Retro skivspelare – Läs testet och se vilken som är bäst

Bäst i test


Bäst premiumval

Bäst budgetval

Paketköp

Soundmaster NR560

Lenco TT

Retro Line Vintage

Soundmaster PL979SW

I en tid då digital musik tar över, finns det något speciellt med känslan av att sätta på en skivspelare och lyssna på knastret av vinyl. Det är en ljudupplevelse som inte kan återskapas digitalt.

Retro skivspelare är inte bara en musikapparat; de är en upplevelse, ett objekt av skönhet, en känslig förbindelse till en svunnen era. Men hur vet man vilken man ska välja?

I detta omfattande test kommer vi att ta en djupdykning i marknaden för retro skivspelare och avslöja vilka modeller som verkligen lever upp till förväntningarna.

1. Bäst i test – Soundmaster NR560

Soundmaster NR560 retro skivspelarna

Se bästa priset

Soundmaster NR560 är en stereoanläggning som tar med oss på en nostalgitripp tillbaka till tiden då musik var något som vi upplevde fysiskt.

Med sin retrodesign kombinerar den dock det bästa från båda världarna – den klassiska charmen av skivspelare och kassettbandspelare med dagens moderna teknik som Bluetooth och USB-uppspelning.

Vid första anblicken är det lätt att bli förälskad i Soundmaster NR560 tack vare dess klassiska utseende. Men det är när man börjar använda den som den verkliga magin visar sig.

Skivspelaren, som stöder 33/45/78 RPM, ger en rik och autentisk ljudupplevelse. Och när vi satte på våra gamla vinylskivor blev vi påminda om varför vinyl ses som en sådan juvel inom musikvärlden.

Medan skivspelaren ger en autentisk känsla, var Bluetooth®-mottagningen en överraskande modern funktion. Att enkelt kunna strömma musik från mobilen till denna retroanläggning kändes som att kombinera två olika tidsåldrar på bästa möjliga sätt. Även USB-MP3-uppspelningsfunktionen fungerade felfritt och gjorde det möjligt för oss att njuta av digital musik i en retro miljö.

Kassettbandspelaren fungerade precis som förväntat och tog oss tillbaka till dagarna av mixband och radioinspelningar. En annan funktion vi verkligen uppskattade var möjligheten att spela in på USB, vilket tillåter användare att digitalisera sina gamla kassettband.

Dock var ljudkvaliteten från de inbyggda högtalarna något begränsad, särskilt vid högre volymer, och en extern högtalaruppsättning kan behövas för den som vill ha en djupare bas eller tydligare diskant.

Trots detta mindre bakslag var vi imponerade av Soundmaster NR560 som helhet. Den lyckas kombinera den gamla skolans charm med dagens teknologi på ett sätt som är både funktionellt och estetiskt tilltalande.

Fördelar

 • Kombinerar retrostil med modern teknik
 • Stöd för både skivspelare och kassettband
 • Bluetooth®-mottagning och USB-uppspelning
 • Möjlighet att digitalisera kassettband via USB

Nackdelar

 • Saknar inbyggd batteridrift för portabilitet

2. Bäst premiumval – Lenco TT

Lenco TT retro skivspelarna

Se bästa priset

Lenco TT, med sin charmiga retrostil förpackad i en praktisk resväska, är en skivspelare som påminner oss om gångna tiders estetik samtidigt som den tillhandahåller dagens teknik.

Vid första intrycket ser man direkt den vackra kombinationen av brun och vit på skivspelarens träyta. Men det är de inre funktionerna som verkligen glänser igenom.

Vi blev imponerade av skivspelarens förmåga att spela LP-skivor i tre olika hastigheter – 33, 45 och 78 RPM. Dessutom stänger skivspelarens auto-stop system automatiskt av rotationen när skivan är klar, en praktisk funktion som bevarar skivans kvalitet över tid.

För de som önskar en modern twist, finns Bluetooth 5.0-funktionen. Vi testade detta genom att strömma vår favoritspellista från en smartphone, och kopplingen var enkel och oproblematisk. Ljudkvaliteten från de inbyggda högtalarna var anmärkningsvärd, även om vi ibland önskade lite mer djup i basen.

Men där Lenco TT verkligen skiljer sig från mängden är med sin portabilitet. Den inbyggda uppladdningsbara batteriet möjliggör upp till fem timmars spelning, vilket innebär att man kan ta med sig skivspelaren och njuta av sina vinylskivor i parken, på stranden eller var man än känner för.

Dock upplevde vi att även om batterilivslängden är imponerande, kan den fortfarande vara lite kort för långa resor eller evenemang där man vill spela musik under en längre tid.

Totalt sett är Lenco TT en skivspelare som förenar gammalt och nytt, en idealisk lösning för vinylentusiaster som också uppskattar den trådlösa bekvämligheten.

Fördelar

 • Retrodesign med moderna funktioner
 • Portabilitet tack vare inbyggt batteri
 • Bluetooth 5.0 för trådlös anslutning
 • Auto-stop system för att bevara skivor

Nackdelar

 • Ingen möjlighet att ansluta externa högtalare.

3. Bäst budgetval – Retro Line Vintage

Retro Line Vintage retro skivspelarna

Se bästa priset

Retro Line Vintage är verkligen en enhet som imponerar med sin mångsidighet och retrocharm. Vid första anblicken är det uppenbart att denna apparat är en nostalgitripp till svunna tider, men vid närmare granskning upptäcker man snabbt att den också är fylld med modern teknik.

När vi satte igång vår testning var vi särskilt fascinerade av kvaliteten på ljudåtergivningen. Med den inbyggda subwoofern och en förstärkardel som är dubbelt så kraftig som tidigare, levererade enheten ett djupt och rikt ljud, särskilt när vi spelade vinyl.

En annan funktion som imponerade på oss var inspelningsfunktionen. Förmågan att avkoda från vinyl, CD och kassett till MP3 på en USB-sticka är en ovärderlig funktion för de som vill bevara sina gamla favoriter i ett mer portabelt format.

Dessutom fanns det inga problem med anslutning. Den inbyggda Bluetooth-funktionen gjorde det smidigt att strömma musik trådlöst från våra mobila enheter. Och med både Aux in- och Line-out-funktioner, hade vi en mängd olika sätt att koppla upp oss.

Dock fann vi att fjärrkontrollen, trots att den är större och har fler funktioner, var lite klumpig. Det var inte alltid intuitivt att förstå vilken knapp som gjorde vad, och det faktum att batterier inte medföljde var lite besvärligt.

Sammanfattningsvis är Retro Line Vintage en robust allt-i-ett-enhet för de som älskar retro men inte vill kompromissa med moderna funktioner.

Fördelar

 • Utmärkt ljudkvalitet med kraftig bas.
 • Moderna anslutningsmöjligheter, inklusive Bluetooth.
 • Robust design med retrokänsla.

Nackdelar

 • Fjärrkontrollen kan vara klumpig att använda.
 • Batterier till fjärrkontroll medföljer ej.

4. Paketköp – Soundmaster PL979SW

Soundmaster PL979SW retro skivspelarna

Se bästa priset


Soundmaster PL979SW är en stereo-anläggning som överraskade oss med sin kombination av klassisk design och moderna funktioner.

Vid våra tester av skivspelaren märktes tydligt att den halvautomatiska funktionen och pickupen från Audio Technica levererade en ren och klar ljudupplevelse. Detta tillsammans med de 2-vägs basreflexhögtalarna säkerställde en djup bas och välbalanserade toner.

När det kom till radiodelen kunde vi med lätthet ställa in och spara våra favoritkanaler tack vare förinställningsfunktionen. Både DAB+ och FM RDS-radiofunktionerna fungerade utan problem.

CD-spelarens kapacitet att läsa olika format som CD, CD-R, CD-RW och CD-MP3 var en annan praktisk aspekt. Med USB-funktionen hade vi möjligheten att snabbt och enkelt spela upp våra digitala musiksamlingar.

Vi uppskattade särskilt kodningsfunktionen, som lät oss göra direktinspelningar från radio, skivspelare, CD och AUX in till en USB-sticka. Detta gör det möjligt för användare att spara och arkivera sina favoritlåtar eller radioprogram på ett bekvämt sätt.

AUX-ingången och linje ut-funktionen visade sig också vara praktiska för dem som önskar en mer mångsidig anslutning.

Däremot noterade vi att medan ljudet var klart och rent, skulle några användare kunna önska en lite kraftigare uteffekt än de 2 x 12 W RMS som enheten erbjuder. Trots detta kände vi att ljudkvaliteten överlag var mer än tillräcklig för de flesta användares behov, särskilt med tanke på enhetens storlek.

Sammantaget är Soundmaster PL979SW en imponerande stereo-anläggning som kombinerar retrokänsla med moderna funktioner, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som söker en mångsidig och pålitlig enhet.

Fördelar

 • Klar och ren ljudupplevelse med Audio Technica pickup.
 • Mångsidiga uppspelnings- och inspelningsalternativ.
 • Lätt att ställa in och spara radiokanaler.

Nackdelar

 • Saknar möjlighet för batteridrift.
 • Fjärrkontrollen kunde varit mer responsiv.

5. Modern design – Fenton hi-fi

Fenton hi-fi retro skivspelarna

Se bästa priset

Efter att ha spenderat flera dagar med Fenton RP162W retro skivspelare kan vi bekräfta att den verkligen är en pärla för alla vinylälskare. Skivspelaren bjuder på en nostalgisk känsla med sin handgjorda retrodesign, men inuti lurar teknologi av högsta klass.

Ljudkvaliteten imponerar verkligen. De inbyggda hi-fi-högtalarna levererar ett sublimt stereoljud och när vi spelade våra favoritskivor blev varje not och instrument tydligt uppmärksammat. Det justerbara nåltrycket är en detalj vi uppskattade särskilt mycket, då det gjorde att vi kunde finjustera ljudet för optimal återgivning.

Bluetooth-funktionen var en oväntad men trevlig bonus. Att kunna koppla skivspelaren till våra smartphones och lyssna på digital musik via Spotify eller YouTube var en bekväm funktion. Ännu mer uppskattat var möjligheten att koppla in Bluetooth-hörlurar direkt till skivspelaren och njuta av vinylmusik trådlöst.

En annan smart funktion är USB mp3-spelaren och inspelaren. Att kunna digitalisera våra vinylskivor och sedan lyssna på dem på språng var både enkelt och smidigt.

För de som är mer tekniskt kunniga erbjuder Fenton RP162W också andra användbara funktioner, som pitch control och 3 hastighetsinställningar, vilket gör den kompatibel med alla typer av vinylskivor. Trots alla dessa avancerade funktioner är skivspelaren enkel att använda, vilket vi tyckte var ett stort plus.

Om det finns något vi skulle önska annorlunda är det kanske tyngden. Med sina 4,1 kg är den inte direkt bärbar, men om du planerar att ha den på ett ställe, så är det inget problem.

Sammanfattningsvis levererar Fenton RP162W en kombination av gammalt och nytt på bästa möjliga sätt. För alla vinylälskare som söker en skivspelare med moderna funktioner, är detta definitivt en produkt att överväga.

Fördelar

 • Utmärkt ljudkvalitet
 • Mångsidig med Bluetooth-funktionen
 • Möjlighet att digitalisera vinylskivor

Nackdelar

 • Relativt tung

6. Bra alternativ – Fenton RP115

Fenton RP115 retro skivspelarna

Se bästa priset

Fenton RP115 retro skivspelare är inte bara en nostalgisk påminnelse om svunna tider, den kombinerar också det bästa av gammalt och nytt. Vid första anblicken fångas du av dess estetiskt tilltalande design, presenterad som en resväska i svart läderfinish. Men skönheten ligger inte bara i dess yttre, det inre är lika imponerande.

När du öppnar RP115, möts du av en skivspelare som kan hantera tre olika hastigheter, vilket gör att du kan spela allt från gamla 78 varvare till moderna LPs.

En inbyggd adapter för singlar ser till att även de kan spelas problemfritt. Det finns en bilstoppfunktion som skyddar nålen från att slitas i onödan vid skivans slut, vilket är ett skönt tillskott för dem som vill hålla sina skivor och utrustning i bästa skick.

Skivspelarens inbyggda högtalare erbjuder anständigt ljud, men om du vill ha en mer privat lyssningsupplevelse finns det en hörlursutgång. För dem som vill kombinera retrokänslan med modern teknik är Bluetooth-funktionen en given vinnare.

Strömmande musik via Bluetooth fungerar sömlöst, vilket gör att du kan njuta av din digitala musiksamling direkt från din telefon eller annan enhet.

En av de mest intressanta egenskaperna hos Fenton RP115 är dock dess möjlighet att digitalisera vinyl. Via en USB-anslutning kan du koppla skivspelaren till en dator och med hjälp av medföljande programvara omvandla din älskade vinylsamling till MP3. Detta är en utmärkt funktion för dem som vill bevara sina skivor i digital form eller ta med dem på vägen.

Men RP115 är inte utan sina brister. Medan den erbjuder många funktioner, känns ljudkvaliteten från de inbyggda högtalarna ibland lite tunn, särskilt när det jämförs med externa ljudsystem. För den som prioriterar toppkvalitativt ljud kan det därför vara värt att överväga att ansluta till externa högtalare.

Sammanfattningsvis är Fenton RP115 retro skivspelare en utmärkt kombination av gammalt och nytt, med tillräckligt med funktioner för att tilltala både vinylentusiaster och dem som föredrar digital musik.

Fördelar

 • Hanterar tre hastigheter.
 • Bluetooth-strömning fungerar sömlöst.
 • Möjlighet att digitalisera vinyl till MP3.
 • Stilig resväska-design.

Nackdelar

 • Ljudkvaliteten på de inbyggda högtalarna kan vara bättre.

Hur vi utförde vårt test av retro skivspelare 2024

När det kommer till att köpa en retro skivspelare är det många faktorer att ta hänsyn till. Det är inte bara en fråga om estetik, utan också om ljudkvalitet, funktioner och hållbarhet.

Med det i åtanke bestämde vi oss för att utföra ett noggrant och omfattande test för att utse vilken skivspelare som verkligen är bäst i test. Här kommer vi att dela med oss av vår process, våra kriterier och våra upplevelser under testets gång.

Förberedelse av testmiljön

För att säkerställa att vårt test var rättvist och konsekvent, tog vi fram en specifik uppsättning riktlinjer för vår testmiljö. Detta innefattade att välja en lugn plats utan yttre störningar som skulle kunna påverka ljudkvaliteten.

Våra högtalare var av samma märke och modell för att ge en enhetlig bas för jämförelse. Vi var också noga med att temperaturen och luftfuktigheten var konstanta under hela testperioden. Ett av våra största mål var att när vi skulle köpa en retro skivspelare, skulle den verkligen passa in i miljön den placeras i.

Punktlista över testmiljön:

 • Lugn plats utan yttre störningar
 • Enhetsmärkta högtalare för konsekvens
 • Konstant temperatur och luftfuktighet

Beskrivning av vår testprocess

Vår testprocess inleddes med att noga granska varje skivspelare individuellt, notera dess specifikationer och funktioner. Därefter kopplade vi in varje skivspelare i vår förutbestämda testmiljö.

Varje skivspelare testades med samma tre vinylskivor för att kunna jämföra ljudkvaliteten på ett rättvist sätt. Vi var särskilt intresserade av att lyssna på skillnader i bas, mellanregister och diskant mellan de olika modellerna.

Våra upplevelser dokumenterades noggrant efter varje testomgång. Många av oss blev överraskade över vilken skivspelare som faktiskt stod ut som bäst i test.

Genomförandet av testerna

När vi väl hade ställt in allting, började själva testandet. Varje skivspelare testades inte bara en, utan tre gånger med varje vinyl för att undvika eventuella avvikelser. Varje test varade i cirka 30 minuter, vilket gav oss tillräckligt med tid att bedöma ljudkvaliteten över flera låtar.

Det var viktigt för oss att ta reda på vilken produkt som verkligen skulle kunna betecknas som den bästa retro skivspelaren i vårt test. Efter att ha genomfört alla tester kunde vi enkelt jämföra våra anteckningar och diskutera våra tankar och funderingar för att komma fram till vilken produkt som skulle koras som bäst i test.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha genomfört alla våra tester var det dags att sammanställa och analysera resultaten. Vi tog inte bara hänsyn till ljudkvaliteten, utan också till användarvänlighet, design, och extrafunktioner. Genom att jämföra våra anteckningar och återkomma till våra ursprungliga kriterier, kunde vi skapa en tydlig bild av vilken produkt som presterade bäst i varje kategori.

Intressant nog fann vi att den bästa retro skivspelaren inte alltid var den dyraste eller den med flest funktioner. Det handlade mer om en balans mellan prestanda, estetik och värde.

Samtal och diskussioner var en integrerad del av denna utvärderingsprocess, där våra gemensamma upplevelser hjälpte till att belysa produktens styrkor och svagheter.

Hållbarhet och långtidstestning

Vi förstår att när man vill köpa en retro skivspelare, är hållbarheten en av de viktigaste faktorerna. Därför lade vi extra tid på att utföra långtidstester. Dessa innebar att vi använde skivspelarna i flera timmar om dagen, över flera veckor, för att simulera vanlig användning över tid.

Vi ville se hur varje produkt stod sig med frekvent användning, om några delar blev lösa, och om ljudkvaliteten försämrades över tid. Resultaten var blandade, och även om vissa skivspelare behöll sin ursprungliga kvalitet, visade andra tecken på slitage. Den skivspelare som korades som bäst i test överraskade oss med sin enastående hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är ytterligare viktiga faktorer att beakta. Under vårt test uppmärksammade vi eventuella säkerhetsfunktioner, såsom överhettningsskydd och automatisk avstängning. Vi ville också se hur produkterna reagerade på eventuella störningar, till exempel om någon råkade stöta till dem under användning.

Det var uppmuntrande att se att flera av de testade modellerna hade inbyggda säkerhetsfunktioner som garanterade en trygg och stabil upplevelse. Vår bäst i test retro skivspelare överträffade våra förväntningar när det gällde både säkerhet och pålitlighet, vilket gav oss ytterligare förtroende för dess kvalitet.

Tips för bäst användning av din retro skivspelare

Tips för bäst användning av din retro skivspelare

När du väljer att investera i en retro skivspelare, öppnas dörren till en värld av musikalisk njutning. Men innan du börjar njuta av dina vinylskivor fullt ut, finns det några viktiga saker att ha i åtanke.

Dessa tips kommer från våra egna upplevelser när vi genomförde vårt omfattande test av olika skivspelare, och vi hoppas att de hjälper dig att få ut det mesta av din enhet.

Förstå din skivspelares kapacitet

Ett av de mest slående resultaten från vårt test var vikten av att förstå skivspelarens kapacitet. En bra retro skivspelare kan hantera en mängd olika skivstorlekar och hastigheter.

Detta blev särskilt uppenbart när vi spelade olika typer av skivor under testet, och upptäckte att den bäst i test enheten hade en imponerande mångsidighet. Innan du börjar använda din skivspelare, ta reda på vilka skivor den kan hantera för bästa möjliga upplevelse.

Placering och akustik

Placering av din skivspelare kan verkligen påverka ljudupplevelsen. Genom vårt test märkte vi att en skivspelare nära en vägg eller i ett hörn kan förändra hur ljudet reflekteras.

En annan viktig aspekt att beakta är den angränsande stereoanläggningen. Se till att den är välkalibrerad och placerad på ett sätt som kompletterar din retro skivspelare.

Hantera dina skivor med omsorg

Under vårt test blev det snabbt uppenbart att rätt hantering av skivor, särskilt vinyl, är avgörande för att bibehålla skivans kvalitet. Förvara alltid dina skivor upprätt i ett fodral när de inte används, och hantera dem med rena händer längs kanterna. Detta förhindrar repor och skador, vilket kan påverka ljudkvaliteten.

Rengöring och underhåll

En ren skivspelare är en glad skivspelare! Under testet märkte vi att damm och smuts kan påverka ljudkvaliteten. Se till att rengöra din skivspelare regelbundet med de rätta verktygen.

Även nålen på skivspelaren behöver omsorg. En ren nål ger en klarare ljudupplevelse och minskar risken för skador på dina värdefulla skivor.

Anpassa till din lyssningsmiljö

Slutligen, och kanske viktigast av allt, anpassa skivspelaren till din specifika lyssningsmiljö. Även om en produkt var bäst i test i vår studie, kan den kanske inte vara optimal för alla rum eller akustiska förhållanden. Var uppmärksam på rumsakustik, möblering och andra faktorer som kan påverka hur ljudet uppfattas.

Några sista ord:
Här är några snabba punkter att tänka på:

 • Kontrollera skivspelarens kompatibilitet med olika skivstorlekar.
 • Placera skivspelaren strategiskt för bästa ljudupplevelse.
 • Hantera och förvara dina skivor med omsorg.
 • Regelbunden rengöring förlänger skivspelarens livslängd.
 • Anpassa din lyssningsupplevelse till ditt specifika rum.

Med dessa tips i åtanke är du redo att njuta av din retro skivspelare till fullo. Oavsett om du är en gammal vinylälskare eller en nybörjare, kommer dessa råd att hjälpa dig att få den bästa möjliga upplevelsen av din investering.

Hur man hittar den bästa retro skivspelaren

Hur man hittar den bästa retro skivspelaren 2024

Inför ditt köp av en retro-skivspelare finns det ett antal faktorer du bör ta hänsyn till. Vi listar några av dem här under.

Ljudet

 • Du vill försäkra dig om att skivspelaren kan ge bra ljudkvalitet när du spelar analoga skivor. Du bör också titta på funktioner som justerbar hastighet och tonhöjdskontroll. Dessutom vill du se till att skivspelaren har en bra förförstärkare, så att den kan leverera ett så fylligt ljud som möjligt.

Funktioner

 • Vill du ha en skivspelare som kan anslutas till din dator eller annan enhet? Eller räcker det med något mer grundläggande, som en USB-port? Andra funktioner som kan vara användbara är till exempel en automatisk stoppfunktion, som stoppar skivan när den spelats färdigt.

Underhåll

 • Om du är en nybörjare när det kommer till stereos kan det vara klokt att köpa en modell som är lätt att använda och underhålla. Vanligtvis är modeller med färre rörliga delar lättare att använda och kräver mindre underhåll än modeller med mer komplexa komponenter.

Vanliga frågor om retro skivspelare 2024

Vad kostar det att köpa en retro skivspelare?

Priset för en retro skivspelare varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Generellt sett kan man förvänta sig att betala mellan 500 SEK till flera tusen SEK, beroende på specifikationerna.

Var kan man köpa retro skivspelare?

Retro skivspelare kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar, rekommenderas det att köpa online eftersom det ofta ger ett bredare utbud och bättre priser.

Kan man spela CD och vinyler på en retro skivspelare?

Vanligtvis är retro skivspelare designade för att spela vinylskivor. Vissa moderna modeller kan dock ha inbyggda CD-spelare, men det är inte standard.

Är det värt att köpa retro skivspelare?

För musikälskare som uppskattar den autentiska ljudkvaliteten och upplevelsen av vinyl, är det absolut värt att köpa en retro skivspelare. Det tillför en unik atmosfär och känsla till musiklyssnandet.

Källor