6 bästa såskastrullerna

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Robust design

Eva Solo Såskastrull

De Buyer Prima Matera

Blomsterbergs Såskastrull

Lodge Såskastrull

När det kommer till matlagning är rätt verktyg i köket av yttersta vikt. Att ha den rätta utrustningen kan göra skillnaden mellan en tråkig måltid och en kulinarisk upplevelse. En sådan viktig del av köksutrustningen är såskastrullen. Men hur vet man vilken som är den bästa att investera i?

Det finns många faktorer att överväga när man väljer rätt såskastrull. I denna artikel kommer vi att utföra ett ingående test för att hitta den bästa såskastrullen för dina behov. Från design och material till funktionalitet och pris – vi har täckt allt för att guida dig genom ditt nästa köp.

1. Bäst i test – Eva Solo Såskastrull

Eva Solo Såskastrull

Se bästa priset

Under vår testperiod med Eva Solo Såskastrull från deras välrenommerade Dura Line-serie, blev det direkt uppenbart att denna kastrull är något utöver det vanliga.

Det första vi lade märke till var kastrullens lättviktiga konstruktion. Trots dess robusthet och slitstyrka var den förvånansvärt lätt, vilket underlättade när vi behövde skaka om maten i den.

Ett utmärkande drag med denna kastrull är dess fantastiska värmeledningsförmåga. Tack vare den 5 mm tjocka botten och de 3 mm tjocka sidorna, fördelas värmen jämnt över kastrullens hela yta. Detta säkerställer att maten tillagas enhetligt, oavsett var i kastrullen den befinner sig. Och för dem som undrar; ja, den fungerar perfekt med alla typer av värmekällor, inklusive induktion.

När det kommer till rengöring imponerade kastrullen ännu en gång. Den invändiga Slip-Let®-beläggningen underlättade rengöringsprocessen betydligt. Men även om den var enkel att rengöra, var vi något besvikna över att den inte var lämplig för maskindisk, vilket kan vara en nackdel för dem som föredrar bekvämligheten av en diskmaskin.

Designen av Eva Trio Såskastrull är både funktionell och estetiskt tilltalande. Skapad av den ikoniska designern Ole Palsby, är kastrullen en balans mellan modern estetik och tidlös funktionalitet.

Slutligen, med tanke på att den är tillverkad av material av hög kvalitet, inklusive aluminium och rostfritt stål, kan vi förvänta oss att denna kastrull kommer att vara en del av vårt kök i många år framöver.

Fördelar

 • Utmärkt värmeledningsförmåga.
 • Enkel rengöring tack vare Slip-Let®-beläggningen.
 • Kompatibel med alla värmekällor.

Nackdelar

 • Inte lämplig för maskindisk.

2. Bäst premiumval – De Buyer Prima Matera

De Buyer Prima Matera Såskastrull

Se bästa priset

När vi utforskade de Buyer Prima Matera-kastrullen blev det tydligt att vi hade med en premiumprodukt att göra. Kastrullens kopparutsida är inte bara ett estetiskt val, utan också ett funktionellt.

Koppar är känt för sin exceptionella värmeledningsförmåga, vilket vi märkte medfört en snabb och jämn uppvärmning av innehållet. Och tack vare den lilla andelen, 10%, av rostfritt stål på insidan, upplevde vi inte bara de värmereglerande fördelarna med koppar, utan också den enkelhet och hygien som rostfritt stål erbjuder.

Ett stort plus med denna kastrull är dess kompatibilitet med alla värmekällor, inklusive induktion, vilket kan vara en sällsynthet för kopparredskap. Detta kan tillskrivas den innovativa botten som är magnetisk, vilket gör den idealisk för induktionshällar.

De Buyer Prima Matera-kastrullens handtag, tillverkat av traditionellt franskt gjutjärn, erbjuder en stadig och ergonomisk känsla. Detta, kombinerat med kastrullens balans och vikt, ger en skön och kontrollerad upplevelse när man lagar mat.

Dess estetik kan inte heller ignoreras; kastrullen är verkligen en skönhet i sig. Den glänsande röda kopparfärgen, accentuerad av det rostfria stålet och det svarta handtaget, gör att man gärna vill ha den framme, även när den inte används.

Med det sagt, om det fanns något som vi fann lite besvärligt, var det skötseln av kastrullen. Trots kopparens många fördelar, kan det kräva lite mer underhåll jämfört med andra material.

De Buyer rekommenderar att använda en specifik poleringsmassa för att hålla kopparen i toppskick, något som kan uppfattas som en extra arbetsbelastning för vissa.

I slutändan är de Buyer Prima Matera-kastrullen en investering för den som söker kvalitet, funktion och estetik i en och samma produkt. Och med tanke på att de Buyer har tillverkat köksredskap sedan 1830, kan man lita på att de vet vad de gör.

Fördelar

 • Utmärkt värmeledningsförmåga.
 • Ergonomiskt och stadigt handtag.
 • Estetiskt tilltalande design.

Nackdelar

3. Bäst budgetval – Blomsterbergs Såskastrull

Blomsterbergs Såskastrull

Se bästa priset

När vi testade Blomsterbergs Såskastrull blev vi snabbt förtjusta i dess design och funktionalitet. Kastrullen, med sin tidlösa och eleganta design, pryder både köket och matbordet, vilket gör att man gärna vill ha den framme även när den inte används.

Den vackra yttre kopparbeläggningen, kombinerat med det stilrena stålgreppet, ger den verkligen en exklusiv look som få andra kastruller kan matcha.

Den är tillverkad av 18/8 rostfritt stål, och den inbyggda starka aluminiumkärnan säkerställer att den fördelar värmen jämnt och effektivt. Detta märktes tydligt när vi tillagade sås – det uppstod inga överhettade zoner eller områden där ingredienserna fastnade. Kastrullen rymmer 1,5 liter vilket är tillräckligt för de flesta såser eller mindre rätter.

Den stora bonusen är att kastrullen fungerar för alla värmekällor, inklusive induktion, vilket gör den otroligt mångsidig i köket.

Vi uppskattade verkligen den uppmärksamhet till detalj som lagts på denna kastrull, vilket inte är förvånande med tanke på att den är skapad av bakdrottningen Mette Blomsterberg. Men en aspekt som några kan finna besvärlig är underhållet av kopparytan.

Även om koppar ger en underbar estetik, kan den med tiden tappa sin lyster och bli orangefärgad på grund av reaktionen med fukt. Detta kan dock lösas med regelbunden polering, men det är något att vara medveten om.

Slutligen, den enda nackdelen med denna kastrull är att den inte är lämplig för maskintvätt. Efter en lång dag i köket kan det kännas lite besvärligt att behöva handtvätta den, men med tanke på dess kvalitet och skönhet, anser vi att det är en liten uppoffring att göra.

Fördelar

 • Eleganta och tidlösa design.
 • Jämn och effektiv värmefördelning.
 • Passar alla värmekällor inklusive induktion.

Nackdelar

 • Kräver handtvätt.
 • Kräver regelbunden polering för att behålla sin lyster.

4. Robust design – Lodge Såskastrull

Lodge Såskastrull

Se bästa priset

Efter flera omgångar av grillning och matlagning med Lodge Såskastrull, har vi funnit att denna produkt erbjuder mycket mer än vad ögat ser. Den första och mest slående fördelen med detta set är kastrullens material – gjutjärn.

När vi använde den på grillen, behöll den värmen på ett imponerande sätt och fungerade utmärkt för att värma upp marinader eller smälta smör.

En annan styrka hos denna produkt är den medföljande silikonpenseln. Under grillning var det en lättnad att veta att penseln kunde hantera höga temperaturer upp till 200°C utan att skadas. Vidare var rengöringen av penseln en bris, eftersom den tål maskindisk, vilket sparade tid och energi.

Men medan vi var nöjda med penselns enkelhet att rengöra, var det en nackdel med kastrullen. Att diska gjutjärn kräver extra uppmärksamhet och omvårdnad, och detta var inte ett undantag. Kastrullen behövde diskas för hand med varmt vatten utan diskmedel.

Efter rengöring var vi tvungna att torka den ordentligt och sedan smörja in den med olja för att bibehålla dess kvalitet. Detta kan vara något besvärligt, särskilt om man är van vid att kunna kasta allt i diskmaskinen efter en lång kväll av grillning.

Ändå, trots denna nackdel, anser vi att Lodge Såskastrull är en värdefull tillägg till varje grillälskares köksutrustning. Dess robusta konstruktion, tillsammans med dess förmåga att behålla värme och den medföljande högkvalitativa penseln, gör det till en produkt vi inte skulle vilja vara utan.

Fördelar

 • Gjutjärn behåller värme väl.
 • Silikonpenseln tål höga temperaturer.
 • Utmärkt för värmning av glaze eller smälta smör.

Nackdelar

 • Gjutjärnskastrullen kräver särskild skötsel.

5. Med lock – Ronneby Ultra Light

Ronneby Ultra Light Såskastrull

Se bästa priset

Nyligen hade vi chansen att testa Ronneby Ultra Light, en såskastrull med en kapacitet på 1,3 liter och en diameter på 18 cm, tillverkad av lättviktsgjutjärn. Kastrullen har ett snyggt glaslock med en praktisk ångventil och ett rejält handtag.

Vad som först fångade vårt intresse var den påstådda lättheten av detta gjutjärn – och vi blev inte besvikna. Trots sin robusta känsla var kastrullen märkbart lättare än många traditionella gjutjärnskastruller, vilket gjorde hanteringen betydligt smidigare.

Handtaget på kastrullen, tillverkat av rostfritt stål med en silikonbeklädnad, garanterade ett stabilt och svalt grepp under användning. Det faktum att silikonet tål temperaturer upp till 220°C betyder att kastrullen kan användas i ugnen utan några problem.

Vi kunde enkelt förflytta kastrullen från spisen till ugnen, vilket gjorde den idealisk för rätter som kräver båda värmeinställningarna.

Vi uppskattade att kastrullen var förinstekt med rapsolja, vilket betyder att vi kunde använda den direkt ur lådan.

Tack vare den unika gjuteritekniken som Ronneby Bruk har utvecklat kunde vi uppleva snabb uppvärmning. Dock märkte vi att det var särskilt viktigt att inte överhettar kastrullen, särskilt på induktionsspisar. Vid ett tillfälle blev kastrullen för het och började vicka lite, men när den svalnade återgick den till sin ursprungliga form.

En sak vi ville påpeka är att medan kastrullen är lättare än traditionella gjutjärnskastruller, behöver den fortfarande handtvättas med varmt vatten för bästa resultat.

Slutligen var Ronneby Ultra Light en glädje att använda i köket. Medan det kan krävas lite justeringar vid uppvärmning, speciellt om man är van vid traditionellt gjutjärn, var fördelarna med denna lätta kastrull tydliga.

Fördelar

 • Lättviktig jämfört med traditionellt gjutjärn.
 • Kan användas på alla typer av värmekällor.
 • Snabb uppvärmning.

Nackdelar

 • Handtvätt rekommenderas.

6. Bra alternativ – Ronneby Maestro Koppar

Ronneby Maestro Koppar Såskastrull

Se bästa priset

När vi nyligen provade Ronneby Maestro Koppar-kastrullen blev vi genast imponerade av den estetiska designen och den hållbara konstruktionen.

Denna kopparkastrull från Ronneby Bruk är inte bara vacker att se på, den är också utrustad med många funktionella egenskaper som gör matlagningen till en fröjd.

Kastrullens trelagerskonstruktion – en tri-ply av koppar, aluminium och rostfritt stål – verkar ha blivit en game-changer. Kopparlagret på utsidan ger ett omedelbart estetiskt intryck och bidrar till snabb värmeledning, medan aluminiumlagret förbättrar värmedistributionen ytterligare.

Rostfritt stål på insidan är inte bara en hygienisk yta, utan också mycket enkel att rengöra. Under våra matlagningstester upplevde vi jämn och snabb uppvärmning, vilket minimerade tillagningstiden.

Ett av de mest framträdande drag vi observerade var hur tjock botten på kastrullen var. Den ger inte bara en robust känsla utan förbättrar också värmefördelningen, vilket är särskilt viktigt när man lagar mat på induktionshällar. Med tanke på att många moderna kök idag har induktionsspishällar var detta en uppskattad egenskap.

Handtagen och skaftet i rostfritt stål gav ett stadigt grepp, vilket ökade säkerheten när kastrullen var varm och fylld med mat. Dessutom var det ugnssäkra glaslocket med ventilhål för utsläpp av ånga en praktisk detalj som vi tyckte mycket om.

Men allting är inte solsken och rosor. Vi märkte att vid överhettning uppstod färgskiftningar i kopparlagret. Detta var inte något stort problem, eftersom det enkelt kunde åtgärdas genom att putsa med dedikerat kopparputsmedel. Men det är något man bör vara medveten om, särskilt om man värderar estetiken hos sina köksredskap.

Sammanfattningsvis är Ronneby Maestro Koppar-kastrullen ett solidt och vackert tillskott till vilket kök som helst, men man bör vara uppmärksam på underhållet för att bibehålla dess glans.

Fördelar

 • Trelagerskonstruktion förbättrar värmeledning.
 • Ugnssäkert glaslock med ventilhål.
 • Fungerar utmärkt på induktion.

Nackdelar

 • Kräver speciellt kopparputsmedel.
 • Kanske lite tung för vissa användare.

Hur vi utförde vårt test av såskastruller 2024

Att hitta den bästa såskastrullen krävde inget mindre än en noggrann och genomtänkt testprocess. Med vårt engagemang att leverera kvalitativa rekommendationer, försäkrade vi oss om att vårt test var konsekvent, rättvist och oberoende. Följande är en djupdykning i hur vi gick tillväga för att utse en produkt som bäst i test.

Anpassning av testmiljön

Att skapa en optimal testmiljö var avgörande för att garantera korrekta resultat. Vi valde ett professionellt kök med standardiserade verktyg och enhetlig belysning. Detta för att varje såskastrull skulle få samma förutsättningar. Under våra tester funderade vi över hur en genomsnittlig användare skulle interagera med produkten i ett vanligt hushåll.

Steg-för-steg i vår testprocess

Vår testprocess var uppdelad i flera steg för att säkerställa noggrannhet:

 • Förberedelse: Först inspekterades varje såskastrull för eventuella defekter eller skador. Varje kastrull tvättades sedan för att avlägsna fabriksrester.
 • Mätning: Vi mätte varje kastrulls kapacitet och jämförde detta med tillverkarens specifikationer. Detta steg hjälpte oss att förstå vilken såskastrull som var bäst i test när det kom till att vara mest exakt.
 • Praktisk användning: Varje produkt användes för att laga en grundläggande vit sås. Under detta steg observerades och noterades värmedistribution, handtagets komfort och huruvida såsen hade en tendens att bränna vid.

Utförandet av våra tester

När det kom till själva testandet var vi noggranna med detaljerna:

 • Antal tester: Varje såskastrull testades tre gånger för att säkerställa konsekvens i resultaten.
 • Tidsåtgång: Varje test tog ungefär 30 minuter, vilket gav oss tillräckligt med tid att observera produkten under en längre period.
 • Övriga observationer: Under testets gång noterade vi hur enkelt det var att rengöra produkten, om den var en bra såskastrull när det kom till värmedistribution och om det fanns några andra unika egenskaper som gjorde den till en potentiell kandidat för att bli bäst i test.

Punktlista över relevanta observationer:

 • Majoriteten av såskastrullerna höll en jämn temperatur.
 • Att köpa en såskastrull av högre kvalitet visade sig ofta löna sig i längden.
 • Den billig såskastrull vi testade presterade över förväntan, men hade vissa brister i jämförelse med premiumalternativen.

Sammanfattningsvis var vårt test omfattande, rättvist och noggrant utformat för att ge dig den bästa rekommendationen. Med detta test i åtanke kan du känna dig trygg i ditt beslut att köpa en såskastrull som passar dina behov bäst.

Utvärdering av resultat

Efter att ha genomfört vårt test med stor noggrannhet kom tiden att utvärdera resultaten. Vi skapade en detaljerad poängtabell baserad på flera kriterier, inklusive värmedistribution, komfort, kapacitet och användarvänlighet.

Varje såskastrull tilldelades poäng baserat på dess prestation i varje kategori. Denna metodik säkerställde att vi hade en objektiv bild av varje produkts styrkor och svagheter. Vårt team diskuterade också sina personliga upplevelser och funderingar från testet, vilket hjälpte oss att göra mer nyanserade bedömningar.

Slutligen var det denna kombination av kvantitativa data och kvalitativa insikter som gjorde att vi kunde kora en bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

För att förstå varje såskastrulls verkliga värde och hållbarhet, genomförde vi långtidstester. Dessa tester innefattade att använda varje kastrull regelbundet under en månads tid för att simulera normalt slitage.

Vi var särskilt intresserade av att se hur varje kastrull stod emot repor, om det uppstod någon missfärgning eller om handtagen blev lösa över tid. Våra långtidstester gav oss värdefulla insikter, särskilt när det kom till att avgöra vilken som var den bästa såskastrullen vad gäller hållbarhet över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Ingen köksutrustning skulle vara komplett utan en grundlig granskning av dess säkerhetsfunktioner. Under vårt test fokuserade vi på att utvärdera hur säkert varje såskastrull var att använda, speciellt när det kom till att undvika överhettning eller risk för att bränna sig.

Vissa av de såskastruller vi testade var utrustade med särskilda säkerhetsfunktioner, såsom värmebeständiga handtag eller spillfria lock. Vi observerade också hur varje såskastrull hanterade oväntade situationer, som när vi medvetet lät såsen koka över.

En pålitlig och säker såskastrull visade sig ha en stabil konstruktion, enkel att hantera och förutsägbar i sitt beteende, vilket var kritiskt för vårt beslut att rekommendera ett köp av en såskastrull.

Experttips för effektiv användning av din såskastrull

Experttips för effektiv användning av din såskastrull

Under vårt test upptäckte vi flera viktiga aspekter att beakta innan man börjar använda sin såskastrull. Eftersom vi har granskat en mängd olika såskastruller under vårt test, har vi fått insikt i vad som fungerar bäst och vad som kan optimera användarupplevelsen.

Här presenterar vi några av våra bästa tips för att du ska kunna dra maximal nytta av din såskastrull.

Förberedelse är nyckeln

Innan du sätter igång med att tillaga såsen är det klokt att förbereda allt i förväg. En såskastrull fungerar bäst när den används med omsorg och planering. Under vårt test märkte vi att de bästa såskastrullarna presterade bäst när vi hade allting klart innan tillagning.

Detta inkluderar att förbereda ingredienser och ha dem i närheten, samt att vara medveten om vilken typ av vätska som ska användas.

Välj rätt verktyg

Förutom själva kastrullen är det viktigt att tänka på vilka verktyg som används tillsammans med den. Till exempel upptäckte vi att en stavmixer kan vara ett utmärkt verktyg för att snabbt blanda ingredienser direkt i kastrullen, vilket sparar tid och ger en jämnare konsistens på såsen.

Temperaturkontroll

En av de viktigaste aspekterna av att använda en såskastrull är att ha koll på temperaturen. Under vårt test insåg vi vikten av att låta kastrullen värmas upp gradvis för att undvika att bränna ingredienserna. Även här blev det tydligt vilken produkt som presterade bäst i test tack vare dess förmåga att hålla en konstant temperatur.

Rätt mängd vätska

Mängden vätska som används i en såskastrull kan göra stor skillnad i slutresultatet. Under testningen observerade vi att för mycket vätska kan resultera i en för tunn sås, medan för lite kan leda till att såsen blir för tjock. Det är därför viktigt att följa receptet noggrant och justera mängden vätska vid behov.

Rengöring efter varje användning

Efter att ha använt din såskastrull är det viktigt att rengöra den ordentligt. Under våra tester noterade vi att kastruller som inte rengjordes direkt efter användning var svårare att rengöra senare. En bra såskastrull ska vara enkel att rengöra och bör inte ha några hörn där rester kan fastna.

Användning av rätt material

Det är viktigt att notera vilket material din såskastrull är gjord av. Till exempel har en sautéuse, ofta tillverkad av rostfritt stål eller koppar, fördelen att den kan sprida värmen jämnt och hålla en konstant temperatur, vilket vi observerade under vårt test.

Punktlista med några snabbtips:

 • Ha alla ingredienser redo innan du börjar.
 • Använd en stavmixer för jämnare konsistens.
 • Värm upp kastrullen gradvis.
 • Följ receptets vätskeanvisningar noggrant.
 • Rengör kastrullen direkt efter användning.

Genom att följa dessa tips baserade på vår erfarenhet under testprocessen kan du maximera din upplevelse när du använder din såskastrull och få bästa möjliga resultat.

Hur man hittar den bästa såskastrullen

Hur man hittar den bästa såskastrullen 2024

Det finns några saker du bör tänka på när du ska välja en såskastrull. Här är några kriterier som du kan följa!

Kvalité & material

En viktig aspekt är såklart själva kvalitén och materialet av såskastrullen. Du vill ju självklart ha en kastrull som håller länge. Det är viktigt att då kolla på vad kastrullen är gjord av för material.

Håll utkik efter material som ger en jämn spridning av värme och som bevarar innehållet varmt en längre tid. Dessutom måste du se till att du har koll på skötseln av kastrullerna. Vissa kastruller måste man diska för hand på ett specifikt sätt!

Storlek

En annan aspekt är såklart storleken på kastrullen. Om du har ett stort sällskap som du ska tillaga sås till så kan det vara bra med en lite större kastrull. Men om du bor själv eller inte brukar laga så mycket sås så passar nog en mindre kastrull för dig.

Pris

Priset som du är villig att lägga på en kastrull är också en viktig del av att välja en såskastrull. Här får man räkna med att ett högre pris oftast betyder högre kvalité på varan. Så det är helt upp till dig hur mycket du är villig att spendera på en såskastrull. Det finns självklart bra såskastruller för ett lägre pris!

Vanliga frågor om såskastruller 2024

Vad kostar det att köpa en såskastrull?

Priset för en såskastrull varierar beroende på märke, material och storlek. Du kan hitta en billig såskastrull för så lite som 100 kronor, men för en premiummodell kan priset stiga till över 1000 kronor.

Var kan man köpa såskastruller?

Såskastruller kan köpas både online och i butik. Dock rekommenderas att köpa online eftersom det ofta finns fler alternativ och recensioner att basera sitt beslut på.

Behöver man verkligen en såskastrull?

Ja, en bra såskastrull är oumbärlig i köket. Den är designad speciellt för att laga såser och små portioner, vilket gör att den ger en jämn värmefördelning och förhindrar att såsen bränner vid.

Vad är skillnaden med en såskastrull?

En såskastrull skiljer sig från andra kastruller genom sin mindre storlek, koniska form och ofta tunnare botten, vilket ger bättre värmekontroll. Denna design gör att den är perfekt för att tillaga såser och smälta ingredienser.

Källor