Skärpstål bäst i test 2021 – hitta bästa skärpstålet!

Letar du också efter skärpstål bäst i test 2021? Då är den här artikeln för dig! Vi hjälper dig hitta de absolut bästa skärpstålet.

Att hålla knivarna skarpa är nästan regel nummer ett för kockar, och vi håller helt med. Att vässa knivarna ofta är absolut nödvändigt, inte minst om du har dyra knivar. Skaffa ett brynstål och börja vässa knivarna oftare är vår rekommendation!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för cervera.se

Skärpstål bäst i test 2021

1. Global G-74 skärpstål

2. Anders Petter backaryd skärpstål

3. Fiskars functional form brynstål

Global G-74 skärpstål
Anders Petter backaryd skärpstål
Fiskars functional form brynstål

Prisklass: Premium

Prisklass: Medium

Prisklass: Billig

Global G-74 skärpstål recension – bäst i test!

Global G-74 skärpstål
Global G-74 skärpstål

Detta skärpstål från Global är den modell vi utsér till bäst i test 2021. Gjort i keramik och är grymt för att skärpa upp slöa knivar.

Global är kända för sin extremt bra kvalité på knivar, och även detta brynstål håller förväntningarna. 22cm långt så lite längre än de vanliga modellerna.

Ett stadigt grepp med en liten mudd för att motverka att du slinter med kniven.

Ett riktigt bra skärpstål, den enda nackdelen är den lite högre prislappen.

Anders Petter skärpstål recension

Anders Petter backaryd skärpstål
Anders Petter backaryd skärpstål

En lite billigare modell än ovanstående är denna från Anders Petter. Den håller knivens egg vass för din dagliga användning.

Stilren och simpel design med ett handtag av plast. Bra kvalitet som vanligt från Anders Petter, trots det billiga priset.

Rekommenderas extra varmt till dig som har Anders Petter knivar.

Fiskars functional form brynstål recension

Fiskars functional form brynstål
Fiskars functional form brynstål

Fiskars functional form brynstålet är i den billiga priskategorin. Tillverkad i rostfritt stål med en bladlängd på 20cm.

Många brynstål klarar inte av att diskas i maskin, men det gör denna!

Stadigt grepp med en liten mudd för att du inte ska slinta med kniven.

Vi tycker inte om själva, men den ska väl ligga i en låda ändå? Alltså en helt okej modell för dig som vill spendera några hundralappar mindre.

Vanliga frågor

Är det någon skillnad på skärpstål och brynstål?

Det finns ingen skillnad på skärp- och brynstål, det är enbart synonymer.

Hur använder man ett brynstål?

  1. Lägg knivbladet mot stålet i en ungefärlig vinkel på 15° (20-25° för europeiska knivar)
  2. Stryk hela bladet långsamt 5-10 gånger på vardera sida (se till att ha ett jämnt tryck)
  3. Klart! Din kniv är nu slipad.

Se till att ha ett lätt, men jämnt tryck på båda sidorna av kniven. Annars kan kniven bli ojämn efter ett antal slipningar. Samma problem uppstår om du inte stryker hela bladet varje gång.

Hur ska man hålla knivar skarpa?

Att hålla knivar skarpa är ingen konst, det är enkelt. Bevara knivarna på ett ställe där de inte gnuggas mot annat (till exempel på en knivmagnet eller knivblock). Se också till att vässa knivarna med en knivslip eller ett skärpstål så fort de börjat bli slöa igen.

*Läs fler tips om hur man håller kniven skarp här!

Vilka knivar går att slipa?

Alla knivar går att slipa, men det är viktigt att slipa de i rätt vinkel. Olika knivtyper kräver olika vinklar. Vi rekommenderar en vinkel på 10-15° för Japanska knivar, och 20-25° för europeiska.

Hur länge håller brynstål?

Hur länge ett brynstål håller beror såklart främst på hur ofta du använder det. Men en generell tumregel är att de håller i 2-3 år.

Bästa skärpstålet

Hur hittar man det bästa skärpstålet?

Det är knepigt att hitta det bästa skärpstålet, just på grund av att det finns så extremt många olika. Om ingen av de modeller vi har på vår topplista passar dig, kan du hitta din egen favorit med följande kriterier.

Material

Materialet på brynet är såklart en viktig faktor. Här ska du tänka främst på handtagets material, vad själva brynet har är lite struntsamma.

Se till att handtaget är gjort av mjukt gummi, alternativt stål om de har bra grepp. Man vässar ofta knivarna med blöta händer, och då är det viktigt att ha bra grepp.

Handtag

Handtaget är extremt viktigt. Inte bara för att det ser snyggt ut, utan för att du inte ska slinta med kniven. Välj en modell som har en liten mudd så att inte handen glider av handtaget.

Också viktigt att ha ett bryne som inte glider när du har blöta händer. De som är gjorda i mjukt gummi är riktigt bra på att motverka detta.

Pris

Pris är en avvägning man nästan alltid bör göra när man ska köpa nya prylar, och så är fallet även denna gång. Sätt först och främst en budget, har du dyra knivar rekommenderar vi definitivt ett lite dyrare brynstål.

Har du däremot billiga knivar rekommenderar vi också ett billigt brynstål.

Längd

Längd är det minst viktiga när det kommer till skärpstål, men för vissa är det viktigt. Alla modeller vi hittat har en bladlängd på 20-24cm, så det är inte en jätteskillnad. Om du har längre knivar kan de extra centimetrarna dock vara viktiga. Kött- och filéknivar är ofta extra långa och då kan ett längre bryne vara vettigt.

Brynstål test

Hur gjorde vi vårt brynstål test?

Vi började vårt brynstål test med att hitta några modeller som fått bra recensioner av tidigare kunder. Sedan valde vi ut några av de vi hittat i vardera priskategori.

För att fördjupa oss om alla skärpstålen tittade vi främst på kundrecensioner och produktbeskrivningar. Med informationen som hittats skrev vi egna recensioner om de.

För att avsluta testet behövde vi också göra en bäst i test lista. Då jämfördes de olika varianterna med hjälp av kriterier som pris, material och funktionalitet. Sedan rankades de från bäst till sämst i topplistan längst upp i den här artikeln.

Avslutande ord

Att hålla dina knivar skarpa är väldigt viktigt, speciellt om du är matintresserad. Se till att du slipar de innan de blir alldeles för slöa, och stoppa undan de när de inte används. Då håller de betydligt längre, och du får skarpare knivar.

Källor