Sälja gamla möbler – en komplett guide!

Vill du också sälja gamla möbler? Det kan vara en del pill om man inte vet var man ska börja, utan tvekan! Här är en komplett guide till hur du ska gå till väga för att sälja dina gamla möbler.

“One man’s trash is another man’s treasure” är ett gammalt ordspråk, som stämmer! Du kanske tänker att möblerna inte är något att ha, kasta de bara. Vi tycker ändå att du ska försöka sälja de först. Även gamla IKEA möbler kan vara värda en bra peng, speciellt de som inte längre säljs.

Hur säljer man gamla möbler?

Det finns många sätt att sälja gamla möbler på, men frågan är hur mycket tid du vill lägga på det. Här är våra bästa tips på tjänster som kan hjälpa dig sälja.

1. Mjuk

Det lättaste sättet att sälja gamla möbler på är genom tjänsten Mjuk. De sköter på riktigt allt åt dig! Du fyller enkelt i ett formulär på deras hemsida så återkommer de med en prisuppskattning. Sedan väljer du en upphämtningstid som passar dig och de hämtar möblerna. De sköter sedan inspektering, fotografering och eventuell rengöring. Sedan marknadsför de möblerna åt dig och förhoppningsvis säljs de.

När möblerna är sålda och levererade får du din andel av vinsten automatiskt på ditt konto. Om det mot förmodan inte skulle säljas kommer du såklart inte behöva betala någonting.

2. Blocket

Blocket är en marknadsplats för privatsäljare, men det visste du nog redan. Här är det precis som vanligt, ganska jobbigt att sköta själva försäljningen. Du måste själva engegera dig för att hitta en tid som passar både dig som säljare, och för köparen. Det brukar bli en del strul med att folk inte kommer när de säger att de ska komma, och en hel del prutande.

Å andra sidan är det ganska smidigt med de flesta köparna. Ni bestämmer tid och köparen kommer för att hämta grejerna. Betalning sker till 99% via swish på plats, så det brukar aldrig vara något strul.

Det som är tråkigt med Blocket är att du måste betala för annonsen, oavsett om prylen säljs eller inte. Det kostar också pengar att redigera i annonsen, så lägg till något i stil med “kan gå ner i pris vid snabb affär” i beskrivningen. Då slipper du redigera annonsen om den inte säljs.

3. Facebook Marketplace

Facebook marketplace är ganska nytt på den svenska marknaden, många vet fortfarande inte att det finns! Men det är exakt som Blocket, förutom att det är gratis att lägga in annonser, och allt sker förstås på facebook. Det innebär smidig kommunikation, och du kan snabbt solla bort oseriösa kunder utifrån deras profiler.

Facebook marketplace ger dig dock inte alls samma synlighet som Blocket. Många är där för att bara titta, och eftersom kommunikationen är lättare blir resultatet mer oseriösa köpare.

4. Tradera

Tradera är välkänt sedan långt tillbaka, men det är mer av en auktionssajt. Därför är den inte jättelämplig för att sälja större saker, som möbler är. Du kan dock ta bort auktionsfunktionen och endast erbjuda upphämtning eller fastpris.

Tradera är som sagt inte känt för möbelförsäljning, och det blir därför betydligt svårare att hitta en kund där. Ett plus är dock att du inte behöver betala något förrän du sålt varan, och avgiften är väldigt låg.

5. Loppis

Att anordna en egen loppis för att sälja möbler är nog inget vinnande koncept. Däremot säljer möbler som smör på en allmän loppis. Där lämnar du helt enkelt in dina möbler, och får en del av försäljningspriset. Visst, loppisar kanske inte låter som mycket pengar, men idag beror det helt på vilken typ av loppis. Det finns exempelvis loppisar som endast säljer antikviteter.

Vad ska man tänka på när man säljer gamla möbler?

Det finns några saker att ha i åtanke när man ska sälja gamla möbler. Främst för att få så mycket pengar som möjligt för de, men också för att få fler potentiella köpare.

Ta bra bilder

Numer bär alla omkring på en riktigt bra kamera (mobilen), så se till att ta bra bilder med den också! Vänta tills det är dagsljus, och ta inga bilder med blixt. Det attraherar inte bara dina köpare, utan får också fler personer att klicka på annonsen.

Se till att möbeln är i bra skick

Ibland är det en möbel som bara inte går att få i tipp-topp skick, men du kan ändå göra så mycket som möjligt! Se till att städa rent den, våttorka eller dammtorka. Då får du möbeln att se betydligt bättre ut. Om det är exempelvis en soffa kan det också vara en bra idé att rengöra den med textilrengöring först.

Inte bara för att kunden ska bli nöjd, utan också för att det ska se bra ut på bild.