Skaftdammsugare

Letar du också efter bästa skaftdammsugaren? Då har du hittat rätt! I denna artikel visar redaktionen dig den absolut bästa skaftdammsugaren för dig och ditt hem. Vi vet hur skönt det kan vara att inte behöva släpa runt en vanlig dammsugare, därför tycker vi att skaftdammsugare är ett riktigt bra alternativ!

Skaftdammsugare bäst i test 2024

1. Dreame T20 skaftdammsugare

2. Grundig skaftdammsugare VCH9832

3. Electrolux skaftdammsugare ZB2951

Dreame T20 skaftdammsugare
Grundig skaftdammsugare VCH9832
Electrolux skaftdammsugare ZB2951

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

*Utgått

Dreame T20 skaftdammsugare recension

Dreame T20 skaftdammsugare
Dreame T20 skaftdammsugare

Denna Dreame T20 skaftdammsugaren är en påslös dammsugare som verkligen alltid är redo. Den är både kraftfull och enkel att dra runt över golvet. Dessutom har den ett auto-läge som automatiskt justerar sugkraft beroende på vad för underlag den dras över.

Tack vare den kraftfulla motorn fångar den upp allt i sin väg. Till och med på lite tjockare mattor lyckas få upp alla brödsmulor som ramlat mellan springorna. Som tidigare nämnt så kan den också auto-justera sig vilket vi tycker är en riktigt händig funktion.

Ett smart behållarsystem är också inbyggt i Dream T20 skaftdammsugaren som håller all smuts i säkert förvar (utan dammsugarpåsar). Denna behållaren är enkel att tömma och rengöra efter dammsugning, något nog alla uppskattar.

Eftersom att Dreame T20 skaftdammsugaren inte bara håller i över en timme på samma laddning (i ECO-läget) utan också har andra bra funktioner – utnämner vi den till skaftdammsugare bäst i test!

Grundig skaftdammsugare VCH9832 recension

Grundig skaftdammsugare VCH9832
Grundig skaftdammsugare VCH9832

Enligt oss är denna Grundig skaftdammsugaren VCH9832 den bästa skaftdammsugaren i medelprisklassen. Den har en löstagbar handdammsugare inbyggd vilket gör det till en 2-i-1 dammsugare. Den får bort riktigt tuffa fläckar på alla möjliga golv.

Grundig skaftdammsugaren har en elektronisk turboborste, två effektnivåer och ett vikbart skaft. Effektiviteten i dammsugningen med denna modell var faktiskt riktigt bra. Den har en innovativ rengöringsteknologi och en extra tyst motor.

Även denna skaftdammsugare har riktigt lång batteritid. Den kan köras i cirka 70 minuter om du laddat den i 5 timmar. Alltså kan du täcka i princip hela huset om du tömmer den emellanåt.

Överlag en riktigt bra skaftdammsugare till en lite billigare prislapp, rekommenderas varmt av oss på HemmaPrylar.

Electrolux skaftdammsugare ZB2951 recension

Electrolux skaftdammsugare ZB2951
Electrolux skaftdammsugare ZB2951

Electrolux skaftdammsugaren ZB2951 är den som enligt oss är den bästa billiga skaftdammsugaren på marknaden idag. Även denna modell är en 2-i-1 dammsugare som har blixtsnabb dammupptagning och skönt roterbart huvud.

För dig som har mycket fönsterkarmar, eller helt enkelt bara vill dammsuga upp brödsmulorna på bordet utan att behöva släpa upp hela dammsugaren – är en 2-i-1 modell som denna något för dig. Dra bara av den så har du plötsligt en handdammsugare som är väldigt enkel att dra runt på ytor som är svåra att komma åt.

Electrolux skaftdammsugaren ZB2951 har en smidig funktion som gör att den kan stå själv när du inte använder den. Istället för att behöver lägga den någonstans eller ställa den mot en vägg. Något vi tyckte om lite extra med just denna modell.

Överlag är denna modell enligt oss den bästa inom “billig skaftdammsugare”-kategorin.

*Denna produkt har tyvärr utgått från sortimentet

Vanliga frågor när du ska hitta den bästa skaftdammsugaren

Vi vet! Man kan leta i flera veckor för att hitta den absolut bästa skaftdammsugaren. Men vi har försökt göra letandet lättare för dig genom att först skriva en kort skaftdammsugare bäst i test lista. Vi ska också försöka besvara så mycket frågor som möjligt som rör just skaftdammsugare, så att du ska ha en bättre uppfattning vad du ska leta efter.

Vilka typer av skaftdammsugare finns det?

Det finns tre huvudtyper av skaftdammsugare:

 • Skaftdammsugare: den vanligaste typen. Vanligtvis ett kompakt handdammsugare med ett tunt rengöringsrör för golv, som enkelt omvandlas till ett handdammsugare.
 • Cylinder-dammsugare: som ett gammalt dammsugare är detta ett fat på hjul, med ett långt flexibelt rengöringsrör, som Numatic Henry-dammsugaren. Dock inget vi tar med i den här skaftdammsugare bäst i test listan.
 • “Upprätta” skaftdammsugare: dessa är mindre än vanliga skaftdammsugare, men kan ha en avtagbar kapsel för ökad flexibilitet. Även kallade 2-i-1 skaftdammsugare.

Medan de flesta trådlösa dammsugare är påsfria, finns det några versioner med engångspåsar. Dessa har fördelen med större kapacitet, så du måste tömma dem mindre ofta. Du måste dock ta hänsyn till den löpande kostnaden för dammsugarpåsar.

Hur mycket kostar en skaftdammsugare?

En skaftdammsugare kostar generellt allt från 600kr till 6000kr. Enligt oss ska du dock leta efter en som kostar mellan 1000kr och 3000kr.

Hur hittar man skaftdammsugare bäst i test?

Det finns en del saker att ha ett extra öga för när det är dags att köpa skaftdammsugare bäst i test. Här är några av de funktioner vi uppskattade lite extra, och det tror vi också du kommer att göra!

2-i-1 modeller

De flesta sladdlösa dammsugare kan också omvandlas till en handdammsugare. Detta är vanligtvis antingen en uttagbar handdammsugare eller den vanligaste designen där du kan byta golvverktyg mot andra tillbehör beroende på vad du ska rengöra.

Du kan också ta bort röret på skaftdammsugaren helt och fästa verktygen på huvudenheten för att göra en litet handdammsugare. Det här är utmärkt för rengöring i trånga utrymmen, högt upp och på platser som är svåra att nå, till exempel i bilen.

Vissa skaftdammsugare är till stor del avsedda för rengöring av golv och har kanske inget handhållet läge. Så det är värt att tänka på vad du behöver rengöra innan du köper din skaftdammsugare.

Du kan också köpa en fristående handdammsugare. Dessa är vanligtvis billigare och kan vara allt du behöver om du bara vill ha något för att rengöra trapporna och städa bilen.

Batteritid

Det är värt att överväga laddningstiden och kontrollera batteriets livslängd i standard- och maxlägen för att se om en skaftdammsugare passar dina behov.

Hur lång tid du kan använda en skaftdammsugare beror på vilken typ av batteri den har och vilken inställning du använder den på. Litiumbatterier är i allmänhet de bästa för snabbare laddning och längre batteritid. Därför valde vi att prioretera sådana modeller i vår skaftdammsugare bäst i test lista ovan.

Viktiga saker att kontrollera inkluderar:

 • Difttid: kan variera från mindre än 10 minuter till mer än en timme.
 • Laddningstid: varierar från så lite som en timme till 16 timmar.
 • Max jämfört med standard körtid: högre inställningar kan drastiskt minska batteritiden till så lite som sju minuter. Viktigt att kolla både batteritiden på lägsta, och högsta inställningarna.
 • Bytbara batterier: vissa skaftdammsugar-modeller har ett extrabatteri som du kan byta om det börjar gå trögt att ladda eller helt enkelt går sönder.

När vi testar skaftdammsugare bedömer vi batteriets livslängd på både de högsta och lägsta inställningarna och publicerar resultaten i våra recensioner så att du vet om de lever upp till tillverkarens påståenden. Vi har hittat modeller som överskrider batteriets livslängd med så mycket som en tredjedel, vilket kan innebära att du blir kort när du rengör.

Kontrollera våra trådlösa dammsugarrecensioner ovan för vår bedömning av de bästa skaftdammsugarna.

Kapacitet

Skaftdammsugare har tyvvär mycket mindre kapacitet jämför med trådade motsatser.

Nästan alla trådlösa dammsugare har liten dammkapacitet, så du måste tömma dem oftare. Den genomsnittliga dammkapaciteten är 0,6 liter jämfört med 2,1 liter för en modell med sladd.

De flesta är också påslösa, vilket innebär att du kan ha mer kontakt med damm och skräp under tömning än du skulle vilja. Om du föredrar en påse istället så finns det ett självklart ett par alternativ med det också. Dessa alternativ har också större kapacitet.

Vikt

Skaftdammsugare är mycket lättare än vanliga dammsugare. I genomsnitt väger ett skaftdammsugare 3 kg jämfört med 6,4 kg för en vanlig dammsugare. Deras låga vikt gör trådlösa dammsugare till ett fantastiskt val om du kämpar med att få sladden att räcka till runt hela huset.

Förutom vikt är balans viktigt för en skaftdammsugare. Vi har testat trådlösa dammsugare som har låg totalvikt men som är dåligt balanserade. Detta kan göra att dammsugandet känns tyngre i handen, särskilt när du hanterar jobb som att rengöra ovanpå skåp eller bänkar.

Att tänka på innan man köper den bästa skaftdammsugaren?

Förutom det faktum att vi alla nog tycker att du ska köpa den absolut bästa skaftdammsugaren, så finns det också lite saker att tänka på innan du drar fram plånboken.

 • Golvtyp: ¨Skaftdammsugare fungerar bäst att rengöra kala golv, mattor med låg kant. För dig som omvandlar till en handdammsugare eller har handdammsugare hemma, stoppning, trappor och till och med bilen. För större jobb, som att städa ett helt hus med flera rum, djupa mattor och en blandning av hårda och mjuka ytor, kan du behöva en fullstor dammsugare.
 • Kablar eller sladdlös: Dammsugare med sladd fungerar utan stopp så det finns ingen paus under sätdningen, och inget behov av att ladda batteriet. Nackdelen är att du är bunden till ett uttag och bara kan dra dammsugaren så långt som sladden räcker. Trådlösa dammsugare körs på batterier och dagens litiumbatterier har mer kraft och håller längre än nickelbatterierna från äldre modeller – vissa så länge som 70 minuter innan de behöver laddas. På vissa modeller kan batteripaketet tas bort för laddning, vilket gör att du bara kan ansluta batteriet för laddning och förvara resten av dammsugaren i en garderob och utom synhåll.
 • Penselrulle: En roterande penselrulle är viktig att ha om du har mattor med medelhög höjd för att avlägsna smuts som lägger sig mellan väven. Penselrullar kan också hjälpa till att samla skräp på kala golv, men kan ibland också orsaka repor och bör därför vara tillräckligt mjuka för att inte repa dem. Om du bara dammsuger kala golv och mycket platta mattor, kommer en skaftdammsugare utan en roterande borste troligen att passa dina behov.
 • Konvertibilitet: Att ha en skaftdammsugare som gör flera saker är alltid en bonus. Av den anledningen kan praktiskt taget alla skaftdammsugare antingen omvandlas till en handdammsugare genom att ta av den motordrivna toppen eller ta bort handtaget. Både handhållna och skaftdammsugare drivs av samma motor, så de laddas (och körs) samtidigt. De handhållna versionerna är perfekta för att rengöra klädsel, trappor, bilen och för att snabbt plocka upp torra saker, som ris eller spannmål, från ett golv. Om du däremot har lite tuffare fläckar kan du läsa ångmopp bäst i test istället.
 • Lagringsutrymme: Eftersom de är smala tar skaftdammsugare mindre lagringsutrymme än vanliga dammsugare, men de flesta står inte på egen hand, särskilt de med tunga motorer på toppen. Av denna anledning sätter du fast dessa i laddaren som i sin tur kan monteras på en vägg. Andra modeller kan ha baser som du ställer in skaftdammsugaren på för att hålla den upprätt för förvaring och/eller laddning. Oavsett vilken typ du väljer, rekommenderar vi att du letar efter ett stativ som också innehåller eventuella tillbehör så att allt lagras på ett ställe. Vissa har dessutom infällbara eller vikbara handtag för att ta upp ännu mindre värdefullt garderobsutrymme.

Ska du byta till en skaftdammsugare?

Vårat skaftdammsugare test visar att endast en liten handfull sladdlösa dammsugare är lika bra som de bästa traditionella dammsugarna vid de tuffa uppgifterna att rengöra fint damm från mattor/hårda golv och suga upp hår eller ludd från hemmet.

Tyvärr finns det en hel del sladdlösa rengöringsmedel som inte rengör bra eller behåller allergener effektivt. Vi har hittat så många riktigt dåliga modeller i våra tester att vi har en lång lista över modeller att undvika.

För att komma direkt till våra bästa rekommenderade modeller, se vår sammanfattning av de skaftdammsugare bäst i test lista ovan.

Hur gjorde vi vårt skaftdammsugare test?

Vi på redaktionen testar ständigt dammsugare och eftersom det finns nya modeller som kommer ut på marknaden hela tiden uppdaterar vi kontinuerligt våra recensioner.

För att skriva dessa recensioner kollar vi på marknadens populäraste modeller. Efter det läser vi kundrecensioner och väljer ut de som fått bäst betyg. Sedan börjar vi jämföra de olika modellernas tekniska specifikationer, kundrecensioner, funktioner, pris mm. och skriver egna recensioner utifrån detta.

Skaftdammsugare testet gick riktigt bra och vi hittade modeller vi tycker representerar topplistan av modeller.

Källor