackdelar.

Vanliga frågor när man ska köpa det bästa rivjärnet

Ett rivjärn är absolut en av de viktigaste attaraljerna man har i sitt kök. Om du brukar göra hemmagjorda chips eller liknande, kanske en mandolin är mer passande, men vi tycker ändå man behöver ett rivjärn hemma, om något – en minivariant i alla fall!

Hur mycket kostar ett rivjärn?

Ett rivjärns pris beror i princip bara på hur stort det är. Ett mini-rivjärn kostar runt en 50-lapp, medan ett fullstort kostar mellan 200kr och 500kr.

Vad är ett rivjärn?

Rivjärn, en viktig pryl för alla kök, alla borde äga en. Ett rivjärn är ett redskap som används för att riva ner ingredienserna. Det uppfanns mitt på 1540-talet av Francois Boullier. En sak med skarpa kanter som används för att strimla maten i flera små bitar; det kan vara en morot, rädisa eller ost, till och med muskot för att mala den till ett fint pulver. Viktigt för att skapa olika rätter, eller för att ge en fin touch till maten genom att lägga till finriven ost eller för att göra zest av apelsin- och citronskal.

Rivjärn test

Hur gjorde vi vårt rivjärn test?

För att göra vårt rivjärn test kollade vi på det stora utbudet på marknaden, och såg vilka som fått bäst kundrecensioner. Därefter handplockade vi några få modeller som fått bra betyg och började jämföra de.

För att jämföra de olika varianterna kolla vi på funktionalitet, design, pris och volym. Därefter valde vi vilka vi tyckte var bäst utifrån den informationen och skrev ihop egna recensioner. Du hittar vår topplista av rivjärn längst upp i denna artikel!

Hur väljer man det bästa rivjärnet?

De finns i olika former och storlekar, vilket gör det ännu mer attraktivt och ett krav. Man kan inte riva osten exakt eller strimla potatisen i samma storlek och form; du behöver alltid ett rivjärn för att få ett perfekt sätt som gör att matens dekoration ser bra ut.

Vill du göra pizza hemma? Det skulle hjälpa om du hade ost, och därför definitivt ett rivjärn med ett perfekt blad, ja, blad är en av de viktigaste faktorerna när du tänker köpa ett rivjärn. Tyvärr kan du inte slipa upp rivjärnet när det börjar bli slött som du kan göra med knivar.

Låt oss nu överväga de viktiga faktorer som måste tänkas på för att hitta det bästa rivjärnet för ditt kök.

Bäst rivjärn

10 faktorer för rivjärn bäst i test

Nedan följer våra faktorer till att välja rivjärn bäst i test.

1. Säkerhet

En av de avgörande faktorerna som man alltid bör tänka på medan man letar efter något, oavsett om det är rivjärn eller något annat – säkerheten. Bladen eller till och med hela rivjärnet består ofta av rostfritt stål, vilket utan tvekan är den bästa metallen som ska användas i köket, eftersom det inte har några effekter när de kommer i kontakt med mat eller vätska.

Men å andra sidan bör du alltid tänka på dina händer. Med ett rivjärn bör man vara försiktig för äntligen kan fingrarna, troligen en av knogarna, rivas upp.

2. Syftet med ett rivjärn

Ursprungligen, för att bevara din tid och ja, din ansträngning också. Hackning med en kniv är inte att föredra idag, folk köper grönsakssvarvar och hackare för att hacka lök, potatis, vitlök, kött eller något annat. Rivjärnet kräver mycket mindre ansträngning och tid än att hacka upp med kniv. Tid är en väsentlig faktor; välj därför rätt verktyg som är praktiskt, lätt att använda och rengöra.

Rivjärn fungerar som en mandolin, grönsakssvarv och grönsakshackare i ett. Det är därför i princip alla kök i hela Sverige har ett rivjärn!

Om du ska använda rivjärnet för att sedan torka ingredienserna rekommenderar vi att du också köper en frukttork.

3. Materialet

Ofta består rivjärn av metall, rostfritt stål. Det finns också några rivjärn av keramik eller trä. De som består av stål används oftast eftersom knivbladen är mer effektiva än andra. Det är också därför vi bara har med rivjärn av metall i vår rivjärn bäst i test lista.

Rostfria rivjärn har skarpa kanter och är tillräckligt spetsiga för att göra det enkelt att riva och strimla alla typer av ingreienser. Samtidigt bör du vara noga med att hålla fingrarna borta, bladen är vassare än man tror!

Nyligen har keramiska rivjärn blivit mycket efterfrågade, på grund av dess snygga designer. Däremot vet vi från erfarenhet att dessa inte alls fungerar lika bra.

4. Typ av rivjärn

För det mesta är den enda skillnaden mellan olika rivjärns-modeller vilka typer av sidor de har. Men vissa har snyggare design, och extra funktioner som löstagbara extra-rivjärn och uppsamlare.

Vi föreslår att du väljer ett rivjärn i litet format om du vill riva parmesan, vitlök eller ingefära, de ger ett finhackat resultat.

Handhållna rivjärn är något som är ensidigt och kan hållas över en tallrik för att få ett finhackat resultat, oftast används dessa bara för garnering.

Sedan kommer det roterande rivjärnet, som är lämpligt för rivning av choklad och ost för dekorationsändamål.

5. Rengöring

Det hektiska arbetet efter tillagningen är rengöring, kanske något som kräver mer tid än själva matlagningen. Det finns väl ingen som gillar att spendera tid på att städa?

Rengöring är därför en del som avgör om du ska köpa det eller inte, alla vill ha de saker som lätt kan rengöras, detsamma gäller för ett rivjärn.

Inte bara bladet eller hålen är att tänka på här, utan också behållaren, rivjärn som används för att pulverisera till exempel kryddor rengörs lätt, å andra sidan, den som används för strimling av ost kräver mycket ansträngning. Det fastnar i hålen och rengör du inte den direkt så torkar det även in.

6. Elektriska rivjärn

Rivjärnet är inte bara begränsad till manuella modeller. Precis som allt annat idag så finns det även elektriska alternativ.

Du kan gå välja ett elektriskt rivjärn om du behöver ett så enkelt verktyg som möjligt, eller om du lagar mat till mer än fem personer åt gången. Det kommer spara dig enorm tid!

7. Litet och praktiskt, eller stort och snabbt?

Vi tillbringar mycket av dagstiden i köket och förbereder mat till familjen, därför behöver vi också ett bra rivjärn. Vare sig det är litet eller stort, ska det fungera bra, litet rivjärn som Zester eller Microplane-rivjärn hålls i handen medan de större kräver mer utrymme.

Välj den modell som passar dig, båda fungerar lika bra enligt oss.

8. Storlek och form på bladen

Hålen i rivjärnen är en avgörande faktor som avgör slutresultatet för maten.

Om du väljer en rivjärn får du fyra sidor av den, den med stora hål, medelhål, små hål och skivor (främst för sallad eller potatisskivning). Mindre hål för finfördelning av ost som parmesan eller vitlök och ingefära. De större hålden är avsedda för rivning av ost eller frukter.

Den “vanliga” sidan är perfekt för små strimlor som strimling av potatis och lök för att dekorera eller chips.

9. Storlek på det som ska rivas

Denna faktor är avgöraren för att välja vilket blad du vill ha. Eftersom storleken, formen och strukturen betyder allt. Du kan aldrig riva lite muskot med de stora hålen eller använda de små hålen för att skära potatisen; båda är irrelevanta eftersom båda kräver separata hålformar för att strimlas eller rivas.

Dessutom används apelsinskal eller citronskal som skal och kan rivas av zester för att utnyttja det bäst, skivning är inte en bra idé, och inte heller de stora hålen. Leta därför alltid efter ett rivjärn som har alla dessa sidor tillgängliga.

10. Låda eller behållare

Du kan använda vilket rivjärn som helst, det kan vara med en behållare eller utan den. De flesta väljer nog att ta av behållaren, men den kan ändå vara skön att ha där. Till exempel om du gör kryddblandningar eller river småsaker kommer du inte lyckas få upp allt utan en behållare.

Om du har ett litet kök och inte vill göra det överfullt genom att lägga till för många saker, är det bättre att köpa ett rivjärn som är utan behållare.

Källor