Bästa skalkniven

Letar du efter en skalkniv bäst i test 2024? Då har du hittat helt rätt. En skalkniv eller även känd som “grönsakskniv” är en av de mest användbara knivarna i köket! Tack vare skalknivens smidighet och storlek så är den bra för exempelvis att skala, skiva, skära och dekorera.

En skalkniv är helt enkelt ett måste när det kommer till knivar i köket. I denna artikel hjälper vi dig att hitta en skalkniv som passar just dig och ditt kök. Du får även svar på vanliga frågor som kan förekomma i ditt sökande!

Skalkniv bäst i test 2024

1. Global GS-38 Skalkniv

2. Mora Classic 1891 Skalkniv

3. Fiskars Edge Skalkniv

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Global GS-38 Skalkniv recension

Global GS-38 Skalkniv

På första plats på vår skalkniv bäst i test 2024 lista hamnar GS-38 Skalkniv från Global. Företaget Global är kända för sina högkvalitativa knivar, så du kan räkna med att denna skalkniv är av riktigt bra kvalité!

Denna fantastiska kniv på 9 cm lämpar sig mycket bra för frukt och grönsaker. Med sin exceptionella skärpa blir jobbet med att skala grönsaker sjukt enkelt! Denna kniv är nämligen tillverkad av Globals egna stålblandning “Cromova 18”. Skaftet i kniven är fyllt med sjösand för att ge en perfekt balanserad kniv.

Många kundrecensioner som vi har läst hyllar denna knivs skärpa, design och enkla hantering. Allt detta håller vi på Hemmaprylar med om! Priset är dock något som flera nämner som nackdel.

Denna kniv lutar mer åt det dyra hållet, vilket kan vara en negativ sak för flera. Men när det kommer till denna kniv så får man en fantastisk kniv för priset. Så för dig som vill ha en högkvalitativ kniv och har pengarna för det så rekommenderas denna kniv starkt!

Mora Classic 1891 Skalkniv recension

Mora Classic 1891 Skalkniv

Denna snygga kniv på 8 cm från Mora är ett fantastiskt alternativ för dig som inte är beredd att lägga en större summa pengar på en skalkniv. Mora är också ett företag som är kända för sin höga kvalité och långa hållbarhet. Det syns tydligt i just denna kniv!

Mora Classic 1891 Skalkniv är en vass kniv som passar perfekt till att skala grönsaker och frukt. Precis som andra knivar i denna serie är Classic 1891 tillverkad i Mora där design, material och metoder förfinas kontinuerligt för att uppnå absolut bästa resultat.

Dessutom är denna knivs design väldigt snygg men även ergonomiskt designad för att gör användningen så enkel som möjligt. Denna kniv passar nog in i de flesta köken. Detta är helt enkelts en grym skalkniv!

Fiskars Edge Skalkniv recension

Fiskars Edge Skalkniv

Om du letar efter en billigare skalkniv så kan denna kniv från Fiskars vara något för dig! Fiskars Edge Skalkniv är en liten och smidig skalkniv till ett lägre pris!

Denna kniv på 8 cm lämpar sig perfekt till skalning av frukt och grönsaker. Med ett vasst skaft tillverkat i japanskt rostfritt stål och ett ergonomiskt handtag så gör denna kniv jobbet enklare för dig.

Den stilrena designen är även ett plus med denna kniv. Den blir nog snabbt en favorit i köket! Denna kniv är perfekt för dig som letar efter en bra och billig kniv!

Vanliga frågor

Det är vanligt att det förekommer en del frågor när man letar efter en bra skalkniv. Vissa vet inte riktigt vad man ska titta efter när det kommer till skalknivar. Men just därför har vi här samlat några vanliga frågor som brukar dyka upp och besvarat dom så att du kan sluta oroa dig och hitta en grym skalkniv!

Vad är en skalkniv

Det finns väldigt många olika sorters knivar, som alla har sin speciella funktion. Just en skalkniv eller även känd som “grönsakskniv” är specialiserad på att skala frukt och grönsaker. Fast den kan såklart även användas för att även hacka grönsaker och frukt. En skalkniv brukar vara mellan 8-15 cm och ha ett rakt och spetsigt blad. Skalkniven är oftast den minsta kniven i köket men också en av de mest användbara!

Behöver man verkligen en skalkniv?

Personer som inte är vana att stå i köket och laga mat undrar ofta vad alla olika knivar är till för. Det finns så många olika i olika storlekar. När det kommer till att skala grönsaker så är skalkniven det bästa redskapet. Man skulle kunna använda sig av en lite större kniv men det kan bli knepigare. Skalknivar är designade just för skalning. Dom är små och ergonomiska just för att du ska få bättre precision när du skalar!

Hur sköter jag om min skalkniv?

Det är väldigt viktigt att man ser till att utföra rätt skötsel på sin skalkniv och även övriga köksknivar. Det finns några saker du bör tänka på. Var noggrann med att handdiska kniven med ljummet vatten och diskmedel direkt efter att du använt den.

Om du låter din kniv ligga odiskad efter användning så kan den nämligen åka ut för syraangrepp vilket kan leda till att den rostar. Dessutom så ska du undvika att diska köksknivar i diskmaskin, det mår varken kniven eller diskmaskinen bra av.

Psst! Kolla in vårt test av knivslipar

Bästa skalkniven

Hur väljer man den bästa skalkniven?

Det finns några saker du bör kolla efter när du letar efter en bra skalkniv. Först och främst så vill du ha en kniv av bra kvalité. Det innebär en kniv som är vass, enkel att hantera och kommer hålla länge. För att hitta en kniv som är av bra kvalité är det viktigt att du kollar på kundrecensioner innan du köper kniven.

Du vill ju inte ha en kniv som inte lever upp till priset du betalade. Du kan även se till att prata med en person som kan mycket om knivar om du känner en sådan. Annars så finns det mängder av artiklar, recensioner och videor online som delar med sig av viktig info.

En annan sak är materialet som kniven är gjord av. Det går lite hand i hand med själva kvalitén på kniven. Om kniven är gjort i ett bra material som kommer hålla länge så är den av högre kvalité. En kniv av högre kvalité är oftast lite dyrare, vilket tar oss till den sista aspekten: priset!

Vill man ha en riktigt bra kniv som kommer att hålla länge, ja då får man pröjsa lite mer. Men det finns även knivar av bra kvalité som är lite billigare! Det är helt enkelt upp till dig hur mycket du är villig att spendera på en skalkniv!

Skalkniv test

Hur gjorde vi vårt skalkniv test?

Skalkniv testet började med att hitta några modeller som vi tyckte platsade i topplistan. Vi valde ut några av de mest populära modellerna.

Vi läste sedan på om de utvalda produkterna genom produktbeskrivningar och -specifikationer. Med informationen vi hittat skrev vi sedan våra egna recensioner.

Slutligen behövde vi också skriva ihop vår skalkniv bäst i test lista. För den jämförde vi de olika modellerna genom kriterier som kvalitet, material och pris. Sedan rankade vi de från bäst till sämst.

Källor