đŸ„‡SkĂ€rbrĂ€da bĂ€st i test 2021 – hitta bĂ€sta skĂ€rbrĂ€dan!

Letar du ocksÄ efter skÀrbrÀda bÀst i test 2021? DÄ har du hittat helt rÀtt! Vi visar dig hur du hittar den bÀsta skÀrbrÀdan för dig och ditt hem. En av de absolut viktigaste prylarna att ha i köket Àr definitivt en skÀrbrÀda, och att köpa en som hÄller övertid Àr dÀrför viktigt. I denna artikel fÄr du hjÀlp i skÀrbrÀds-djungeln och Àven lite svar pÄ frÄgor gÀllande skÀrbrÀdor.

*Denna artikel innehÄller reklam genom annonslÀnkar för koketsfavoriter.se

SkÀrbrÀda bÀst i test 2021

1. Culimat skärbräda med ränna

2. Nordwik skärbräda i ändträ

3. Nordwik skärbräda mini

Culimat skärbräda med ränna
Nordwik skärbräda i ändträ
Nordwik skärbräda mini

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Culimat skÀrbrÀda med rÀnna recension

Culimat skÀrbrÀda med rÀnna
Culimat skÀrbrÀda med rÀnna

Denna Culimat skÀrbrÀda med rÀnna Àr enligt oss skÀrbrÀda bÀst i test 2021! Det Àr en bÄde robust och snygg skÀrbrÀda i stavlimmad ek. TrÀt som anvÀnts Àr nordisk och kommer definitivt att hÄlla i flera generationer.

Culimat skÀrbrÀdan har en rÀnna för köttsaft eller andra vÀtskor samt ett utkarvat handtag pÄ vardera sida. TyvÀrr tÄl den inte maskindiskning, men det Àr kanske förvÀntat av en skÀrbrÀda i fint trÀ.

Överlag en riktigt bra skĂ€rbrĂ€da och dessutom snygg!

Nordwik skÀrbrÀda i ÀndtrÀ recension

Nordwik skÀrbrÀda i ÀndtrÀ
Nordwik skÀrbrÀda i ÀndtrÀ

Ännu en riktigt snygg skĂ€rbrĂ€da Ă€r denna Nordwik skĂ€rbrĂ€da i Ă€ndtrĂ€. Denna Ă€r dock billigare Ă€n vinnaren av “bĂ€sta skĂ€rbrĂ€dan”-priset. Den Ă€r tillverkad i Ă€ndtrĂ€ vilket bidrar till en ökad livslĂ€ngd.

TrÀt som anvÀnts vid tillverkning Àr bok frÄn polen, den Àr i sin tur vÀrmebehandlad. Sköna bÀrhandtag finns pÄ bÄda sidorna och en praktisk rÀnna för vÀtskor.

Överlag ett riktigt bra alternativ för dig som söker en skĂ€rbrĂ€da i medelprisklassen.

Nordwik skÀrbrÀda mini recension

Nordwik skÀrbrÀda mini
Nordwik skÀrbrÀda mini

För dig som söker en billig skĂ€rbrĂ€da som fortfarande Ă€r gjord av trĂ€ – Ă€r denna Nordwik skĂ€rbrĂ€dan definitivt ditt bĂ€sta alternativ. Även denna Ă€r gjord i fint Ă€ndtrĂ€, men Ă€r mindre Ă€n den ovannĂ€mnda.

Denna modell har ocksÄ handtag pÄ bÄda sidorna för enklare hantering. Dessutom Àr det en liten skÀrbrÀda som gör att den passar bÄde smÄ och stora kök. TyvÀrr har den dock ingen rÀnna.

Överlag Ă€r Ă€ven denna Nordwik skĂ€rbrĂ€dan ett bra alternativ, fram för allt om du har en lite mindre budget.

Vanliga frÄgor nÀr man ska hitta den bÀsta skÀrbrÀdan

Vi vet att det kan komma upp en hel del frÄgor nÀr man ska försöka hitta den bÀsta skÀrbrÀdan. DÀrför har vi inte bara satt ihop en skÀrbrÀda bÀst i test -lista, utan ocksÄ besvarat lite vanliga frÄgor kring skÀrbrÀdor.

Hur vÀljer man den bÀsta skÀrbrÀdan?

FÄ köksprylar Àr lika vÀsentligt som en skÀrbrÀda. Visst, om du har skÀrsÀkra hÀnder av stÄl och den manuella skickligheten hos en juveltjuv kan du Ästadkomma mycket med en handhÄllen kniv, men för huggning, tÀrning, finhackning och krossande finns det helt enkelt inget substitut för en bra skÀrbrÀda.

Men det kan vara bÄde konstigt och svÄrt att vÀlja en skÀrbrÀda. Storlekar och former varierar kraftigt (jag fick en gÄng en skÀrbrÀda formad som staten South Carolina), och mellan olika typer av trÀ, plast och trÀfiberkompositioner har du mÄnga alternativ. SÄ frÄgan Àr; vad Àr den bÀsta skÀrbrÀdan för ditt kök och hur kan du vÀlja en som kommer att hÄlla? HÀr kommer nÄgra kriterier som Àr vÀrda att tÀnka pÄ nÀr det Àr dags att köpa skÀrbrÀda.

Typ av skÀrbrÀda?

Plast

PlastskÀrbrÀdor Àr ett lÀtt, fÀrgstarkt, diskmaskinssÀkert alternativ till trÀ. Restauranger gynnar i allmÀnhet plast- eller gummiskÀrbrÀdor och anvÀnder ett fÀrgkodningssystem för att undvika korskontaminering som du enkelt kan anpassa för ditt hem: rött för rÄtt kött, blÄtt för rÄa skaldjur, grönt för grönsaker, vitt för mejeriprodukter och sÄ vidare. Du kan vara sÀker pÄ att vÄra BPA-fria plastskÀrbrÀdor aldrig kommer att överföra skadliga kemikalier till din mat. Faktum Àr att de flesta Àr antimikrobiella och icke-porösa.

Bambu

Av de tillgĂ€ngliga trĂ€skĂ€rbrĂ€dorna uppskattas bambu för sin lĂ„ga miljöpĂ„verkan – tekniskt sett Ă€r det ett grĂ€s, inte ett trĂ€d. TrĂ€et Ă€r ocksĂ„ robustare Ă€n de flesta, vilket gör det mycket funktionellt i köket. Det Ă€r sĂ€rskilt fuktbestĂ€ndigt (det kommer inte att suga upp flĂ€ckar eller skapa en grogrund för bakterier) och sĂ„ robust att det i grunden Ă€r sprickfast . Dessutom kan du anvĂ€nda din bambuskĂ€rbrĂ€da bĂ„de i köket och pĂ„ bordet.

Epicurean

Epikuriska skĂ€rbrĂ€dor ger det bĂ€sta frĂ„n tvĂ„ vĂ€rldar: en trĂ€yta som kan diskas i diskmaskin. Ännu bĂ€ttre, de produceras hĂ„llbart av ett amerikanskt företag som anvĂ€nder vedmassa certifierad av Forest Stewardship Council, en ideell organisation som uppmuntrar till ansvarsfull förvaltning av vĂ€rldens skogar. Epicurean kombinerar trĂ€ och livsmedelssĂ€kert “harts” i brĂ€dorna för en Ă€nnu lĂ€gre miljöpĂ„verkan. Ju mer du anvĂ€nder diskmaskinsskydd, desto vackrare kommer det att bli – och det kommer inte att pĂ„verka dina knivar pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

UnderhÄll

TrÀskÀrbrÀdor krÀver i allmÀnhet lite mer underhÄll Àn plast eftersom de inte Àr diskmaskinssÀkra. Det bÀsta sÀttet att ta hand om din brÀda Àr skÀrbrÀds-olja, en livsmedelssÀker olja som samtidigt kommer att desinfektera och Äterfukta din skÀrbrÀda, samtidigt som den ger en glans. Bivax Àr en annan populÀr lösning för skötsel av skÀrbrÀdor.

För att anvÀnda olja eller vax, applicera det helt enkelt pÄ brÀdans yta, vÀnta nÄgra minuter och polera med en ren trasa. Ju mer regelbundet du applicerar oljan eller vaxet, desto bÀttre kommer din brÀda se ut. För en djupare rengöring, skrubba den med en smörja gjord av lika delar salt, bakpulver och vatten. NÀr den Àr tvÀttad, skölj vÀl med varmt vatten.

Alternativ anvÀndning

SkĂ€rbrĂ€dor Ă€r mer Ă€n bara funktionella – vissa Ă€r för vackra för att hĂ„lla sig gömda i köket. Vi Ă€lskar att anvĂ€nda mindre, rustika skĂ€rbrĂ€dor som bas för ost eller köttfĂ€rs; vĂ„ra större brĂ€dor Ă€r perfekta för att servera större bröd. Med vĂ€ndbara brĂ€dor kan du anvĂ€nda den huggvĂ€nliga sidan i ditt kök, medan den snygga sidan ger en fantastisk yta dĂ€r du kan servera det fina brödet.

Större trÀskivor Àr perfekta ersÀttare för dekorativa brickor pÄ soffbordet. Vill du skapa en unik vÀggklocka? AnvÀnd en borr och en klockmaskin, borra ett hÄl i mitten av en rund trÀskÀrbrÀda och lÀgg till klockmaskinvaran enligt tillverkarens anvisningar. HÀng i ditt kök eller matsal för intresse och en riktigt bra konversationsöppnare!

Hur mÄnga skÀrbrÀdor behöver man?

Antalet skÀrbrÀdor du behöver beror pÄ hur ofta du lagar mat sÄklart. Vi föreslÄr minst tre; tvÄ stora (en för kött, en för annat) och en mindre version, som du kan anvÀnda för allt frÄn att förbereda bargarneringar till att hugga smÄ mÀngder örter.

Som du kan se finns det mÄnga alternativ i skÀrbrÀdans vÀrld. Oavsett om du prioriterar funktion eller estetik (eller bÄda), Àr vi sÀkra pÄ att vÄr skÀrbrÀda bÀst i test lista styr dig mot en som passar just dig.

Vad Àr det bÀsta materialet för en skÀrbrÀda?

NÀr det gÀller att vÀlja en skÀrbrÀda finns det tre huvudfaktorer att tÀnka pÄ: materialet som skÀrbrÀdan Àr tillverkad av, mÀngden yta och tjockleken. Dessa tre saker kommer inte bara att pÄverka brÀdans estetik utan ocksÄ i vilken grad skÀrbrÀdan kommer att Äldras.

Nu för tiden Ă€r de tre material som du oftast hittar skĂ€rbrĂ€dor gjorda av trĂ€, gummi (eller plast) och trĂ€fiber som det som anvĂ€nds av företag som Epicurean. Ibland ser du ocksĂ„ bitar av glas eller keramik marknadsföras som skĂ€rbrĂ€dor, men inte under nĂ„gra omstĂ€ndigheter ska du köpa en skĂ€rbrĂ€da gjord av keramik eller glas. Du hör ju sjĂ€lv hur det kan sluta…

SkrĂ€ddarsydda knivtillverkare Mareko Maumasi frĂ„n Maumasi Fire Arts och Geoff Feder frĂ„n Feder Knives sĂ€ger bĂ„da att brĂ€dor av keramik eller glas kommer att förstöra dina knivar och inte har nĂ„gon plats i köket annat Ă€n som brickor. De sĂ€ger ocksĂ„ nej till trĂ€kompositskĂ€rbrĂ€dor, som Ă€r svĂ„ra att dĂ€mpa – om inte skada – knivbladet.

”Du vill ha mjukt. Inte hĂ„rt.”, sĂ€ger Feder. Denna kĂ€nsla delas ocksĂ„ av Nils Wessel, grundaren och Ă€garen av Brooklyn Butcher Blocks. “De Ă€r trevliga och de Ă€r tunna men de Ă€r sĂ„ hĂ„rda att jag inte kan förestĂ€lla mig att de Ă€r bra för nĂ„gon kniv.” Wessel sĂ€ger ocksĂ„ att brĂ€dor gjorda av exotiska trĂ€slag, som teak eller bambu, kan ha liknande knivskadliga egenskaper och vĂ€ljs ofta av bagare enbart för deras estetiska vĂ€rde pĂ„ bekostnad av nyttan.

SĂ„ det lĂ€mnar kvar inhemska trĂ€- och gummiskĂ€rbrĂ€dor, som alla har sina egna fördelar och nackdelar. SkĂ€rbrĂ€dor gjorda av trĂ€ Ă€r vanligtvis estetiskt tilltalande, sĂ€rskilt premiumvarianter. Wessel sĂ€ger att kornskĂ€rbrĂ€dorna – dĂ€r trĂ€kornet Ă€r inriktat sĂ„ att det rinner frĂ„n toppen av brĂ€det vertikalt nedĂ„t och mot undersidan – inte bara ser vackert ut, de skapar ocksĂ„ en mjukare skĂ€ryta och hjĂ€lper till att hĂ„lla knivarna vassa en lĂ€ngre tid.

SkĂ€rbrĂ€dor med lĂ„ngkorn – dĂ€r spannmĂ„len löper horisontellt frĂ„n ena kanten av brĂ€det till den andra – har en yta som Ă€r lite hĂ„rdare och Ă€r lite mindre lyxig men anses fortfarande vara ett utmĂ€rkt val. TrĂ€skĂ€rbrĂ€dor kan dessutom hĂ„lla i flera Ă„r, om inte Ă„rtionden, om de sköts ordentligt.

Nackdelen med trÀskÀrbrÀdor Àr att de i grunden Àr en levande produkt och kommer att förÀndras beroende pÄ deras miljö. UtsÀtt dem för mycket fukt och de kan ske i extrema fall att det splittras lÀngs kanterna.

Starkt pigmenterad mat som rödbetor eller lök kan ocksÄ lÀtt flÀcka dem, och de kan plocka upp kvarvarande lukt, till exempel frÄn lök. TrÀskÀrbrÀdor tenderar ocksÄ att bli dyrare. Men om du letar efter en vacker skÀrbrÀda som du Àr stolt över att visa i ditt kök, Àr trÀ det utmÀrkta valet.

GummiskĂ€rbrĂ€dor dĂ€remot Ă€r de mest anvĂ€nda pĂ„ de flesta restauranger. Även om tunna plastskĂ€rbrĂ€dor lĂ€tt bryts och flisas (och bör undvikas), Ă€r massiva gummibrickor, som de som sĂ€ljs av kockleverantörsföretaget JB Prince, relativt billiga, hĂ„llbara, lĂ€tta att rengöra, hĂ„llbara för knivar, lĂ€tta och beroende pĂ„ vad du köper kan till och med finputsas med sandpapper.

De Àr i stort sett inte roliga att titta pÄ, om inte ibland direkt fula, men för mÄnga mÀnniskor uppvÀger fördelarna nackdelarna. Om du inte bryr dig om estetik Àr gummi ett utmÀrkt val. Gummi Àr ocksÄ det bÀsta alternativet för mÀnniskor som bor i en mycket fuktig miljö, eftersom Àven luftfuktighet kan göra trÀplattor snedvridna.

Hur stor skÀrbrÀda ska man köpa?

Även om det finns en mĂ€ngd olika former och storlekar att vĂ€lja mellan tenderar rektangulĂ€ra skĂ€rbrĂ€dor att vara de mest praktiska. Wessel sĂ€ger att 30x45cm, standardstorleken som anvĂ€nds av hans eget företag, Ă€r ett bra val. Om du vill ha nĂ„got lite större Ă€r 40x50cm ett bra steg uppĂ„t, eller 60x90cm om du vill ha nĂ„got Ă€nnu större.

NÀr det gÀller tjocklek Àr gummibrÀdor av professionell kvalitet tunnare och lÀttare, vanligtvis mellan 1-2cm tjocka, medan en vÀl utformad trÀskÀrbrÀda bör vara mellan 2,5-5cm tjock.

NÀr det kommer till det bör du vÀlja en skÀrbrÀda som fungerar bÀst för dina specifika behov. Mittpunkten i mitt eget köksutrymme Àr en enorm skrÀddarsydd trÀskÀrbrÀda som har dedikerat diskutrymme. Medan jag Àlskar det anvÀnder jag ocksÄ en liten gummiskÀrbrÀda med en rÀfflad vÀtskefÄngande kanal nÀr jag skÀr kött eller för att bearbeta saker som kan lÀmna flÀckar pÄ trÀskÀrbrÀdan.

bÀsta skÀrbrÀdan

Ska jag köpa en skÀrbrÀda med extra funktioner?

SkÀrbrÀdor med extra funktioner Àr lÀtta att hitta, men kommer ofta med nackdelar ocksÄ. Gummifötter ökar brÀdans stabilitet och erbjuder förbÀttrat luftflöde, men gör det ocksÄ omöjligt att vÀnda sida och anvÀnda bÄda sidor. (En diskhandduk placerad under gör underverk för att stabilisera din vickande skÀrbrÀda.)

SkÀrbrÀdor med vÀtskefÄngande spÄr Àr fantastiska om du hugger mycket rostat kött eller saftiga grönsaker som tomater, men Àr inte sÄ nödvÀndigt om du mestadels hackar lök eller gör grundlÀggande förberedelser. SkÀrbrÀdor som viks i hÀlften eller har andra liknande funktioner för att hjÀlpa till att transportera mat kommer oundvikligen att bryta, spricka eller falla sönder efter ett tag. Det Àr bÀttre att du bara anvÀnder en bra skÀrbrÀda eller bricka för att flytta fÀrdiga ingredienser. NÀr det gÀller brÀdor med tillagda koppar och brickor kommer alla behÄllare du redan har att göra bra nÀr du monterar pÄ dem.

Hur rengör man en skÀrbrÀda?

  1. TvÀtta dina skÀrbrÀdor försiktigt med tvÄl och varmt vatten, och för trÀskÀrbrÀdor ska du torka dem ordentligt med en ren disktrasa. LÀgg aldrig en gummi- eller trÀskÀrbrÀda i diskmaskinen. Den intensiva vÀrmen och de kaustiska förhÄllandena kommer att skrapa och skada gummiplattor, och förstöra eller sptrÀcka trÀ.
  2. Behandla och polera din trÀskÀrbrÀda med antingen matsÀker mineralolja eller en förblandad kombination av olja och bivax varannan till var fjÀrde vecka, eller oftare om sÄ önskas. Detta hjÀlper att förhindra snedvridning och klyvning. Det hjÀlper dessutom att skydda mot flÀckar och lukt.
  3. Förvara mindre trĂ€skĂ€rbrĂ€dor vertikalt pĂ„ kanten, eftersom det hjĂ€lper till att hĂ„lla dem torra och förhindrar snedvridning och klyvning. För brĂ€dor med slaktblock – det vill sĂ€ga större, tjockare trĂ€skĂ€rbrĂ€dor som inte rör sig – se till att du inte lĂ€mnar nĂ„got vatten eller matrester kvar pĂ„ ytan.
  4. För djupa repor, hack eller spÄr, kontakta en lokal skÀrbrÀdstillverkare och frÄga dem om kostnaden för omlackering.

Hur mycket kostar en skÀrbrÀda?

En skÀrbrÀda kan kosta sÄ lite som <100kr för en i plast. Vill du dÀremot ha en mer robust skÀrbrÀda i trÀ kostar det 500kr till 1500kr. Ska du ha en stycknings-skÀrbrÀda kan det dock kosta upp mot 5000kr.

skÀrbrÀda test

Hur gjorde vi vÄrt skÀrbrÀda test?

Vi gjorde vÄrt skÀrbrÀda test mycket enkelt. Vi kollade upp en drös olika modeller, och valde dÀrefter ut de som fÄtt bÀst kundrecensioner. Just i detta testet valde vi att utesluta plast-skÀrbrÀdor för att de inte alls hÄller i lÀngden. Efter att ha lÀst ett hundratal kundrecensioner slog vi ihop de bÀsta modellerna och skrev skÀrbrÀda bÀst i test listan.

KĂ€llor