Rivjärn eller mandolin? För- och nackdelar

Att ha lite plats i köket är nog ett problem alla där ute har. Men är verkligen alla verktyg nödvändiga? Nej, du kan välja antingen rivjärn eller mandolin – beroende på dina behov. Vi ska i denna artikel förklara för- och nackdelar med var och en samt hur de skiljer sig åt.

Rivjärn eller mandolin?

Ett svårt val är mellan rivjärn och mandolin, men tänk själv, vad skulle du använt mest? Rivjärn är definitivt mest mångsidigt, men mandolinen är behagligare att använda och kan skära betydligt snabbare.

Om det var upp till oss hade vi valt rivjärnet just för att det finns modeller som kan efterlikna mandolinens funktioner också. Om du alltså köper ett rivjärn som inte är handhållet och istället ställs på bordet finns flera sidor – alla med olika resultat. Dessutom har dessa rivjärn nästan alltid en sida som ett jack istället för hål, det är nästan detsamma som en mandolin. Enda skillnaden från att använda ena sidan på rivjärnet jämfört med en mandolin är att det går smidigare och snabbare med en mandolin.

Om du väljer ett rivjärn bör du läsa vår rivjärn bäst i test lista för att få reda på vilken modell som passar dina behov.

Mandolinen har ofta bara ett knivblad och några extra inställningar. Det gör att du inte kan riva till exempel ost i småstrimlor, men du kan skära lövtunna chips på några sekunder (utan att skära fingrarna). Är det okej för dig att hacka upp osten du ska ha på pastan, eller kan du tänka dig ha osten i skivor istället för strimlor? Då är mandolinen definitivt ett bättra alternativ, den gör hela processen både smidigare och snabbare.

*Läs om den bästa mandolinen här!

Fördelar med rivjärn

Vi har förklarat några av fördelarna med rivjärn här ovan, men här är alla i punktform:

  • Kan riva allt
  • Har ofta fler sidor med olika riv-storlekar
  • Kan användas direkt över en bunke för att slippa spill

Nackdelar med rivjärn

  • Skadar ofta fingrarna
  • Blir slöa efter ett tag och går inte att slipa
  • Ofta fula

Fördelar med mandolin

  • Kan riva lövtunna skivor
  • Flera inställningar för skären
  • Kniven går att slipa
  • Skydd för fingrarna

Nackdelar med mandolin

  • Kan inte göra strimlor
  • Tar mycket plats

Avslutande ord

Vi hoppas att denna korta artikel gett dig bättre förståelse om skillnaderna mellan en mandolin och ett rivjärn. Om du både gör hemmagjorda chips och vill kunna riva muskotnöt på pastan är det nog bäst att du skaffar en av varje. Om så är fallet kan du ju välja ett litet rivjärn eller till och med ett handhållet för att spara plats i köket.