5 bästa rörelsevakterna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra alternativ 

Schneider Electric Exxact Zigbee

Schneider Exxact 2,2M

Exxact 10A

Schneider Electric Wiser

Att säkra sitt hem eller sin arbetsplats med den senaste tekniken har aldrig varit enklare. Rörelsevakter har blivit ett populärt val för många som söker en effektiv lösning för att hålla oönskade besökare borta. De kan variera i pris, funktion och design, men vilken är egentligen bäst för just dina behov?

I denna artikel kommer vi att dyka djupt ner i de olika rörelsevakterna på marknaden, baserat på vårt omfattande test. Häng med när vi undersöker vilka rörelsevakter som levererar på löftena och vilka som kan lämnas kvar på hyllan.

1. Bäst i test – Schneider Electric Exxact Zigbee

Schneider Electric Exxact Zigbee rörelsevakt

Se bästa priset

När vi tog oss an testet av Schneider Electric Exxact Zigbee, var vi förväntansfulla givet produktens avancerade teknik och uppkopplade kapabiliteter. Direkt när vi packade upp den upptäckte vi produktens robusta byggkvalitet; den vita finishen var av hög standard och dess blanka yta var estetiskt tilltalande.

Installationen av Exxact Zigbee var smidig. Med möjlighet för infällt montage i en apparatdosa, upplevde vi inga problem under monteringen. Dess optimala montagehöjd är 1 meter vilket gav bra detektionskapacitet för de flesta rum.

Den horisontella detekteringsvinkeln på 160° och en framåtriktad räckvidd på 8 m och en sidoräckvidd på 6 m var mer än tillräcklig för att täcka större utrymmen.

Wiser-appen, som är nödvändig för att hantera Exxact Zigbee, var användarvänlig. Appen tillät oss att göra olika tidsinställningar, från programbar veckobaserad styrning till astrostyrning.

Ett mindre hinder var dock att man behöver ha Wiser gateway installerad för att kunna hantera rörelsedetektorn via appen. Men när allt var uppsatt, var uppkopplingen och interaktionen mellan enheten och appen sömlös.

Den inbyggda tryckknappen och Zigbee-styrningen var två av dess mest framstående funktioner. Den var också flexibel nog att stödja en mängd olika strömlasttyper, från LED till halogen. Vi märkte dock att den inte hade någon halogenfri funktion, vilket kan vara ett litet minus för vissa konsumenter.

En av de mest imponerande funktionerna i Exxact Zigbee var dess känslighetsinställning. Med både en Teach-funktion för svarsvärdesluminositet och en justerbar känslighet kunde vi finjustera enheten till våra exakta behov. Dess svarsvärde för luminositet varierade mellan 5-500 lx, vilket är tillräckligt för de flesta miljöer.

Sammanfattningsvis var Schneider Electric Exxact Zigbee en imponerande enhet som levererade på de flesta av sina löften. Dess design, funktioner och uppkopplade kapabiliteter gör den till ett värdefullt tillskott i varje smart hem, även om det finns några få hinder att övervinna.

Fördelar

 • Bred detektionsvinkel och god räckvidd.
 • Justerbar känslighetsinställning med Teach-funktion.
 • Flexibel kompatibilitet med flera strömlasttyper.

Nackdelar

 • Ingen halogenfri funktion.

2. Bäst premiumval – Schneider Exxact 2,2M

Schneider Exxact 2,2M rörelsevakt

Se bästa priset

När vi testade Schneider Exxact 2,2M uppkopplad rörelsedetektor från Schneider Electric blev vi imponerade av dess multifunktionalitet och design.

Med en detekteringsvinkel på 180° och en justerbar tid från en sekund upp till tjugo minuter erbjuder enheten en betydande flexibilitet för att anpassa sig till olika användarbehov och miljöer.

En annan framstående egenskap är det justerbara ljusvärdet mellan 0-1000 lux, vilket betyder att detektorn kan fungera effektivt under olika ljusförhållanden, från dagsljus till skymning.

Exxact 2,2M har kapacitet att styra ett brett spektrum av laster, varierande från 0-2300W. Denna kapabilitet gör det möjligt för användarna att koppla upp den till ett varierat utbud av enheter, vilket är särskilt praktiskt för dem som har en mängd olika belysningssystem och apparater i hemmet eller på kontoret.

En notering vi vill göra är att enheten kräver en neutralledare, vilket kan vara en begränsning för vissa installationer.

När det kommer till design och estetik, kommer den vita plastdesignen med Exxact-seriens märkning, vilket ger en ren och modern look. Även om det kan verka litet och obetydligt vid första anblicken, var installationen relativt smidig med snabbanslutningsfunktionen.

En mindre nackdel vi märkte var IP-klassningen på IP20. Detta betyder att enheten är avsedd för inomhusbruk, och kanske inte tål extrem fuktighet eller vattenstänk. För dem som överväger att använda det i en sådan miljö, kan detta vara en begränsning.

Överlag, Schneider Exxact 2,2M rörelsedetektor ger en stabil och tillförlitlig prestanda för dem som söker en modern, multifunktionell rörelsedetektor för inomhusbruk.

Fördelar

 • Bred detekteringsvinkel på 180°
 • Justerbar tid och ljusvärde
 • Stilig och modern design

Nackdelar

 • IP20-klassning begränsar användning till inomhus

3. Bäst budgetval – Exxact 10A

Exxact 10A rörelsevakt

Se bästa priset

Exxact Rörelsedetektor 10A med inbyggd tryckknapp är en produkt som vi har haft möjligheten att testa under de senaste veckorna. Med sitt slanka och stilrena utseende passar den in i många olika inredningsstilar, och den vita färgen gör den diskret på väggen.

Det första vi la märke till när vi installerade enheten var dess robusta konstruktion och högkvalitativa material, särskilt den fasta plasten och centrumplattan i ABS.

Funktionaliteten imponerade på oss. Rörelsedetektorn har en PIR-sensor med en detekteringsområde på 8m och en horisontell detekteringsvinkel på 160°. I våra tester uppfattade sensorn rörelse pålitligt och aktiverade belysningen snabbt.

Den inbyggda tryckknappen ger användarna en extra möjlighet till manuell kontroll, vilket är särskilt användbart om du vill ha mer direkt kontroll över ditt belysningssystem.

En annan positiv aspekt var inställningsflexibiliteten. Vi uppskattade möjligheten att justera både ljusstyrkan (från 5-500 lux) och tidsfördröjningen (mellan 1-30 minuter). Detta gör det möjligt för användare att skräddarsy rörelsedetektorns beteende enligt sina egna preferenser och bostadens behov.

När det gäller installationen, den krävde en nolledare, men skruvanslutningen var smidig. Det är dock viktigt att notera att den är avsedd för infällt montage i apparatdosa c/c 60mm. För dem som föredrar utanpåliggande montage, kommer en dosa på 35mm att behövas.

Även om det finns mycket att berömma om denna rörelsedetektor, fann vi att dess LED-indikering kunde vara lite för diskret i vissa ljusförhållanden, vilket kan göra det svårt att avgöra om enheten är aktiv eller inte.

Sammanfattningsvis är Exxact Rörelsedetektor 10A med inbyggd tryckknapp en solid och pålitlig rörelsedetektor som erbjuder bra värde för pengarna. Den kombinerar både estetik och funktionalitet, vilket gör den till ett bra tillskott till de flesta hem.

Fördelar

 • Robust och högkvalitativ konstruktion.
 • Pålitlig rörelsedetektering med justerbara inställningar.
 • Inbyggd tryckknapp för extra manuell kontroll.

Nackdelar

 • LED-indikatorn kan vara svår att se i starkt ljus.
 • Avsedd främst för infällt montage.

4. Bra alternativ – Schneider Electric Wiser

Schneider Electric Wiser rörelsevakt

Se bästa priset

Efter att ha spenderat tid med att utforska Schneider Electric Wiser uppkopplade rörelsedetektorn, kan vi sammanfatta våra erfarenheter och tankar om produkten.

Först och främst märktes den smidiga integrationen med Zigbee-styrning, vilket ger en effektiv och pålitlig trådlös anslutning. Den inbyggda tryckknappen på 10A, tillsammans med dess LED 200W och andra tekniska specifikationer, imponerade med sin förmåga att hantera en mängd olika laster.

En av de mest framstående funktionerna är Wiser-appens användarvänlighet, som ger användaren möjlighet att välja olika tidsstyrningsmöjligheter, inklusive veckobaserad programmering, tidsinställning och astrostyrning.

Denna flexibilitet innebär att man kan anpassa belysning eller andra anslutna enheter till sina dagliga rutiner, vilket gör hemmet mer effektivt och energisnålt. Det bör dock noteras att för att maximera alla dessa funktioner, krävs installation av Wiser gateway.

Detektorns räckvidd är imponerande, med en horisontell detekteringsvinkel på 160° och en max räckvidd framåt på 8 m. För dem som är bekymrade över energieffektivitet, kommer inställbart ljusvärde mellan 5-500 lux att vara särskilt fördelaktigt. Vidare uppskattade vi att detektorn kunde monteras infällt eller utanpåliggande, vilket ger flexibilitet vid installationen.

Ett mindre bekymmer vi stötte på var att produkten kräver en nolledare. Medan detta kan vara standard för vissa installationer, kan det vara en begränsning för andra.

I allmänhet levererar Schneider Electric Wiser rörelsedetektor en pålitlig och högpresterande lösning för dem som vill ha en smart och uppkopplad rörelsedetektor. Dess funktioner, särskilt integrationen med Wiser-appen, sätter den verkligen i framkant när det gäller modern hemautomation.

Fördelar

 • Användarvänlig Wiser-app med många tidsstyrningsalternativ
 • Imponerande detekteringsvinkel och räckvidd
 • Mångsidiga monteringsalternativ

Nackdelar

 • Begränsad till inomhusanvändning

5. Klassisk modell – Exxact BAS 30

Exxact BAS 30 rörelsevakt

Se bästa priset

Under vår tid med Schneider Electric Rörelsevakt EXXACT Basic 350W, även känd som Exxact BAS 30, har vi kunnat utvärdera produktens kvalitet, prestanda och användarvänlighet i verkliga förhållanden.

Den första saken vi lade märke till var hur kompakt och stilrent designad den var, med sin klassiska vita färg som enkelt passar in i de flesta hemmiljöer.

Rörelsedetektorns kapacitet att upptäcka rörelse inom en vinkel på 120° garanterar att inget rör sig i närheten utan att den märker det. Den resistiva lasten R gör att den är anpassningsbar till en rad olika elektriska behov.

Med en fas och tändtrådsanslutning, finns det ingen tvekan om att Schneider har tänkt på den tekniska aspekten av denna produkt. En särskild funktion vi fann användbar var den inställbara timern och ljusvärdet, vilket ger användaren möjlighet att anpassa enheten efter sina specifika behov och preferenser.

Installationen visade sig vara ganska flexibel. Den kan monteras infällt i en dosa c/c 60mm eller utvändigt i en hög dosa 35mm, vilket innebär att den kan anpassas till olika installationsscenarier. Det är också värt att notera att det, för att komplettera installationen, krävs en särskild ram.

Dock, trots alla dess fördelar, upptäckte vi att den har en IP-klassificering på IP20, vilket innebär att den är begränsad till inomhusbruk. Detta kan begränsa dess användbarhet för de som önskar utomhusövervakning.

Sammanfattningsvis, Schneider Electric Rörelsevakt EXXACT Basic 350W är en solid produkt som erbjuder både funktionalitet och estetik. Den kombinerar teknisk prestanda med användarvänlighet, vilket gör den idealisk för dem som önskar en pålitlig rörelsedetektor för inomhusbruk.

Fördelar

 • Bred detekteringsvinkel på 120°
 • Inställbar timer och ljusvärde
 • Flexibel montering

Nackdelar

 • Begränsad till inomhusbruk (IP20)

Hur vi utförde vårt test av rörelsevakter 2024

Innan vi kastar oss in i de djupare detaljerna av vårt test, vill vi börja med att klargöra hur viktigt det är att närma sig processen med noggrannhet. Genom att testa rörelsevakter i en kontrollerad miljö kunde vi bättre bedöma varje produkts prestanda.

Vi ville vara säkra på att vi inte bara hittade en bra rörelsevakt, utan också den bästa rörelsevakten. Med det sagt, låt oss titta närmare på hur vårt omfattande test utfördes och vilka faktorer vi tog i beaktande.

Skapande av den ideala testmiljön

För att vårt test skulle vara så rättvisande som möjligt, var det av yttersta vikt att upprätta en konsekvent testmiljö. Denna miljö simulerade en typisk hemmiljö med vanliga rörelsemönster.

Vi tänkte på allt, från att ha lämplig belysning till att ställa in specifika temperaturer, och säkerställde att varje rörelsevakt utomhus hanterade förhållandena väl. Genom att ha en sådan miljö kunde vi också försäkra oss om att vi jämförde produkterna under liknande förhållanden.

Vår noggranna testmetodik

När det kom till vår testprocess, började vi med att köpa en rörelsevakt från flera ledande varumärken. Vi satte upp varje enhet enligt tillverkarens anvisningar och antecknade eventuella svårigheter eller ovanliga steg.

Efter uppsättning lät vi varje enhet acklimatisera sig i vår testmiljö i 24 timmar innan de officiella testerna började. Detta gav oss insikter om produkternas initiala prestanda.

Utförandet av våra tester

När det gällde själva utförandet av testerna, var vi mycket systematiska:

 • Antal tester per produkt: Varje produkt testades inte mindre än 10 gånger för att säkerställa konsekvens.
 • Tidsåtgång: Varje test hade en varaktighet av 30 minuter, där vi aktiverade rörelsevakten på olika sätt.
 • Resultatregistrering: Efter varje test dokumenterade vi resultatet, inklusive hur snabbt rörelsevakten reagerade och eventuella falska larm.

Det var under dessa tester som vi verkligen kunde se skillnader mellan produkterna, vissa överraskade positivt medan andra inte levde upp till förväntningarna. Efter att ha utvärderat all data, var vi redo att utnämna vår ”bäst i test” rörelsevakt.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha genomfört alla tester var det dags att dyka ner i datan och analysera våra upptäckter. Vi skapade en matris där vi betygsatte varje produkt baserat på deras prestanda i varje test. Vidare tog vi även hänsyn till våra upplevelser och funderingar under testprocessen.

Vissa produkter imponerade med sin snabba reaktionstid, medan andra erbjöd unika funktioner. Genom att kombinera kvantitativ data med våra personliga erfarenheter kunde vi sedan kategorisera varje rörelsevakt. Denna metodik säkerställde att vi kunde hitta den bästa rörelsevakten i testet baserat på omfattande kriterier.

Hållbarhet och långtidstest

Ett kvalitetstest av rörelsevakter skulle inte vara komplett utan att ta hänsyn till produkternas hållbarhet. Vi bestämde oss därför för att utsätta varje rörelsevakt för en långtidstest över flera månader.

Under denna tid övervakade vi hur enheterna presterade under olika väderförhållanden, särskilt rörelsevakt utomhus, samt hur de hanterade konstant användning. Vårt fokus var att identifiera eventuell avmattning i prestanda, tecken på slitage eller tekniska problem.

Genom att utföra detta långtidstest kunde vi säkerställa att de produkter vi rekommenderade inte bara var imponerande vid första anblicken, utan också hållbara över tid.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerhet är en nyckelfaktor när man vill köpa en rörelsevakt. Under vårt test betonade vi vikten av att varje enhet skulle vara både säker och pålitlig.

Vi utvärderade hur produkterna presterade i situationer med oväntade störningar, som till exempel plötsliga temperaturförändringar eller obstruktioner. Dessutom testade vi eventuella inbyggda säkerhetsfunktioner, såsom sabotagealarm eller backup-strömförsörjning.

En solcellslampa med rörelsevakt var särskilt intressant i detta avseende, tack vare sin självförsörjande energikälla. De produkter som klarade dessa tester med briljans bevisade sig vara de mest pålitliga och säkra valen på marknaden.

Experttips för bäst användning av din rörelsevakt

Experttips för bäst användning av din rörelsevakt

Efter att ha spenderat otaliga timmar med att testa och utvärdera rörelsevakter, har vi sammanställt en lista med värdefulla tips för dig som användare. Dessa råd baseras på gemensamma upptäckter under vårt test, och kan hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din produkt.

Korrekt placering

En av de första insikterna vi fick under vårt test var vikten av att placera rörelsevakten korrekt. Om den inte sitter på rätt plats kan det påverka prestandan. En bra rörelsevakt kan bli ännu bättre med rätt placering. Tänk på var skuggor faller, undvik direkt solljus och överväg höjden för bästa detektering.

Kombinera med rätt belysning

Under testet upptäckte vi att kombinationen av en rörelsevakt och belysning kan göra underverk för säkerheten. Ett exempel är en strålkastare med rörelsevakt. Denna kombination garanterar inte bara att rörelser upptäcks, utan också att det område som övervakas blir välbelyst vid behov.

Reglera känslighetsnivån

En annan lärdom från testet var betydelsen av att kunna justera känslighetsnivån. Beroende på var du bor eller var du installerar din rörelsevakt, kanske du vill att den ska reagera på mindre rörelser eller bara större objekt. Genom att justera känsligheten kan du undvika falska larm.

Säkerställ regelbunden underhåll

Hållbarhet var en nyckelfaktor i vårt test, och vi kan inte nog betona vikten av regelbunden tillsyn och underhåll. Genom att rengöra och se över din enhet regelbundet förlänger du dess livslängd och garanterar optimal prestanda.

Beakta väderförhållandena

När vi testade rörelsevakter utomhus märkte vi att vissa modeller var mer känsliga för väderförändringar. Om du planerar att köpa en rörelsevakt för utomhusbruk, se till att den är robust nog för ditt lokala klimat.

Kortfattade tips att tänka på:

 • Placering: Välj en plats fri från direkt solljus och skuggande objekt.
 • Belysningskombination: Överväg att para ihop din rörelsevakt med en strålkastare eller solcellslampa med rörelsevakt.
 • Känslighetsjustering: Anpassa för att undvika falska larm.
 • Underhåll: Regelbunden rengöring och inspektion förlänger livslängden.
 • Väderanpassning: Köp en robust modell för utomhusbruk om det behövs.

Genom att följa dessa råd, baserade på vår omfattande testning, kan du vara säker på att din rörelsevakt kommer att fungera optimalt och leva upp till förväntningarna. Och även om vi bara utsett en produkt till bäst i test, kommer dessa tips att gälla oavsett vilken modell du väljer att investera i.

Hur man hittar den bästa rörelsevakten

Hur man hittar den bästa rörelsevakten 2024

Det kan vara svårt att hitta den bästa rörelsevakten, men här är några kriterier för att underlätta ditt sökande. Vissa av dessa har till och med vi använt för att definiera den bästa från den sämsta.

Var kan/ska den användas?

Om du planerar att använda rörelsedetektorn utomhus kan det vara en bra idé att kolla det först. Se till att modellen i fråga är tillämpad för utomhusbruk innan du genomför köpet.

Det är också viktigt att veta var du ska ha den innan du köper en, olika modeller lämpar sig för olika typer av användning. Om den ska hålla koll på terassen kan det vara bra att ha en med större täckning, men om den ska vara inomhus räcker det med bara någon meter.

Täckning

Hur stort område den täcker är nog det viktigaste att tänka på. Om den ska vara utomhus rekommenderar vi en räckvidd på 8+ meter.

Dessutom är vinkeln viktigare om den ska vara utomhus, vi rekommenderar en med 360°, för att det ger dig bäst förutsättning för installation. Tänk här också på om du ska ha mer än en, i så fall vilka vinklar ska de olika täcka?

Installation

Installationen är mycket viktig om du ska göra det själv. Den ska inte bara vara lätt att installera, den ska också enkelt kunna ställas in. Kolla efter en modell som enkelt kan ställas in med knappar eller spakar. Många modellers knappar hittas på undersidan, så titta det innan du köper.

LED-belysning

Vill du integrera rörelsevakten med din LED-belysning? Det är en jättebra idé! Men titta först om den modellen du har i åtanke erbjuder detta.

Pris

Priset på en rörelsevakt är ofta väldigt överkomligt. De dyrare modellerna är ofta designade och ser ut som en vanlig lampa, dessa kostar omkring 300kr, men vanliga varianter går snarare för under 200-lappen. Tänk dock på att du ofta kommer behöva mer än en, då är det viktigt att hitta en modell med mängdrabatt.

Vanliga frågor om rörelsevakter 2024

Vad kostar det att köpa en rörelsevakt?

Kostnaden för att köpa en rörelsevakt varierar beroende på modell och funktioner. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan några hundralappar till flera tusen kronor.

Var kan man köpa en rörelsevakt?

Rörelsevakter kan köpas både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det oftast att köpa online, eftersom urvalet är större och det kan finnas möjligheter att jämföra priser och recensioner.

Vad är en rörelsevakt?

En rörelsevakt är en elektronisk enhet designad för att upptäcka rörelser i ett specificerat område. När rörelsen detekteras kan rörelsevakten tända ljus, sända en signal eller aktivera andra säkerhetsåtgärder.

Hur fungerar en rörelsevakt?

Rörelsevakter fungerar genom att använda infraröda sensorer eller mikrovågsteknik för att upptäcka förändringar i omgivningen. När en förändring upptäcks, aktiverar sensorn den anslutna enheten, exempelvis en lampa eller ett larm.

Källor