Skärbräda

Letar du också efter skärbräda bäst i test 2024? Då har du hittat helt rätt! Vi visar dig hur du hittar den bästa skärbrädan för dig och ditt hem. En av de absolut viktigaste prylarna att ha i köket är definitivt en skärbräda, och att köpa en som håller övertid är därför viktigt. I denna artikel får du hjälp i skärbräds-djungeln och även lite svar på frågor gällande skärbrädor.

Skärbräda bäst i test 2024

1. Culimat skärbräda med ränna

2. Nordwik skärbräda i ändträ

3. Nordwik skärbräda mini

Culimat skärbräda med ränna
Nordwik skärbräda i ändträ
Nordwik skärbräda mini

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Culimat skärbräda med ränna recension

Culimat skärbräda med ränna
Culimat skärbräda med ränna

Denna Culimat skärbräda med ränna är enligt oss skärbräda bäst i test 2024! Det är en både robust och snygg skärbräda i stavlimmad ek. Trät som använts är nordisk och kommer definitivt att hålla i flera generationer.

Culimat skärbrädan har en ränna för köttsaft eller andra vätskor samt ett utkarvat handtag på vardera sida. Tyvärr tål den inte maskindiskning, men det är kanske förväntat av en skärbräda i fint trä.

Överlag en riktigt bra skärbräda och dessutom snygg!

Nordwik skärbräda i ändträ recension

Nordwik skärbräda i ändträ
Nordwik skärbräda i ändträ

Ännu en riktigt snygg skärbräda är denna Nordwik skärbräda i ändträ. Denna är dock billigare än vinnaren av “bästa skärbrädan”-priset. Den är tillverkad i ändträ vilket bidrar till en ökad livslängd.

Trät som använts vid tillverkning är bok från polen, den är i sin tur värmebehandlad. Sköna bärhandtag finns på båda sidorna och en praktisk ränna för vätskor.

Överlag ett riktigt bra alternativ för dig som söker en skärbräda i medelprisklassen.

Nordwik skärbräda mini recension

Nordwik skärbräda mini
Nordwik skärbräda mini

För dig som söker en billig skärbräda som fortfarande är gjord av trä – är denna Nordwik skärbrädan definitivt ditt bästa alternativ. Även denna är gjord i fint ändträ, men är mindre än den ovannämnda.

Denna modell har också handtag på båda sidorna för enklare hantering. Dessutom är det en liten skärbräda som gör att den passar både små och stora kök. Tyvärr har den dock ingen ränna.

Överlag är även denna Nordwik skärbrädan ett bra alternativ, fram för allt om du har en lite mindre budget.

Vanliga frågor när man ska hitta den bästa skärbrädan

Vi vet att det kan komma upp en hel del frågor när man ska försöka hitta den bästa skärbrädan. Därför har vi inte bara satt ihop en skärbräda bäst i test -lista, utan också besvarat lite vanliga frågor kring skärbrädor.

Hur väljer man den bästa skärbrädan?

köksprylar är lika väsentligt som en skärbräda. Visst, om du har skärsäkra händer av stål och den manuella skickligheten hos en juveltjuv kan du åstadkomma mycket med en handhållen kniv, men för huggning, tärning, finhackning och krossande finns det helt enkelt inget substitut för en bra skärbräda.

Men det kan vara både konstigt och svårt att välja en skärbräda. Storlekar och former varierar kraftigt (jag fick en gång en skärbräda formad som staten South Carolina), och mellan olika typer av trä, plast och träfiberkompositioner har du många alternativ. Så frågan är; vad är den bästa skärbrädan för ditt kök och hur kan du välja en som kommer att hålla? Här kommer några kriterier som är värda att tänka på när det är dags att köpa skärbräda.

Typ av skärbräda?

Plast

Plastskärbrädor är ett lätt, färgstarkt, diskmaskinssäkert alternativ till trä. Restauranger gynnar i allmänhet plast- eller gummiskärbrädor och använder ett färgkodningssystem för att undvika korskontaminering som du enkelt kan anpassa för ditt hem: rött för rått kött, blått för råa skaldjur, grönt för grönsaker, vitt för mejeriprodukter och så vidare. Du kan vara säker på att våra BPA-fria plastskärbrädor aldrig kommer att överföra skadliga kemikalier till din mat. Faktum är att de flesta är antimikrobiella och icke-porösa.

Bambu

Av de tillgängliga träskärbrädorna uppskattas bambu för sin låga miljöpåverkan – tekniskt sett är det ett gräs, inte ett träd. Träet är också robustare än de flesta, vilket gör det mycket funktionellt i köket. Det är särskilt fuktbeständigt (det kommer inte att suga upp fläckar eller skapa en grogrund för bakterier) och så robust att det i grunden är sprickfast . Dessutom kan du använda din bambuskärbräda både i köket och på bordet.

Epicurean

Epikuriska skärbrädor ger det bästa från två världar: en träyta som kan diskas i diskmaskin. Ännu bättre, de produceras hållbart av ett amerikanskt företag som använder vedmassa certifierad av Forest Stewardship Council, en ideell organisation som uppmuntrar till ansvarsfull förvaltning av världens skogar. Epicurean kombinerar trä och livsmedelssäkert “harts” i brädorna för en ännu lägre miljöpåverkan. Ju mer du använder diskmaskinsskydd, desto vackrare kommer det att bli – och det kommer inte att påverka dina knivar på något sätt.

Underhåll

Träskärbrädor kräver i allmänhet lite mer underhåll än plast eftersom de inte är diskmaskinssäkra. Det bästa sättet att ta hand om din bräda är skärbräds-olja, en livsmedelssäker olja som samtidigt kommer att desinfektera och återfukta din skärbräda, samtidigt som den ger en glans. Bivax är en annan populär lösning för skötsel av skärbrädor.

För att använda olja eller vax, applicera det helt enkelt på brädans yta, vänta några minuter och polera med en ren trasa. Ju mer regelbundet du applicerar oljan eller vaxet, desto bättre kommer din bräda se ut. För en djupare rengöring, skrubba den med en smörja gjord av lika delar salt, bakpulver och vatten. När den är tvättad, skölj väl med varmt vatten.

Alternativ användning

Skärbrädor är mer än bara funktionella – vissa är för vackra för att hålla sig gömda i köket. Vi älskar att använda mindre, rustika skärbrädor som bas för ost eller köttfärs; våra större brädor är perfekta för att servera större bröd. Med vändbara brädor kan du använda den huggvänliga sidan i ditt kök, medan den snygga sidan ger en fantastisk yta där du kan servera det fina brödet.

Större träskivor är perfekta ersättare för dekorativa brickor på soffbordet. Vill du skapa en unik väggklocka? Använd en borr och en klockmaskin, borra ett hål i mitten av en rund träskärbräda och lägg till klockmaskinvaran enligt tillverkarens anvisningar. Häng i ditt kök eller matsal för intresse och en riktigt bra konversationsöppnare!

Hur många skärbrädor behöver man?

Antalet skärbrädor du behöver beror på hur ofta du lagar mat såklart. Vi föreslår minst tre; två stora (en för kött, en för annat) och en mindre version, som du kan använda för allt från att förbereda bargarneringar till att hugga små mängder örter.

Som du kan se finns det många alternativ i skärbrädans värld. Oavsett om du prioriterar funktion eller estetik (eller båda), är vi säkra på att vår skärbräda bäst i test lista styr dig mot en som passar just dig.

Vad är det bästa materialet för en skärbräda?

När det gäller att välja en skärbräda finns det tre huvudfaktorer att tänka på: materialet som skärbrädan är tillverkad av, mängden yta och tjockleken. Dessa tre saker kommer inte bara att påverka brädans estetik utan också i vilken grad skärbrädan kommer att åldras.

Nu för tiden är de tre material som du oftast hittar skärbrädor gjorda av trä, gummi (eller plast) och träfiber som det som används av företag som Epicurean. Ibland ser du också bitar av glas eller keramik marknadsföras som skärbrädor, men inte under några omständigheter ska du köpa en skärbräda gjord av keramik eller glas. Du hör ju själv hur det kan sluta…

Skräddarsydda knivtillverkare Mareko Maumasi från Maumasi Fire Arts och Geoff Feder från Feder Knives säger båda att brädor av keramik eller glas kommer att förstöra dina knivar och inte har någon plats i köket annat än som brickor. De säger också nej till träkompositskärbrädor, som är svåra att dämpa – om inte skada – knivbladet.

”Du vill ha mjukt. Inte hårt.”, säger Feder. Denna känsla delas också av Nils Wessel, grundaren och ägaren av Brooklyn Butcher Blocks. “De är trevliga och de är tunna men de är så hårda att jag inte kan föreställa mig att de är bra för någon kniv.” Wessel säger också att brädor gjorda av exotiska träslag, som teak eller bambu, kan ha liknande knivskadliga egenskaper och väljs ofta av bagare enbart för deras estetiska värde på bekostnad av nyttan.

Så det lämnar kvar inhemska trä- och gummiskärbrädor, som alla har sina egna fördelar och nackdelar. Skärbrädor gjorda av trä är vanligtvis estetiskt tilltalande, särskilt premiumvarianter. Wessel säger att kornskärbrädorna – där träkornet är inriktat så att det rinner från toppen av brädet vertikalt nedåt och mot undersidan – inte bara ser vackert ut, de skapar också en mjukare skäryta och hjälper till att hålla knivarna vassa en längre tid.

Skärbrädor med långkorn – där spannmålen löper horisontellt från ena kanten av brädet till den andra – har en yta som är lite hårdare och är lite mindre lyxig men anses fortfarande vara ett utmärkt val. Träskärbrädor kan dessutom hålla i flera år, om inte årtionden, om de sköts ordentligt.

Nackdelen med träskärbrädor är att de i grunden är en levande produkt och kommer att förändras beroende på deras miljö. Utsätt dem för mycket fukt och de kan ske i extrema fall att det splittras längs kanterna.

Starkt pigmenterad mat som rödbetor eller lök kan också lätt fläcka dem, och de kan plocka upp kvarvarande lukt, till exempel från lök. Träskärbrädor tenderar också att bli dyrare. Men om du letar efter en vacker skärbräda som du är stolt över att visa i ditt kök, är trä det utmärkta valet.

Gummiskärbrädor däremot är de mest använda på de flesta restauranger. Även om tunna plastskärbrädor lätt bryts och flisas (och bör undvikas), är massiva gummibrickor, som de som säljs av kockleverantörsföretaget JB Prince, relativt billiga, hållbara, lätta att rengöra, hållbara för knivar, lätta och beroende på vad du köper kan till och med finputsas med sandpapper.

De är i stort sett inte roliga att titta på, om inte ibland direkt fula, men för många människor uppväger fördelarna nackdelarna. Om du inte bryr dig om estetik är gummi ett utmärkt val. Gummi är också det bästa alternativet för människor som bor i en mycket fuktig miljö, eftersom även luftfuktighet kan göra träplattor snedvridna.

Hur stor skärbräda ska man köpa?

Även om det finns en mängd olika former och storlekar att välja mellan tenderar rektangulära skärbrädor att vara de mest praktiska. Wessel säger att 30x45cm, standardstorleken som används av hans eget företag, är ett bra val. Om du vill ha något lite större är 40x50cm ett bra steg uppåt, eller 60x90cm om du vill ha något ännu större.

När det gäller tjocklek är gummibrädor av professionell kvalitet tunnare och lättare, vanligtvis mellan 1-2cm tjocka, medan en väl utformad träskärbräda bör vara mellan 2,5-5cm tjock.

När det kommer till det bör du välja en skärbräda som fungerar bäst för dina specifika behov. Mittpunkten i mitt eget köksutrymme är en enorm skräddarsydd träskärbräda som har dedikerat diskutrymme. Medan jag älskar det använder jag också en liten gummiskärbräda med en räfflad vätskefångande kanal när jag skär kött eller för att bearbeta saker som kan lämna fläckar på träskärbrädan.

bästa skärbrädan

Ska jag köpa en skärbräda med extra funktioner?

Skärbrädor med extra funktioner är lätta att hitta, men kommer ofta med nackdelar också. Gummifötter ökar brädans stabilitet och erbjuder förbättrat luftflöde, men gör det också omöjligt att vända sida och använda båda sidor. (En diskhandduk placerad under gör underverk för att stabilisera din vickande skärbräda.)

Skärbrädor med vätskefångande spår är fantastiska om du hugger mycket rostat kött eller saftiga grönsaker som tomater, men är inte så nödvändigt om du mestadels hackar lök eller gör grundläggande förberedelser. Skärbrädor som viks i hälften eller har andra liknande funktioner för att hjälpa till att transportera mat kommer oundvikligen att bryta, spricka eller falla sönder efter ett tag. Det är bättre att du bara använder en bra skärbräda eller bricka för att flytta färdiga ingredienser. När det gäller brädor med tillagda koppar och brickor kommer alla behållare du redan har att göra bra när du monterar på dem.

Hur rengör man en skärbräda?

  1. Tvätta dina skärbrädor försiktigt med tvål och varmt vatten, och för träskärbrädor ska du torka dem ordentligt med en ren disktrasa. Lägg aldrig en gummi- eller träskärbräda i diskmaskinen. Den intensiva värmen och de kaustiska förhållandena kommer att skrapa och skada gummiplattor, och förstöra eller spträcka trä.
  2. Behandla och polera din träskärbräda med antingen matsäker mineralolja eller en förblandad kombination av olja och bivax varannan till var fjärde vecka, eller oftare om så önskas. Detta hjälper att förhindra snedvridning och klyvning. Det hjälper dessutom att skydda mot fläckar och lukt.
  3. Förvara mindre träskärbrädor vertikalt på kanten, eftersom det hjälper till att hålla dem torra och förhindrar snedvridning och klyvning. För brädor med slaktblock – det vill säga större, tjockare träskärbrädor som inte rör sig – se till att du inte lämnar något vatten eller matrester kvar på ytan.
  4. För djupa repor, hack eller spår, kontakta en lokal skärbrädstillverkare och fråga dem om kostnaden för omlackering.

Hur mycket kostar en skärbräda?

En skärbräda kan kosta så lite som <100kr för en i plast. Vill du däremot ha en mer robust skärbräda i trä kostar det 500kr till 1500kr. Ska du ha en stycknings-skärbräda kan det dock kosta upp mot 5000kr.

skärbräda test

Hur gjorde vi vårt skärbräda test?

Vi gjorde vårt skärbräda test mycket enkelt. Vi kollade upp en drös olika modeller, och valde därefter ut de som fått bäst kundrecensioner. Just i detta testet valde vi att utesluta plast-skärbrädor för att de inte alls håller i längden. Efter att ha läst ett hundratal kundrecensioner slog vi ihop de bästa modellerna och skrev skärbräda bäst i test listan.

Källor